Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX kengän käyttökokemuksia

Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX  kengän käyttökokemuksia

Olen erittäin aktiivinen ulkoilija. Tavoitteeni on muutaman vuoden aikana aloittaa vuorikiipeily ja teen sen takia nyt pitkiä muutaman tunnin kävelyretkiä aina kun on mahdollista. Siihen tarkoitukseen lähdin testaamaan näitä Salomonin nastavaelluskenkiä. Ihan senkin takia, että minulla on polkujuoksun puolelta kokemusta jo 4 eri mallista, viimeisimpänä parista eri Sense Ultra-mallista.

Odotukseni kengistä pohjautui nimenomaan Salomonin polkujuoksukenkien vahvuuksiin. Odotin kapeaa lestiä ja sitä, että kenkä on samantien käyttövalmis. Minulla on myös ollut nimenomaan juoksua varten Icebugin nastajuoksukengät, joten näiltä odotin pitoa kävellessä, sekä lämpöä ja vedenpitävyyttä vaativissakin olosuhteissa.

Sain kengät juuri ennen Tammikuun kovimpia pakkasia ja raivasin samantien kalenterista itselleni aikaa kenkien testaukselle äärioloissa. Tammikuun kylmimpänä päivänä, kun internetin lähteiden mukaan ulkolämpötila oli -27 ja pakkasen purevuus oli -36, lähdin tekemään muutaman ihan kaupungissä tehdyn testikävelyn jälkeen ensimmäis testiretkeä Helsingin Keskuspuistossa.

Puin päälle merinovillaisen kerraston, juoksutrikoot, fleecen, paksun kaulahuivin, ääriolosuhteiden lasketteluhanskat, nahkaisen turkishatun ja paksun untuvatakin. Nämä kaikki minulta on löytynyt ennenkin, mutta kenkäpuolella on ollut ongelma. Perus nastakengät päästävät nilkoista lunta ja lämpöä sisälle. Siinä ei paljoa säärystimetkään auta aina. Toki varmasti löytyy oikein hyvät versiot jostain, mutta omat kokeilut ovat olleet sellaiset, että varsinkaan lämpöä on ollut vaikea pitää. Toisekseen minulla on ollut USA:n armeijan talvisaappaat käytössä. Niiden ongelma on ollut pitävyys ja kömpelyys epätasaisessa maastossa. Sama on pätenyt perus vaelluskenkiin. Jää lumen alla on ollut suuri ongelma ja olen pahimmillaan ollut muutamia kertoja liukastellessa selälläni kallioilla.

Tarpeeni oli siis selkeä ja nyt Keskuspuistossa oli ääriolosuhteissa vuorossa 15 km kävely Stadikalta Paloheinään polkuja pitkin, jotka ovat tuttuja polkujuoksun puolelta. Ensinnäkin huomasin, että pelkkä alpakkavillasukka jalassa kenkä oli samantien mukava ja istoi kuin hanska. Koko on siis puoli kokoa isompi. kuin mitä normaalisti ostaisin. Sen tiedon sain netistä.

Toinen hyvä asia on se, että kengän varressa on yhdet koukut nauhoitukselle, jolloin kenkä on hyvin liikkuva, kompromissina hieman vähempi tuki nilkalle. Se sopii varsinkin minulle, koska haluan edetä metsässä vauhdilla. Keskuspuistossa kykenin etenemään rivakkaa vauhtia luottaen kengän pitoon vaativissakin paikoissa. Tuli samantien ihan loistava fiilis kengästä, eikä 15 kilometrin matkalla ollut mitään nokankoputtamista mistään seikasta. Kenkä oli kapea ja ketterä, polkujuoksukenkämäinen, mutta tarpeeksi jämäkkä pitämään askeleen kasassa. Lämpö pysyi myös, eikä lunta tullut kenkään sisälle. Juuri siis sitä mitä kengältä odotin.

Keskuspuiston jälkeen tein kengille vielä useamman pidemmän ja lyhyemmän testiretken. Lyhyempiä oli kävelyt koiran kanssa, joissa kengät olivat korvaamaton apu esimerkiksi, kun oli tullut loskaa tai ulkona oli paljon lunta. Pidempiä lenkkejä tuli tehtyä esimerkiksi muutamat uudet kerrat samaiseen Keskuspuistoon, Sipoonkorpeen ja Nuuksioon. Näillä retkillä keskustelin kengistä kavereiden kanssa ja perustuen heidän etenemiseen, tuli kyllä suositeltua kenkää nimenomaan päiväretkille luonnossa lumiseen aikaan. Voisin uskoa, että kenkä sopisi myös pehmeällä alustalla muinakin kosteina aikoina.

Kenkä oli aika moitteeton, mutta siinä oli muutamia miinuspuolia. Ensinnäkin - samalla tavalla, kuin Samolonin Spikecrosseissa, nastojen asettelu ei ole ihan valmis siinä mielessä, että kenkä ei pidä parhaalla mahdollisella tavalla peilijäällä. Kenkää en suosittele myöskään juoksuun, mutta se ei ole sen käyttötarkoitus muutenkaan. Kolmas asia verrattuna Icebugeihini on se, että näissäkin voisi olla älynastat, jotka menisivät sisään kovalla alustalla.

Suosittelen siis ehdottomasti kenkää ihmiselle, joka haluaa vaivattoman kengän ripeään etenemiseen vaativassa maastossa. Itseni kaltaiselle menijälle oikein loistava kenkä.

Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX- nastakengät

Kenkä elementissään Nuuksion korpinkierroksella. Lämpö pysyy kenkä pysyi kuivana, vaikka lumen alla oli jo melkein nilkkaan asti vettä. Sopiva kenkä siis myös kelirikon aikaan.

Kommentit