Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Miisa Häyrinen

        REITIN SUUNNITTELU

        Hyvä suunnitelma takaa todennäköisemmin onnistuneen retken. On selvä, että vaeltamaan tai retkelle ei voi lähteä ilman, että päättää mihin suuntaan lähtee, tai ainakaan sitä ei kannata niin aloittaa. Laadi siis suunnitelma reitistä, jota kuljet haluttuun paikkaan.


        Suorin reitti ei usein ole paras vaihtoehto vaelluksen reittiä valitessa, varsinkaan suunnistettaessa. Hyvä reittisuunnittelu ottaa huomioon olosuhteet, maaston vaikeakulkuisuuden, vesistöt ja muut olosuhteet. Lisäksi vaelluksella suunnistettaessa on hyvä olla selkeitä maastonmerkkejä, tai muita kohteita. Nämä toimivat suunnistuksessa pisteinä, mihin suunta kompassilla otetaan.

        Yksi vaellus– tai retkeilyreitin suunnitteluun vaikuttava tekijä on omat mieltymykset. Haluatko mennä suon poikki karpaloiden perässä, tai kivuta suurimmat kukkulat upeiden kuvien toivossa.

        Muista miettiä reittiäsi valitessa, että mistä saat tarvittaessa juomavettä ja mikä olisi mukava kohta pysähtyä eväsleipien äärelle. Taukoa on kiva viettää paikassa, jossa voi levähtää upean luonnon ympäröimänä.

        Kartat »



        Vaelluksen suunnittelu kannattaa aloittaa jos hyvissä ajoin tutustumalla alueen karttoihin ja etsimällä netistä muiden reissukertomuksia. Kuva Saara Rahkamaa.

        Vinkkilista vaellusreitin suunnitteluun

        • Laadi reittisuunnitelma aina ennen liikkeelle lähtöä. Mieluummin hyvissä ajoin, jotta ehdit tutustua alueeseen kunnolla.
        • Viitoitetut vaellusretit ovat hyviä aloittaa suunnistusharjoittelu. Usein nekin tarjoavat sopivasti haasteita. Lisäksi ne usein menevät alueiden upeimpien maisemien läpi.
        • Aloittelevalle suunnistajalle paras ja turvallisin reitti on usein helppokulkuinen ja selkeä, sisältäen selviä maastonmerkkejä, joihin voit ottaa suunnan helposti kompassilla.
        • Ota huomioon maaston muodot, maaston pohja, kulku-urat, reitin pituus, omat taidot ja oma fyysinen kunto, sekä joet ja ylityspaikat.
        • Mieti parhaat paikat yöpyä ja viettää unohtumattomia lepotaukoja.
        • Pilko reitti lyhyiksi etapeiksi, näin voit tarkistaa väliajoin, että olet oikealla reitillä.
        • Mieti mitä haasteita vuodenaika tuo sinun vaellus– tai retkeilyreitillesi.
        • Suunniteltuasi itsellesi sopivan reitin, luo maastosta mielikuva kartan avulla. Näin sinun on helpompi arvioida kuljettavan reitin sudenkuoppia ja pysyä kartalla.
        • Määrittele turvasuunta.
        • Ilmoita vaellusreittisi ja paluuaikasi jollekin kotiin jäävälle, jotta eksyessäsi sinua aletaan kaipaamaan ja osataan tarvittaessa etsiä oikeasta paikasta.
        • Tutki maastokarttaa ja ilmakuvia etukäteen löytääksesi upeimmat paikat vaellusreittisi varrelta.

        Vaellusreitin suunnittelu kartan avulla

        Vaellus– tai retkeilyreittiä suunniteltaessa on hyvä tutkia korkeuskäyriä, vesistöjä, suoalueita ja muita vaikeakulkuisia maastoja etukäteen retkeilykartalta. Onnistuneen vaellusreittisuunnitelman tärkein asia on, että se vastaa niihin toivomuksiin mitä patikoijalla on reitin suhteen. Tähän voi karttaa tutkimalla vaikuttaa aika paljon. Tutki aina myös alueiden ilmakuvia, niistä näet asioita joita ei näy piirretyillä kartoilla.

        Hyviä verkossa olevia karttoja vaellus– tai retkeilyreitin suunnitteluun:

        Vaikeakulkuisuus

        Usein vähän pidempi reitti on paljon nopeampi, kuin lyhyempi, jos ei tarvitse kulkea vaikeakulkuisen maaston lävitse. Tutki karttaa ja mieti menetkö isojen huippujen ylitse ja tiheän metsän läpi, vai nautitko enemmän vaelluksesta huippujen välissä helpompikulkuisessa maastossa.

        Turvallisuus

        Mieti reittiä turvallisuuden kannalta. Minkälainen vaellusreitti tuntuu sinusta turvalliselta? Tai mihin luulet, että voimasi riittävät? Älä ylimitoita päivämatkojasi tai valitse liian rankkaa reittiä kuljettavaksi.

        Ota huomioon omat suunnistustaitosi ja suunnittele vaellusreittisi niin, että pystyt helposti suunnistamaan eksymättä.

        Tutki karttaa ja paikallista mahdolliset vaaranpaikat ja etsi sinulle mukava reitti vaeltaa.

        Vesistöt

        Ehkä haluat kokeilla onneasi mato–ongella upealla järvellä tai pulahtaa raikkaaseen tunturipuroon. Järvet ovat myös mitä mainioimpia suunnistuksen kannalta, koska ne ovat aika helppo löytää ja niiden muodosta voi tarkistaa olevansa oikeassa paikassa.

        Järvet, joet ja purot tarjoavat myös vettä janoiselle. Muista siis sisällyttää niitä vaellusreitillesi. Joki tai puro on myös hyvä apu suunnistettaessa.

        Suot

        Suot ovat mitä upeimpia paikkoja, mutta ne ovat usein aika vaikeakulkuisia. Monet meistä menevät niille kuitenkin karpaloiden, lintujen, tuoksujen tai maiseman perässä.

        Jos haluat kulkea suon läpi, varaudu kumisaappain matkaan ja pidä huoli, että suo on kuljettavissa. Tutki kartasta meneekö suolla polku, jota voisit hyödyntää tai onko siellä saarekkeita mitä pitkin voisit edetä.

        Soilla tai soistuvilla alueilla on usein ojituksia, jotka voivat olla vaikeita ja hitaita ylittää. Pidä silmällä kartallasi näkyviä ojia.

        Korkeat huiput

        Korkeat huiput tarjoavat usein mitä hienoimmat näkymät ja niiltä saat upeat kuvat muistoksi. Halutessasi niille kivuta, tutki kartasta paras mahdollinen suunta nousta huipulle. Sinne voi kenties mennä valmis polku. Harvassa olevat korkeuskäyrät ovat yleensä hyvä merkki kulkemisen kannalta.

        Suunnistettaessa huiput ovat mitä parhaimpia maastonmerkkejä, ja niiden huipulta on hyvä arvioida tulevaa vaellusreittiä.


        Suot ovat usein hienoja kohteita, mutta kannattaa ottaa etukäteen selvää onko reittisi varrella olevat suot ylitettäviä vai liian vetisiä.

        Metsät

        Metsissä suunnistajan täytyy tarkemmin seurata ympärillä olevia maastonmuotoja, varsinkin tiheässä metsässä täytyy olla tarkkana. Tutki kartaltasi tarjoaako vaellusreittisi varrella oleva metsä tarpeeksi maastonmuotoja, joiden avulla sinun on helppo suunnistaa.

        Metsät tarjoavat suojaa tuulelta ja tarjoavat turvallisen paikan yöpyä. Ne ovat mitä mainioimpia paikkoja nähdä eläimiä.

        Majoittumistapa

        Ota huomioon reittiäsi suunniteltaessa leiriytymispaikat. Mikäli aiot yöpyä teltassa, katso kartalta, että aiotuissa leiripaikoissa on soveltuva maasto siihen. Riippumatolla retkeillessäsi voit tarkistaa ilmakuvista, että leiripaikoissa on puita. Katso riippumattoretkeilyn perusteet.

        Tuulisina vuodenaikoina tarkista kartalta, että saat tarpeellista suojaa puhurilta aiotuilla leiripaikoilla.


        Telttailu korkealla tunturilla on upea kokemus. Kannattaa etukäteen katsoa myös vaihtoehtoinen telttapaikka, jos esimerkiksi tuuli yltyy liian kovaksi. Kuva Damon Beckford.

        Kivikot

        Kivikot on usein syytä kiertää vaellettaessa, koska ne ovat todella hidaskulkuisia ja raskaiden kantamusten kanssa ne voivat olla vaarallisia.

        Jyrkänteet

        Jyrkänteet ovat usein upeita paikkoja, mutta katso reitti niin, että et joudu kipuamaan niiden ylitse.

        Nähtävyydet

        Vaellukselle lähtiessä kannattaa tutkia karttoja etukäteen, jos ei halua kävellä ohi upeasta hiekkarannasta tahi taivasta kolistelevasta hongasta.

        Käytä verkossa olevia retkeilykarttojen karttatasoja. Siellä on usein kohta, josta voit laittaa kartalle näkyviin nähtävyyden. Nähtävyyksiä on kolmea lajia: geologiset–, historialliset– ja luonnonnähtävyydet. Esimerkiksi pullea tähti kartalla on suojellun kohteen merkki. Paikalta voi löytyä upea vanha puu tai jokin muu kiva yllätys.

        Suomessa on paljon upeita hiekkarantaisia järviä. Ne ovat merkittyinä maastokarttoihin, eli etsi rannoilta keltaisia kaistaleita upeiden uintihetkien toivossa. Sellaisen löydettyäsi tarkista ilmakuvasta miltä paikka näyttää.

        Tutki onko aiotun vaellusreittisi lähistöllä tällaisia kiinnostavia kohteita, joissa voisit poiketa matkan varrella. Tutki myös ilmakuvaa, kun olet löytänyt kiinnostavan kohteen kartalta. Se voi kertoa lisää paikasta tai siitä, miten sinne kannattaisi patikoida.

        Välitavoitteet vaelluksella suunnistettaessa

        Suunnittele aina vaellus– tai retkeilyreitillesi välitavoitteita, jotka toimivat paikkoina missä olet varma sijainnistasi. Näissä paikoissa on siis hyvä olla jokin selvä maastonmerkki tai esimerkiksi autiotupa. Muita hyviä kohtia voivat esimerkiksi olla risteävät joet ja polut/tiet, korkeat kukkulat tai tunturit, tulipaikat, laavut.

        On hyvä aika ajoin varmistaa, että on varmasti oikealla reitillä. Välitavoitteet myös tekevät kulkemisesta miellyttävämpää.

        Välitavoitteet voivat olla paikkoja, joissa voisit tarvittaessa yöpyä, viettää taukoa tai vaikka pulahtaa uimaan. 

        Suunnistettaessa kannattaa aina pilkkoa matka lyhyempiin etappeihin, ellei ole kulkemassa todella lyhyttä matkaa. Nämä välitavoitteet toimivat myös suunnistuksen apuna.

        Vuodenaikojen haasteet

        Reitinvalintaa tehdessä on hyvä huomioida eri vuodenaikojen asettamat haasteet. Osa alueista voi olla talvella vaikeakulkuisia tai mahdottomia kulkea. Keväällä esimerkiksi tulvivat joet saattavat olla vaikeita tai mahdottomia ylittää, vaikka paikalle olisi merkitty ylityspaikka.

        Reitin suunnitteluvaiheessa kannattaakin tutkia alueen tietoja ja varmistaa, että ajateltu reitti on kulkukelpoinen. Metsähallituksen luontoon.fi –sivustolle päivitetään ajankohtaista tietoa alueiden kunnosta. Palvelu kattaa kaikki Metsähallituksen kohteet Suomessa, eli kaikki Kansallispuistot, erämaat ja suuren määrän muita kohteita. Toinen hyvä tiedonsaantikanava on paikalliset Luontokeskukset, joilla on hyvät tiedot alueen olosuhteista.

        Valmiit vaellus– ja retkeilyreitit

        Valmiiksi tallattuja polkuja pitkin reitin valinta on usein aika helppoa, koska ne pääsääntöisesti menevät hyväksi havaittujen alueiden läpi. Retkeilykarttoihin merkityt reitit ovat useimmiten helppokulkuisia ja muutenkin järkeviä kulkea. Näistä reiteistä löytyy myös hyvin tietoa, esimerkiksi niiden kunnosta ja vaikeusasteesta. Suunnistuksellisia haasteita ne tosin tarjoavat vähemmän, mutta harjoitusmielessä aloittelevalle suunnistajalle ne ovat loistavia.

        Omia polkuja pitkin

        Mikäli kuljet merkittyjen polkujen ulkopuolella, niin olisi syytä miettiä reittivalintoja ja vuodenaikojen tuomia haasteita vielä enemmän.

        Keväisin tulva–aikoina osa joista ovat liian vaarallisia ylittää, ja paikkaa, josta pääsee joen toiselle puolelle saattaa joutua etsimään pitkäänkin.

        Reitin valinnassa kannattaa välttää isoja kivikoita, koska ne ovat usein erittäin hidaskulkuisia ja ne kiertämällä on usein nopeammin perillä.

        Muista myös huomioida suot, joet, jyrkänteet ja kaikki muut vaikeasti kuljettavat paikat.

        Pohjoisessa Suomessa poronhoitoalueen yläpuolella kulkuun vaikuttavat oleellisesti poroaidat. Aidoissa on portteja merkittyjen polkujen ja moottorikelkkaurien kohdalla, mutta muuten niissä ei välttämättä ole portteja lainkaan.

        Lue lisää vinkkejä, kuinka valmistautua kulkemaan poluttomassa maastossa ja erämaassa:

        Vaellus poluttomassa maastossa »

        Oikeus vaeltaessa ja retkeillessä

        Jokamiehenoikeuksien ja velvollisuuksien tunteminen on tärkeää. Huomioi, että kaikilla alueilla ei saa kulkea vapaasti. Rajoituksia saattaa asettaa luonnonsuojelu, lintujen pesimäajat, armeijan kohteet jne. Tarkista aina onko valitsemasi reitti kuljettavissa. Lue lisää jokamiehenoikeuksista ja vastuullisesta retkeilystä:

        Vastuullisen retkeilyn opas »

        Turvasuunta

        Suunnistamaan tai muuten luontoon lähdettäessä on syytä määrittää turvasuunta. Turvasuunta on ilmansuunta kartalla ja maastossa, johon lähdettäessä vastaan tulee joku selvä rakennelma tai maastonmerkki. Näitä voivat olla esimerkiksi joet, isot, järvet, tiet, rajalinjat jne. Oleellista on, että tässä suunnassa oleva asia tulee varmasti vastaan oikeaan ilmansuuntaan lähdettäessä. Sen on oltava siten riittävän pitkä ja iso, että sitä ei voi vahingossa ohittaa huomaamatta. Melkein joka puolella Suomea turvasuunnan voi määrittää siten, että vastaan tulee tie, joki, raja–alue tai rannikko. Näitä seuraamalla pääset ihmisten ilmoille ja pois pinteestä.

        Kartan lähdettyä tuulen mukana matkoille tai muuten ajauduttaisi pisteeseen, jossa haluat päästä eksymättä pois maastosta. Voit ottaa suunnan kompassista turvasuuntaan ja päästä näin takaisin sivistyksen pariin.

        Turvasuunta tulisi aina määrittää maastoon lähtiessä, jotta vaikean paikan tullen on suunta mitä kohti lähteä.

        Mitä tulisi tehdä, jos kuitenkin eksyy? Lue siitä seuraavassa osassa:

        Eksyminen vaelluksella ja retkellä »
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite