Vinkkejä retkiruokailuun ja leirielämään

Vinkkejä retkiruokailuun ja leirielämään

Näin kevään saapuessa ajattelin antaa teille hyödyllisiä vinkkejä retkillenne mm. siitä, kuinka ruoan saa pysymään tuoreena ja miten kattilat ja pannut suojataan lialta.

Mittaa jokaisen aterian raaka-aineet etukäteen ja pakkaa uudelleensuljettaviin pusseihin. Merkitse jokaiseen pussiin päiväys, sisältö ja milloin ruoka on suunniteltu syötäväksi. Älä unohda alumiinifoliota, sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa ja -säilytyksessä.

Valmistele keitot, pataruoat, vihannekset ja mausteet etukäteen. Pakasta ja viilennä tai säilö. Näin ateria valmistuu retkelläsi nopeasti lämmittämällä.

Pakasta liha ennen pakkaamista. Pakastettu liha pitää muut elintarvikkeet kylmälaukussa kylminä pidempään ja lihan säilyvyys paranee.

Mikäli käytössäsi on jäätä, käytä sitä mahdollisimman usein ja paljon välttääksesi ruokien pilaantumisen ja ruokamyrkytyksen riskin.

Kylmävaraajat toimivat pidempään kuin jääpalat.

Pakkaa kaikki raaka-aineet kylmälaukkuusi vedenpitävissä pusseissa tai rasioissa.

Täytä 1 litran maitotölkki tai 1,5-2,0 litran limsapulloja vedellä tai mehulla ja pakasta. Ne pitävät ruoat kylminä ja saat niistä kylmää juotavaa.

Pita- ja tortillaleivät ovat monikäyttöisiä ja kestäviä leipiä retkillä.

Ota mukaasi energiapatukoita, granolaa, kuivattuja hedelmiä, kuivattua lihaa yms. välipaloiksi.

Ruoka lämpenee nopeammin ja säästät ruoanlaittoon tarvitsemaasi polttoainetta, kun lämmität ruoat kannen alla. Samalla lika ja hyttyset pysyvät loitolla keitoksistasi.

Noudata erityistä varovaisuutta kaasusäiliötä käsitellessäsi. Säilytä se aina pystyasennossa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. Tarkista liitosten tiiviys saippuavedellä. Sulje kaasu aina käytön jälkeen. Tämä koskee lähinnä suuria nestekaasusäiliöitä, mutta varovaisuus kannattaa myös kertakäyttöisiä säiliöitä käsitellessäsi.

Sivele kattiloiden ja paistinpannojen ulkopuolelle nestesaippuaa ennen niiden asettamista tulelle. Astioiden puhdistaminen helpottuu ja saippua suojaa niitä savulta ja muulta lialta.

Käytä erillistä säilytystilaa juomien säilyttämiseen, näin vältyt turhaan avaamasta ruoille tarkoitettua kylmälaukkua.

Voitele grilliritilä öljyllä ennen grillaamista, jolloin ruoka ei tartu siihen kiinni.

Laita kattilallinen vettä tulelle lämpiämään sillä aikaa kun syötte. Näin lämmintä vettä on valmiina  käytettäväksi puhdistukseen heti ruokailun jälkeen.

Saat ruoansäilytysastioihisi tarttuneet hajut pois pyyhkimällä ne vesi- leivinjauheseoksella.

Välttyäksesi epätoivottujen eläinten vierailuilta majapaikassasi, säilytä ruoat pienen välimatkan päässä tai ripusta ne roikkumaan esim. laukussa puun oksalle.

Saippua säilyy puhtaana kun pujotat sen sukkaan ja ripustat puun oksalle.

Vaahtokaramellit eivät takerru toisiinsa, kun lisäät pussiin vähän hienoa sokeria.

Mukavia kevätretkiä!

Kylmätavaroiden säilytys retkellä

Kommentit