Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen hektisen elämän keskellä. Erämaan oma elämänkulku herättää uteliaisuuden ja auttaa unohtamaan arjen askareet.
Syksyn kaunis ruska tarjoaa erinomaiset puitteet vaelluksille ja päiväretkille. Suuntaat sitten viikoksi erämaahan tai päiväretkelle lähimetsään, Partioaitasta löydät pitkäikäiset suosikkituotteet jokaiseen lähtöön.
Housut ovat yksi tärkeimmistä retkeilyvarusteista hyvien kenkien lisäksi. Ulkona liikuttaessa otetaan pitkiä askelia ja usein myös kävellään pidempiä matkoja kuin kaupungissa. Hyvät retkeilyhousut ovat joustavat eivätkä hankaa ihoa. Ne päästävät hien, mutta suojaavat ulkoa tulevaa kosteutta. Värilläkin on väliä.
Takki suojaa retkeilijää tuulelta ja sateelta ja antaa hieman lämpöä. Päiväretkillä kesällä voi riittää tavallinen sadetakki t-paidan päällä, mutta mitä viileämmässä kelissä ja haastavammissa olosuhteissa liikutaan, sitä enemmän vaaditaan myös takin ominaisuuksilta.
Vaatetuksen tehtävä on pitää meidät kuivana ja lämpimänä kaikissa olosuhteissa. Toimiva ulkoilijan vaatetus on kolmikerroksinen: aluskerros, välikerros ja kuorikerros. Alus- ja välikerrokseen paras materiaali on villa. Se lämmittää kosteanakin eikä ala haisemaan pitkänkään käytön jälkeen.
Vaelluskenkien valinta on yksi retkeily- ja vaellusharrastuksen tärkeimmistä hankinnoista. Hyvissä retkeilykengissä on pitävä pohja ja kiertojäykkyys. Korkea varsi on tärkeä, kun rinkassa on tuntuvasti painoa tai kun vaelletaan vaikeassa maastossa Aloita täydellisen kenkäparin etsintä lukemalla oppaamme.
Teltta on retkeilijän paras suoja sadetta ja tuulta vastaan. Pieni lisätila tuo mukavuutta, joten onkin parempi valita "yhtä suurempi" teltta, eli esimerkiksi kahdelle henkilölle 3 hengen teltta. Kupoliteltta on hyvä perusvarma teltta. Tunneliteltta taas parempi pidemmille vaelluksille etenkin tunturiin. Teltan valinnassa kannattaa kiinnittää koon lisäksi huomiota mm. materiaaleihin ja siten painoon.
Parhaimmillaan koiran ottaminen mukaan vaellukselle tekee retkestä ikimuistoisen – ja pahimmillaan aiheuttaa itkupotkuraivareita, vaaratilanteita tai suoranaista vahinkoa. Hyvä etukäteissuunnittelu ja huolellinen valmistautuminen ja varustautuminen takaavat sekä koiralle että vaeltajalle turvallisen ja miellyttävän vaelluksen.
Minulta kysytään usein retkilläni, että minkä takia kansallispuistoissa ei ole roskiksia. Että kun ne ovat muuten niin hyvin hoidettuja, huolto pelaa ja on reitit ja kaikki, niin minkä takia niiden varrelle ei voi laittaa muutamia roskiksia sinne tänne, edes tulipaikoille?
Ulkoilu on todistetusti terveellistä ja luonnossa liikkumisella on esimerkiksi positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Tämä fakta ei saanut minua lähtemään luontoon aiemmin, ei edes tieto siitä, että se lieventää hektisen kaupunki- ja työelämän luomaa stressiä. Miksi kuitenkin yhtäkkiä, ilman mitään vaelluskokemusta lähdin viikon erämaavaellukselle?