Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        METSÄSUKSET, KARVAPOHJASUKSET VAI LUMIKENGÄT?

        Talvinen luonto kutsuu kulkijaa. Korkeat, valkeat lumikinokset luovat upean tunnelman luontoon ja mahdollistaa aivan uudenlaisen mahdollisuuden seikkailuun. Kesäretkiltä tutut maastot pääsee näkemään aivan uudelta kantilta. Ylitsepääsemättömät suot ja järvet eivät ole enää este vaan mahdollisuus!.


        Sukset vai lumikengät?

        Monilla retkeilyalueilla eniten kuljetut polut ovat toki varsin hyvin tallattuja ja siten kuljettavissa ihan vaelluskengissäkin. Kun lunta on maastossa sen verran paljon, että jalkaisin kulkeminen on hankalaa, vaatii sinne lähteminen oikeat työkalut. Hyvä mahdollisuus poiketa poluilta kunnon umpihankeen kannattaa tietenkin tehdä. Mutta miten?

        Kulkuvälineitä on karkeasti lajiteltuna kolmea erilaisia:


        Upeat maisemat odottavat talviretkeilijää. Kuten Aaro Hellaakoski asian on upeasti runoillut: "Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki." Kuva Julia Kivelä.

        Metsä- ja eräsukset

        Metsäsukset ovat hyvin pitkiä ja leveitä suksia, jotka kannattavat hiihtäjää hyvin pehmeällä lumella. Pituudet vaihtelevat 2-3 metrin välillä. Metsäsuksissa on eri pohjavaihtoehtoja: suomupohja, voideltava pohja, pitokarvapohja ja nanopitopohja.Näistä suomupohja on varmin valinta, siinä on hyvä pito ja se on helppohoitoinen. Pitokarvapohjassa on myös hyvä pito, mutta vaatii enemmän huolenpitoa. Voideltavaan pohjaan saadaan paras luisto, mutta vaatii aina keliin sopivan voitelun eikä siten ole niin helppokäyttöinen pitkällä hiihtovaelluksella. Nanopitopohja tarvitsee nollakelin toimiakseen parhaiten. Peltoset ja Järviset ovat olleet useiden hiihtäjien suosikkisuksia.

        Eräsukset eli tunturisukset ovat usein hieman kapeampia ja lyhyempiä kuin metsäsukset ja niissä on teräskantti. Eräsukset ovatkin parhaimmillaan tunturin kovettuneilla keväthangilla.

        OAC:n muutama vuosi sitten markkinoille tuoman liukulumikengän nimi on ehkä hieman harhaanjohtava, koska kyseessä on kuitenkin suksi. Lyhyt ja hyvin leveä suksi, jonka pohjasta hyvin iso pinta-ala on pitokarvapohjainen, jolloin pito on huomattavasti parempi kuin metsäsuksen. Nykyään niitä kutsutaankin useammin karvapohjasuksiksi tai skinipohjasuksiksi. Suksien pituudet vaihtelevat 120-160 cm välillä.

        Lumikengät vai sukset

        Lumikenkien edut ovat varsin kiistattomat. Ne ovat kevyet, kokonsa puolesta varsin näppärät, helppo kantaa mukana reppuun kiinnitettyinä ja laittaa tilanteen vaatiessa jalkaan, kun umpihanki kutsuu. Lumikengillä on helppo kulkea vaihtelevassa maastossa ja jyrkemmissäkin mäissä. Lumikengät ovat hyvä valinta lyhyemmille matkoille ja päiväretkille. Pidemmille vaelluksille ja matkoille sukset ovat useimmiten parempi vaihtoehto kuin lumikengät.

        Lumikengissä kävely syvässä hangessa on kuitenkin varsin raskasta, kun joka askelella jalkaa joutuu nostamaan huomattavasti, ala- ja ylämäet ovat vaivalloisia ja pakittaa ei voi. Lumikenkien kanssa joutuu koko ajan ikään kuin työskentelemään alustaa vastaan sen sijaan, että lunta käyttäisi mieluummin hyväkseen.


        Lumikengät soveltuvat erinomaisesti kumpuilevaan ja vaihtelevaan maastoon, kuten Kolille.

        Lumikengät ovat näppärin ja kevyin vaihtoehto. Lumikengässä on omat selkeät etunsa, mutta myös selkeät isot haittansa.

        Metsäsukset vai OAC-karvapohjasukset

        Maaston muodot sekä puuston tiheys auttavat valitsemaan oikeanlaiset sukset. Mitä tiheämpää ja mäkisempää maasto on, sitä paremmin tulee toimeen karvapohjasuksilla. Aavoilla soilla, tuntureilla sekä järven jäällä metsäsukset toimivat vuorostaan erinomaisesti.

        Toisin kuin lumikengillä, lyhyillä karvapohjasuksilla voi hiihdellä syvemmässäkin hangessa varsin ketterästi. Niissä on uskomattoman hyvä pito, ja OAC:n karvapohjasuksilla pääseekin helposti hiihtäen ylös sellaisia mäkiä, joihin metsäsuksilla ei ole mitään asiaa. Karvapohjasuksilla voi myös laskea mäet hitaammin ja hallitummin alas karvapohjan hidastavan vaikutuksen ansiosta. Karvapohjasukset ovat oivalliset lyhyemmille päivä- tai viikonloppuretkille ja liikkuvat metsissä helposti.

        OAC:n suksilla on tehty myös monia hiihtovaelluksia Lapissa, joten hyvin ne siihenkin soveltuvat, mutta metsä- tai eräsuksi on kuitenkin vielä hitusen parempi pitkällä hiihtovaelluksella pohjoisen aavoilla tuntureilla. OAC-sukset ovat kuitenkin monikäyttöisemmät, ja siksi useimmille parempi vaihtoehto.


        Eräsukset, joihin asennettuna OAC:n siteet.

        OAC:n skinipohjaiset sukset ovat oikeastaan lähempänä randoilukamoja ja niillä pystyy myös laskemaan puuterin täyteisiä mäkiä, jos telemark-laskutyyli on hallussa. Liukulumikenkä toimii myös erinomaisena lähestymissuksena esimerkiksi jääputouksille kiipeilemään.

        OAC:n karvapohjasukset ovat perinteisiin metsäsuksiin verrattuna lyhyet ja niiden kanssa on helpompi matkustaa ja kantaa mukana.

        Kumisaappaat vai vaelluskengät

        Metsäsuksissa käytetään useimmiten retki-tai eräsidettä, johon pääsääntöisesti menee siihen muotoiltu kumisaapas tai kenkä. Eräsiteen muoto on sellainen, että siihen sopii vain siihen muotoillut kengät tai saappaat kuten Nokian Naali.

        Tunturisuksissa voi olla käytössä myös BC-siteitä ja siihen soveltuvia monoja tai kevyttä telemark-sidettä ja siihen sopivia monoja tai kenkiä.

        OAC:n suksien EA-siteen etu on, että siihen saa kengän kuin kengän. Vaelluskengillä tai vedenpitävillä talvikengillä voi siten lähteä hiihtämään ilman erillisiä monoja tai saappaita.

        OAC:n siteet voi asentaa sukseen kuin sukseen, myös metsä- ja eräsukseen. Näin metsäsuksienkin kanssa voi pitää esimerkiksi vaelluskenkiä. Kyseisellä kombinaatiolla on hiihdetty umpihankihiidon MM-kisat ja viiden päivän ahkiovaellus Hammastunturin erämaassa ja hyvin on toiminut.


        OAC:n siteet asennettuna eräsuksiin.

        Tärkeintä on lähteminen

        Talvella hangessa liikkuminen vaatii siis oikeat varusteet ja kuten yllä olevasta voi päätellä, vaihtoehtoja ja ratkaisuja on moneen lähtöön. Joillekin lumikenkä on se paras, toiselle perinteiset metsäsukset ainoa oikea tapa. Kolmas lähtee karvapohjasuksilla lähimetsään ja joku tuunaa yhdistelemällä oman kokonaisuutensa.

        Viime talvina vapaalasku Suomessa on lisääntynyt huimasti ja myös se on tuonut oman lisänsä varustevalikoimaan kevyine skimo- ja offarisuksineen.

        Oli työkalu mikä tahansa, tärkeintä on lähteminen. Kun on mahdollisuus päästä hyvässä lumessa polkujen ulkopuolelle liikkumaan, niin kannattaa lähteä. Välineestä viis!

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Yöpyminen talviretkellä »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite