Retkillä ja vaelluksilla on tärkeää saada hyvät yöunet. Makuualustan valintaan kannattaa panostaa yhtä paljon kuin makuupussin valintaan. Ulkoilman lämpötilan lisäksi ota huomioon maasta hohkava kylmyys. Pelkkä lämmin makuupussi ei silloin auta, vaan myös nukkujan alla pitää olla riittävästi eristettä. Makuualustan tarkoitus on mukavuuden ja pehmikkeen lisäksi auttaa nukkujaa pysymään lämpimänä. Makuualustoja on kahdenlaisia: ilmatäytteisiä ja solumuovisia. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuissa ilmatäytteisissä alustoissa on lisäeristettä, mutta sen lisäksi suositellaan, että retkeilijä pitää mukanaan solumuovista alustaa. Pelkkä solumuovinen alusta sopii kesäkäyttöön.
Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvolla. Kesäkäyttöön sopii eristämätön alusta, joka pakkautuu pienikokoisena hyvin pyöräretkeilijän, melojan tai moottoripyöräilijän varusteisiin. Vaativaan talvikäyttöön tarkoitetussa alustassa R-arvon pitää olla yli 5.
Alusta itsessään ei lämmitä, vaan eristeenä toimiva ilma estää kylmää kulkeutumasta nukkujan kehoon. Edullisimmat marketeista saatavat ohuet perusalustat painuvat kasaan nukkujan alla, ja eristävät hyvin vähän. Kesäkelillä saatat pärjätä ohuella ja edullisella alustalla, mutta syksyllä tarvitset vankemman solumuovialustan. Pakkaskeleillä kannattaa ottaa mukaan kaksi makuualustaa: solumuovinen ja ilmatäytteinen. Solumuovialusta ei paina paljonkaan, mutta vie pakkauksesta tilaa. Päiväsaikaan solumuovinen alusta on myös erinomainen istuinalusta useammallekin henkilölle.
R-arvo kertoo makuualustan eristävyydestä, eli kuinka tehokkaita alustan materiaalit ovat estämään lämmön kulkeutumista materiaalin toiselle puolelle. Arvo ei ole suoraan verrattavissa Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytettävään rakennusmateriaalien R-arvoon. Makuualustojen eristävyyttä ilmaiseva R-arvo on lähtöisin Yhdysvalloista.
R-arvoa on kuitenkin kätevä käyttää makuualustojen keskinäisessä vertailussa, näin löydät itsellesi käyttötarkoitukseesi sopivan alustan. Hyvänä karkeana mittataulukkona voidaan pitää seuraavaa:
Kun käytät ilmatäytteistä makuualustaa, ota huomioon, että se voi laadukkudestaan huolimatta puhjeta. Esimerkiksi, jos nukut avotulen ääressä, pienet kipinät saattavat polttaa reiän ilmatäytteisen makuualustan kankaaseen. Siksi monet laavuilla ja louteilla yöpyjät suosivat kahta alustaa. Kun laitat ilmatäytteisen alustan alimmaiseksi ja solumuovialustan sen päälle, saat hyvän retkipedin. Ilmatäytteinen alusta on silloin sopivasti suojassa kipinöiltä, mutta mukana antamassa lisäeristystä nukkujalle.
Teltassa ja tulen ulottumattomissa voi solumuovisen alustan laittaa alle ja ilmatäytteisen päällimmäiseksi.
Jotkut käyttävät avaruushuopaa lisäeristeenä. Hopeisen puolen sanotaan heijastavan kehosta haihtuva lämpöä takaisin ja siten lisäävän makuualustan eristystä. Aluminisointi kuitenkin ennemminkin siirtää kehon lämpöä sivulle, kuin heijastaa sitä takaisin. Heijastusvaikutus on sama kuin tavallisella muovilla, esimerkiksi kevytpeitteellä.
Avaruushuopa tai kevytpeite on kuitenkin hyvä olla mukana retkillä. Sen voi laittaa teltan alle, jolloin kosteuden tartuttama lumi ottaa kiinni pressuun eikä suoraan teltan pohjaan. Myös lumettomaan aikaan avaruushuopa tai pressu on kätevä olla mukana, se on hyvä suoja kiviltä, oksilta ja muilta teräviltä. Avaruushuopa on myös tärkeä turvallisuusvaruste hätätilanteen yllättäessä.
Talvella lumella nukuttaessa kannattaa teltan absidi kaivaa alemmalle tasolle kuin nukkumatila. Kylmä valuu alaspäin absidiin kaivetuun kuoppaan. Sama periaate on missä tahansa puupedissä tai laverilla. Pienikin korkeusero ja irtiolo suoraan maasta vaikuttaa eristävyyteen ja nukkumismukavuuteen. Kun olet samalla panostanut makuualustaan, on lämpimästä makuupussistakin eniten hyötyä.