Suunnistamista voi harjoitella monella eri tavalla. Paikalliset suunnistusseurat opettavat taitoa ja järjestävät iltarasteja, joihin voi jokainen osallistua pientä korvausta vastaan.
Maastossa on myös seurojen kiintorasteja, jotka ovat paikoillaan aina. Karttoja, joihin rastit ovat merkattu, löytyy suunnistusseurojen sivuilta ja ne ovat sieltä tulostettavissa.
Lisäksi on olemassa MOBO–sovellus, jolla voi etsiä kiintorasteja puhelinsovelluksen kartan avulla. Rasteja tosin on vielä rajoitetusti olemassa. https://mobo.suunnistus.fi
Nämä kaikki ovat erinomaisia tapoja oppia suunnistusta, mutta ne kuitenkin hieman poikkeavat vaellus- ja retkeilytarkoituksessa tapahtuvasta suunnistuksesta. Siksi olisi suositeltavaa, että harjoittelisit suunnistusta retkeilykartan kanssa, jos aiot mennä sen kanssa vaellukselle.
Suunnistamaan opeteltaessa on hyvä tehdä harjoitukset turvallisessa paikassa, missä ei ole suurta eksymisvaaraa. Mene siis tuttuun metsään, tai ota mukaan varmasti toimiva puhelin, jossa on maastokartat, joiden avulla voit tarvittaessa löytää pois metsästä. Maastokartta–sovelluksia on saatavilla kaikkiin älypuhelimiin. Sovelluksissa on yleensä Maanmittauslaitoksen kartat, joissa ei ole retkeilyyn liittyviä merkintöjä, kuten tulipaikkoja, laavuja, mökkejä yms. Voit ottaa mukaasi myös gps–laitteen, jos sinulla sellainen on. Näin voit keskittyä kartan–, maaston– ja kompassinlukuun, joutumatta murehtimaan eksymisestä.
Tutussa ympäristössä on myös usein helpompi havainnoida ympäristöä sekä tutkia kartan ja maaston eroja. Melkein aina kartta ja fyysinen maasto eivät täysin vastaa toisiaan, ainakaan koko aikaa. Useimmiten maisema on muuttunut kartan piirtämisen jälkeen esimerkiksi luonnollisen kasvun, hakkuiden, kulotuksen, myrskyjen, soiden kuivumisen tai jonkun muun ilmiön seurauksena. Tästä syystä karttaan ei aina voi täysin luottaa, vaan karttaa lukiessa on syytä ottaa huomioon muutoksien mahdollisuus.
Suunnistustaitoa voi myös opetella puhelimen tai gps–laitteen avulla, mutta helpoiten ja parhaiten taidon oppii kartan ja kompassin avulla. Opittuasi taidon näillä välineillä on digitaalisten laitteiden käyttökin helpompaa suunnistustarkoituksessa.
Seuraa erityisesti korkeuskäyriä, kun kuljet ajatellun reitin. Katso kartalta ensimmäinen korkeuskäyrä, joka menee haluttuun suuntaan ja kulje sitä reitillesi sopiva määrä. Siirry seuraavalle käyrälle ja niin edelleen. Kokeile pääsetkö koko matkan seuraamalla maaston korkeuksia.
Toinen harjoitus on mennä huipulta huipulle. Katso reitiltäsi korkeimmat kohdat ja etene reitti menemällä huipulta huipulle. Varaudu hitaaseen ja raskaaseen menoon.
Mene lähimetsään ja yritä edetä haluttu matka pelkästään kompassisuunnalla.
Valitse kartalta jokin pieni kohde, esimerkiksi kivi tai jokin muu vaikeasti löydettävä kohde. Ota suunta mahdollisimman tarkasti ja mieti reitti kohteeseen. Laske kohteen etäisyys ja todennäköinen aika sinne kulkemiseen, jotta et mene pahasti ohi.
Mikäli luulet että olet oikeassa paikassa, mutta et löydä etsimääsi. Voit lähteä kulkemaan suurenevassa spiraalissa poispäin, näin löydät etsimäsi, jos olet oikeassa paikassa.