Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        VINKIT KYLMILLE KÄSILLE

        Oletko vilukissa, jolla on aina kylmät kädet? Jännittääkö talviretkeilyssä, miten kädet tarkenevat? Alla muutama vinkki kylmäkätisille talvivaelluksiin.


        • Kerrospukeudu ja hae itsellesi toimivin yhdistelmä eri keleihin. Lähde liikkeelle paksummista käsineistä ja vähennä tarvittaessa.
        • Käytä kynsikkäitä: näpikkäät eli kalastajanhanskat voi pitää kädessä läpi vaelluksen yöllä ja päivällä.
        • Käytä kemiallisia kädenlämmittimiä.
        • Vältä kosteita hanskoja, koska vähäinenkin kosteus kylmettää sormet. Pidä mukanasi ylimääräisiä kuivia lainereita ja alushanskoja.
        • Lämmitä käsiä kaulalla. Sujauta paljaat kädet takin kauluksesta lämpimälle kaulalle. Ne lämpiävät siellä todella nopeasti taas toimintakuntoon.
        • Totuttaudu vähitellen viileämpiin olosuhteisiin. Pidä syksyllä kelien kylmetessä käsiä hetkittäin paljaana tai käytä ohuita hanskoja. Kylmän tunne vähenee.

        Vahaa ja huolla hanskat aina ennen retkeä

        Hanskat ovat varusteita siinä mielessä, että niiden toimivuudesta täytyy pitää huolta ennen retkeä, retken aikana ja sen jälkeen. Mieti myös käsineiden kuivatusta, huoltoa ja säilytystä, kun hankit niitä.

        Nahkahanskat pitää vahata ennen jokaista retkeä. Näin ne säilyttävät pehmeytensä ja vedenpitävyytensä. Kalvorukkaset voi käsitellä vettä hylkiviksi ennen retkeä, jos kalvo ei enää pidä.

        Aiheeseen liittyvää

        Pidä huoli hanskoistasi 

        Huolehdi hanskoista talviretkellä

        Vaelluksella ole joka hetki tietoinen hanskojesi sijainnista. Hanskat ja toimintakykyiset kädet ovat turvallisuustekijä.

        Älä hukkaa hanskojasi: älä koskaan laske hanskoja lumeen tai pimeällä maahan. Laita ne takin alle, repun sivutaskuun, ahkion kassiin tai muuhun paikkaan, jossa ne ovat varmassa tallessa. Avoimella tunturilla kova tuuli voi viedä pudonneen hanskan hetkessä mukanaan. Jos riisut ja puet rukkasia paljon, kannattaa niihin kiinnittää hanskanpidikkeet. Kun rukkaset eivät ole käytössä, ne roikkuvat silti aina ranteesta.

        Ohuet hanskat kuivatetaan paidan alla ja makuupussin lämmössä yöaikaan. Vaativilla talvivaelluksilla, jossa teltta lämmitetään suljettavan keitinlaatikon avulla, enin kosteus hanskoista lähtee teltan lämmössä. Jos käytössäsi on tuli tai kamiina, käännä hanskat nurin (jos mahdollista) ja lämmitä tuvan parsilla tai ulkona esimerkiksi sauvan päässä. Sopiva etäisyys tuleen on 1 metri. Lähempänä materiaalit sulavat ja palavat. Kalvollisia hanskoja ei saa kuivattaa avotulen läheisyydessä.

        Avotunturi- ja vuoristo-olosuhteissa ei kuitenkaan koskaan tehdä tulia, joten valitse hanskat, jotka kuivuvat kehosi omalla lämmöllä tai eivät kastu läpimäriksi. Täysin märkiä rukkasia tai paksuja lapasia ei saa kuivaksi talvivaelluksen telttaolosuhteissa.

        Vaelluksella sinulla on yleensä mukana 3-4 hanskaparia eri käyttöön. Muita varahanskoja ei välttämättä tarvita, kun puet kädet kerroksittain. Jos yksi kerros ei toimi, hajoaa tai hukkuu, on käytössäsi kuitenkin 2-3 muuta kerrosta tai hanskaparia.

        Miten toimin talvivaelluksella palelevien käsien kanssa?

        Moni, joka palelee tai jolla on käsissä huono ääreisverenkierto, pelkää lähteä talvivaellukselle. Pelko on ymmärrettävä, mutta usein turha. Talvivaelluksella kädet pysyvät lämpimänä, kun mukaan valitaan hyvä määrä keliin sopivia hanskoja.

        Vinkkejä käsien lämpimänä pitämiseen on monia.

        • Kerrospukeudu ja hae itsellesi toimivin yhdistelmä eri keleihin. Lähde liikkeelle paksummista käsineistä ja vähennä tarvittaessa.
        • Käytä kynsikkäitä: näpikkäät eli kalastajanhanskat voi pitää kädessä läpi vaelluksen yöllä ja päivällä.
        • Käytä kemiallisia kädenlämmittimiä.
        • Laita 0,5 litran Nalgene-pullo täynnä kuumaa vettä untuvatakin taskuun. Tarkista kahdesti, että korkki on kunnolla kiinni, eikä pullo vuoda. Sujauta kädet lämpimän vesipullon ympärille.
        • Vältä kosteita hanskoja, koska vähäinenkin kosteus kylmettää sormet. Pidä mukanasi ylimääräisiä kuivia linereita ja alushanskoja.
        • Lämmitä käsiä kaulalla. Sujauta paljaat kädet takin kauluksesta lämpimälle kaulalle. Ne lämpiävät siellä todella nopeasti taas toimintakuntoon.
        • Totuttaudu vähitellen viileämpiin olosuhteisiin. Pidä syksyllä kelien kylmetessä käsiä hetkittäin paljaana tai käytä ohuita hanskoja. Kylmän tunne vähenee.

        Lue lisää:

        Hanskojen valinta talviretkelle »

        Miten valitsen hanskojen materiaalit talvivaellukselle?

        Oman hanskavalikoiman valinta talvivaellukselle vie muutaman kokeile ja erehdy –kierroksen, koska mallien lisäksi tarjolla on paljon erilaisia materiaaleja. Vain testaamalla huomaat mitkä hanskat ja käsineyhdistelmät sopivat omaan lämmönsäätelyysi ja talviretkiisi. Suhtaudu analyyttisesti hanskasuosituksiin – mieti aina toimivuutta omalta kannaltasi. 

        Tästä listasta voit katsoa eri materiaalien toimivuutta eri käyttötilanteissa.

        Villa

        Villa on erinomainen materiaali talvivaelluksille. Se eristää ja lämmittää kosteanakin. Villahanskoja on saatavilla eri malleja ja paksuuksia, 100 % villaa sekä sekoitteita. Perinteinen villalapanen ei ole suotta ollut käytössä pohjoisilla alueilla vuosisatoja. Villa on myös edullinen materiaali.

        Kun valitset villahanskat ota käytön kannalta huomioon:

        • Ohut merinoliner ei kestä kovaa hankausta ja käyttöä.
        • 100 % käsittelemätön villa huovuttuu ja kutistuu, kun kädet hikoilevat esimerkiksi hiihtäessä. Valitse sekoitemateriaalia tai valmiiksi huovutettua villaa, jos esimerkiksi hiihdät villahanskoissa.
        • Lumi jää kiinni ja paakkuuntuu villalapasen pintaan. Sulaessaan se kastelee koko lapasen.
        • Jos paksu villalapanen kastuu, sen kuivattaminen vie noin vuorokauden. Tuvan lämmössä läpikastuneet villalapaset saa kuiviksi, mutta telttaolosuhteissa ei.

        Villakäsineiden pesu ja huolto kotona

        Villakäsineet on helppo pestä ja huoltaa kotiolosuhteissa. Hanskat voi pestä käsin tai ne voi laittaa pesukoneeseen. Noudata villan pesuohjeita. Villalle voi riittää myös hyvä tuuletus. Vältä turhaa villan pesua.

        Nahka

        Nahka on perinteinen ja toimiva materiaali kaikkiin talviajan retkiin. Nahkahansikas suojaa tuulelta ja kosteudelta. Nahkasormikkailla saa hyvä otteen sauvoista, jäähakusta, köysistä, kirveen- ja puukonkahvasta. Nahkarukkaset voi sujauttaa muiden hanskojen päälle suojaamaan ja lämmittämään. Nahkahanskoja voi käyttää käsien kerrospukeutumiseen ja niistä on saatavilla paljon erilaisia malleja erilaisten sisävuorten kanssa. Nahkarukkasilla voi käsitellä kuumia nokipannuja ja –kattiloita, jos olet tulen äärellä.

        Kun valitset nahkahanskat ota käytön kannalta huomioon:

        • Nahka vaatii vahausta säilyttääkseen tärkeimmät ominaisuutensa: joustavuuden ja vedenpitävyyden.
        • Pelkkä nahka ei eristä ja lämmitä, tarvitset joko vuorilliset hanskat tai alushanskat niiden kanssa käytettäväksi.
        • Nahka kuivuu hitaasti leiriolosuhteissa. Jos nahkarukkanen kastuu, sen kuivattaminen vie ainakin vuorokauden. Tuvan lämmössä läpikastuneet nahkahanskat saa kuiviksi, mutta telttaolosuhteissa ei. Älä kuivata nahkahanskojasi lähellä nuotiota tai kamiinaa. Nahka menee pilalle ja kovettuu kuumuudessa.
        • Isot nahkahanskat ja –rukkaset vievät tilaa ja painavat. Suunnittele ennen retkeä, miten pakkaat ne ja missä ne ovat helposti käsillä, kun tarvitset ne käyttöösi.

        Nahkahanskojen pesu ja huolto kotona

        Nahkahanskat voivat olla hankala tai mahdoton pestä kotiolosuhteissa ilman että nahka menee pilalla. Nahkahanskan pesua ei suositella kuin aivan viimeisenä keinona. Nahkahanskoja käyttäessä kannattaa käyttää ohutta liner-hanskaa, joka kerää enimmät hiet ja lian. Retkeltä tullessa tulee huolehtia, että hanska pääsee kuivumaan täysin myös sisältä. Nahkahanskan vuorin voi yrittää varovaisesti pestä käsin kaatamalla mietoa pesuaineseosta ja työntämällä käsi sisään ja kevyesti hieroen. Muista hyvä huuhtelu ja varo nahkan kastumista. Läpimärkä nahka kuivuessaan voi kutistua ja mennä huonoksi.

        Minkään retkeilyhanskan ja teknisemmän hanskan nurinpäin kääntöä ei suositella, mutta erityisen tärkeää se on nahkahanskan kanssa. Vaikka saisit hanskan käännettyä nurinpäin, niin useimmiten hanskaa ei saa enää käännettyä takaisin oikein päin kunnolla. Aina joku sauma ja sormenpää jää hankaamaan.

        Vahaa nahka säännöllisesti ja vähintään aina ennen retkelle lähtöä. Katso vahausohje.

        Untuva

        Untuva on luonnonmateriaali, joka lämmittää eristävyytensä vuoksi hyvin arktisissa olosuhteissa. Untuvarukkaset sopivat hyvin kerrospukeutumiseen päällimmäiseksi kerrokseksi, kun sinun ei tarvitse työskennellä leirissä. Untuva pakkautuu hyvin, on kevyttä ja hanskoissa käytetään usein päällimmäisinä materiaaleina veden- ja tuulenpitäviä kuituja.

        Kun valitset untuvahanskat ota käytön kannalta huomioon:

        • Untuvan eristävyys vähenee, kun untuva kastuu. Untuvarukkaset eivät sovi märkiin olosuhteisiin. Poikkeus ovat hanskat, joissa on hyvä vedenpitävä kalvo.
        • Älä kuivata untuvahanskoja avotulen läheisyydessä. Untuvahanskan päällysmateriaali ja untuva itsessään voivat syttyä palamaan. Päällysmateriaalit sulavat, etkä voi myöskään käsitellä kuumia kattiloita tai nokipannuja niillä.

        Untuvahanskojen pesu ja huolto kotona

        Untuvahanskat voi pestä helposti kotona pesukoneessa. Noudata untuvan pesuohjetta. Rumpukuivaus on paras tapa kuivattaa untuva, jolloin voi välttää paremmin untuvan paakkuuntumisen kuivumisen aikana. Käytä vain untuvalle tarkoitettua pesuainetta.

        Tekokuitu

        Tekokuitumateriaaleja on valtava kirjo, mutta talvihanskoissa tuttuja nimikkeitä ovat soft shell, fleece ja yleiskäsite tekninen materiaali, jonka alla on erilaisia materiaaleja lähtien kalvomateriaaleista päätyen erilaisiin toppauksiin.

        Tekokuitumateriaaleissa hyvää on se, että hanskan materiaali on valittu ja testattu juuri siihen käyttöön, mihin se on tarkoitettu.Hiihtohanskat sopivat hiihtoon ja lasketteluhanskat lasketteluun. Osa ominaisuuksista toimii myös talvivaelluskäytössä, mutta osa ei: esimerkiksi lämpimät sormikasmalliset lasketteluhanskat lämmittävät, mutta niiden kuivattaminen leiriolosuhteissa voi olla mahdotonta, koska materiaalit on tarkoitettu sisätiloissa tai kuivauskaapissa kuivattavaksi.

        Kun hankit uusia teknisistä materiaaleista valmistettuja käsineitä, testaa niitä useammalla retkellä ja säässä ennen vaativaa talvivaellustasi. Vasta käytössä selviää, lämmittääkö vuori -30 asteessa ja pitääkö kalvo vettä kevättalven suojasäässä. Jos et ehdi itse testata, yritä kysyä suosituksia ja mieti käsineille B-suunnitelma.

        Kun olet löytänyt omaan käyttöösi täydellisesti sopivat hanskat, kannattaa saman tien ostaa toinenkin pari. Hanskoissakin on oma muotinsa ja kausituotteensa. Samaa mallia ei ehkä saa, kun aikaisemmat hanskasi hajoavat.

        Tekokuituhanskojen pesu ja huolto kotona

        Tekokuitumateriaalit on yleensä helppo pestä ja huoltaa kotona. Pesu onnistuu normaalissa pesukoneessa. Seuraa hanskojen pesulapun ohjetta.

        Tekokuituiset käsineet 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite