Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »
    Krista Ylinen

    KENKIEN VAHAUS JA HOITO

    Vaikka niin voisi luulla, eivät retket ja vaellukset pääty maalikyliin tai kotipihaan. Oleellinen osa, muistikorttien tyhjentämisen kamerasta tietokoneelle tai kunnollisten yöunien ohella, on välinehuolto. Sanotaan, että reissussa rähjääntyy, ja ihmisen ohella kovilla ovat varusteetkin.


    Paljon pidetty

    Meillä kaikilla on omat lempivarusteemme. Toisiin ihastuu nopeammin, kun taas toisia varusteita saa testailla useammalla retkellä ennen kuin niin ihastuu. Tällaiset tuotteet ovat olleet Partioaitan ydin jo vuodesta 1928. Kokosimme paljon pidettyjä lempivarusteita ja vinkit niiden hellään huolenpitoon.

    Katso paljon pidetyt tuotteet

    Vaelluskengät voi pestä myös sisältä

    Yleensä jalkineissa on se suurin lika. Kun yksillä kengillä on tallusteltu pitkään, on vuorikankaaseen kertynyt vankka kuonakerros. Se luonnollisesti tukkii hengittävät materiaalit, eikä kalvokengistä kosteus tahdo poistua kunnolla. Sisäpesun voi suorittaa siihen tarkoitetuilla aineilla tai Gore-Tex –vaatteiden pesuaineilla. Laitetaan korkillinen kengän sisään ja lämmintä vettä perään. Annetaan kenkien liota parisen tuntia ja huuhdotaan ne runsaalla vedellä puhtaiksi. Täysin märkä kenkä saa kuivua varjoisassa huoneenlämpöisessä paikassa ainakin parisen viikkoa.

    Vaelluskengän ulkopintaan kannattaa käyttää myös pesuainetta ja vettä. Tavallinen tiskiharja on hyvä apuväline, joka on riittävän karkea irrottamaan karkeasta pohjasta savet pois, mutta soveltuu myös nahka-, kumi-  sekä kangasosien hankaamiseen. Kannattaa taas käyttää reippaasti vettä ja hinkata kengän pinta parikin kertaa. Märästä kengästä ei tahdo erottaa, onko lika lähtenyt ja usein ensimmäisen pesun jälkeen kumiosat ovat vielä tatinassa. Katso vinkit vaelluskenkien pesuun.

    Putsatut ja kuivatut kengät sitten tietenkin kyllästetään ja vahataan valmiiksi seuraavaan koitokseen. Katso ohjeet vaelluskenkien vahaukseen.

    Kalliitkaan retkeilyvälineet eivät ole huoltovapaita

    Vaikka heti reissun jälkeen huoltotoimenpiteet tuntuvat kuinka ikäviltä tahansa, kannattaa ne silti tehdä heti alta pois. Kunnolla hoidetut varusteet toimivat ja niiden käyttöikä pitenee ratkaisevasti. Lika haurastuttaa ja kuluttaa materiaaleja. Tuotteiden takkuilut johtuvat usein huollon laiminlyönnistä ja ne siksi rikkoutuvatkin nopeammin. Retkeilyvälineille annetaan yleensä valmistajien toimesta takuu, mutta sekään ei kata käyttövirheen takia tai huollon puutteesta hajonneita varusteita.

    Hanwagin, Meindlin, Asolon ja Kavatin kengät ovat uudelleenpohjattavissa. Lue tarkemmin uudelleenpohjauksesta.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite