Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    RETKIKEITTIMEN VALINTA

    Retkikeittimet jaetaan pääsääntöisesti kolmeen eri tyyppiin, joista jokainen toimii hiukan eri tavalla ja on parhaimmillaan eri olosuhteissa. Aloittelevalle usein helpoin ja paras vaihtoehto on retkikeitinsetti, joka sisältää niin polttimen, tuulensuojan ja kattilat. Paketissa on kätevästi kaikki tarvittava ja osat pakkautuvat sisäkkäin pieneksi paketiksi. Tällaisia kaasukäyttöisiä keittimiä löytyy Primukselta ja Trangialta, jolta löytyy myös perinteinen myrskykeitinsetti sprii-poltimella.


    Kokeneempi retkeilijä valitsee yleensä erikseen erittäin pieneen pakkautuvan ja kevyen kaasukeittimen sekä tarvittavat kattilat ja pannut.

    Ääriolosuhteisiin ja talven pakkasille bensakeitin (monipolttoainekeitin) on paras vaihtoehto.

    Kaikissa keittimissä on syytä tarkkailla polttoaineen kulutusta. Kulutusta on helppo pienentää hyvällä tuulensuojalla. Vesi kiehuu huomattavasti nopeammin, jos tuuli ei vie lämpöä kattilan alta pois. Näppärä konsti on hankkia taitettava tuulisuoja eteen. Myös makuualusta tai rinkka toimivat tarvittaessa tuulivallina.

    Partioaitan myyjien suosikkikeittimet

    Primus LITE PLUS STOVE SYSTEM    Anniinan suosikkikeitinsettiin kuuluu poltin, 500ml kattila ja jalusta.

    Kompaktia ja tehokas keitinsetti vaellukseen ja kuivamuonien valmistukseen.

    Primus ESSENTIAL STOVE SET    Trangian tapaan tällä voi myös halutessaan paistaa ruokaa.

    Kompakti keitinkokonaisuus, jolla pärjää kaikissa olosuhteissa.

    MSR POCKETROCKET 2    Helppokäyttöinen Pocketrocket 2 taittuu kätevästi pieneen muoviastiaan.

    Pienin mahdollinen retkikeitin, jonka ympärille on voi koota kevyen keitinsetin.

    Trangia 25-3 UL GB    Trangiaan kuuluu 2 kattilaa, kahva, pannu, polttimo ja kehikko.

    Perinteikkäällä keittimellä voi loihtia aterian useammalle henkilölle.

    Tuttu ja turvallinen Trangia

    Aloittelevan retkeilijän ensimmäinen keitin on yleensä nestemäistä spriitä polttava Trangia. Polttoaineena käytetään yleensä Marinolia tai Sinolia. Näistä Marinol on parempi, sillä se nokeaa kattiloiden pohjia hieman Sinolia vähemmän. Polttoaineita on Partioaitan myymälöiden lisäksi ostettavissa lähes kaikilta huoltoasemilta. Sprii-polttimen lisäksi Trangiaan on mahdollista ostaa kaasupoltin.

    Trangia on klassikoksi muodostunut monipuolinen peruskeitin, jonka kuorista löytyy kaikki tarpeellinen. Pakkaukseen kuuluu yleensä kaksi eri kokoista kattilaa, paistinpannu, poltin, tuulisuojus ja kahva. Osat pakkautuvat kätevästi sisäkkäin. Trangia-keittimiä on useita eri kokoisia, erilaisia osia sisältäviä ja erilaisilla pinnoitteilla olevia kattiloita ja pannuja.

    Trangia on hyvin toimintavarma ja sitä voi käyttää vuoden ympäri. Talvikäytössä Trangia ei ole tehokas lumensulatukseen ja pitkäaikaiseen talvikäyttöön monipolttoainekeitin on parempi valinta.

    Trangialla on käytössä erilaisia lyhenteitä kertomaan millaisesta keitinsetistä on kyse.

    • GB = Gas Burner, eli kaasupoltin. Nestemäisen spriin sijaan polttoaineena käytetään normaalia Primuksen kaasua.
    • HA = Hard Anonized, eli kova-anodisoitu (elaksoitu). Tekee pinnasta normaalia alumiinia paljon kovemman ja kulutuskestävämmän sekä paremmin korroosiota kestävän.
    • T = Tarttumaton non-stick-pinnoite.
    • D = Duossal on täydellinen yhdistelmä kahdesta materiaalista, alumiini ulkopuolella ja ruostumaton teräs sisäpuolella. Yhdistelmä tekee kattiloista naarmuuntumattoman sekä helpon puhdistaa. Duossal-kattilat ovat kestäviä ja lämpenevät nopeasti.
    • UL = Ultra Light

    Nopea ja siisti kaasukeitin

    Kaasukeittimet ovat spriikeittimiä nopeampia ja tehokkaampia. Kaasua polttavat retkikeittimet eivät myöskään nokea kattiloita kuten spriikeittimet. Kaasun etuna verrattuna spriihin on liekin parempi säädettävyys, jolloin sopivan lämpötilan löytäminen ja ruoan hauduttaminen on helpompaa. Ruoan valmistumisen jälkeen kaasun saa heti sammutettua, toisin kuin spriikeittimessä joutuu aina jäljellä olevan nesteen polttamaan loppuun.

    Kaasukeitinten kirjo on hyvin laaja. Tyypillisesti polttimet myydään erikseen ja kattilat ja tuulensuojat pitää hankkia erikseen (lue tarkemmin oppaasta Kattiloiden ja pannujen valinta). Tällöin kukin voi rakentaa juuri sellaisen keittiön kuin haluaa. Kaasukeittimet ovat kooltaan varsin pieniä ja kevyitä. Poltin mahtuu näppärästi kattilan sisään, jolloin repussa säästyy tilaa. Myös valmiita kaikki osat sisältäviä retkikeitinsettejä löytyy niin Primukselta kuin Trangialta.

    Kaasukeittimissä käytetään kahta kiinnitystapaa. Vanhanmalliset keittimet puhkaisevat kaasupullon kuoreen reiän. Niitä ei pysty irrottamaan pullosta käyttökertojen välillä. Ne ovat parhaimmillaan kesämökkien tai asuntovaunujen varakeittiminä. Uudemmissa retkikeittimissä on pulloon sopivat kierteet. Ne on helppo ruuvata pullosta irti ja kuljettaa repussa erillisinä. Irtiruuvattavat kaasukeittimet ovat retkeilijällä parempi vaihtoehto. Kaikki Partioaitassa myytävät kaasukeittimet ja kaasupatruunat ovat kierteellä kiinnitettäviä.

    Kaasun kulutusta voi olla aluksi hankala arvioida. Kukaan ei varmasti halua joutua tilanteeseen, jossa pullo tyhjenee puolessa välissä matkaa. Yleensä kaasua myydään kolmenkokoisissa pulloissa. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa:

    • pieni (100g) yhdelle hengelle viikonlopuksi
    • keskikoko (230g) kahdelle hengelle pitkäksi viikonlopuksi
    • iso (450g) yhdelle/kahdelle hengelle viikon vaellukselle
    Mukaan on syytä aina ottaa vähintään yksi varakaasu. Yhden ison kaasupatruunan sijaan on parempi ottaa kaksi keskikokoista. Kaasupatruunan kiinnityskierteiden hajoaminen on äärimmäisen epätodennäköistä, mutta siihen on kuitenkin hyvä varautua.

    Ääriolosuhteisiin bensakeitin

    Kaasun heikko puoli on se, että se ei ole tehokas pakkasella ja oikein kovalla pakkasella ei välttämättä toimi ollenkaan.

    Talviretkeilyyn paras valinta on monipolttoainekeitin eli tuttavallisemmin bensakeitin. Siinä voi polttaa dieseliä, kerosiinia ja monia muita bensiinin johdannaisia. Parhaiten siinä palaa puhdistettu bensiini, joka ei tuki keittimen suuttimia. Lähes kaikissa monipolttoainekeittimissä voi polttaa myös kaasua.

    Monipolttoainekeittimiä voi käyttää myös ohuessa ilmanalassa. Haastavien olosuhteiden lisäksi ne ovat hyviä valintoja kaukomaihin matkaaville. Sopivan kaasupullon löytäminen Afrikasta on paljon vaikeampaa kuin dieselin.

    Bensakeittimen käyttö ei ole niin helppoa kuin kaasukeittimen tai spriipolttimen. Katso tuotesuositusten alta videolta kuinka bensakeitintä käytetään ja kuinka se sytytetään.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite