/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Talviretkeily

    Eeva Mäkinen

    Talviretkeily ja talvivaellus - Partioaitan vinkit

    Talvella luonto hiljenee ja ympäröivä pimeys syventää rauhallista tunnelmaa. Talvivaellus suomalaisessa puhtaassa luonnossa on kokemus, joka on parhaimmillaan, kun olet oikein valmistautunut. Talviretket ja talvivaellus ovat usein fyysesti kesävaelluksia vaativampia. Upottavassa lumessa tai mäkisessä maastossa suksilla tai lumikengillä liikkuminen ahkion tai rinkan kanssa vaatii ponnistelua. Mutta päivän lopussa talviretkeilijän palkitsee leirituli, lämmin ruoka, kuuma juoma ja pehmeä makuupussi. 

    Talvi on juuri se oikea aika monien mielestä seikkailla luonnossa. Ihmisiä on vähän ja hyttysiä ei ollenkaan. Kaamoksessa on oma taikansa, mikä vetää retkeilijöitä Lappiin. Ennen pitkää kaamosvaellusta kannattaa talviretkeily aloittaa aurinkoisilla keväthangilla päiväretkillä ja viikonloppuretkillä. Näin oma jaksaminen, varusteet ja rutiinit tulevat tutuiksi. Kun omat taidot ja tiedot talvesta ja olosuhteisiin varautumisesta ovat kunnossa, voit alkaa suunnittella pidempää talvivaellusta.

    Talviretkeilyn voi aloittaa ohjatuilla retkillä 365 Klubissa. Järjestämme vuosittain erilaisia talviretkiä ja -vaelluksia.
    Katso tulevat tapahtumat »

    Talviretkeily vaatii enemmän, mutta antaa myös paljon. Pakkanen kipristelee ja raikas ilma täyttää kehon. Pimeässä, kylmässä ja lumisessa luonnossa liikkuminen vaatii varusteilta enemmän, mutta oikeilla valinnoilla kokemus on varmasti positiivinen ja mieleenpainuva. Verrattuna kesävaellukseen, juuri liikkumisessa on suurin ero. Mahdollisuuksia on useita ja valittavana on myös kantaako rinkkaa vai vetääkö tavaroita perässään ahkiossa. Talvella tarvitaan myös enemmän vaatetta ja ruokaa, ja yöpymisessä on huomioitava tarkemmin, että pysyy lämpimänä. Katso myös tarkempi opas hiihtovaellukselle.

    Katso tuotevinkit talviulkoiluun »

    LIIKKUMINEN TALVELLA

    Lyhyt päiväretki vai pitkä talvivaellus?

    Talvella luontoon tutustuminen onnistuu mainiosti suksilla tai lumikengillä. Ladulta katsottuna tykkylumiset puut ovat kauniita, mutta jäävät yleensä monen metrin päähän. Oikeilla kulkuvälineillä pääset helposti paljon lähemmäksi kaikkia luonnon ihmeitä.

    Sukset vai lumikengät?

    Suksista löytyy pitkiä perinteisiä metsäsuksia sekä lyhyempiä ns. liukulumikenkiä. Maaston muodot sekä puuston tiheys auttavat valitsemaan oikeanlaiset sukset. Mitä tiheämpää ja mäkisempää maasto on, sitä paremmin tulee toimeen liukulumikengillä. Aavoilla soilla, tuntureilla sekä järven jäällä metsäsukset toimivat vuorostaan erinomaisesti. Pidemmille talvivaelluksille ja matkoille sukset ovat useimmiten parempi vaihtoehto kuin lumikengät.

    Lumikengillä on helppo kulkea vaihtelevassa maastossa ja jyrkemmissäkin mäissä. Lumikengät ovat hyvä valinta lyhyemmille matkoille ja päiväretkille.

    Lue tarkemmin oppaasta Metsäsukset, karvapohjasukset vai lumikengät?

    Reppu vai ahkio?

    Päiväretkelle voi pakata päivän eväät mukaan reppuun. Pidemmille retkille varusteet voi pakata myös rinkkaan, etenkin jos lunta on vähän ja matkanteko onnistuu jalan.

    Pidemmälle vaellukselle kannattaa pakata varusteet ahkioon. Ahkioon mahtuu viikkojenkin varusteet mukaan, joten tällä yhdistelmällä voi seikkailla vaikka pohjoisen erämaissa. Lue Pata Degermanin vinkit ahkion tuunaukseen, käyttöön ja pakkaamiseen.

    YÖPYMINEN TALVELLA

    Talvella päivän kruunaa tulistelu nuotiolla - lämpimän juoman ja eväiden nauttiminen. Yöpyminen talvisessa luonnossa voi tapahtua esim. laavulla, teltassa tai autiotuvassa.

    Laavulla tunnelmaa tuo lämmin nuotio ja parhaassa tapauksessa kirkas tähtitaivas miljoonineen tähtineen. Laavuja on niin kiinteitä puisia laavuja kuin myös itse kannettavia kangaslaavuja, jonka voi pystyttää haluamaansa paikkaan.

    Teltassa voi yöpyä vaikka talvimyräkkä velloisi teltan ulkopuolella. Tuuli humisee kankaissa ja itse voit painua makuupussin syövereihin.

    Autiotuvassa kamiina pitää kulkijan lämpimänä koko yön, eikä pelkoa kylmästä juuri ole. Autiotuvan seinät suojaavat koviltakin tuulilta sekä lumisateilta. Tuvassa saattaa tavata muita talvisesta luonnosta nauttivia kulkijoita. Autiotuvassa yöpyessä täytyy muistaa antaa tilaa ja rauhaa myös muille. Autiotupien tunnelmasta pääset nauttimaan erityisesti Lapissa tapahtuvilla talvivaelluksilla.

    PUKEUTUMINEN TALVELLA

    Kerrospukeutuminen on talvella paras tapa suojautua kylmää vastaan. Tärkein kerros on aluskerros ihoa vasten. Aluskerroksen tehtävänä on siirtää kosteutta eli hikeä ulompiin kerroksiin ja pitää iho kuivana. Kun iho pysyy kuivana, pysyy myös helpommin lämpöisenä. Paukkupakkasilla, tai jos palelet helposti, kannattaa käyttää kahta aluskerrastoa, ihoa vasten verkkomainen merinokerrasto, ja tämän päälle normaali merinokerrasto. Muista myös alushousut ja rintaliivit vaihtaa merinoon! Puuvillaiset alusvaatteet voivat pilata muuten hyvän asukokonaisuuden. Päälle tulevia kerroksia muutetaan aina kelin ja tilanteen mukaan.

    Talvipukeutumisen materiaalit

    Talvipukeutumisessa kannattaa suosia villaa, merinovillaa ja untuvaa.

    Merinovilla ei ihoa vasten kutita niin herkästi kuin normaali villa. Syy on merinolampaista saatavan villan selkeästi pidemmät ja ohuemmat kuidut.

    Villa (niin merinolampaan kuin "normaalilampaan") sitoo lämpöä ja lämmittää myös kosteana. Kun hikoilet, kosteus kulkeutuu villamateriaalin läpi, mutta osa kosteudesta jää matkan varrelle. Erotuksena esimerkiksi puuvillaan, villa voi imeä kosteutta jopa 30 prosenttia kuivapainostaan ilman, että villa tuntuu käyttäjästä kostealta.

    Villa ja merinovilla eivät haise pahalle pitkäaikaisen käytönkään jälkeen, kunhan niitä muistaa tuulettaa. Siksi ne ovat erityisesti retkeilyyn hyvin soveltuvia vaatteita.

    Untuva on tehokkain lämmöneriste ulkoiluvaatteissa. Se sitoo pienen pieniin ilmapusseihin lämmintä ilmaa. Fill power -arvo kertoo kuinka eristävää untuva on, mutta untuvan lämpöisyyteen vaikuttavat myös vaatteen paksuus ja yksityiskohdat kuten saumat. Katso valikoimamme untuvatakit tai kaikki talvitakit.

    Tuulelta ja kosteudelta suojautuu parhaiten käyttämällä hengittäviä ja veden- ja tuulenpitäviä kalvollisia vaatteita tai softshell-vaatteita.

    Blogista lisävinkkejä pukeutumiseen

    RUOKAILU TALVELLA

    Talviolosuhteet ja kylmässä ilmanalassa ruuanlaitto asettaa omat haasteensa lähinnä kylmyyden osalta, mutta muutoin se ei oikeastaan ole sen kummallisempaa, kuin kesälläkään. Pienellä ajattelulla, huolellisella valmistelulla ja muutamalla pienellä käytännön niksillä homman saa luistamaan.

    Energiantarve

    Kylmällä keho kuluttaa paljon energiaa, ja etenkin talvivaelluksella energiaa kuluu huomattavan paljon enemmän kuin arjessa kaupungilla. Pitkällä hiihtovaelluksella energiantarve voi olla jopa kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Ruoat vievätkin ison osan tilasta ja painosta.

    Ruoka-aineet eivät mielellään saa olla nestepitoisia. Kun ne jäätyvät, voi koostumuskin muuttua. Siksi monet suosivatkin talviretkillä kuivamuonia. Kovilla pakkasilla voi ottaa mukaan myös pakasteita. Yleensäkin kannattaa varoa jäätymistä, sillä yöksi hankeen unohtunut täysi juomapullo saattaa jäätyä rikki aamuun mennessä.

    Ruokien järjestelmällinen pakkaaminen on tärkeätä. Pusseissa ja rasioissa ne kulkevat siististi ja ovat helposti otettavissa käyttöön. Pakattuina ruokatarvikkeita on myös kätevä asetella ja käsitellä esimerkiksi lumihangella tai teltassa.

    Retkikokkaus talvella

    Viima on tulen pahin vihollinen. Tuuli vie retkikeittimestä tehot ja se myös lisää pakkasen purevuutta, joka korostuu paljain käsin puuhastellessa. Keittopaikka kannattaakin aina laittaa kunnolla suojaan. Lumeen voi kaivaa kuopan keittimelle tai yrittää etsiä tyyni paikka kivien välistä. Suojaisa paikka kannattaa rakentaa, jos mahdollista, vaikka käyttäisi keittimen ympärillä tuulisuojaa.

    Pelkkä suojaisa paikka ei riitä, vaan keitin ja käytettävä polttoaine on valittava olosuhteiden mukaan. Kaasukeitin on helppokäyttöinen ja turvallinen, mutta kaikki kaasut eivät toimi pakkasessa. Edullinen markettikaasu, jossa valtaosa nestekaasusta on butaania hyytyy jo lähellä 0ºC. Retkeilykaasut toimivat pienessä pakkasessakin, mutta Primuksen uudella talvikaasulla pärjää jo hyvinkin viileässä kelissä.

    Karummassa talvikäytössä suositaan monipolttoainekeittimiä. Niissä voi käyttää lähes mitä tahansa nestemäistä polttoainetta ja puhdistetulla bensiinillä ne palavat lähes kelissä kuin kelissä.

    Monipolttoainekeittimen kanssa täytyy olla hyvin varovainen ja välttää viimeiseen saakka käyttöä teltassa. Esilämmitysvaiheen aikana, jos venttiili avataan liian aikaisin, keittimen korkea liekki polttaa hetkessä teltan katon puhki.

    Jos on mahdollista tehdä nuotio, tuo se aina helpotusta talviseen kokkailuun. Nuotion ääressä on lämmintä ja valoisaa, mutta se ei lämmitä telttaa. Ruuanlaitto kyllä sujuu, jos on tullut nuotiokäyttöön soveltuvat pannut ja kattilat pakattua mukaan.

    Laadukas lamppu on erittäin tärkeä varuste myös kokatessa. Talvella ruokaa keitellessä on usein pimeää, joten retkikokkaus täytyy tehdä otsalampun ja lyhtyjen valossa.

    TALVIRETKEILYN ABC

    Katso videoilta Heidin vinkit talviretkelle pukeutumiseen ja pakkaamiseen.

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite