Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        VÄLPPÄYS – pakkaajan, purkajan ja uudelleenpakkaajan opas

        Välppäys -verbi: tavaroiden siirtely yms. järjestely. Toimenpide, johon tuhlautuu laittoman paljon aikaa. Välppäys suoritetaan monta kertaa päivässä retkeillessä.


        Välppääjän tyypillinen asento tauoilla.

        Välppäys on retkeilyslangia. Sana tulee tutuksi ja on helppo ymmärtää, kun vaihdat tavaroita yhdestä pakkauksesta toiseen tai järjestät varusteitasi helposti käytettäväksi. Välppäys on tavaroiden siirtämistä rinkasta päiväreppuun tai pyöräretkivarusteista melontaretkelle. Välppäys on samalla pakkaamista, purkamista ja uudelleen pakkaamista, mutta ennen kaikkea sopivan varuste- ja tavaravalikoiman optimointia seuraavalle etapille tai retken vaiheeseen.

        Välppäys on aktiivista ajattelua, vaikka se ulospäin näyttää pakkaamiselta tai purkamiselta. Välpätessäsi mietit missä ja miten käytät varusteitasi seuraavaksi. Päätät, mitkä varusteista sopivat parhaiten mukaan, mikä on välttämätöntä sekä miten ja mihin kaikki pakataan.

        Välppäyksen voi aloittaa perusasiosta, kuten pakkauslistojen laatimisesta, sopivien pakkaustapojen ja pakkausten valinnasta sekä monikäyttöisten varusteiden hankinnasta. Välppäystaidot kehittyvät sitä mukaa, kun omat varusteesi, lajisi ja niihin liittyvät retket ja vaellukset tulevat tutuiksi.

        Miten suunnittella helposti välpättävä pakkauslista?

        Kun matka- tai retkisuunnitelmasi on jotakuinkin selvillä, kerää matkan eri vaiheisiin ja tekemisiin sopivia pakkauslistoja; yöretkeen, pyörävaellukseen, mökillä kyläilyyn tai SUP-lautaretkelle.

        Pakkauslistat kannattaa laatia eri otsikoiden alle: listaa yleiset-otsikon alle jokaisena päivänä tarvitsemasi asiat hammasharjasta ruokailuvälineisiin. Nämä tavarat pitää olla kaikissa pakkauksissa mukana, kun välppäät varusteitasi. Lisäksi vaadi matkan eri osiin omat listansa, esimerkiksi SUP-lautailuun: uimapuku, vedenpitävä kännykkäpussi ja neopreenitossut.

        Koska tavaraa kertyy, ja jossain vaiheessa on pakko päättää, mitä jättää pois, voit yrittää ratkaista ongelman mahdollisimman monikäyttöisillä varusteilla ja vaatteilla. Mieti vaatekerta, joka käy mökille, pyörän selkään tai muihin menoihisi. Tee monikäyttöisille varusteille ja vaatteille oma listansa.

        Kuiva- ja kompressiopussit – pakkaajan ja välppääjän välttämätön apu

        Eri värisillä pakkauspusseilla tunnistaa sisällön pussia avaamatta.

        Kun pakkaat varusteesi, käytä aina kuiva- ja kompressiopusseja suurimmalle osalle varusteista. Pussit auttavat ensinnäkin varusteiden ja vaatteiden lajittelussa. Toisekseen kuiva- ja kompressiopussi pitävät varusteet kuivana ja pussukoita on helppo siirrellä kassista toiseen. Lisäksi kuiva- ja kompressiopusseihin pakatut varusteet on helppo sulloa pieneenkin tilaan ja järjestää siististi.

        Tavaroille, jotka eivät ole erillisissä pusseissa, kannattaa löytää rinkasta, kajakista tai pyörälaukuista oma pysyvä paikkansa. Näin tiedät aina, missä vaikkapa kaasupullo, keitin ja ensiaputarvikkeet ovat.

        Minkälaiset laukut, kassit ja rinkat ovat hyviä välppäämiseen?

        Useimmin käytettävät tavarat kannattaa sijoittaa helposti saatavaksi ja aina samaan taskuun, jotta niitä ei tarvitse etsiä joka taskusta.

        Eri lajeihin ja varusteille pyöräilystä polkujuoksuun on olemassa omat varusteiden kuljetukseen, säilytykseen ja lajin harrastamiseen tarkoitetut kassinsa. Välpätessä kannattaa hyödyntää varustelaukkujen ominaisuuksia. Juoksu- ja pyöräilyrepuissa on tilaa vesirakolle ja välipalapatukoille. Moniin reppuihin saa pakattua kypärän.

        Retkillä käytettävistä repuista ja rinkoista kannattaa katsoa sopivat taskut retken aikana nopeasti tarvittaville tavaroille. Käteviä ovat taskut, joihin ylettyy ilman, että reppua tarvitsee riisua sekä taskut, joihin mahtuvat ensiapulaukku, aurinkolasikotelo, juomapullo ja kartta. Kun aamulla järjestät tavarat fiksusti, tauoilla sinun ei tarvitse etsiä kadonneita tavaroita.

        Jos matkustat autolla, voit pitää tavarat isoissa kestokasseissa ja kannellisissa muovilaatikoissa, ja siirtää ne sieltä tarvittaviin varustelaukkuihin tarpeen mukaan. Välppäysvaihetta helpottaa, kun olet organisoinut laatikot ja kestokassit jonkun pakkauslistoihin sidotun logiikan mukaan: yhteen kassiin tavarat, joita tarvitset päivittäin, erikseen eri lajeissa tarvittavat varusteet omiin pakkauksiinsa, leiriytymisvarusteet omaksi kokonaisuudekseen. Seikkailun eri vaiheissa täytät päiväreppusi tai varustelaukkusi päivän sopivilla vaatteilla, eväillä ja varusteilla.

        Välppäys retkipäivän aikana

        Retki- ja vaelluspäivänä välppää jo aamulla tavarasi niin, että kaikki päivällä ja nopeasti tarvittavat varusteet ovat saatavilla. Rinkassa hyödynnä sivutaskuja ja läpän taskua. Jos käytössä ei ole sivutaskuja, järjestä aamulla varusteita välpätessäsi tavarat niin, että oleellinen, kuten istuinalusta, ruokailuvälineet ja eväät ovat päällimmäisenä, kun avaat kassin tai repun.

        Kajakissa lounaan ja taukotakin voi pakata etuluukkuun. Kajakin keula on maissa, eikä sinun tarvitse kahlata hakemaan varusteita.

        Välppäyksen huvittavuus ja rasittavuus on jatkuvassa päätöksenteossa, kun mietit, mikä on tärkeää, mikä on tarpeetonta edessä odottavan päivän kannalta. Usein jotain unohtuu ja ei-välttämätöntä tulee mukaan.

        Välppäys-sanan alkuperä on välpissä, joka on iso suodatin. Tätä kannattaa käyttää omissakin pakkaus-, purku ja tavaroiden järjestelysessioissa ajatuksenaan. Välpätessäsi suodatat tavaroista oleellisen edessä olevaan päivään tai seikkailun seuraavalle etapille.


        Rinkka välpättynä voi tyytyväisenä taas jatkaa matkaa seuraavalle välppäystauolle.
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite