Partioaitan myöntämät partiostipendit lippukunnille 2013

Partioaitan myöntämät partiostipendit lippukunnille 2013

Partioaitalle partiotoiminta ja sen tukeminen ovat edelleen erittäin tärkeitä asioita. Vuosi sitten alkukesästä myönsimme ensimmäistä kertaa stipendejä lippukunnille. Hakemuksia saimme kiitettävän paljon, joista moni oli ilahduttavan luovia. 

Myös tänä vuonna myönsimme stipendejä lippukunnille. Stipendejä myönsimme yhteensä kuusi. Kaksi tuhannen euron stipendiä retkeilytoimintaan ja neljä tuhannen euron lahjakorttia varustehankintoihin. Hakemuksia saimme myös tänä vuonna reilusti, ja valinta oli yhtä vaikeaa kuin edellisenä vuonna. Seuraavien lippukuntien toivomukset ja tavoitteet kuitenkin täyttivät hakukriteerimme parhaiten: 

Tuhannen euron rahastipendit myönnettiin Mikaelin Sinikelloille (Turku) sekä Otavaeltajille (Espoo). 

Mikaelin Sinikellot on 100 henkinen toimelias, sisukas ja innokas tyttölippukunta Turusta. He hakivat stipendiä yleiseen toimintaansa: nuorten ja aikuisten johtajien suunnistuskoulutukseen, lippukunnan oman partiotaitokilpailun järjestämiseen sekä lippukunnan oman ensiapukurssin järjestämiseen. "Lippukunnastamme puuttuu selkeä partiotaitokilpailujen osaaminen ja perinne. Tätä on pyritty elvyttämään järjestämällä lippukunnan oma partiotaitokilpailu Yökyöpeli, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä osallistua Lounais-Suomen Partiopiirin ja Suomen Partiolaisten järjestämiin partiotaitokilpailuihin." 

Otavaeltajat on vuonna 1993 perustettu meripartiolippukunta Espoosta, jonka toimintaan kuuluu vahvasti myös maapartiotoiminta. He hakivat stipendiä järjestääkseen vaelluksen Saariselälle juhlistaakseen lippukunnan 20-vuotista taivalta sekä kehittääkseen lippukuntalaisten vaellus- ja erätaitoja. Hakemukseen he liittivät valmistamansa videon, jossa kerrotaan tarinaa Otavaeltajien sekä juhlavaelluksen taustoista: http://www.youtube.com/watch?v=nDltoEBjjSg 

Tuhannen euron arvoiset lahjakortit Partioaittaan myönnettiin Puijon Pakertajille (Kuopio), Sjöscoutkåren Vikingarnalle (Helsinki), Pateniemen Polunpolkijoille (Oulu) sekä Partiolippukunta Harjusiskoille (Tampere). 

Puijon Pakertajat on Kuopiossa toimiva sekalippukunta, jonka toiminta on aktiivista ja monipuolista: "PT-kisat ovat tuttuja sekä kisaajan että järjestäjän näkökulmasta, johtajisto kouluttautuu ja kouluttaa innolla ja tänä vuonna ollaan ihan 'villinä veteen'." He hakivat stipendiä, jotta voisivat ostaa kahteen puolijoukkuetelttaansa maavaatteet ja kaminat. "Niiden myötä telttojen jäsenille tarjoama käyttömukavuus lisääntyisi huomattavasti". 

Meripartiolippukunta Sjöscoutkåren Vikingarna on Helsingissä vuodesta 1917 toiminut 100 henkinen lippukunta. He hakivat stipendiä päivittääkseen osin vuosikymmeniä vanhoja varusteita. "Lippukuntamme on jo melkein sata vuotta vanha, mistä johtuen monet retkeilyvarusteistamme ovat kokoelma sitä sun tätä eri vuosikymmeniltä." Stipendillä he aikovat ostaa mm. Trangioita, sahan, kirveen ja monitoimityökalun, joita ryhmät itse huoltavat. Tarvetta varusteille tulee jo kesäleirillä, joka pidetään jo 50:ttä vuotta samassa leirisaaressa Espoon saaristossa. 

Pateniemen Polunpolkijat on Oulussa vuodesta 1978 toiminut aktiivinen lippukunta. He halusivat saada tarpoja-, samoaja- ja vaeltajavartioita pysymään paremmin mukana retkeilytoiminnan parissa sekä rekrytoimaan näitä ikäkausia aloittamaan partioharrastuksen. He hakivat stipendiä päivittääkseen ja parantaakseen lippukunnan varusteita, ja täten kannustamaan lippukuntalaisia lähtemään enemmän retkille. "Vartiot tutustuisivat Partioaitassa retkeilyvarusteisiin ja -tarvikkeisiin ja tekisivät listan tuotteista sekä suunnittelisivat tapahtuman, retken tai vaelluksen, jossa heidän pitäisi käyttää valitsemiaan tavaroita. Silloin vartiot tutustuvat monipuolisesti retkeilytavaroihin sekä niiden ominaisuuksiin ja joutuisivat miettimään miksi käyttää mitäkin tuotetta. Tällä haasteella haluamme aktivoida joukkueet retkeilyn pariin, mutta samalla lippukuntamme retkeilyvarusteet saavat päivityksen." 

Partiolippukunta Harjun Siskot on n. 130 jäseninen tyttölippukunta Tampereelta, joka toimii kolmessa eri kaupunginosassa. Heillä "toiminta on vuosien varrella valitettavasti painottunut enemmän kolotoimintaan kuin retkeilyyn tai muuhun luonnossa liikkumiseen", ja ovat aktiivisesti alkaneet toimia ongelman korjaamiseksi. He hakivat stipendiä vaellustelttojen ja retkikeittimien hankintaan, jotka tulisivat käyttöön jo heti tänä kesänä lippukunnan 60-vuotisleirille Saariselälle, mutta myös tulevaa käyttöä varten. "Haluamme lippukunnassamme luoda uutta ja vireämpää retkeilykulttuuria ja juhlaleirille lähtö toimii osittain kannustimena osallistumaan kisoihin, vaelluksille ja retkille." Heidän hakemukseensa oli liitetty eri ryhmien kuvituksia ja näkemyksiä siitä, mitä uusia retkeilyvälineitä he tarvitsevat ja miksi. 

 

Vaikka valinta ei tällä kertaa osunutkaan kohdalle, erityismaininnan hakemuksistaan saavat Littoisten Pirtapiiat (Kaarina), lyhyemmin Lipi, ja Sahalahden Sinisudet (Kangasala).
LiPi oli hakemukseensa riimitellyt: LiPi tulee! LiPi hakkaa! Rinkan joka viikko pakkaa! Palkinnotkin kaikki nappaa! Kosk' ei olla pohjasakkaa!
Sinisudet oli liittänyt hakemukseensa eri-ikäisten lippukuntalaistensa mielipiteitä miksi Sinisusien tulisi päästä Lappiin vaeltamaan. Tässä niistä muutama: "Haluaisin nähdä poron livenä" -Miira 13v; "Siellä on ihanaa." -Emma 9v; "Kerran elämässä pitää kokea miltä tuntuu nukkua Lapissa teltassa." -Satu 43 v. 

Kiitämme kaikki hakijoita loistavista hakemuksista. Vaikka tällä kertaa stipendi jäi saamatta LiPiltä, Sinisusilta ja monilta muilta, kannustamme kaikkia lippukuntia lähettämään uuden hakemuksen ensi vuonna. 

Partioaitta myöntää stipendejä jälleen ensi vuonna. Hakuaika on 3.3. - 12.5.2014.

Kommentit