/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vaellus poluttomassa maastossa

    Vaellus merkitsemättömillä reiteillä ja poluttomassa maastossa

    Kun kansallispuistojen poluilla on ruuhkaa tai lähiseudun virkistysalueen reitit tuntuvat liiankin tutuilta, tekee mieli poiketa polulta. Merkitsemättömät reitit tai kokonaan poluton maasto tarjoavat seikkailun tunnetta ja uutta haastetta retkeilyyn.

    Merkityiltä reiteiltä löydät varmasti hienoja näköaloja ja upeita luontokohteita. Mutta moni luontohelmi piileskelee metsän suojissa ja tai kaukaisissa laaksoissa. Niiden löytämistä varten kannattaa opetella kulkemaan myös merkittyjen reittien ulkopuolella.

    Kerrytä kokemuksia ja harjoita taitoja rauhassa. Hauskuus, sopiva seikkailun tuntu ja turvallisuuden tunne säilyy, kun laajennat retkeilyreviiriäsi vähitellen omien retkeilytaitojesi kasvaessa. Voit ottaa aluksi merkitsemättömän reitin osaksi valmiiksi merkittyä reittiä. Kulje päivä poluttomassa maastossa ja palaa merkitylle reitille leiriytymään.

    Kertaa tai opettele merkitsemättömillä reiteillä kulkemiseen ainakin suunnistuksen näppisäännöt: karttamerkit ja kompassin käyttö.

    Lisäksi sinun tarvitsee tuntea eettisen retkeilyn periaatteet. Luontoon jää mahdollisimman pienet jäljet, kun noudatat jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia.

    Tärkeimmät perusvarusteet telttailuun 

    Merkityiltä reiteiltä merkitsemättömille - päätä itse päämääräsi

    Merkityillä reiteillä on lähtö- ja päätepiste. Valmiilla reitillä on joskus jopa valmis kulkusuunta. Löydät reitin varrelta nähtävyyksiä sekä tuli- ja leiripaikkoja. Löydät ne kaikki karttaan selkeillä symboleilla merkittynä. Maastossa tietäsi ohjaavat reittimerkit ja kyltit.

    Kun siirryt merkityltä reitiltä merkitsemättömään tai poluttomaan maastoon, joudut itse ensimmäiseksi päättämään mihin haluat mennä ja mitä haluat matkallasi ja perillä kokea. Ohjaat itse kulkuasi.

    Merkitsemättömiä reittejä - polkuja - on kaikkialla luonnossa, virkistysalueilla ja kansallispuistoissa. Merkitsemätön reitti voi olla vuosisatainen yhdysreitti, eläinten polku tai vuosien varrella paikallisten asukkaiden, leiriläisten tai mökkiläisten askelien tallaama. Merkitsemättömiä polkuja kulkee merkittyjen vieressä tai lähialueella. Joillakin retkeilyalueilla merkinnät voivat olla vanhentuneet ylläpidon puutteessa.

    Kokonaan polutonta maastoa löytyy asumattomilta seuduilta, suurista salometsistä ja erämaista, tunturista, vuoristoista ja muista vaikeakulkuisista paikoista.

    Reittisuunnittelu merkitsemättömillä reiteillä ja poluttomassa maastossa

    Reittisuunnittelu on luova prosessi, jonka aikana kartta piirtyy mieleesi. Maastossa ollessa suunnistaminen tulee samalla helpommaksi.

    Retkeilyalueiden merkityt kulkevat usein alueen näköalojen ja nähtävyyksien kautta, mutta merkittyjen reittien ulkopuolelle jää monia upeita luonnon nähtävyyksiä. Tietoa nähtävyyksistä, näköalapaikoista, luonnonmuodostelmista ja muista kiinnostavista retkikohteista löydät retkeilyalueen opaskirjoista, sosiaalisesta mediasta, blogeista, luontoon.fi-sivustolta, Retkipaikasta ja karttaa katsomalla.


    Vaarojen ja tunturien huipulle kannattaa kiivetä ihailemaan maisemia.

    Kun suunnittelet kohdetta ja reittiä

    • Etsi innostava kohde tai nähtävyys: luola, näköala, kalliorakennelma, kaunista metsää, kaunis vesistön osa tai historiallinen paikka.
    • Tarkista, että alueella saa kulkea. Jotkut alueet on suljettu kokonaan vierailta luonnon suojelemiseksi tai maanpuolustuksellisista syistä. Joskus rajoitukset ovat voimassa vain eläinten rauhoitus- tai pesintäaikoina.
    • Valitse kartalta reitille valmiiksi suunnistusta helpottavat maamerkit: järvet ja lammet, saaret, niemet ja lahdet, laaksot, isot kalliot ja pellot, tunturit, metsänrajat, pysyvät tiet, rakennukset ja kaikki muu, mitä voit maastossa kulkiessasi helposti havaita.
    • Muista että merkitsemättömässä tai poluttomassa maastossa kulkeminen on usein merkittävästi hitaampaa ja raskaampaa. Epätasainen maasto vie enemmän voimia, kuin tasaisella polulla kulkeminen. Pidä päivämatka maltillisena.
    • Jos aiot yöpyä maastossa, mieti mistä saat retken aikana riittävästi vettä juotavaksi ja ruuanlaittoon.
    • Ennakoi, miten retkellä syödään. Et voi tehdä tulia virallisten nuotiopaikkojen ulkopuolelle ilman maanomistajan lupaa. Pidä mukana eväät, termospullo tai retkikeitin.
    • Jos leiriydyt, mieti alustavasti hyvää leiripaikkaa, jossa voit yöpyä jokamiehenoikeuksin.
    • Ota mukaan roskapussi, jossa kannat mukanasi kaiken roskan. Merkitsemättömillä poluilla ei ole roskiksia ja jätehuoltoa.

    Kun suuntaat kokonaan poluttomaan maastoon esimerkiksi Lapin erämaihin, ota reittiä suunnitellessasi huomioon missä on isoja suoalueita, vuolaita jokia, kivikkoista rakkaa tai jyrkänteitä. Ne hidastavat kulkua tai ovat mahdottomia ylittää. Sinun täytyy myös tietää, ovatko vesistöt turvallisia ylittää retken ajankohtana. Keväällä monet joet ovat liian vuolaita ylitettäväksi turvallisesti.

    Luonnossa olosuhteet muuttuvat kuitenkin koko ajan ja omat tuntemukset vaelluspäivinä ovat erilaisia. Mieti siis erilaisia reittiskenaarioita, -vaihtoehtoja ja niiden vaativuutta suhteessa retkeen osallistuvien kuntoon ja kokemuksiin luonnossa liikkumisesta. Retkellä on normaalia muuttaa reittisuunnitelmaansa olosuhteisiin ja voimavaroihin sopivaksi.

    Hyviä verkossa olevia karttoja vaellus– tai retkeilyreitin suunnitteluun:

    Suunnistaminen poluttomassa maastossa - näillä näppisäännöillä perille

    Suunnistusta varten tarvitsen paperisen kartan, kompassin ja suunnitelman, minne olet menossa. Sähköinen kartta esimerkiksi kännykässä ja GPS-laite ovat hyviä lisälaitteita, mutta ne eivät täysin korvaa perinteisiä karttaa ja kompassia. Kun muistat vielä jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet ja rajoitukset luonnonsuojelualueilla, voit laajentaa retkeilyreviiriäsi ruuhkaisimpien merkittyjen retkeilyreittien ulkopuolelle.


    Avotuntureilla vaeltassa tulee keskittyä korkeuskäyriin ja osattava suunnistaa kompassisuunnalla. Avomaisemassa etäisyyttä ei osaa hahmottaa, ja mäki, joka näyttää olevan lähellä, voi ollakin kilometrien päässä.

