Etsimme luontokohteita ympäri maata. Luontokohteet voivat olla virallisia merkittyjä reittejä tai muita virkistyskäytössä olevia luontoalueita. Tuemme Ympäristöbonuksella laavujen, kotien tai tulipaikkojen kunnostamista, reittimerkintöjen uusimista tai retkeilyalueen käytettävyyden kehittämistä esimerkiksi lepopaikkoja rakentamalla. Voimme myös auttaa ylläpitoon liittyvissä tehtävissä.
ILMIANNA KORJAUSTA TAI HUOLTOA KAIPAAVA LUONTOKOHDE
Haastamme 365-klubilaiset mukaan paikalliseen vaikuttamiseen, jolla on merkitystä koko Suomelle. Etsimme huolenpitoa kaipaavia luontokohteita ympäri maata. Kannustamme Partioaitan 365-klubilaisia ilmiantamaan paikallisia kohteita, jotta niitä voidaan korjata ja kehittää – ja entistä useampi voisi nauttia niistä.
Toiveenamme on, että voimme Ympäristöbonuksella tukea esimerkiksi paikallisten kyläyhdistyksien, koulujen ja urheilu- tai kalastusseurojen ylläpitämiä retkeily- ja luontokohteita.
Hakuaika päättyy 30.9.2025
HAE 2025 YMPÄRISTÖBONUS-KOHTEEKSI
Haettavan hankkeen tulee olla luonto-, ympäristö- tai ulkoiluprojekti, joka edistää paikallisten ihmisten mahdollisuuksia oleilla ja liikkua luonnossa. Hakija voi olla paikallinen kylä- tai vanhempainyhdistys, luonnonsuojeluun keskittynyt yhdistys tai esimerkiksi urheilu- tai kalastusseura, jolla on halu korjata tai parantaa retkeilyrakenteita paikallisessa luontokohteessa.
Vaatimuksena on, että hakijalla on yhdyshenkilö, aktiivista toimintaa, kyky ja halu toteuttaa projekti sekä raportoida projektin etenemisestä ja onnistumisesta. Partioaitta on ennakkoon yhteydessä kaikkiin hakijoihin.
Lopullinen raati arvioi hakemukset ja valitsee ehdotukset, joista valitaan 2025 Ympäristöbonus-kohteet.
Kuluvan vuoden teemana on luontokohteiden kunnostus ja ylläpito. Tulemme etsimään lähiluontokohteita ympäri maata. Kutsumme paikalliset yhteisöt mukaan hakuun ja kannustamme Partioaitan 365-klubilaisia ilmiantamaan paikallisia luontokohteita. Raati valitsee kohteet marraskuussa.
Tilaa Partioaitan uutiskirje ja seuraa Ympäristöbonus viestintää.
Vuonna 2024 Ympäristöbonusta kertyi 125 925 € euroa viidelle klubilaisten valitsemalle kohteelle: Kehitysvammaisten tukiliiton - Malike-toimintaan Vammaiset lapset yhdenvertaisesti luontoon -hankkeelle, Luontoliiton ympäristökasvatushankkeelle, Suomen Vesistösäätiölle pienvesien suojelun kehittämiseksi, Suomen Punaiselle Ristille heikommassa asemassa olevien luonnossa liikkumisen mahdollistamiseen sekä WWF Suomen luontoliven kehittämiseen. Jokainen keräyskohde sai 20 % osuudella 25 185 € lahjoituksen hankkeelleen.
Vuodesta 2016 alkaen jaettua Ympäristöbonusta on lahjoitettu yhteensä yli 1 000 000 euroa. Tutustu aikaisempien vuosien Ympäristöbonuskohteisiin ja konkreettisiin hankkeisiin, joiden tukemisessa ja toteutumisessa olemme olleet mukana.
Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminta edistää vaikeasti vammaisten lasten ja nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia päästä luontoon.
Luontoliitto on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten oma luontoharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jonka toiminta kattaa koko Suomen.
Suomen vesistösäätiön päämääränä on suomalaisen vesiluonnon – järvien, jokien ja pienvesien – tilan parantaminen sekä vesiin liittyvän kulttuuriperinnön säilyttäminen.
WWF:n tavoitteena on rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF Suomi tekee työtä metsien, tunturiluonnon, perinneympäristöjen, Itämeren ja sisävesien suojelemiseksi.
Suomen Punainen Risti, SPR, auttaa onnettomuuksien ja kriisien sattuessa Suomessa ja maailmalla. Kannustamme ihmisiä pitämään huolta toisistaan ja turvallisuudestaan sekä asettumaan heikomman puolelle.
Suomeen muuttaneiden nuorten luontosuhteen ja ympäristötietoisuuden vahvistaminen
Lisää ulkona ja luonnossa harrastamisen mahdollisuuksia lapsille
Vaelluskalareittien avaaminen ja ennallistaminen.
Skutsi kuulee - ohjelma nuorille aikuisille
Ole luonnonvoima - vapauta virrat!
Vammaiset lapset yhdenvertaisesti luontoon
Siisti Biitsi - kummikoulutusohjelma