/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Makuualustan valinta

    Retkillä ja vaelluksilla on tärkeää saada hyvät yöunet. Makuualustan valintaan kannattaa panostaa yhtä paljon kuin makuupussin valintaan. Ulkoilman lämpötilan lisäksi ota huomioon maasta hohkava kylmyys. Pelkkä lämmin makuupussi ei silloin auta, vaan myös nukkujan alla pitää olla riittävästi eristettä. Makuualustan tarkoitus on mukavuuden ja pehmikkeen lisäksi auttaa nukkujaa pysymään lämpimänä. 

    Makuualustoja on kahdenlaisia: ilmatäytteisiä ja solumuovisia. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuissa ilmatäytteisissä alustoissa on lisäeristettä, mutta sen lisäksi suositellaan, että retkeilijä pitää mukanaan solumuovista alustaa. Pelkkä solumuovinen alusta sopii kesäkäyttöön. 

    Miten valitset oikean makuualustan?


    Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvolla. Kesäkäyttöön sopii eristämätön alusta, joka pakkautuu pienikokoisena hyvin pyöräretkeilijän, melojan tai moottoripyöräilijän varusteisiin. Vaativaan talvikäyttöön tarkoitetussa alustassa R-arvon pitää olla yli 5. 

    Alusta itsessään ei lämmitä, vaan eristeenä toimiva ilma estää kylmää kulkeutumasta nukkujan kehoon. Edullisimmat marketeista saatavat ohuet perusalustat painuvat kasaan nukkujan alla, ja eristävät hyvin vähän. Kesäkelillä saatat pärjätä ohuella ja edullisella alustalla, mutta syksyllä tarvitset vankemman solumuovialustan. Pakkaskeleillä kannattaa ottaa mukaan kaksi makuualustaa: solumuovinen ja ilmatäytteinen. Solumuovialusta ei paina paljonkaan, mutta vie pakkauksesta tilaa. Päiväsaikaan solumuovinen alusta on myös erinomainen istuinalusta useammallekin henkilölle.

    Solumuovialustat


    Solumuovialustat ovat kestäviä, kevyitä ja hyvin eristäviä. Ne eivät helposti hajoa ja ovat erittäin monikäyttöisiä ympäri vuoden. Makuualustaa voi käyttää käyttää myös esimerkiksi istuinalustana. Talviretkeillessä on aina hyvä olla mukana solumuovinen alusta ilmatäytteisen makuualustan lisäksi tuomassa lisäeristävyyttä ja turvallisuutta. Ilmatäytteinen makuualusta voi puhjeta, ja tällöin on hyvä olla varalla solumuovinen alusta. Tilaa vievä, mutta kevyt solumuovinen alusta on kätevää pakata rinkan läpän alle tai talvivaelluksella sen voi sitoa ahkion aisoihin. 

    Ilmatäytteiset makuualustat


    Ilmatäytteiset makuualustat pakkautuvat pieneen tilaan. Tästä on hyötyä esimerkiksi retkeiltäessä kajakilla, pyörällä tai moottoripyörällä. Ilmatäytteiset ovat solumuovia paksumpia ja nukkumismukavuudeltaan parempia. Ilmatäytteisistä makuualustoista löytyy eristävyydeltään laaja skaala, aina kesäkäyttöön tarkoitetuista alustoista aina hyvin eristäviin untuvatäytteisiin alustoihin. Ilmatäytteiset alustat kannattaa aina pumpata täyteen pumpulla – ei puhaltaen. Puhallettaessa makuualustaan kulkeutuu kosteaa ilmaa ja tämä ajan myötä aiheuttaa haittaa ja alustan eristävyys kärsii. Joissakin malleissa on integroitu pumppu, ja kaikkiin malleihin voi ostaa erillisen täyttöpussin, jolla makuualustan saa nopeasti täytettyä. Etenkään keinokuitu- tai untuvatäytteisiä makuualustoja ei saa täyttää puhaltamalla.

    R-arvo

    R-arvo kertoo makuualustan eristävyydestä, eli kuinka tehokkaita alustan materiaalit ovat estämään lämmön kulkeutumista materiaalin toiselle puolelle. Arvo ei ole suoraan verrattavissa Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytettävään rakennusmateriaalien R-arvoon. Makuualustojen eristävyyttä ilmaiseva R-arvo on lähtöisin Yhdysvalloista.

    R-arvoa on kuitenkin kätevä käyttää makuualustojen keskinäisessä vertailussa, näin löydät itsellesi käyttötarkoitukseesi sopivan alustan. Hyvänä karkeana mittataulukkona voidaan pitää seuraavaa:

    • Kesälämpötiloissa makuualustalta tarvitaan lähinnä vain mukavuutta, jolloin R-arvo ei ole olennainen
    • Kolmen vuodenajan alustan tulisi olla R-arvoltaan noin 3 tai yli
    • Neljän vuodenajan alustan tulisi olla R-arvoltaan ainakin 5 ja yli -20 pakkasilla yli 5

    Käteviä konsteja, kun yksi alusta ei riitä


    Kun käytät ilmatäytteistä makuualustaa, ota huomioon, että se voi laadukkudestaan huolimatta puhjeta. Esimerkiksi, jos nukut avotulen ääressä, pienet kipinät saattavat polttaa reiän ilmatäytteisen makuualustan kankaaseen. Siksi monet laavuilla ja louteilla yöpyjät suosivat kahta alustaa. Kun laitat ilmatäytteisen alustan alimmaiseksi ja solumuovialustan sen päälle, saat hyvän retkipedin. Ilmatäytteinen alusta on silloin sopivasti suojassa kipinöiltä, mutta mukana antamassa lisäeristystä nukkujalle.

    Teltassa ja tulen ulottumattomissa voi solumuovisen alustan laittaa alle ja ilmatäytteisen päällimmäiseksi.

    LUE LISÄÄ

    Jotkut käyttävät avaruushuopaa lisäeristeenä. Hopeisen puolen sanotaan heijastavan kehosta haihtuva lämpöä takaisin ja siten lisäävän makuualustan eristystä. Aluminisointi kuitenkin ennemminkin siirtää kehon lämpöä sivulle, kuin heijastaa sitä takaisin. Heijastusvaikutus on sama kuin tavallisella muovilla, esimerkiksi kevytpeitteellä.

    Avaruushuopa tai kevytpeite on kuitenkin hyvä olla mukana retkillä. Sen voi laittaa teltan alle, jolloin kosteuden tartuttama lumi ottaa kiinni pressuun eikä suoraan teltan pohjaan. Myös lumettomaan aikaan avaruushuopa tai pressu on kätevä olla mukana, se on hyvä suoja kiviltä, oksilta ja muilta teräviltä. Avaruushuopa on myös tärkeä turvallisuusvaruste hätätilanteen yllättäessä.

    Talvella lumella nukuttaessa kannattaa teltan absidi kaivaa alemmalle tasolle kuin nukkumatila. Kylmä valuu alaspäin absidiin kaivetuun kuoppaan. Sama periaate on missä tahansa puupedissä tai laverilla. Pienikin korkeusero ja irtiolo suoraan maasta vaikuttaa eristävyyteen ja nukkumismukavuuteen. Kun olet samalla panostanut makuualustaan, on lämpimästä makuupussistakin eniten hyötyä. 

    Perinteiseen tyyliin havupedillä


    Oljet, lehtipuiden oksat, kanervat ja vastaavat oikein ladottuina ovat sitoneet ilmaa nukkujan alle eristeeksi. Esimerkiksi saamelaiset käyttivät kota-asumuksissaan koko lattian alalla paksua kasaa tunturikoivun oksia, mutta nukkujan alla lisäeristeenä porontaljaa. Vanhasta kirjallisuudesta löytyy ohjeita, miten heinistä kudotaan patja yksinkertaisilla kangaspuilla. Ja ennen maalaistaloissa oli patjapussit, jotka käytiin täyttämässä uusilla oljilla. Niissäkin kyse oli eristävästä kerroksesta, mutta toki myös pehmeästä alustasta nukkua. Myös havut eristävät hyvin ja perinteisesti avomajoitteissa kuten louteessa on pohjalle pinottu havuja eristeeksi. Lue lisää Joppe Rannan blogista 
    Muista eristää altapäivän tuleva kylmyys. Katso blogista video havupedin valmistuksesta. 

    Muista kuitenkin havuja eristeenä käyttäessäsi, että oksien repiminen puista ei kuulu jokamiehen oikeuksiin ja tarvitset maanomistajan luvan. 
    Haluatko kokeilla miltä makuualusta tuntuu? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean tuotteen.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite