Varusteet polkujuoksuun

Harrastuksen alkuvaiheilla ja helpoissa maastoissa jalkineiksi riittävät tavalliset polkujuoksukengät. Hyvällä polkujuoksukengällä on joitain ominaispiirteitä, mitkä korostuvat maaston hankaloituessa. Pitävä pohjakuvio ja –materiaali vähentävät liukastelua ylä- ja alamäissä, kivillä ja kallioilla, märissä juurakoissa sekä pitkospuilla. Matala kantaosa pienentää nilkan nyrjähtämisen riskiä. Vahvistettu kärki suojaa varpaita kivien ja juurien iskuilta. Kenkiä on monenlaisia ja juuri oikeat löytyvät kokemuksen ja omien mieltymysten perusteella. Tärkeää on muistaa, että kenkä ei saa olla liian pieni.

Tarvittavat varusteet reitin vaativuuden ja pituuden mukaan:

  • Taajamapolut 0-2 h: kengät, sään mukainen vaatetus, puhelin, juomaa tarvittaessa
  • Merkityt polut retkeilyalueella 1-3 h: kengät, sään mukainen vaatetus, juomaa, energiaa, puhelin
  • Polut kansallispuistoissa 2-8 h: kengät, sään mukainen vaatetus, ensiapuvälineet (rakkolaastarit, vaseliini, wc-paperi, puhdistusliinat), lisävaatetta kelin mukaan, kevyt veden- ja tuulenpitävä takki esim. Haglöfs Gram Jacket , puhelin, kartta, kompassi, juomaa, energiaa, vedenpuhdistin tai vedenpuhdistustabletteja

Erittäin suositeltava turvavaruste pitemmälle juoksuretkelle on kaveri.

Tarvittavat varusteet on hyvä pakata hyvin istuvaan, kepeään reppuun esim. Osprey Talon/Tempest –sarja. Juoman voi kantaa joko pulloissa tai reppuun laitettavassa juomapussissa, jonka letkusta voi juomaa nauttia pysähtymättä.

Kommentit