Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        YÖPYMINEN TALVELLA

        Kaikkeen yön yli retkeilyyn liittyy aina perille pääsemisen helpotus ja riemu, kun saavutaan leiriin. Talvella leiri voi olla tupa, laavu tai tulipaikka, jonka ääreen pystytät telttasi.


        Leiriytyminen ja nukkuminen talviretkellä

        Olipa takana helppo tai vaativa talviretkipäivä, leiri tarjoaa hengähdyspaikan. Se on kotisi ainakin yhden yön ajan. Monet laavut, tuvat ja tulipaikat sijaitsevat kauniissa maisemassa. Pimeän tullessa saat kirkkaina öinä tähdet katoksesi tai hyvällä onnella revontulet.

        Talvileirissä riittää puhteita koko illaksi, telttapaikan valinnasta puiden pilkkomiseen ja vesien sulattamiseen. Kaikki tapahtuu pakkasessa ja hanskat kädessä. Joten leirissä oloon, majoitteen pystyttämiseen, ruuanlaittoon, syömiseen ja veden sulattamiseen kannattaakin varata riittävästi aikaa.

        Jätä retkipäivistä riittävästi voimia leiritouhuihin. Leiriin on mukavampi kaamoksessakin saapua valoisaan aikaan ja pirteänä. Tässä oppaassa on neuvoja talvileirissä elämiseen ja toimimiseen saapumishetkestä lähtöön.

        Missä järjestyksessä talvileirissä kannattaa toimia?

        Leiriytymisrutiinit ovat jokaisella yksilöllisiä. Mutta muutamia näppisääntöjä kannattaa pitää omien rutiiniensa tausta-ajatuksena.

        1. Varmista, että sinulla on energiaa leirin järjestelyihin. Juo ennen leiriytymistä kupillinen kuumaa mehua ja syö välipala, että ei iske nälkäkiukku.
        2. Varmista ensimmäisenä suoja. Jos olet liikkeellä teltan kanssa, valitse tuulensuojainen telttapaikka ja tamppaa teltalle alusta. Jos yövyt laavussa tai tuvassa, pura tavarat ja asettaudu taloksi. Muista tupaetiketti: viimeisenä saapuvat ovat oikeutettuja yöpymään tuvassa ja aikaisemmin saapuneet siirtyvät ulos.
        3. Huolehdi lämmöstä: pilko puita ja laita tulet, jos siihen on mahdollisuus ja tarvetta. Pue lämpimät leirivaatteet.
        4. Ennakoi vedentarve ja laita ensimmäinen erä vettä sulamaan.
        5. Pystytä teltta. Täytä makuualusta ja avaa makuupussi pöyhiytymään, vaikka nukkuisit laavussa tai tuvassa.
        6. Varmista energiansaanti, aloita ruuanlaitto ja jatka vesien sulattamista. Syö ja juo riittävästi illan aikana.
        7. Valmistaudu seuraavaan päivään tarkistamalla kartasta reitti. Varaa aamutoimien varusteet valmiiksi.
        8. Varmista, että kaikki varusteesi on pakattu oikein yöksi niin, että tuuli ei vie niitä ja ne eivät jää lumen peittoon.
        9. Aamulla tuuleta makuupussi ja teltta.
        10. Sulata vettä päiväksi ja syö riittävä aamiainen ennen leirin purkua.
        11. Pakkaa ja valmistele päivän varusteet ja eväät käden ulottuville, repun taskuihin tai ahkion päällimmäiseksi pakattuna.

        Missä yöpyä talviretkellä?

        Talviretkien vaativuutta voi säädellä miettimällä yöpymisen omiin talviretkeilyvalmiuksiinsa sopivaksi. Voit yöpyä sisällä tuvassa, laavussa katoksen suojassa tai ottaa mukaan oman teltan tai louteen, jossa yövyt taivasalla.

        Kun haluat varmistaa, että voit yöpyä sisällä, varaa itsellesi tupapaikka varaustuvasta, -kodasta tai koko vuokratupa. Sisällä yöpyessä riittää ohuempi kolmen vuodenajan makuupussi. Tuvassa leiritoimet on helpompi hoitaa lämpimässä pöydän ääressä.

        Autiotuvissa voi yöpyä ja niissä saattaa olla sydäntalvella hiljaista, mutta varaudu silti luovuttamaan paikkasi myöhemmin saapuneelle. Leiritoimet lumensulatuksesta sukkien kuivatukseen voit silti hoitaa sisällä. Ulkona nukkumista varten pakkaa mukaan myös ulkomajoite ja varusteet ulkona yöpymiseen.

        Kun nukut laavussa, et tarvitse omaa telttaa. Laavu on kuitenkin avoin yhden seinän pituudelta, joten sinne tuulee ja voi sataa lunta. Mieti etukäteen, miten suojaudut ja varaudut riittävän lämpimillä yöpymisvarusteilla.

        Teltta on suojaisa ja varma yöpymistapa talvella. Suojaisissa paikoissa voit käyttää kupolitelttaa. Jos yövyt avoimessa maastossa, tuulensuuntaisesti pystytetty tunneliteltta on tukevampi vaihtoehto. Talvitelttailua varten tarvitset lumikiilat teltan pystytykseen. Kuljeta mukanasi myös lapiota, jolla voit kaivaa teltan eteiseen työskentelytilan sekä kasata lunta suojaksi teltan liepeille.

        Teltan lisäksi voit kuljettaa mukanasi talviretkille pystytettävää laavua tai louetta, jotka antavat suojaa, mutta ovat teltasta poiketen yhdeltä seinältä avonaisia. Tarvitset avomajoitteeseen lämpimämmän makuupussin ja alustan, kuin telttaan.

        Talviretkelläsi voit yöpyä myös riippumatossa. Varaa suojaksesi reilun kokoinen tarppi eli suojapeite. Voit käyttää alapeittoa riippumaton lämmikkeenä tai kahta makuualustaa, kuten teltassakin. Lue lisää riippumatossa nukkumisesta:

        Riippumattoretkeilyn perusteet »

        Pystytä majoite tai laita suoja pystyyn

        Kun nukut talviretkellä taivasalla, on ensimmäinen tehtäväsi leiriin tullessa etsiä paikka majoitteelle. Jos yövyt teltassa, kangaslaavussa tai louteessa, valmista niille alusta.

        Riippumaton alle voi lapioida liikkumiseen ja varusteiden säilyttämiseen sopivan alueen.

        Kun on löytynyt hyvä ja tasainen alue, voi aloittaa alueen tasaiseksi tamppaamisen.  Lumi tampataan, jotta sen rakenne muuttuisi ja lumi kovettuisi hyväksi alustaksi teltalle. Lunta voi tampata lumikengät tai sukset jalassa. On käytännöllistä tampata reilun kokoinen alue, jonka sisälle teltta kiinnityspisteineen mahtuu.

        Tampattu alue kovettuu noin 20–30 minuuttia, jonka aikana voit aloittaa veden sulattamisen ja alkaa muuten järjestellä leiriä ja varusteitasi iltaa varten. Jos et ole vielä syönyt leiriin tultuasi, ota lämmintä juotavaa ja syö välipala.

        Lumen kovettumisen kannattaa antaa tapahtua rauhassa, jotta leirin pohjustuksesta tulisi mahdollisimman tasainen ja kova.

        Tulien sytyttäminen talviretkellä

        Telttapohjan kovettumista odotellessa, voit sahata ja pilkkoa polttopuut ja laittaa tulet. Talviretkellä iltanuotio luo tunnelmaa ja turvallisuutta, mutta helpottaa myös leirin puhteita. Voit sulattaa vettä ja laittaa ruokaa myös nuotiolla.

        Talvella puut voivat olla jäässä. Pilko aluksi siksi paljon pilkkeitä ja tee kiehisiä sytyttämistä varten. Voit pakata varusteisiin sytytyspaloja ja sytykkeitä. Pilko puita reilusti ja nostele ylimääräiset tulen lähelle sulamaan.

        Pilko myös seuraavalle tulijalle valmiiksi puita ja tee sytykkeitä. Valmiit puut ja sytykkeet ovat paitsi kohtelias tapa, myös turvallisuusseikka. Jos saapuu paikalle huonossa kelissä ja vähissä voimissa, ensimmäiset lämpöä tuovat tulet on mahdollista sytyttää heti.

        Kun nuotion on saanut syttymään, kannattaa tulta ylläpitää ja hyödyntää lämpö ja valo. Tulen ääressä voi kuivatella sukkia ja lapasia, lämmittää ja valmistaa ruokaa. Ahkioon voi pakata ison kattilan ja käyttää sitä nokikattilana lumen sulattamiseen.

        Pystytä teltta ja leiri

        Kun pohjustus on kovettunut, on aika pystyttää teltta. Tarkista, että teltan kiristykset ovat löysällä ja naruissa on riittävästi kiristysvaraa. Aseta teltan alle halutessasi routamatto. Routamatto tasoittaa ja eristää teltan lattiapinta-alaa. Routamatto on hankala lisätä kiilojen kiinnityksen jälkeen. Routamattona voi käyttää solumuovimattoja tai esimerkiksi avaruushuopaa.

        Kiilojen kiinnittäminen kovettuneeseen lumeen on helppoa, kunhan sen tekee kerralla oikein. Lumeen kaivetaan kiilan pituinen syvänne sekä teltan narulle oma kuja. Kiila painetaan lumeen vaakasuorassa narun ollessa kiilan keskellä. Kun kiila on asettunut paikoilleen, täytetään kaivettu alue lumella ja taputetaan kiinteäksi.

        Kun kaikki kiilat on aseteltu paikoilleen on aika odottaa lumen kovettumista. Lumi kovettuu noin 20–30 minuuttia. Mikäli haluaa kiilata teltan kunnolla lumeen, voi käyttää niin kutsuttuja lumikiiloja, jotka ovat pidempiä ja leveämpiä kuin perinteiset v- ja y-kiilat. Lumikiilat ovat tarpeellinen mm. tuulisissa olosuhteissa.

        Talvitelttailun alkeet »

        Talviretkellä vietetään ilta syöden, napostellen ja siemaillen

        Kun majoite on pystyssä ja tulet sytytetty, on aika laittaa ruokaa ja syödä. Talviretkelle ruoka kannattaa ottaa mukaan kuivattuna tai pakasteena, koska kaikki muu jäätyy.

        Voileivät kannattaa tehdä kotona valmiiksi, niin sinun ei tarvitse taistella jäätyneen voin ja leikkeleiden kanssa. Voin voi pilkkoa valmiiksi palasiksi minigrip-pussiin ja kerman valuttaa jääpalapussiin, josta voit plumpsauuttaa ruuan sekaan valmiita annospaloja.

        Talviretkellä energiankulutus kaksinkertaistuu, jos kuljet suksilla, vedät ahkiota ja pakkanen paukkuu. Päivällä saat energiaa välipaloista, lounaasta ja lämpimistä juomista, mutta illalla on syytä tankata, jos edessä on vielä toinen retkipäivä.

        Vaihtoehtonasi on kokata ruokaa avotulella. Voit perinteisesti grillata tai sitten sulatella eväitäsi tulen lämmössä. Jos sinulla on nokikattila mukana, keitä pakasteista maukas kalakeitto tai keittele kuivaruuistasi herkullinen illallinen. Kun kokkaat avotulella, keitin on vapaana veden sulattamiseen.  

        Jos valmistat ruuan keittimellä, ota ruuaksi mukaan kuivattuja patoja, pastoja ja risottoja tai pussivalmisruokia, joihin lisätään vain kiehuva vesi.

        Kaikkeen ruokaan voi ennen tarjoilua lisätä energiapitoisia lisukkeita: juustoa, kermaa, siemeniä tai pähkinöitä, voita tai öljyä, jos takana tai edessä on fyysisesti vaativa päivä. Seuraavan päivän energiat pitää tankata edellisenä iltana.

        Muista myös juoda. Nestehukka vaanii talviretkellä, koska kylmässä ei välttämättä tule samanlainen janontunne kuin lämpimässä säässä.

        Nauti hyvä jälkiruoka ja ota vielä kuppi teetä ja iltapala ennen iltatoimia, jotta sinulla on yöksi riittävästi energiaa lämpimänä pysymiseen.

        Retkeilijän reseptit »

        Iltatoimien aika – varusteet suojaan ja järjestykseen aamuksi

        Katso, että kaikki varusteet on pakattu suojaan tuulelta, lumituiskulta ja jäältä. Nosta ahkio pystyyn tuvan seinää vasten tai asettele se niin, että lumi ei haittaa. Katso, että sukset, sauvat ja lumikengät ovat pystyssä tai nojallaan, että lumi ei peitä niitä piiloon.

        Pakkaa keittimet, tyhjennä ja pese kattilat ja astiat. Kaada vesi termospulloihin, että se ei jäädy. Varmista, että nuotiolle ei jää mitään vaatteita tai tavaroita.

        Aamulla leirissä on paljon tehtävää. Aamutoimiin ja leirin purkuun menee helposti 2–3 tuntia. Vaikka illalla väsyttää, kannattaa miettiä, miten hoitaa aamurutiinit. Päätä aamutoimille järjestys mielessäsi ja valmistele keittimet, varusteet ja vaatteet aamua varten jo ennen nukkumaan menoa.

        Jos istuessa on tullut kylmä, käy tarpomassa umpihangessa, tee kyykkyjä, sahaa ja hakkaa puita. Tuota kehoon lämpöä ennen makuupussiin menoa.

        Poista kengistä pohjalliset ja aseta ne kuivumaan. Avaa kengännauhat löysiksi, että saat kengät jalkaasi, jos ne jäätyvät yöllä.

        Ota makuupussiin asiat, joiden haluat olevan sulia tai lämpimiä aamulla, esimerkiksi kaasupullo tai aamupalavoileivät.

        Pukeutuminen nukkuessa

        Lämmönlähteenä toimit sinä. Sinä lämmität makuupussin sisäilman, joten pukeudu niin, ettet estä lämmön pääsemistä kehon ja makuupussin väliselle alueelle.

        Vaikka joskus aikanaan on välillä virheellisesti opetettu, että makuupussiin pitää mennä alushousuissa ja ilman muita vaatekerroksia, niin nykyään hyviä yöunia varten suositellaan makuupussilakanaa, merinovillakerrastoa, fleeceasua tai lampaanvillaa.

        Älä käytä vaatetta, jossa on kalvo, joka estää lämmön tai kosteuden siirtymistä. Älä myöskään mene makuupussiin päivällä liikkuessa pitämissäsi kosteissa vaatteissa, vaan pue aina makuupussiin kuiva kerrasto yöksi.

        Pue myös kuiva pipo tai kypärämyssy, lapaset ja tuubihuivi pysyäksesi lämpimänä.

        Takapuolen ja selän alue on alttiina kylmälle, koska takapuoli painaa makuualustasta osan eristävästä ilmakerroksesta pois. Voit nukkua toppahameessa tai lisätä kerraston päälle lyhytlahkeiset villahousut.

        Jos sinulla on yöllä helpommin kuuma kuin kylmä, pidä varavaatteet käden ulottuvilla ja lisäile vain tarvittaessa.

        Lisälämpöä makuupussin sisälle saa mm. kertakäyttöisillä lämmittimillä tai kuumavesipullolla. Varo, ettei liian kuuma pullo tai lämmitin osu suoraan ihoon. Jos käytät juomapulloa kuumavesipullona, pakkaa se villasukkaan tai lapaseen.

        Käytä vain sellaista pulloa, joka kestää kiehuvaa vettä ja varmista huolellisesti, että korkki pitää, eikä vuoda. Märkä makuupussi on talvella merkittävä turvallisuusriski ja pahimmassa tapauksessa retken keskeytys, joten mieti tarkasti pullon laittoa makuupussiin. Käytä ensin kaikki muut tavat ja vaihtoehdot.

        Lue tarkemmin makuupussin valinnasta:

        Makuupussin valinta »

        Vesassa käynti talviretkellä

        Tupien, laavujen ja tulipaikkojen yhteydessä on useimmiten puucee. Joten vessakäynnit voi hoitaa mukavasti seinien suojassa. Muista oma vessapaperi ja käsidesi.

        Jos teet asiasi luontoon, tässä muutamia vinkkejä

        • Polta vessapaperi tai ota mukaan ylimääräinen suljettava muovipussi, johon laitat käytetyt paperit. WC-paperin maatuminen voi viedä parikin vuotta, joten niitä ei saa missään tilanteessa jättää luontoon.
        • Leiriytyessä on aina syytä kaivaa ja rakentaa lumivessa. Se voi olla kuoppa, joka kaivetaan lumeen ja suojaksi rakennetaan lumesta pieni tuulimuuri, joka samalla suojaa katseilta. Kuoppaan kaivetaan sitten pienempi kuoppa, joka on ns. vessanpytty.
        • Päivän aikana avoimessa maastossa liikkuessa on vaikea löytää sopivaa tuulensuojaa vessankäynnille. Tähän on vain yksi ja helppo vinkki: Ole nopea! Parhaan tilapäisen tuulisuojan tarjoaa ehkä ahkiosi.
        • Kyykyllä käymistä on myös suositeltavaa treenata etukäteen! Talvella on kuitenkin monta vaatekerrosta päällä, ja on hyvä olla edes pieni rutiini kuinka mahdollisimman nopeasti saa asian hoidettua, jotta kylmä ei liikaa pääse paljaalle iholle.
        • Pidä henkselit ja muut roikkuvat vaatekappaleet syliisi tai käsiin kyykyllä ollessasi, jotta et sotke vaatteitasi.

        Pissa-asiat teltassa hoidettuna

        Yöllä makuupussissa herätessä saattaa olla pissahätä ja paleltaa. Nouse välittömästi ylös, hoida asia ja syö tarvittaessa lisäenergiaa. Palattuasi makuupussiin, tulee keholle nopeasti lämmin. Älä pitkitä hädän hoitamista sillä täysi rakko kuluttaa paljon energiaa, joka on pois muun kehon lämmittämisestä.

        Jotkut, etenkin miehet, käyttävät myös virtsapulloa teltassa tai jopa makuupussissa. Pullon täytyy olla eri muotoinen kuin juomapullot, jotta oikean pullon löytää pimeässä teltassa.

        Naisille teltan sisällä virtsaaminen pulloon onnistuu, jos käyttää asiaan suunniteltua virtsasuppiloa. Käyttö vaati kuitenkin jonkin verran harjoittelua, mutta on kuulemma käytännöllinen varsinkin kovassa pakkasessa ja myrskyllä.

        Lue lisää vinkkejä vaativampaan talvivaellukseen:

        Hiihtovaellus Lapissa »

        Aamutoimet leirissä

        Pue makuupussissa herättyäsi jo vaellusvaatteet ja niiden päälle lämmin taukotakki. Jos kaipaa aamupesua, voi sen tehdä kosteuspyyhkeillä vaatteita vaihtaessasi. Kosteuspyyhkeet kannattaa säilyttää yöllä makuupussissa, jotta ne pysyvät sulana.

        Tuuleta makuupussi

        Pitkällä talvivaelluksella on olemassa riski, että varusteet hiljalleen keräävät liikaa kosteutta ja makuupussin eristävyys kärsii. On tärkeää hyödyntää kaikki kuivattelumahdollisuudet.

        Mikäli ulkona vallitseva keli antaa myöden, voi makuupussin nostaa aamulla ulos kuivumaan puun oksalle, teltan katolle tai pyykkinarulle. Kuiva pakkasilma haihduttaa tehokkaasti kosteutta, joten se kannattaa hyödyntää. Hyödynnä myös pidempi lounastauko ja tuuleta makuupussia. Kosteassa tai lumisateisessa kelissä voi makuupussin jättää avonaisena sisälle telttaan aamutoimien ajaksi.

        Syö ja pakkaa

        Valmista aamupala illalla sulattamastasi vedestä. Syö ja ala sulattaa lisää vettä päivää varten. Sopiva määrä vettä on 1–2 litraa.

        Kuivattele ja pakkaa teltta

        Tyhjennä teltta ja pakkaa varusteet. Mieti päivän reittiä ja varaa kaikki päivän aikana tarvitsemasi helposti saataville repun sivutaskuihin, takin taskuihin ja päällimäiseksi ahkioon. Käden ulottuvilla voit pitää termospulloa, eväitä, lounasta, EA-pakkausta, karttaa ja kompassia. Jos ylität järvenselkiä, pidä jäänaskalit valmiiksi kaulalla.

        Teltta kannattaa ravistella kunnolla, jotta mahdollisimman paljon jäähilettä putoaa pois teltan pinnalta. Kunnolla ravisteltu teltta pakataan omaan suojapussiin.

        Kelin mukaan makuupussia ja telttaa on suositeltavaa kuivatella päivän tai illan aikana. Aurinkoisella kevättalvisella pakkaskelillä makuupussin voi levitellä vaikka lounastauolla kuivumaan. Kuivan pakkasilman lisäksi myös tuuli kuivattaa. Hyödynnä myös tarvittaessa autiotupia, laavuja sekä tulipaikkoja kosteiden varusteiden kuivatteluun.

        Liikkeellelähtö

        Voit lähteä liikkeelle paksuissa taukovaatteissasi, jos olet kylmissäsi. Noin kymmenen minuutin päästä, kun kehoon on kertynyt lämpöä, voit vähentää vaatteita ja jatkaa matkaa. 

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Talvitelttailun alkeet »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite