Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    TILAA UUTISKIRJE - VOITA 500 € LAHJAKORTTI »

    NASTAT VAI KITKAT?

    Joka talvi käydään lehdissä, keskustelupalstoilla ja työpaikkojen kahvipöydissä sama keskustelu - nastat vai kitkat. Useimmiten puhe liittyy autoiluun sekä renkaisiin ja molemmilla näkemyksillä on omat kannattajakuntansa. Viime vuosina keskustelu on laajentunut käsittämään myös kenkiä, sillä markkinoille on ilmestynyt useita ns. kitkakenkämalleja perinteisten nastakenkien rinnalle. Auton lisäksi on mahdollista laittaa Michelinit alle myös omiin jalkoihin.

    Nastat ulkoiluun, kitkat kaupunkiin

    Kitkakengät (joista käytetään yleisesti myös termiä pitopohjakengät) ovat yleensä parempi vaihtoehto yleiskengiksi talvella, koska pohjissa ei ole jälkiä jättäviä nastoja. Kitkapohjakengillä voi kävellä myös sisätiloissa. Naisten kitkakengät - Miesten kitkakengät.

    Nastakengissä on parempi pito etenkin jäällä ja maastossa, ja ovat parempi vaihtoehto esimerkiksi juoksijalle. Nastat voivat jättää helposti jälkiä lattiaan ja pitävät melko kovaa ääntä kovalla alustalla kävellessä. Naisten nastakengät - Miesten nastakengät.

    Liukuesteet ovat toimiva kompromissi tilanteisiin, kun kaivataan lisää pitoa hankalassa paikassa tai lyhyempiin matkoihin.

    Kenkien pitopohjat

    Paljon kävellyt polut ja kadut tallautuvat talvella helposti äärimmäisen liukkaiksi, jolloin turvaksi kaipaa hyvin pitäviä kenkiä. Etenkin kaupunkien kadut voivat talvella olla todella liukkaita, kun päällystetyn kovan ja sileän alustan päälle tallautuu ja tiivistyy liukas jääpeite. Nasta- ja kitkapohjakengät helpottavat kulkemista talvisissa olosuhteissa, tarjoten parempaa pitoa ja madaltaen kaatumisen ja loukkaantumisen riskiä.

    Pääasiassa pitopohjakengät ovat myös vedenpitäviä ja lämpimiä, eli täydellisiä talvikenkiä.

    Tällä sivulla tarjoamme tietoa nastakengistä ja kitkakengistä, niiden eroista ja käyttötarkoituksista. Omat mieltymykset ja maasto sekä olosuhteet, joissa normaalisti liikut, vaikuttavat oikean pitopohjakengän valintaan. 

    Talvikengät voivat olla hyvinkin samannäköisiä kesäkenkien kanssa. Suurin ero löytyy kenkien pohjasta ja kumiseoksesta. Kesäkäyttön tarkoitettujen kenkien, kuten vaelluskenkien, kumiseos on suunniteltu käytettäväksi plussa-asteilla. Kun lämpötila alenee pakkaselle, niin kumiseos kovettuu ja siksi kesällä hyvin pitävät vaelluskengät tuntuvat erittäin liukkailta pakkaskeleillä.

    Talvikengissä käyteään pehmeämpää kumiseosta, jotta pohjassa on pitoa myös pakkasella. Kitkakengissä voidaan erityisen kumiseoksen lisäksi käyttää esimerkiksi lasihiukkasia, jotta pito olisi parempi. Myös kitkakenkien pohjan kuviointi vaikuttaa pitävyyteen. Periaate on usein sama kuin auton renkaissa: uria pitkin lumi ja maa-aines pääsee kulkeutumaan pohjan alta pois.

    Nastakengissä kumiseoksen lisäksi pidon tuovat nastat. Nastakenkiä on kahdenlaisia. Normaaleissa nastakengissä nastat ovat kiinteästi kengän pohjassa, kuten piikkareissa tai jalkapallokengissä. Icebugilla on osassa kenkämalleissaan BUGrip-älynastat, jotka mukautuvan alustan mukaan. Pehmeillä aluistoilla, kuten jäällä tai lumella, nastat pureutuvat alustaan normaalien nastojen tapaan. Kovilla alustoilla, kuten asfaltilla ja betonilla, nasta painautuu pohjakumin sisään, suojaten nastaa turhalta kulumiselta.

    Irralliset liukuesteet ovat helpot kiinnittää ja irrottaa tarpeen mukaan lyhyillä matkoilla. Ne ovat hyvä lisävaruste päivittäisiin arkimatkoihin liukkaina päivinä. Liukuesteitä on myynnissä monenlaisia, esimerkiksi koko kengänpohjan peittäviä verkkoja tai kantapään alle tulevia nastapohjaisia kumilevyjä. Liukuesteet ovat toimiva kompromissi tilanteisiin, kun kaivataan lisää pitoa hankalassa paikassa tai lyhyempiin matkoihin. Jotkin mallit ovat suunniteltu juoksukäyttöön, jossa liukuesteet tuovat liukkaalla säällä lisää pitoa ja turvaa juoksulenkkeihin.
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite