Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Suodatin
    Vihreämpi Valinta
    • (28)
    Hinta / €
    -
    ok
    Paino / g
    -
    ok
    Tilavuus / l
    -
    ok

    Varusteiden huolto ja korjaus

    Voi hyvin sanoa, että jokainen mukana ollut varuste ja väline täytyy jollain lailla huoltaa. Kun reppu tai rinkka tyhjennetään ja reissuvaatteet riisutaan, täytyy huoltotarve kartoittaa. Monille tavaroille saattaa riittää pelkkä kuivatus ja tuuletus. Esimerkiksi makuupussi pitää laittaa muutamaksi päiväksi narulle, jotta sen sisään pesiytynyt kosteus saadaan pois. Vaikka makuupussi ei suoraan veden kanssa olisikaan ollut tekemisissä, haihtuu ihmisestä kosteutta jota jää pussin täytteeseen. Kun pussista pyöräyttää sisäosan ulos ja ripustaa tuulettumaan, ei sinne muhimaan jäänyt kosteus pilaa pussia ja aiheuta ikävää yllätystä seuraavalla käyttökerralla. Jos pussissa on selvää likaa, täytyy koko makuupussi pestä.

    Kuivaltakin tuntuvat täytyy kuivattaa

    Makuupussi ei ole ainoa tuuletusta kaipaava, vaan myös teltta täytyy aina ripustaa pariksi päiväksi kuivumaan. Maasta tulee kosteutta ja nukkujasta haihtuva kosteus kondensoituu sisäkattoon, joten aurinkoiseltakin vaellusreissulta saapuvan kulkijan asumus on aina jonkin verran kostea. Varsinaiset rikkoutumat täytyy tietysti korjata saman tien ja mahdollinen lika putsata tuoreeltaan pois. Samalla kun telttaa laitellaan tuulettumaan, ravistellaan makuutilasta roskat pois. Telttakankaan ohella myös muut osat huolletaan: kiilat pestään vedellä ja harjalla, kaarien kuminauhat tarkastetaan ja pakkauspusseista putsataan lika pois. Katso vinkit teltan korjaukseen ja huoltoon.

    Kun teltta on tuulettumassa, avataan makuualusta ja täytetään ja tyhjennetään se pari kertaa kuivalla huoneilmalla. Näin suurimmat reissun aikana tulleet kosteudet poistuu makuualustan sisältä. Samalla pyyhitään se kostealla rätillä molemmin puolin. Kun hiki ja lika lähtee pinnasta pois, jätetään alustakin kuivumaan. Huolletut alustat laitetaan säilöön valmistajan ohjeiden mukaan.

    Kaikki varusteet puhtaaksi ja kuivaksi

    Rinkan kankaan voi puhdistaa mäntysuovalla, vedellä ja sienellä. Jos lika on oikein tiukassa, niin voi käyttää niin kutsuttua karhunkieltä. Se saattaa jonkun mielestä olla turhan karkea kankaalle, mutta lähteehän lika. Jos oikein haluaa hifistellä, niin vetoketjuihin voi laittaa tipan silikonia. Katso ohjeet rinkan huoltoon.

    Rikkonaiset osat, kuten pikalukot tai hihnat tietenkin korjataan tuoreeltaan. Turhan usein, välineet jäävät reissun jälkeen niille sijoilleen ja kun uutta matkaa pukkaa, tulee korjauksille kiire. Monia varusteita ei välttämättä saa kädenkäänteessä korjattua, sillä varaosia tilailevat suutarit, korjaajat ja maahantuojat saattavat joutua odottelemaan niitä tehtailta pitkiäkin aikoja.

    Kuten sanottua, on jokainen tavara käytävä läpi. Esimerkiksi puukkokin täytyy ottaa ulos tupestaan, putsata ja kuivata. Nahkatuppi imee kosteutta ja suljetussa tilassa se ruostuttaa hiiliteräspuukon pinnan. Alla olevaa puukkoakaan ei ole jätetty sateeseen, vaan se on vaan ihan käyttäjän huolimattomuutta jäänyt putsaamatta käytön jälkeen. Katso ohjeet puukon huoltoon.

    Putsaa keitin vaikkei se vielä oireilisikaan

    Retkikeitin on syytä puhdistaa aina käytön jälkeen. Ruokaa on saattanut jäädä metalliosiin ja karstaa muodostua tulipäähän sekä letkuihin, joten perusteellinen huolto ehkäisee ongelmat seuraavalla kerralla. Monipolttoainekeittimet avataan ja puhalletaan putket tyhjiksi. Suuttimet rassataan ja löysät ruuvit kiristetään. Kun vielä tiivisteet tarkastetaan ja tarpeen tullen käsitellään silikonilla, voi keittimen varastoida odottelemaan seuraavia seikkailuja.

    Kattilat ja muut ruoka-astiat puunataan pesuaineella ja harjalla. Jos ne kestävät konepesua, niin se on aina suositeltavaa. Putsatut välineet saavat kuivua kunnolla tiskipöydällä ennen pakkaamista ja varastoimista. Silloin ei niihin ei jää pientäkään kosteutta, eikä ne tunnu ummehtuneelta seuraavalla käyttökerralla.

    Nuotiokäytössä olleet astiat ovat aina hankalia, kun pohjaan tarttunut noki sotkee ympäristön niin helposti. Ne kannattaakin mahdollisuuksien mukaan puhdistaa mieluummin pihalla ja liottaaa isossa astiassa sekä suihkutella niitä puutarhaletkulla. Osa metalliastioista ei siedä pesuaineita, joten ne täytyy saada huollettua vedellä ja rätillä. Lopuksi niihin sivellään pieni kerros öljyä.

    Kalliitkaan retkeilyvälineet eivät ole huoltovapaita

    Vaikka heti reissun jälkeen huoltotoimenpiteet tuntuvat kuinka ikäviltä tahansa, kannattaa ne silti tehdä heti alta pois. Kunnolla hoidetut varusteet toimivat ja niiden käyttöikä pitenee ratkaisevasti. Lika haurastuttaa ja kuluttaa materiaaleja. Tuotteiden takkuilut johtuvat usein huollon laiminlyönnistä ja ne siksi rikkoutuvatkin nopeammin. Retkeilyvälineille annetaan yleensä valmistajien toimesta takuu, mutta sekään ei kata käyttövirheen takia tai huollon puutteesta hajonneita varusteita.

    Lue lisää
    Suodatin
    Vihreämpi Valinta
    • (28)
    Hinta / €
    -
    ok
    Paino / g
    -
    ok
    Tilavuus / l
    -
    ok

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite