Kuorivaatteiden hoito

Tekniset, vedenpitävät kuorivaatteet ovat tulleet monille tutuiksi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Niitä on hoidettava asianmukaisesti pitkäikäisyyden varmistamiseksi.

Vedenpitävän kalvon toiminta perustuu tiiviiseen yhteispeliin pintakankaan kanssa: kun pinta on kuiva, myös vedenpitävän kalvon hengittävyys säilyy. Jos pintakangas pääsee vettymään kuluneen kyllästyksen vuoksi, heikentyy myös materiaalin hengittävyys. Vaatetta kyllästämällä ei voida siis vaikuttaa vaatteen lopulliseen vedenpitävyyteen, vaan hengittävyyteen ja sen säilymiseen.

Teknisissä varusteissa tyypilliset vettähylkivät, kumipintaiset vetoketjut hyötyvät erityisen paljon kyllästysaineiden käytöstä: niiden kumiset tiivistyshuulet liukuvat huomattavasti helpommin ja siten kuluvat vähemmän. Samoin materiaalin kuidut saavat ohuen voitelun, joka vaikuttaa kestävyyttä edistävästi.

Pesu

Vaatteet pestään pesuohjeiden mukaisesti joko käsin tai pesukoneessa. Käsinpesu on suositeltavaa, sillä se kuluttaa vähemmän erilaisia laminointeja ja printtejä, joita teknisissä vaatteissa usein on. Konepesu kuluttaa vaatteita usein tarpeettoman paljon. Pesuaine on huuhdeltava pois mahdollisimman tarkasti.

Kyllästys

Pesty, märkä vaate voidaan upottaa kyllästysaineeseen heti pesun jälkeen. Kyllästysaine sekoitetaan ohjeiden mukaan kädenlämpöiseen veteen pesusaaviin, jonne vaatteet laitetaan hetkeksi likoamaan. Vesi kuljettaa kyllästysaineen koko vaatteeseen pienintä yksityiskohtaa myöten, jolloin tulos on hyvin tasainen.

Vaate nostetaan kyllästyskylvystä ja huuhdellaan kylmällä vedellä, jotta ylimääräinen kyllästysaine saadaan poistettua. Tämän jälkeen vaatteet ripustetaan kuivumaan.

Vuorelliset ja topatut vaatteet on syytä suihkuttaa kyllästysaineella vain pinnasta, sillä kosteutta siirtämään suunniteltuja vuoria ei ole syytä muuttaa vettähylkiviksi.

Joidenkin kyllästysaineiden toiminta heikentyy käytössä, mutta palautuu entiselleen ns. lämpökäsittelyllä: tovi kuivauskaapissa tai saunan jälkilämmössä aktivoi uudelleen kyllästyksen toiminnan.

Kommentit