    Suunnistus merkitsemättömillä reiteillä ja poluttomassa maastossa

    1. Varaa riittävästi aikaa merkitsemättömillä reiteillä kulkemiseen ja suunnistamiseen. Maasto on epätasaista. Sinulla ei ole valmiita pitkospuita helpottamassa soiden ylityksiä tai siltoja jokien yli. Joudut lisäksi pysähtymään lukemaan karttaa ja kompassia useammin kuin merkityllä reitillä. Välillä saatat kulkea väärin ja joudut palaamaan takaisin. Joudut ehkä kulkemaan kokonaan poluttomassa maastossa tai ottamaan hankalakulkuisen oikoreitin taimikon tai suon läpi.
    2. Suunnista selkeiden maamerkkien mukaan. Asutuilla alueilla maamerkkeinä on teitä, rakennuksia, sähkölinjoja, siltoja ja muita ihmisen rakennelmia. Erämaassa suunnista jokien, järvien, tuntureiden ja laaksojen mukaan.
    3. Käytä suunnistuksen tukena paikallistamiseen puhelimen GPS-pohjaista karttasovellusta tai GPS-laitetta. Kun polut ovat merkitsemättömiä, ne saattavat näkyä kartassa tai eivät. Aina ei ole siksi varmaa, oletko juuri sillä polulla, jolla kuvittelit olevasi. Tarkista sijaintisi GPS:stä.
    4. Käytä kompassisuuntaa, kun kuljet kohti jotain päämäärää. Seuraa pää- tai väli-ilmasuuntaa tai suuntaa kompassi kartan avulla. Tarkista kartasta, mihin ilmansuuntaan etsimäsi polku kulkee ja valitse maastosta samaan suuntaan kulkeva polku. Muista, että jos kartan mittakaava on iso, esimerkiksi 1:50000 tai 1:100000, niin suurinta osaa poluista ei näy. Puhelimen maastokarttasovellukset, älykellon kartta tai GPS-laite auttavat silloin.

     Vinkki! Muista, että eläimet valitsevat aina vähiten energiaa kuluttavan reitin. Eläinten polku on ihmisten tekemää polkua kapeampi. Sitä seuraamalla voit löytää helpoimman reitin alas jyrkältä kalliolta tai tien järven rantaan. Muista kuitenkin, että eläimet kulkevat omien tarpeidensa ajamina. Ja ne ovat luultavasti erilaisia, kun retkeläisen tarpeet: Pysy eläinten polkua seuratessasi hereillä, kartta ja kompassi kädessä, että kuljet haluamaasi suuntaan, etkä löydä itseäsi metsäkauriiden ruokintapaikalta!

     Kun haluat palauttaa mieleen suunnistustaitosi, lue suunnistajan opas.

     Tauko- ja leiripaikan löytäminen merkitsemättömillä reiteillä

     Mieti potentiaalisia tauko- ja leiripaikkoja etukäteen, kun olet lähdössä merkitsemättömälle reitille tai poluttomaan maastoon. Jokamiehenoikeudet sallivat leiriytymisen muualla kuin toisen pihapiirissä tai pellolla.

     Taukopaikka alkaa kutsua, kun riittävän suurta osaa retkiseurueesta väsyttää tai on jo nälkä. Silloin tulee istahdettua luonnonkauniille paikalle kallion laelle tai veden rantaan. Upeat taukopaikat ovat osa merkitsemättömillä poluilla kulkemisen iloa.


     Kuivattu retkiruoka on helppo ja nopea valmistaa lisäämällä vain kuuma vesi.

     Leiripaikan voit myös valita mistä tahansa, kunhan noudat jokamiehenoikeuksia. Tärkein muistisääntö on, että et voi tehdä maastoon tulia ilman maanomistajan lupaa. Vaikka maastossa olisi karttaan merkitsemätön tulipaikka, se ei tarkoita, että saat tehdä tulet. Helpointa on jättää tulienteko virkistysalueiden ja kansallispuistojen merkityille tulipaikoille ja hoitaa ruuanlaitto retkikeittimellä tai kuljettaa mukanaan ruokatermosta.

     Leiripaikkaa valitessasi mieti, tarvitsetko juoma- tai pesuvettä. Ehkä suunnittelet päivämatkasi päättymään järven tai lammen rantaan, niin voit pulahtaa retkipäivän päätteeksi uimaan. Voit puhdistaa juomaveden suodattimella, tableteilla tai keittämällä. Vettä voi kuljettaa mukanaan, mutta jalan kulkevalle vesi merkitsee ylimääräistä painoa. Talvella vettä voi sulattaa lumesta, jos aukiolevia puroja ei ole. Mutta silloinkin tarvitset puhdasta lunta ja riittävästi aikaa.

     Aina ei tarvitse nukkua yötä teltassa, vaan riippumatto on hyvä vaihtoehto, etenkin lyhyemmillä retkillä. Lue riippumattoretkeilyn perusteet.


     Omassa rauhassa.

     Huolehdi hyvinvoinnista ja turvallisuudesta

     Merkitsemättömälle reitille lähtiessäsi suunnittele, miten pidät itsestäsi ja muista retkeläisistä huolta. Ajattele turvallisuutta moniulotteisesti: Erä- ja ensiaputaitojen lisäksi retkeily merkitsemättömillä reiteillä ja vaellus poluttomassa maastossa vaatii kykyä sietää fyysistä epämukavuutta ja säädellä tunteitaan. Jos retki on fyysisesti raskas tai keli on pitkään huono, joudut motivoimaan itseäsi kulkemaan eteenpäin.

     Retkiseurueessa koetaan iloa, surua, kiukkua, motivaatiota, pelkoa ja toivoa. Tunteet ohjaavat toimintaamme. Huonoissa tunnelmissa voimat vähenevät ja tulee helpommin tehtyä virhepäätelmiä. Hyvissä voimissa ja hyvällä mielellä jaksaa vaeltaa niin pitkälle kuin haluaa ja löytää nopeasti toimivia ratkaisuja.

     On tärkeää tuntea itsensä ja retkiseurueensa. Varaudu siis pitämään huolta itsestäsi ja muista sekä tunnetasolla että fyysisesti. Lepää riittävästi, syö ravitsevaa ja energiapitoista retkiruokaa, peseydy, hoida haavat ja hankaumat heti, tee retkellä asioita, joista nautit, kannusta itseäsi ja muita. Keskustele rakentavasti, kun syntyy ristiriitoja tai ota hetki omaa aikaa, jos olet vahvojen tunteiden vallassa. Rinkan sivutaskuun piilotettu pieni suklaapatukka tai pähkinäherkku voi usein pelastaa tilanteen. Muista jakaa eväitäsi. Paras retkikaveri on usein se, jolta löytyy ylimääräinen suklaapala väsyneelle kaverille.

     Kun olosuhteet muuttuvat haastaviksi, tarvitset keskittymiskykyä, että voit tehdä oikeita päätöksiä: Kauanko voimat riittävät? Koska voi ylittää vesistön ja mistä? Koska kannattaa leiriytyä? Minkälainen vamma vaatii hoitoa, lepoa tai evakuoinnin? Kaikki retkeen osallistuvat tarvitsevat hyvän ilmapiirin, jotta retkeily on hauskaa ja vaativissa tilanteissa riittää voimia ponnistella.


     Kun huomaat energiatasosi olevan alhaalla tai olet eksynyt, paras tapa on pysähtyä juomaan ja syömään ja miettimään rauhassa ratkaisua.

     Ilmoita jollekulle, missä olette ja koska on aikomus palata. Merkitsemättömät reitit eivät ole sen vaarallisempia kuin merkitytkään, mutta avun saaminen voi olla hitaampaa ja hankalampaa, jos jotain tapahtuu. Retkeillessä onnettomuudet ovat aina mahdollisia, voit kaatua, niksauttaa nilkkasi, olkapää voi mennä sijoiltaan tai joku saa palovamman kuumasta vedestä. Pidä siksi ensiaputaitosi ajan tasalla ja EA-pakkaus mukana.

     Merkitsemättömillä reiteillä on potentiaalisesti vähemmän ihmisiä, joilta voit pyytää apua. Kännykän kenttä saattaa olla heikko tai sitä ei ole ollenkaan. Pelastusajoneuvojen voi olla vaikeaa päästä loukkaantuneen tai sairaskohtauksen saaneen lähelle, jolloin evakuointi on hidasta ja hankalaa. Katso vinkit turvallisen retken suunnitteluun.

     Jos liikut poluttomassa erämaassa, missä ei ole kännykän kentää, kuljeta mukanasi hätälähetintä, esimerkiksi Garminin inReach-GPS-laitetta. Hätälähettimeen tarvitset fyysisen laitteen lisäksi maksullisen satelliittipuhelinliittymän.

     • Käynnistä laite ja suorita laiteen pyytämät toiminnot.
     • Kirjaudu laitteen verkkopalveluun.
     • Täytä verkkopalveluun kaikki pyydettävät kontaktitiedot.
     • Avaa laitteelle satelliittiliittymä, jonka avulla voit kommunikoida tekstiviestein tai pyytää apua. Valitse laitteen karttanäkymä verkkopalvelusta.

     Varaudu ongelmiin etukäteen miettimällä, mitä voi tapahtua ja vältä riskejä fiksulla suunnittelulla. Pidä mukanasi puhelinta, puhelimen varavirtalähdettä, avaruuslakanaa, ensiapupakkausta, karttaa ja kompassia ja ylimääräistä ruoka-annosta. Erämaassa on hyvä olla hätälähetin avunsaantia varten. Asutulla seudulla riittää, että kännykkä toimii!


     Huolehdi itsestäsi vaelluksella, ja pahan rakankin eli kivikon voi ottaa ilolla vastaan :)

     Jokamiehenoikeudet ja retkietiketti

     Merkitsemättömillä reiteillä ja poluttomassa maastossa monia kiehtoo juuri niiden luonnonläheisyys ja rauha. Muita ihmisiä on vähemmän tai ei ollenkaan liikkeellä ja luonto on koskemattomampaa.

     Kun liikut koskemattomassa luonnossa, pyri jättämään itsestäsi mahdollismman vähän jälkiä: Korjaa teltan painoina käyttämäsi kivet takaisin paikoilleen, kanna kaikki roskat mennessäsi äläkä sytytä tulia. Pidä retkiseuranasi olevat eläimet kytkettynä koko retken ajan. Älä rakenna kivitorneja tai kerää kasveja. Sieniä ja marjoja saat sen sijaan kerätä niin paljon kuin haluat.

     Saat jokamiehenoikeuksien mukaan:

     • Liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja viljelykäytössä olevilla pelloilla ja istutuksilla tai muilla erityiseen käyttöön tarkoitetuilla alueilla.
     • Oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminen on sallittua. Voit esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista.
     • Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia.
     • Onkia ja pilkkiä.
     • Kulkea vesistössä ja jäällä.

     Sinulla ei ole oikeutta:

     • Aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle.
     • Häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä.
     • Kaataa tai vahingoittaa puita.
     • Kerätä luonnosta sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta.
     • Häiritä kotirauhaa.
     • Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa.
     • Kalastaa ja metsästää ilma lupia.
     • Sytyttää tulta ilman maanomistajan lupaa.

     Pakkaa sopivat varusteet merkitsemättömille reiteille

     Retkeilyvarusteiden valinnassa ota huomioon, että ne toimivat olosuhteissa, joihin olet menossa. Testaa ja tunne retkivarusteesi. Ota mukaan varaosia ja korjaustarvikkeita sekä neulaa ja lankaa. Ehjät ja toimivat varusteet ovat osa retken mukavuutta ja turvallisuutta.

     Varusteiden kanssa mieti, että perustarpeesi on aina hoidettu niin, että sinulla on riittävästi energiaa nauttia retkeilystä sekä pitää hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolta. Koska kulkeminen maastossa on polulla kulkemista raskaampaa, voit haluta keventää kantamustasi ennen matkaan lähtöä. Lue lisää kevytvaeltajan oppaasta.

     Poikkea polulta avoimin mielin - seikkailu syntyy uskalluksesta

     Mieti, mitä haluat nähdä ja kokea polkujen ulkopuolella. Merkittyjä reittejä ei tarvitse hylätä lopullisesti, mutta voit maustaa retkeilyäsi seikkailun tunteella. Rohkaistu kohtaamaan luonto, jossa ei näy ihmisen kädenjälki. Voit kulkea pelkkien porojen seurassa tuntureiden yli tai valloittaa aivan uusia polkuja tutulla retkeilyalueella. Kaikki tarvittavat erätaidot voi oppia lukemalla, kursseilla, kavereilta tai kokeilemalla. Useimman retkeilijän ja vaeltajan päässä asuu terve maalaisjärki, joka on hyvä opas merkitsemättömään maastoon lähtiessä.

     Tärkeintä poluilta poikkeamisessa on hyvä suunnittelu. Silloin voit rauhassa tehdä suunnitelmiin myös muutoksia. Huonolla säällä voi jättää huipun valloittamatta tai viimeisen etapin kulkematta. Hyvällä säällä saat tuntea luonnossa liikkumisen vapautta, jota polut eivät rajoita. Viisaana vaeltajana kuljet retkiseurueen kykyjen ja jaksamisen rajoissa.

     double-arrows-up
     Uutiskirjeen tilaaminen

     Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
     Uutiskirjeen tilaaminen

     Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite