Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Makuualustan valinta

    Makuupussin pakkaskestävyyttä muistetaan kehua ja EN-standardin lämpöarvot tutkitaan tarkkaan makuupussia hankittaessa. Silti monille käyttäjille tulee yllätyksenä, että lämpimäksi uskotussa pussissa palelee.

    Vaikka tietoa olisi tarjolla, jää makuualusta usein riittämättömälle huomiolle. On nimittäin ratkaisevan tärkeää miettiä, miten maasta hohkaava kylmyys saadaan eristettyä. Paraskaan pussi ei pidä nukkujaa lämpimänä, jos maan ja kehon välissä ei ole kunnollista kerrosta eristystä.

    Valitettavasti makuualustan hankinnassa usein säästetään ja valitaan se edullisin. Ikävän usein näkee esimerkiksi lapsia retkellä, joille vanhemmat ovat pakanneet jumppa-alustan patjaksi. Siinä on toimittu täysin väärin.


    Kesällä makuualustan eristävyydellä ei ole niin suurta merkitystä, mutta mitä kylmemmässä yövytään sitä tärkeämmäksi hyvä eristävyys nousee. Kuva Eeva Mäkinen.

    Nukutaan sitten suoraan maan päällä tai puisen alustan päällä, eristyksen tarve on lähes samanlainen. Kehoon hiipii altapäin uskomattomasti kylmyyttä, mikä täytyy pitää loitolla. Pehmeys ei ole se juttu, vaan eristävyys. Alustahan ei itse lämmitä, vaan siinä täytyy olla riittävästi ilmaa. Ilma eristää ja estää kylmää kulkeutumasta nukkujan kehoon.

    Edullisimmat marketeista saatavat ohuet perusalustat painuvat kasaan nukkujan alla, eivätkä eristä yhtään. Kesäkelillä ne juuri ja juuri voivat olla hyvät, mutta syksyllä ja etenkin talvella niitä ei kannata ulkoiluttaa lainkaan. Vankempi solumuovialusta on jo paljon parempi hankinta, jolla pärjää pitkälle. Pakkaskeleillä kannattaa ottaa kaksi makuualustaa, solumuovisen ja ilmatäytteisen. Tuplasti eristävyyttä, mutta myös tuplasti painoa. Solumuovinen alusta on myös erinomainen istuinalusta useammallekin henkilölle.

    Markkinoilla olevien ilma-alustojen haarukka on laaja. Ihan kevyt alusta käsittää vain ohuet kangaskuoret, jotka täytetään täyteen ilmaa. Tuhdeimmissa on eristematto sisällä tai huippumalleissa untuvaa. Näistä löytyy vaativallekin käyttäjälle pehmoinen ja eristävä peti.


    Solumuovinen makuualusta on monikäyttöinen ympäri vuoden. Sitä voi käyttää esimerkiksi joogamattona. Solumuovinen makuualusta on erittäin kestävää tekoa ja se toimii hyvin myös istuinalustana. Kuva Eeva Mäkinen.


    Osassa ilmatäytteisistä makuualustoista on sisällä kuitueristettä tai untuvaa. Kuva Joppe Ranta.

    Solumuovialustat

    Solumuovialustat ovat kestäviä, kevyitä ja hyvin eristäviä. Ne ovat myös erittäin varmatoimisia. Solumuovinen makuualusta on erittäin monikäyttöinen ympäri vuoden, sitä voi käyttää myös esimerkiksi istuinalustana. Talviretkeilyssä solumuovinen on hyvä olla ilmatäytteisen makuualustan lisäksi tuomassa lisäeristävyyttä ja turvallisuutta. Ilmatäytteinen makuualusta voi puhjeta, ja tällöin on hyvä olla varalla solumuovinen alusta. Solumuovinen makuualusta vie pakattuna ilmatäytteisiä makuualustoja enemmän tilaa.

    Ilmatäytteiset makuualustat

    Ilmatäytteiset makuualustat pakkautuvat pieneen tilaan. Tästä on hyötyä esimerkiksi retkeiltäessä kajakilla, pyörällä tai moottoripyörällä. Ilmatäytteiset ovat solumuovia paksumpia ja nukkumismukavuudeltaan parempia. Ilmatäytteisistä makuualustoista löytyy eristävyydeltään laaja skaala, aina kesäkäyttöön tarkoitetuista alustoista aina hyvin eristäviin untuvatäytteisiin alustoihin. Ilmatäytteiset alustat kannattaa aina pumpata täyteen eikä puhaltaa. Joissakin malleissa on integroitu pumppu, ja kaikkiin malleihin voi ostaa erillisen täyttöpussin, jolla makuualustan saa nopeasti täytettyä. Etenkään keinokuitu- tai untuvatäytteisiä makuualustoja ei saa puhaltaa täyteen. Puhallettaessa makuualustaan kulkeutuu kosteaa ilmaa ja tämä ajan myötä aiheuttaa haittaa ja alustan eristävyys kärsii.

    R-arvo

    Eristävyyden arvo, kertoo kuinka tehokas kyseinen materiaali on estämään lämmön kulkeutumista materiaalin toiselle puolelle. Arvo ei ole suoraan verrattavissa Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytettävään rakennusmateriaalien R-arvoon. Arvo on lähtöisin Yhdysvalloista.

    Esimerkiksi makuualustoissa ilmoitettavaa R-arvoa on kuitenkin hyvä käyttää makuualustojen keskinäisessä vertailussa, näin löydät itsellesi käyttötarkoitukseesi sopivan alustan. Hyvänä karkeana mittataulukkona voidaan pitää seuraavaa:

    • Kesälämpötiloissa makuualustalta tarvitaan lähinnä vain mukavuutta, jolloin R-arvo ei ole olennainen
    • Kolmen vuodenajan alustan tulisi olla R-arvoltaan noin 3 tai yli
    • Neljän vuodenajan alustan tulisi olla R-arvoltaan ainakin 5 ja yli -20 pakkasilla yli 5

    Konstit käyttöön, kun yksi alusta ei riitä

    Aina ei huippueristetty ilma-alustakaan ole käytännöllinen. Esimerkiksi tulilla nukuttaessa pienet kipinät saattavat rei’ittää laadukkaankin makuualustan. Siksi monet laavuilla ja louteilla yöpyjät suosivat kahta alustaa. Kun ilmatäytteisen laittaa alle ja solumuovialustan sen päälle, saadaan hyvä peti. Muovipintainen ilma-alusta on silloin sopivasti suojassa kipinöiltä, mutta mukana antamassa lisäeristystä nukkujalle.

    Teltassa ja tulen ulottumattomissa voi solumuovisen alustan laittaa alle ja ilmatäytteinen päälle.

    Avaruushuovan käyttäminen nukkujan alla on usein kuultu konsti eristykseen ja lisälämpöön. Hopeisen puolen väitetään heijastavan kehosta haihtuva lämpö takaisin ja siten lisäävän makuualustan eristystä. Aluminisointi ennemminkin siirtää (johtaa) kehon lämpöä sivulle, kuin heijastaa sitä takaisin. Heijastusvaikutus on ihan samaa luokkaa kuin tavallisella muovilla, esimerkiksi kevytpeitteellä.

    Avaruushuopa tai kevytpeite on kuitenkin hyvä olla retkillä. Sen voi laittaa teltan alle, jolloin kosteuden tartuttama lumi ottaa kiinni pressuun eikä suoraan teltan pohjaan. Myös lumettomaan aikaan avaruushuopa tai pressu on kätevä olla mukana, se on hyvä suoja kiviltä, oksilta ja muilta teräviltä. Avaruushuopa on myös tärkeä turvallisuusvaruste hätätilanteen yllättäessä.


    Avaruushuopa on kätevä lisävaruste myös kesällä. Se toimii makuualustan suojana ja sen päällä on mukavampi vaihtaa vaatteita aamulla ja illalla kuin suoraan märällä maaperällä. Kuvassa Savotan Avaruushuopa, joka pakkautuu melko pieneen tilaan eikä paina juurikaan.

    Talvella lumella nukuttaessa kannattaa teltan absidi kaivaa alemmalle tasolle kuin nukkumatilan. Kylmä valuu alaspäin, eli tähän tehtyyn kuoppaan. Sama periaate on missä tahansa puupedissä tai "sängyssä". Pienikin korkeusero ja irtiolo suoraan maasta vaikuttaa eristävyyteen ja nukkumismukavuuteen. Kun vielä muistetaan satsata eristävään kerrokseen, makuualustaan, pääsee hyvän makuupussin ominaisuudet oikeuksiinsa.

    Perinteiseen tyyliin havupedillä

    Oljet, lehtipuiden oksat, kanervat ja vastaavat oikein ladottuina ovat sitoneet ilmaa nukkujan alle eristeeksi. Esimerkiksi saamelaiset käyttivät kota-asumuksissaan koko lattian alalla paksua kasaa tunturikoivun oksia, mutta nukkujan alla lisäeristeenä porontaljaa. Vanhasta kirjallisuudesta löytyy ohjeita, miten heinistä kudotaan patja yksinkertaisilla kangaspuilla. Ja ennen maalaistaloissa oli patjapussit, jotka käytiin täyttämässä uusilla oljilla. Niissäkin kyse oli eristävästä kerroksesta, mutta toki myös pehmeästä alustasta nukkua. Myös havut eristävät hyvin ja perinteisesti avomajoitteissa kuten louteessa on pohjalle pinottu havuja eristeeksi. Lue lsiää Joppe Rannan blogista Muista eristää altapäivän tuleva kylmyys. Katso blogista myös video havupedin valmistuksesta.

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite