Intialaisia leipiä

Intialaisia leipiä

Naan-leipä

Naan-leipä on litteä, tandoori-uunissa paistettu intialainen leipä, joka maistuu esimerkiksi mausteisten muhennosten kanssa. Tandoori-uunissa leipä painetaan uunin sisäseinälle, jossa se paistuessaan saa savuisen maun sekä uunin lämmittämiseen käytetyistä puista että lihasta, jota myös paistetaan uunissa.

Naan-leipää voit paistaa myös pannulla nuotion hiilloksella. Leipään voit halutessasi käyttää kananmunaa, silloin siitä tulee vähän muhkeampi.

Valmistuaineet

 • 1 pkt kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
 • 3 dl kädenlämpöistä vettä
 • 8 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 2 rkl öljyä
 • 2 tl hunajaa tai sokeria
 • 1 kananmuna

Juuri paistetun naan-leivän päälle voit lisätä sulatettua voita ja puristettua valkosipulia, seesaminsiemeniä ja/tai silputtua persiljaa.

Valmistus

Sekoita kuivahiiva pariin desilitraan jauhoja ja lisää kulhoon n. 42-asteinen vesi. Sekoita. Mikäli käytät tuorehiivaa, murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ennen kuin lisäät jauhot.

Lisää osa jauhoista (säästä n. 2 dl), suola, öljy, kananmuna, hunaja tai sokeri ja vaivaa pehmeäksi ja sitkeäksi taikinaksi. Lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40-60 min) tulisijan läheisyydessä.

Kumoa taikina leikkuulaudalle ja jaa kahdeksaan osaan. Vaivaa jokaista palaa n. 1/2 minuuttia ja pyörittele ne palloiksi. Kaulitse tai litistä taikinasta 3-4 mm paksuisia, läpimitaltaan n. 15-20 cm kokoisia pyöreitä leipiä.

Lämmitä paistinpannu mahdollisimman kuumaksi. Paista leipiä pannulla n. 3-4 minuuttia molemmin puolin. Vaihtoehtoisesti voit paistaa/grillata leipiä grilliritilällä muutaman minuutin ajan molemmin puolin.

Voitele juuri paistetut leivät sulatetulla voilla tai oliiviöljyllä ja ripotella päälle (gourmet-) suolahiutaleita. Voit lisätä öljyyn tai voisulaan puristettua valkosipulia, jolloin saat valkosipuli-naan-leipää. Paahdetut seesaminsiemenet ja silputtu persilja sopivat myös hyvin ripoteltaviksi leivän päälle.

Tarjoile naan-leivät lämpiminä.

Chapati-leipä

Valmistuaineet

 • 2 dl siivilöityjä ruisjauhoja
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä

Valmistus

Sekoita kuivat ainekset keskenään, lisää vesi ja vaivaa taikina sopivan kiinteäksi. Kaulitse taikinasta läpimitaltaan n. 10 cm kokoisia ja 2 mm paksuisia pyöreitä leipiä. Jauhota hyvin kaulimisen aikana. Paista leipiä kuumalla paistinpannulla ½ -1 minuuttia molemmin puolin.

Kommentit