Tuhansia vuosia ilman jääkaappia

Tuhansia vuosia ilman jääkaappia

Ihmiset ovat selviytyneet vuosituhansia ilman sähköä ja nykyteknologiaa. Jääkaappi keksittiin noin sata vuotta sitten. Silti elämme yhä siinä uskossa, että emme voi elää ilman jääkaappia, vaan pelkäämme ruoan pilaantuvan heti, kun kylmäketju katkeaa. Pidämme parasta ennen –päiväystä ruoan viimeisenä käyttöpäivänä, ellemme ole jo siihen mennessä heittäneet ruokaa pois.

Ruokakulttuuri on kuitenkin viimeisten 30-40 vuoden aikana kokenut suuren muutoksen. Lisääntynyt matkailu, ruokalehdet ja television kokkiohjelmat ovat tuoneet eksoottisimmatkin raaka-aineet ja ruoat ulottuvillemme, unohtamatta lukuisia kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja jotka ovat osaltaan rikastuttaneet ruokakulttuuriamme.

Luonnossa liikkuminen on usein sosiaalinen tapahtuma, jossa jaamme kokemuksia muiden samanhenkisten kanssa. Ruoanlaitto tuo retkillemme oman lisämausteensa; voimme nauttia yhteisestä illallisesta ja toistemme seurasta. Mikä voisikaan olla hienompaa kuin istua kalliolla, katsoa auringonlaskua ja nauttia illallisen päätteeksi amerikkalaisia vaniljapannukakkuja.

Resepti
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl vaniljasokeria
1 kananmuna (tai kuivattua kananmunajauhetta)
2,5 dl maitoa (tai veteen sekoitettavaa maitojauhetta)
2 rkl voita

Valmistaminen
(Ennen retkeä)
1.   Sekoita kuiva-aineet. Sulata voi ja sekoita se kananmunan ja maidon kanssa eri kulhossa. Yhdistä kaikki aineet.
2.   Kaada taikina tuplamuovipussiin ja pakkaa mukaan retkellesi
(Retkellä)
3.   Lisää pannulle voita ja paista pannukakut
4.   Tarjoile tuoreiden hedelmien, marjojen, vaahtosiirapin ja voin kera.

Parhaimmalta letut maistuvat, kun ne on paistettu aidolla, avotulelle tarkoitetulla räiskälepannulla. Pannukakut sopivat aamiaiseksi, lounaaksi tai iltapalaksi. Syö ja nauti!

Kommentit