Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX miesten nastakengät testissä

Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX  miesten nastakengät testissä

Olin lukenut voittamistani kengistä muutamien myyjien esittelyitä, joissa mainostettiin mm. Keveyttä, juoksukenkää, vaelluskenkää, talvikenkää. Ennakkoarvioni oli kevyt, mukava, hyvin istuva, juoksuun, vaellukseen ja jokapäiväiseen arkikäyttöön soveltuva kenkä, jossa pitävät nastat liukkaisiin olosuhteisiin.

 

Salomon X Ultra 2 Spikes GTX- nastakengät

 

Harrastan yleensä yhden yön vaelluksia eteläsuomen alueella noin parin tunnin ajomatkan päähän ja viime talvena aloitin talvivaelluksen. En ole aktiivilenkkeilijä, mutta kaupungissa ulkoilen ulkoilureittejä ja metsäpolkuja pitkin viikoittain. Asfalttiteillä en tykkää kävellä ja valitsen reittini normaalisti hiekalle tai metsäpolulle. Työmatkat kuljen kävellen. Uudet kengät saivat minut kävelemään päivittäin noin 2-4km matkoja välillä myös iltavuoron jälkeenkin. En ole kovinkaan juoksuihminen, vaikka kesällä juoksentelinkin lyhyitä 1km matkoja, mutta päätin kokeilla myös hölkkää testimielessä nyt talvella pyörätietä pitkin. Olen käyttänyt kaupunkiulkoilussa irrotettavia nastoja, jotka pitivät viimetalven liukkailla keleillä tosi hyvin, mutta se irroittaminen ja pukeminen ei ollut mielekästä. Kokeilin myös 1 kerran irroitettavia nastoja vaelluksella vaikeakulkuisessa maastossa, mutta siihen ne eivät soveltuneet niin hyvin, koska pari kertaa ne putosivat jalasta ja reissun jälkeen huomasin, että yhden nastan ympäriltä oli kumi revennyt. Tästä syystä ostin kunnon jääpiikit vaelluskäyttöön. Salomonin kenkiä minulla on ollut 1-2 kertaa talvikenkinä vuosia sitten enkä muista mitään pahaa sanottavaa. En ole aikaisemmin pitänyt merkkiä mitenkään erikoisena, mutta nyt sain tilaisuuden päästä kokeilemaan ja arvostelemaan kengät.

 Salomon X Ultra 2 Spikes GTX- kengät lumi- ja jääsohjossa

 

Kun vihdoin sain paketin pienen viivästyksen saattelemana noudettua postin pakettiautomaatista, niin ensimmäien tuntuma oli juuri se keveys, jota mainostettiinkin. Avasin paketin ja otin heti ensimmäiseksi Rapalan kala-vaa'an käteeni, jolla punnitsen vaellusvarusteitani ja rinkan lähtö -ja paluupainon. Mittari näytti kahdelle kengälle 0,960kg, joka on mielestäni ihanteellinen paino kengille, jotka voisivat ennakkoarvioni mukaan soveltua myös ainakin jonkinlaiseen vaellukseen. Vertailun vuoksi keskikorkeavartiset vaelluskenkäni painavat 1,8kg, eli ero on huomattava.

 

Valitettavasti vaellukselle, enkä päiväretkellekään päässyt kokeilemaan näitä kenkiä, mutta hyvän tuntuman niistä kylläkin sain. Toimituksen viivästymisen johdosta ehdin juuri käydä yön yli vaelluksella. Mutta ei se mitään, olen hyvin päässyt kokeilemaan kenkiä erilaisissa paikoissa eri sääoloissa lumisilla teillä ja poluilla, vesisateessa jäisillä pinnoilla, loskassa.

 

Kokeilin ensimmäiseksi kenkiä jalassa ihan perus arkisukilla. Tuntuma oli odotettu. Mukava, mikään ei puristanut, mikään ei ollut väljä. Laminaattilattialla kävely yllätti, miten pehmeältä kävely tuntui, vaikka pohjassa oli nastat. Sitten arkisukat jalassa kokeilemaan ensimmäiselle lenkille –22 asteen pakkaseen. Hetken pihalla seisoskellessani alkoi kylmä tuntua varpaissa, mutta olihan minulla vain arkisukat. Kävellessäni jalat hieman lämpenivät, mutta kylmä tuntui kuitenkin. Pystyin aistimaan nopeasti, että kengät hengittävät hyvin ja soveltuvat myös ympärivuotiseen käyttöön. Nauhojen kanssa oli jonkin verran ongelmia, kun aukesivat ekalla kävelylenkillä 3 kertaa. Monissa kengissä on sellaiset nauhat, jotka aukeavat kävellessä. Kokeilin kävelystä tamppautunutta umpihankea hiihtoladun vieressä, sekä pehmeää pakkaslumihankea puistossa. Kengät pärjäsivät täysin hangessa kahlailussa matalista varsista huolimatta, kun lahkeet olivat suljettu lumipusseilla ja tarroilla.

 

-22 asteen pakkasessa täyslumisilla teillä ja ulkoilureiteillä en päässyt kenkien nastojen pitävyyttä kokeilemaan, joten suuntasin suoraan läheisen koulun ulkojäälle. Kävelin ja juoksentelin jään reunaa pitkin. Tässä tuli ensimmäinen pettymys kenkiin, tai tarkemminkin pettymys nastoihin, niiden sijoitteluun tai lukumäärään, mistä nyt johtuikaan. Vaikka kärjessä olikin nastoja, niin juuri kärkipito oli heikohko (luistava). Aluksi hieman pelkäsin, että voisin liukastua jossain tilanteessa, mutta lisää käveltyäni totesin, että nastat estävät liukastumisen, vaikkakin sutivat hieman kärjestä kävellessäni. Sitten otin hölkkälaukan. Sama ongelma kärjen pidossa, kenkä sutaisi hieman jään pintaa. Kokeilin myös liukumista. Liukuminen pysähtyi sivuttain ihan mukavasti, eihän se olisi mukavaa, jos pysähtyminen tapahtuisi kuin seinään. Jäällä liikkumista pääsin kokeilemaan myös poikani kanssa, kun hän kävi luistelemassa tekojäällä. Pito oli riittävä molemmilla jäillä hölkätessä kiekon perässä ja hyökätessä maalille, eikä nastoista jäänyt vaurioita jäähän.

 

Salomon X Ultra 2 Spikes GTX- kenkien testausmaastoa

 

Olisin odottanut jäisiä teitä ja vesisadetta, jotta kenkien nastojen pitoa pääsisi testaamaan todellisessa tilanteessa. Testauksen kannalta pian tulikin vesikelit ja jäiset epätasaiset tiet. Tällöin pääsin kokeilemaan oikeasti, kuinka nastat pitävät. Pidemmän päälle kärjen luistaminen vei turhaa energiaa ja sivuttaisluisuminenkin alkoi ottamaan voimille epätasaisella jäisellä metsäpolulla ja ulkoilureitillä. Liukastumisen vaaraa en havainnut kertaakaan jäisillä teillä, poluilla ja ulkoilureiteillä. Ainoastaan kerran liukastuin mutta pysyin pystyssä, kun aamuksi oli satanut räntää jään päälle, mutta siihen ei auta muu kuin kunnon jääpiikit, jota olen käyttänyt talvivaelluksella. Goretex -kalvokin piti veden ulkona, kun kokeilin ulkoilupolulla vesilätäkössä seisoskelua jäiden seassa. Olen kuullut, että kengissäkin on maanantaimalleja, joiden Goretex-kalvo ei pidä hyvin vettä, mutta minulle ei koskaan ole tullut vastaan sellaisia kenkiä.

 

 

 

Kylmällä säällä käytin alla arkisukkia ja päällä ohuita vaellussukkia, joiden kanssa liikkuessa ei tullut kylmä, mutta tuntui, että olisi voinut olla parempi ohuet ja paksut vaellussukat päällekkäin. Kengät olivat mukavat ja soveltuvat kaikissa tilanteissa täydellisesti vaellusta lukuunottamatta, jonka olisin halunnut vielä kokeilla. Mielestäni kengät soveltuvat vaellukseenkin, vaika eivät olekkaan niin tukevat kuin vaelluskengät. Kevytvaeltajille uskaltaisin suositella ympärivuotiseen käyttöön.

 

Autoilussa lyhyillä ja pidemmillä matkoilla, lyhyillä siirtymisillä, kaupungin metsäpoluilla sekä pidemmillä lenkeillä ulkoilureiteillä ja jalkakäytävillä. Myös kaupoissa kengät menivät hyvin, mutta pelkäsin nastojeni puolesta ulko-ovien edessä olevien ritilöiden ylitystä.

 

3 viikon aikana kävelin kenkien kanssa noin 40km ja siihen päälle kaikki pikku siirtymiset autolta johonkin.

 

Arvostelu

Suosittelen kenkiä kaikille, jotka liikkuvat tavalla tai toisella ulkona syksy, talvi ja kevät säässä. Kengät eivät ole paksut, niin ne soveltuvat myös kesällä mm. retkeilyyn ja ainakin kevyeen vaellukseen. Kengät tuntuvat aivan juoksukengiltä ja mukautuvat jalkaan kaikenlaisessa liikunnassa ja maastossa ja soveltuvat myös auotoiluun, eikä siksi tarvitse retkille tai vaelluksille ottaa ajokenkiä erikseen mukaan.

 

Plussat:

 

- Istuvat täydellisesti suoraan jalkaan, eikä tarvitse totuttelua

- Nauhojen sulkeminen ja avaaminen nopeaa

- Monikäyttöiset kengät kaikenlaiseen ulkoiluun ja liikkumiseen

- Nastojen kanssa ei tarvitse pelätä liukastumista edes puhtaalla jäällä

- Todella kevyet

- Kengät mukautuvat kankenlaisille maaston muodoille

 

Miinukset:

 

- nastojen kärkipito kävellessä ja hölkätessä jäisellä tasaisella tiellä

- nastojen sivuttaispidossa olisi myös parannettavaa epätasaisessa jäisessä maastossa.

- nastallisten kenkien korkea hinta verrattuna nastattomiin

- Nauhojen aukeaminen useasti

- nastoista aiheutuva ääni esimerkiksi kaupassa kävellessä

Kommentit