Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    HÅLLBAR UTVECKLING I PARTIOAITTA

    Hållbar utveckling
    Vi på Partioaitta älskar friluftsliv och vi trivs ute i naturen. Det är därmed en självklarhet för oss att vår roll är att arbeta för en hållbar utveckling. Vi älskar livet, naturen och andra människor - en utmärkt anledning till att verka för en hållbar utveckling. Vi vill vara med och skapa en bättre framtid för kommande generationer. Här kan du läsa hur Fenix Outdoor arbetar för miljön: The Fenix Way.

    Vi vet att du som kund har höga krav och vi vill svara på dessa krav genom att ställa höga krav på oss själva. Hör av dig till oss, om du vill vara med och utveckla vår verksamhet i det avseendet. Lita på oss!

    Partioaitta har flera år i rad valts till sin bransch mest ansvarsfulla företag i Finland i Sustainable Brand Index -konsumentundersökningen. Det är vi stolta över och jätteglada att våra kunder stöder vår vision för ett hållbart samhälle. Här kan du läsa mer om det >

    Partioaitta har även flera år i rad valts till Finlands mest uppskattade varumärke inom sport- och fritid. Tack till våra kunder! Här kan du läsa mer om det >

    Vi har varit med och understött Baltic Sea Action Groups arbete för Östersjön sedan 2014 genom att ordna populära auktioner på Partioaittas Facebook-sida. Stort tack till alla som deltog i auktionen!

    År 2015 satsade Partioaitta på företagsansvar och framför allt på att skydda Östersjön. Partioaitta inledde ett samarbete med DROPP och för härigenom deltagandet närmare varje kund. DROPP är ett samhälleligt företag som erbjuder ett enkelt och konkret sätt att delta i skyddet av Östersjön. I och med samarbetet börjar Partioaitta sälja en Östersjö-dryckesflaska designad av DROPP. Flaskan har tillverkats av det schweiziska företaget SIGG som har gjort flaskklassiker ända sedan 1908 och illustrationen är gjord av Robin Falck. För varje såld DROPP-dryckesflaska skänker vi fem euro till BSAG:s arbete till förmån för Östersjön – med tyngdpunkt i att minska eutrofieringen och återvinna näringsämnen.


    Information om Partioaitta | Samarbete och sponsorering | Vårt magasin 365 | Evenemang | Hållbar utveckling

    Partioaittas Gröna Steg
    Vi diskuterar aktivt hållbar utveckling med våra leverantörer och medarbetare. Produktvård och reparation av produker är en viktig del av vårt ekologiska tänkande. Hos oss får du tips och råd till produktskötsel, så att dina produkter ska hållas fina länge. Genom att sköta om våra produkter och reparera dem när det är möjligt, så undviker vi onödig konsumtion. 

    Vi övervakar vår egen energianvändning och använder förnybar energi när det är möjligt. Våra 365-tidningar produceras på ett så miljövänligt som möjligt sätt.

    När du beställer från vår näthandel packar vi ofta dina varor i en återanvänd skolåda och andra kartonger som vi fått från våra leverantörer. På så sätt försöker vi minska e-handelns miljöspår. 

    Våra produktinköp sker i god tid och planeras väl, så att produkterna kan transporteras så miljövänligt som möjligt. Vårt mål är att köpa stora mängder från en och samma leverantör, hellre än att dela det i flera små leveranser. Vårt mål är att endast använda ISO-certifierade rederier. Vi påverkar leverantörerna genom att kräva så mycket ekologiska förpackningsmaterial som möjligt.

    Vihreämpi valinta - ett Grönare val


    Dessa produkter hör till vår ekologiska produktlinje med kläder och utrustning för fritidsaktiviteter. Då du ser produkter med "Vihreämpi valinta" -ikonen, vet du att dessa produkter är ett miljövänligare alternativ. Produkterna är tillverkade av återvunnet eller organiskt producerade material, produkten kan återvinnas och miljöpåverkan av tillverkningsprocessen har noga kontrollerats. Vi har utvecklat ett system med olika kriterier som ska uppfyllas för att produkter ska kunna få denna symbol. Produkterna får poäng utifrån dessa kriterier och när den uppnår till vår gräns så får den vår märkning ”ett grönare val”. Ett grönare val innebär inte att en produkt är till 100 procent miljöanpassad, men den garanterar att tillverkaren har gjort aktiva val för att göra produkten mer miljövänlig. Det kan handla om att tillverkaren använder återvunnet material, ekologiskt producerade material, att tillverkningsprocessen är fri från kemikalier, att produkten är energieffektiv, att produkten är närproducerad, att produkten går att återvinna och/eller att man gjort andra miljö-positiva val eller handlingar. Kriterierna uppdateras regelbundet, eftersom det alltid är möjligt att göra ännu mer när det gäller miljöfrågor. Läs mer om de gröna urvalskriterierna (på finska) >

    Du kan filtrera webbsidan för att se vilka produkter som hör till ett Grönare val. Du ser också symbolen "Vihreämpi valinta" på produktetiketterna i butiken. 


    Vi hoppas att symbolen hjälper dig i dina ekologiska val. Kolla in våra Grönare val ekologiska kläder, ekologiska skor, ekologiska tillbehör & utrustning.


    Produktåtervinning på Partioaitta

    Som en del av vårt miljöarbete erbjuder vi våra kunder möjlighet att ta med sin gamla friluftsutrustning för återvinning till våra butiker. Vi arbetar tillsammans med I: CO, ett ledande internationellt återvinningsföretag. Vi accepterar textilier och skor. När vi har tagit emot dem så går de vidare in i ett materiellt kretslopp: från oss fortsätter de till I: CO som kontrollerar produkterna och skickar dem så fort som möjligt vidare för optimal återvinning.  Man tar även i beaktning alla internationella lagar och regler som omfattar etiska och lagstadgade föreskrifter. För varje insamlat återvinningskilogram doneras en slant till olika välgörenhetsprojekt. Läs mer om I:CO på  i:co-spirit.com.

    När du lämnar in ett plagg eller en produkt för återvinning hamnar den i en av följande återvinningscyklar:

    REWEAR: Plagget undersöks och de som kan bäras igen sorteras ut för återanvänding.

    REUSE: Produkten återanvänds som en annan produkt, t.ex. putstrasor.

    DOWN CYCLING: Utgångsmaterialet prepareras och sönderdelas för tillverkning av t.ex. isoleringsmaterial.

    UP-CYCLING: Tillverkningsmaterialet returneras till producenten för tillverkning av nytt råmaterial.

    ENERGY: Produkten används för utvinning av termisk energi.


    Djurrättspolicy    Vi värnar om djurens rättigheter och om hur djuren djuren i allmänhet behandlas under arbetsprocessen. Vi har fört diskussioner och begärt in garantier från våra leverantörer i dessa frågor för att säkerställa att djuren behandlas på ett korrekt sätt, som följer våra värden.


    Om det, trots garantier från leverantörerna, visar sig att våra leverantörer har agerat oetiskt vid framställning av dun, merinoull, päls eller läder och därför inte överensstämmer med våra värden, leder detta till allvarliga diskussioner och höjd kravnivå på dem, och slutligen till att vi slutar köpa deras produkter. I sådana fall kräver vi att vår leverantör skapar en plan för man ska fixa saken och i vilken tidsram. Beroende på planen och diskussionerna bestämmer vi huruvida vårt samarbete kan fortsätta i framtiden och vilka åtgärder vi måste ta. 


    Dun, ett överlägset naturmaterial

    Partioaitta säljer produkter som innehåller dun, för att dun är en unik naturprodukt som har utmärkta egenskaper. Det finns idag inget likvärdigt syntetmaterial som kan jämföras med dun gällande isoleringsförmåga, vikt och packbarhet. Det är dessutom ur miljösynpunkt ett bra val jämfört med oljebaserade produkter. Vi säljer flera produkter från olika tillverkare som innehåller dun. Dessa tillverkare har skriftligt garanterat, att fåglarna behandlas på ett etiskt korrekt sätt, enligt gällande djurrättslagar och att så kallad ”live-plucking” inte förekommer. Dunet i Partioaittas produkter är en restprodukt från livsmedelsindustrin och plockas inte från levande fåglar.

    Merinoull, värmer även i fuktigt tillstånd
    Partioaitta säljer merinoull-produkter för att det är en ren naturprodukt, som är ett miljövänligt val med utmärkta egenskaper i form av funktionalitet. Merinoull av högsta kvalitet värmer även i fuktigt tillstånd, till skillnad från t.ex. bomull som blir blöt och kyler. Merinoullen är mjuk och behaglig mot huden och kliar inte. Merinoull har dessutom den fördelen att den inte tar åt sig lukt på samma sätt som syntetplagg och därför luktar den inte illa trots flera dagar av tuff användning. Eftersom klädtvätt belastar miljön, är det en ekologisk fördel att inte tvingas tvätta plagget alltför ofta. Partioaitta säljer merinoullprodukter från ett flertal olika leverantörer. Från dessa varumärken har vi garantier på att fåren behandlas på ett etiskt korrekt sätt, helt enligt gällande djurrättslagar och att så kallad ”mulesing” inte förekommer. Merinoullen i de plagg vi säljer är av högsta kvalitet och kommer främst från Nya Zeelands bergstrakter och från Patagonien.

    Päls, läder och skinn
    Alla Partioaittas produkter som innehåller päls eller läder kommer från frigående djur eller som är en restprodukt från livsmedelsindustrin. Vi har inga pälsprodukter i våra butiker som kommer från djur som jagas, föds upp och slaktas för pälsens skull. Exempel på det kan vara får och lammskinnsfodrade produkter samt läderkängor. Du kanske undrar över våra Canada Goose-produkters päls? Den kommer endast från sådana prärievargar som jagas för att jagas för att förtunna ut prärievargsbeståndet. Läs mer om Canada Goose produktmaterial här (på finska) >    5 tips för miljövänlig konsumption
    1 - Tänk alltid igenom dina inköp, och köp endast då du behöver något. Köp högkvalitativa material som tål långvarig använding. Gynna även naturliga material så långt det går, som t.ex. merinoull.

    2- Sköt väl om dina kläder och tillbehör, reparera vid behov. Genom att sköta om din utrustning hålls den i gott skick längre. Om du behöver hjälp eller råd hittar du många tips på vår produktvård-sida. Du kan naturligtvis även vända dig till vår personal i din närmaste Partioaitta-affär.

    3- Ibland kanske det räcker med att vädra kläderna istället för att tvätta dem. För till exempel kläder av ull räcker det ofta med vädring. Klädtvätt är en av de handlingar som påverkar miljön allra mest. 

    4- Återvinn. När dina kläder eller din utrustning är slutanvänd kan de fortfarande vara användbara för någon annan. Ta med dig onödiga eller söndriga utomhuskläder och -tillbehör till Patioaittas återvinningspunkt så ser vi till att de återvinns.

    5- Använd en hållbar väska. Håll alltid din tygväskväska med dig när du handlar och undvik onödiga plastpåsar. Ibland blir det ändå nödvändigt att använda plastpåsar. Partioaittas plastpåsar produceras i Sverige och görs till 90% av återvunnet polyeten. Vi arbetar också hårt för att hitta ett bättre alternativ till plast.
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite