Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »

        HIIHTOVAELLUS LAPISSA

        Talvivaelluksilla liikutaan suksilla, jalkaisin, liukulumikengillä tai lumikengillä maastosta riippuen.


        Vaella hiihtäen, lumikengillä tai kävellen

        Jos hiihdät valmiilla ladulla, pärjäät tavallisilla suksilla.

        Suosituimpien kansallispuistojen polut on usein tallattu auki ja niillä voi vaeltaa talvellakin kävellen, mutta mukana kannattaa kuljettaa varmuudeksi myös lumikenkiä. Tarkasta aina ennen lähtöä paikallisesta luontokeskuksesta, missä kunnossa polut ovat.

        Metsässä etenemistä helpottavat metsäsukset tai liukulumikengät.

        Tunturissa pärjäät parhaiten tunturisuksilla. Mäkisessä maastossa tai tunturissa hiihtovaeltavan kannattaa pitää nousukarvoja mukanaan.

        Tavaroita on kätevää vetää perässään ahkiossa, mutta rinkan kanssakin voi hiihtää tai lumikenkäillä. Varusteiden kanssa hiihtäminen on hikistä hommaa, joten mukana on syytä olla vaihtovaatteita ja paljon energiapitoista ruokaa. Talvivaelluksilla veden joutuu usein sulattamaan lumesta ja se kannattaa kuljettaa mukana termospullossa. Toimintavarma keitin ja hyvä termos ovat turvallisen talviseikkailun onnistumisen ehtoja.

        Yövy tuvassa tai teltassa

        Voit yöpyä teltassa tai tuvissa. Vaikka yöpyisit autiotuvissa, telttaa tai laavua on kuitenkin pidettävä mukana lisämajoitteena, jos matkalla nousee myrsky tai autiotupaan ei mahdu.

        Talvivaelluksen jokainen yksityiskohta on hyvä miettiä etukäteen alkaen vaatteista ja ruuasta, päätyen varusteiden huoltoon ja varavarusteisiin. Talvivaelluksilla tunturissa tai metsässäkin olosuhteet voivat olla hyvinkin vaihtelevia ja vaativia. Talvivaelluksiin liittyy enemmän riskejä, kuin kesävaelluksiin, mutta onnistunut talvivaellus on mieleenpainuva seikkailu, jonne on päästävä uudestaan.

        Hiihtovaellus

        Hiihtovaeltaminen voi sisältää hiihtämistä lumimyräkässä ja kylmiä öitä, mutta myös selkeitä tähtitaivaita. Samalla on mahdollisuus nähdä revontulia tanssivan taivaan yllä. Hiihtovaeltaminen tuo esiin aivan uuden maailman, jonka voit löytää, jos uskallat haastaa itsesi!

        Ensimmäiset telttayöpymiset talvella kannattaa kuitenkin tehdä tutussa lähimaastossa esimerkiksi  omalla takapihalla tai lähimmässä kansallispuistossa. Siten voi harjoitella varusteiden käyttöä ja hankkia rutiineja turvallisessa ympäristössä. Kun tämän taitaa voi katseen ja suunnittelun suunnata kohti pohjoista - avotuntureita!

        Esimerkiksi kevättalvella olosuhteet ovat loistavat, kun hanki kantaa ja aurinko valaisee suurimman osan päivästä. Reitin voi suunnitella tuvasta tuvalle periaatteella, tai sitten valita telttamajoituksen oman mieltymyksen mukaisesti. Teltta on kuitenkin aina oltava mukana varmuuden vuoksi, ei voi luottaa että pääsisi joka yöksi autiotuvalle.

        Hiihtovaellus kannattaa miettiä ja suunnitella tarkkaan ennen lähtöä. Tässä pieni tieto- ja vinkkipaketti, kun on kyseessä useamman päivän hiihtovaelluksesta avotuntureissa, käyttäen pääsääntöisesti telttaa majoitteena. Katso toisesta oppaastamme pakkauslista viikon talvivaellukselle.


        Keväällä hanki kantaa pääosin hyvin ja on pitkään aurinkoista ja valoisaa. Ensimmäinen hiihtovaellus kannattakin tehdä tällöin. Kuva Frida Pelin.

        Reitti kannattaa suunnitella siten, että alueelta löytyy autiotupa. Se tuo turvaa myrskyssä ja tuvassa on myös mahdollista kuivattaa kastuneita vaatteita. Kuva Eeva Mäkinen.

        Varusteet ja vinkit talvivaellukselle

        Perusvarusteet ja -vaatteet sekä niiden määrä ovat yleensä samoja hiihtovaellukselle, onpa sitten kysymys yhden yön tai viikon reissu. Se mikä vaihtelee on ruoan ja polttoaineen määrä. Tässä käydään läpi asioita, jotka ovat tärkeitä juuri hiihtovaellusta ajatellen. 


        Pukeutuminen ja vaatteet

        Hiihtovaelluksella kerrospukeutuminen on paras tapa suojata itseään kylmää sekä hikeä vastaan. Lue blogikirjoitus Pukeutuminen paukkupakkasille, missä perehdytään tähän enemmän.

        Hiihtovaatteiden lisäksi on talvella tärkeätä muistaa varavaatteet, etenkin varapipo ja varakäsineet - jos yhdet lähtee tunturilla odottamattomasti esim. tuulen mukana. Myös oman mukavuuden kannalta etenkin useampi pipo on hyvä olla mukana. Päähän on aina mukava laittaa kuiva pipo ja laittaa hiestä märkä kuivumaan. Hanskoiksi kannattaa valita mallit, joissa on irrotettava sisähanska, esim. Hestralla on useampia malleja. Mukaan kannattaa ottaa toiset sisähanskat, jolloin märät voi laittaa kuivumaan.

        Ainakin yksi merinovillainen vara-aluskerrasto ja  -alusvaatteet on myös syytä pakata mukaan, niin voi leiriytyessä vaihtaa aina kuivat vaatteet päälle. Toisen aluskerraston voi pitää yön aikana makuupussin jalkopäässä, niin aamulla on lämpimät ja kuivemmat vaatteet. Hyvät aurinkolasit ja myrskylasit (laskettelulasit) on syytä aina olla mukana kun liikutaan avotuntureilla.

        Keitin ja vesihuolto

        Talvella saa parhaiten vettä yksinkertaisesti sulattamalla lunta. Siihen on hyvä olla tarpeeksi iso kattila (2-3 l) sekä lumikauha. Muista laittaa kattilaan pieni määrä vettä (siemenvesi) ennen kuin laitat kattilan keittimelle. Jos kattilassa on pelkästään lunta ja laitat tämän keittimelle, niin kuinka oudolta se kuulostakin, lumi “palaa” kattilan pohjaan. Lumi siis haihtuu ennen kuin se muuttuu vedeksi ja kattila voi kärsiä. Joten ensin vettä kattilan pohjalle ja sitten täytetään kattila lumella. Kansi päälle, ja heti kun kattilassa on tilaa, lisätään lunta. Jos keitintä käytetään ulkona tuulisissa olosuhteissa on tuulisuoja tärkeä. Muutoin lumensulatukseen menee paljon aikaa ja polttoainetta kuluu turhan paljon. Jos keität vettä teltan suojissa, on kannen käyttäminen tärkeää, jottei höyrystynyt vesi joudu teltankankaan sisäpuolelle tai muihin varusteisiin. Katso video lumen keittämisestä.

        Termospullo on ehdoton varuste talvella. Muovisiin vesipulloihin kannattaa askarrella solumuovista eristävät lämpösuojukset. Näin vesi tai muu juoma ei heti jäädy päivän aikana. Jos näin kuitenkin tapahtuu, voi termospullosta kaataa hieman kuumaa vettä lisäksi, jolloin juoma muuttuu taas nestemäiseksi!

        Lumesta sulatettu vesi ei sisällä mineraaleja tai suoloja. Siksi on suotavaa että juomiseen tarkoitettuun veteen sekoitetaan esim. urheilujuomajauhetta.

        Jäätynyt vesi voi pahimassa tapauksessa rikkoa juomapullon, joten muista tyhjentää pullo etenkin yöksi. Säilytä vettä vain termospulloissa. Kuva Frida Pelin.

        Ruoka

        Sulanmaan aikaan, kun ruoka kulkee rinkassa, pitää aika tarkasti miettiä ruoan painoa. Talvella kun ruoka kulkee ahkiossa, voi miettiä vapaammin ruokalistaa ja voi hyvinkin pitää pari gourmét-illallista tunturissa. Helppo vaihtoehto on toki valmiit pakastekuivatut pussiruoat, johon lisätään vain kiehuva vesi, jos reissussa ei haluta panostaa aikaa ruoan valmisteluun.

        Kaloreita kuluu paljon enemmän talvivaelluksella kuin kesällä. Jo lämpimänä pysyminen kuluttaa energiaa. Pitkän hiihtopäivän aikana voi vuorokauden kalorikulutus olla jopa 5000 kcal luokkaa. Voi on hyvä energianlähde. Ruokaöljy taas jäätyy paukkupakkasilla. Ruoan painon voi arvioida noin 1 kg per päivä. Siihen lasketaan myös kaikki päivän snacksit.

        Kannattaa kuitenkin miettiä miten ruoka ja naposteltavat reagoivat pakkasessa. Jotkut esim. suklaat ovat jopa syömäkelvottomia, koska ne menevät ihan kivikoviksi jäätyessä. Kannattaa siis tehdä helppo pakkastesti ennen reissua: Laita tuote pakkaseen ja kokeile jos sen pystyy syömään! Suklaa kannattaa muutenkin paloitella sopivan kokoisiksi napostelupaloiksi ennen matkaa. Näin myös mahdollisesti jäätyneet suklaanpalaset pystyy hitaasti sulatella suussa.


        Tuulensuoja on tärkeä varuste talvella. Muista myös aina asettaa retkikeitin alustan päälle, muutoin se sulaa lumeen. Kuva Frida Pelin.

        Pussiruoat ovat hyviä kun ruokaa täytyy saada nopeasti ja helposti. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa ainakin yhdelle illalle "gourmet-eväät". Kuva ei tee tässä oikeutta, mutta useamman illan pussiruokailun jälkeen pihvi maistuu taivaalliselle. Kuva Frida Pelin.

        Suklaata valmiiksi paloiteltuna. Kannattaa annostella välipalat päiväannoksiin. Pieniä pusseja on helppo kantaa mukana taskuissa. Kuva Frida Pelin.

        Kokkausta teltan sisällä tai absidissa kannattaa välttää viimeiseen asti, mutta kelin ollessa huono se voi olla välttämätöntä. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta, jotta vesihöyry ja mahdollinen häkä ei jää teltan sisään. Suojaa etenkin makuupussit ja muu helposti kostuva. Kuva Frida Pelin.

        Telttamajoitus

        Valitessa leiripaikkaa talvella on hyvä etsiä tasainen paikka ja mieluimmin luminen kuin jäinen. Lumeen on helpompi saada kiilat kiinnitettyä. Samalla alusta on myös pehmeämpi, mukavampi sekä eristävämpi kuin kova jää. Puhdas jää hohkaa paljon enemmän kylmää kuin luminen alusta.

        Talvella kannattaa käyttää lumikiiloja, jotka ovat isompia kuin tavalliset teltankiilat. Myös suksia ja sauvoja voi käyttää kiiloina syvässä lumessa. Huomioi, että suksen mahdollinen teräskantti on terävä ja voi siten leikata teltannarun poikki, jos suksen laittaa huonoon kulmaan naurua kohti. Muutenkin kannattaa nostaa kaikki sukset ja sauvat pystyyn leiriytyessä sekä kiinnittää kaikki irtonainen, myöskin ahkiot. Jos jotain jättää maahan makaamaan on todennäköistä, että nämä peittyvät yön aikana lumen alle. Myöskin tuuli voi viedä tavaroita mennessään.

        Teltta-alue kannattaa tampata suksilla ennen teltanpystytystä. Näin lumi teltan alla pakkaantuu ja pysyy paremmin tasaisena, eikä ikäviä kuoppia synny teltanpohjan alle helposti. Jos teltassa on isompi absidi (eteinen) siihen voi kaivaa lapiolla syvennyksen. Näin saadaan enemmän korkeutta teltan eteiseen ja esim. pukeutuminen on helpompaa. Jos lumi on kovempaa voi myös käyttää apuna lumisahaa. Varusteet ja vaatteet ovat yleensä lumisia päivän hiihdon jäljiltä. Pieni lumiharja on oiva apuväline kun leiriydytään. Nopealla harjauksella saadaan varusteet ja vaatteet puhtaiksi ennen telttaan menoa. Auton lumiharjassa on vielä kätevä jääraappa, jolla saa jäät esim. monojen pohjista helposti pois. Lue tarkemmin vinkkejä teltassa yöpymiseen talvella.


        Teltta kannattaa pystyttää aina kunnolla, jotta se kestää mahdollisen lumimyrskynkin. Tarkista välillä myrskynarujen kireys ja että kaikki kiinnityspisteet ovat tiukasti kiinni. Kuva Frida Pelin.

        Tavarat hukkuvat helposti sataneen lumen alle. Kuva Frida Pelin.

        Kaivettu kuoppa auttaa telttaan menoa ja tuloa. Kylmä ilma valuu alaspäin, joten ainakin osan kylmemmästä ilmasta pitäisi valua teltasta kuoppaan. Kuva Frida Pelin.

        Yöpyminen teltassa

        Yöpyminen talvella on yleensä mukavaa, jos on lämmin makuupussi. Lämpöä voi vielä lisätä toisella kevyemmällä makuupussilla, jonka laittaa paksumman päälle ulommaksi kerrokseksi. Näin myös kehosta yön aikana tuleva kosteus siirtyy ulompaan kevyempään makuupussiin, joka kuivuu helpommin. Lue tarkemmin makuupussin valinnasta.

        Lämmin makuupussi ei kuitenkaan yksinään riitä, koska kylmyys hohkaa myös alhaalta päin. Pidä talvella aina kaksi makuualustaa eristävyyden vuoksi. Tämä on samalla hyvä varokeino, jos toinen alustoista on ilma-alusta ja se sattuisi rikkoontua. Lue tarkemmin makuualustan valinnasta.

        Ennen nukkumaanmenoa kannattaa täyttää vesipullo kuumalla vedellä ja upottaa se villasukkaan. Tämä on sitten loistava lämmönlähde makuupussissa yöksi - ja nukut varmasti hyvin! Jos tiedossa on tosi kylmä yö voi makuupussiin ottaa kaksi kuumavesipulloa: toinen jalkopäähän ja toinen yläkropan lähelle. Näin on myös aamuksi heti haaleaa - tai ainakin nestämäistä - vettä juotavaksi.

        Mukava ja kuiva pipo on tärkeä makuupussissa. Isompi pipo, jonka saa vedettyä silmien yli, on plussaa, koska ainakin loppukeväästä on valoisaa myös yöaikaan. Muista myös käydä tarpeellasi ennen nukkumaanmenoa, koska et halua nousta yöllä lämpimästä makuupussista turhaan.

        Jos suunnittelet yöpyväsi autiotuvissa, ota teltta aina mukaan vara-majoitteeksi. Myrsky voi nousta yllättäen tai autiotupa voi olla tupaten täynnä. Lue tarkemmin teltan valinnasta.


        Autiotuvan lämmintä tunnelmaa. Kuva Saara Rahkamaa.

        Makuupussi kannattaa aina tuulettaa hyvin yön jälkeen, jotta pussi ei kerää kosteutta reissun aikana. Ahkiosta, suksista ja sauvoista saa rakennettua hyvän telineen. Kuva Frida Pelin.

        WC-käynnit avotunturissa

        Monet varmaan miettivät miten käydään vessassa avotuntureilla, kun liikutaan autiotupahuussien saavuttamattomissa. Tässä pari vinkkiä.

        Leiriytyessä on aina syytä kaivaa ja rakentaa vessa. Se voi olla kuoppa, joka kaivetaan lumeen ja suojaksi rakennetaan lumesta pieni tuulimuuri, joka samalla suojaa katseilta. Kuoppaan kaivetaan sitten pienempi kuoppa, joka on ns. vessanpytty.


        Vessan rakennus alkaa kaivamalla kuoppa. Kuva Frida Pelin.

        Tuulensuojan saa helpoiten rakennettua sahaamalla lumikuutioita. Kuva Frida Pelin.

        Talvella ei mikään maadu nopeasti, joten olisi suotavaa jos käytettyä wc-paperia saisi poltettua mahdollisimman paljon esim. sytkärillä.

        Kyykyllä käymistä on myös suositeltavaa treenata etukäteen! Talvella on kuitenkin monta vaatekerrosta päällä, ja on hyvä olla edes pieni rutiini kuinka mahdollisimman nopeasti saa asian hoidettua, jotta kylmä ei liikaa pääse paljaalle iholle.

        Sisävessa?

        Jos olosuhteet sitä vaatii, voi myös rakentaa sisävessan telttaan! Jos vain teltan absidissa (teltan eteisessä) on tilaa pienelle kuopalle, niin se on aivan loistava ja suojaisa vessa myrskyn jyllätessä ulkona. Parin wc-käynnin jälkeen teltankankaan suojissa, niin et varmasti halua enää ulos kylmään ja tuuliselle vessankäynnille…

        Jotkut, etenkin miehet, käyttävät myös ns. virtsapulloa teltassa tai jopa makuupussissa. Naisille tämä myös teoriassa onnistuu, jos käyttää asiaan suunniteltua virtsasuppiloa. Käyttö vaati kuitenkin jonkin verran harjoittelua, mutta on kuulemma käytännöllinen, kun tämän oppii käyttämään. Tämän voisi myös käyttää tauoilla hiihtäessä. Ideana olisi silloin että housuja ei tarvitsisi laskea alas kunnolla. Lue Pata Degermanin blogista Kun hiki ei maistu enää suolalle miksi on tärkeää juoda paljon, ja miksi virtsapullon tulee olla eri muotoinen kuin normaali juomapullo.

        Päivän aikana hiihtäessä avotuntureissa on vaikea löytää sopivaa tuulensuojaa vessankäynnille. Tähän on vain yksi ja helppo vinkki: Ole nopea! Tuulisissa ja lumisissa olosuhteissa saat samalla myös kylmän alapesun ;) Parhaan tilapäisen tuulisuojan tarjoaa ehkä ahkiosi.

        Ensiapuvälineet

        Talvella pärjää samanlaisella ensiapupakkauksella kuin kesälläkin, muutamalla lisäyksellä. Parit kädenlämmittimet ovat hyvät, jos paleltumia sattuisi matkan varrelle. Kantapäät ovat usein alttiita hiertymille ja rakoille hiihtäessä, joten varaa mukaan tarpeeksi rakkolaastareita ja urheiluteippiä. Valitettavasti aika tavalliset vammat talvivaelluksella ovat palovammat. Eikä pelkästään kevätauringon polttamat posket, vaan kiehuvasta vedestä syntyvät palovammat. Tarkkana siis kun sulatellaan lunta ja käsitellään kiehuvaa vettä!

        Orastava rakko kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti ennen kuin se kasvaa isommaksi. Jos saat rakkoja helposti, kannattaa jalat teipata jo aamulla ennen lähtöä. Kuva Frida Pelin.

        Varusteet liikkumiseen

        Sukset

        Teräskanttiset tunturisukset ovat parhaat pidemmille matkoille tuntureiden keväthangille. Teräskantit antavat pitoa sivusuuntaan, kun lasketaan alamäkeen tai noustaan jyrkempää ylämäkeä.

        Jos liikkuu koiran kanssa kannattaa valita kantittomat tai olla todella varovainen, ettei koiran tassu joudu terävän kantin alle.

        Suomupohjalliset sukset antavat hyvän pidon ilman pitovoiteita. Ahkion kanssa liikkuessa voi kuitenkin olla, että tarvitsee enemmän pitoa, jolloin pitokarvapohjat voivat olla hyvä valinta.

        Tunturisuksea pidempi ja leveämpi metsäsuksi antaa taas hyvän nosteen, jos liikkuu pehmeässä ja upottavassa lumessa.

        Liukulumikengät eli karvapohjasukset ovat lumikengän ja suksen hybridi. Jos liikkuu paljon erilaisissa olosuhteissa ja maastoissa on liukulumikenkä oiva valinta. Sillä pärjää melkein missä vain – tiheässä metsässä tai jopa avotuntureillakin.

        Lue tarkemmin oikean suksen valinnasta.


        Erä- eli tunturisuksiin voi asentaa myös OAC:n siteen, johon mahtuu kenkä kuin kenkä eikä siten tarvita erillistä monoa. Kuva Teemu Suominen.

        Sauvat

        Hiihtovaeltamiseen kannattaa valita kestävät sauvat. Sompa saa mielellään olla isompi ja rannelenkki pitää olla riittävän kokoinen isommalle rukkaselle.

        Sauvan säädettävä pituus (teleskooppisauva) on hyvä ominaisuus, mutta lukitus on oltava varma ja laadukas (esim. Black Diamondin flicklock-lukitus). Nyrkkisääntönä on, että sauva saa mielellään olla lyhyempi kuin tavallisessa murtomaahiihdossa.

        Pidempää matkaa ajatellen varasauva on aina hyvä olla mukana.

        Monot

        Hyvät talvivaellusmonot ovat tukevat, lämpimät ja niissä on tarpeeksi väljä mitoitus. Koon puolesta ne saavat olla tarpeeksi isot kahdelle sukalle. Mielestäni paras hiihtovaellussukkayhdistelmä alimmasta kerroksesta on: ohut linerisukka, höyrysulkusukka (esim. pakastepussi) ja paksumpi villasukka. Jos mono- ja sukkayhdistelmä eivät kuitenkaan ole tarpeeksi lämpimät, voi monon päälle laittaa vielä lisäksi eristävän monosuojan.


        Erikseen asennettava ja irrotettavat nousukarvat on hyvä olla suksissa etenkin ylämäkiin kuljettaessa. Kuva Frida Pelin.

        Ahkio

        Ahkioita on olemassa monta eri mallia eri materiaaleista. Yleisin on ehkä lasikuituinen (esim. Savotta Paljakka), jossa on kiinteä kuormapeite sekä vetoaisat, jotka pitävät ahkion poissa hiihtäjästä myös alamäessä. Vetoaisoilla on myös helpompi ohjailla ahkiota tiheässä metsässä.

        Muoviset ahkiopulkat ovat kuitenkin nousseet suosioon viime vuosina niiden alhaisen hinnan ja muokattavuuden takia. Tästä hyvä esimerkki on Paris-pulkka. Sen voi helposti tuunata oman mieltymyksen mukaan. Helpoin tuunausvaihtoehto on lisätä siihen kumiköysi, joka pitää tavarat paikoillaan.

        Jos liikkuu tasaisella alustalla on köysiveto riittävä. Mutta tähän pystyy myös askartelemaan vetoaisat tee-se-itse periaatteella.

        Ahkion pakkaamisessa on muistettava laittaa painavat tavarat alle ja keskelle. Näin painopiste pysyy alhaalla ja keula kulkee myös hyvin lumen päälle. Jos on polttoainetta mukana, kannattaa pitää se ja ruoka mahdollisimman erillään toisistaan.

        Kaikki kannattaa pakata vesitiiviisti.

        Lue Pata Degermanin tuunausvinkit Paris-pulkkaan.


        Paris Expedition Sled 960, eli ns. Paris-pulkka. Kuva Frida Pelin.

        Muuta huomioitavaa

        Käy mieluummin jo illalla suihkussa ennen lähtöä talvivaellukselle ja vältä aamusuihkua. Siten kehon oma luonnollinen rasvakerros muodostaa suojan tuulta ja pakkasta vastaan. Reissussa yksittäispakatut kosteuspyyhkeet ovat käytännöllisiä, koska ne ovat helppo sulattaa käsissä ennen käyttöönottoa. Jos haluat käyttää kasvovoiteita, tarkista etteivät ne sisällä vettä. Vaseliinimaiset voiteet ovat parhaat. Todella kylmällä ja tuulisella kelillä kannattaa käyttää neopreenistä kasvosuojaa.

        Jos mukanasi on elektroniikkaa, kuten kamera, kännykkä tai virtapankki, pidä näiden paristot ja akut lämpiminä. Pienen kameran voi pitää takintaskussa, jossa se pysyy käyttövalmiina ja lämpiminä. Kameran vara-akun voi pitää pienessä muovipussissa esim. aluskerraston rintataskussa. Virtapankin voi hyvin pitää ahkiossa, jos vain muistaa lämmittää sen ennen käyttöä. Älä siis käytä laitteita, joissa on kylmät paristot tai kylmä akku, muuten virta kuluu niistä nopeasti. Elektroniikkalaitteita kannattaa aina pitää pienissä muovipusseissa, jottei kosteus pääse niihin käsiksi.

        Metalli johtaa nopeasti lämpöä pois kehosta ja voi siten talvella johtaa paleltumisiin. Pidä siis aina käsineitä kun käsittelet esim. polttoainepulloja ja kaasusäiliötä. Metallivarusteisiin voi myös teipata urheiluteipistä eristävän kerroksen. Tai muotoilla vanhasta solumuovisesta makuualustasta eristeen.

        Autiotupia kannattaa käyttää hyödyksi, jos niitä osuu reitin varrelle. Kannattaa etukäteen tutustua luontoon.fi sivulla alueen autiotupiin sekä Facebookissa ja internetin keskustelupalstoilta alueella käyneiden mahdollisia kommentteja ajankohtaisesta puutilanteesta. Joitakin tupia huolletaan vain kahden vuoden välein ja etenkään näissä tuvissa ei voi luottaa että polttopuuta löytyisi. Polta puuta myös säästeliäästi.

        Kun reissu on ohi, on vielä yksi tärkeä asia mitä ei saa unohtaa: Varusteiden huolto ja kuivaus. Jos sinulla on ilmatäytteinen makuualusta, kannattaa se pumpata ja tyhjentää ainakin pari kertaa kuivalla ilmalla, jotta se myös kuivuisi sisältäpäin. Jos jokin varusteista on matkalla hajonnut, muista korjata se heti. Se muuten unohtuu helposti, ja sinulla on nopeasti rikkinäinen varuste mukana seuraavalla reissulla.

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Ahkion tuunaus »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite