Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Makuupussin valinta - kesämakuupussi vai talvikäyttöön sopiva

    Makuupussia valitessa tärkeintä on tietää olosuhteet, joissa nukutaan. Kesämakuupussi ei tarvitse samoja ominaisuuksia kuin talvikäyttöön soveltuva. Makuupussit lajitellaan yleisesti kesä-, kolmenvuodenajan- ja neljänvuodenajan makuupusseihin. Kun tiedetään mille vuodenajalle halutaan makuupussi voidaan alkaa katsomaan makuupussille ilmoitettuja lämpötiloja, josta löytyy se itselleen sopivin. Makuupussien lämpötilat ilmoitetaan kolmiportaisesti EN 13537 –standardilla.

    EN 13537

    Makuupussista ilmoitetaan kolme lämpötilaa.

    Comfort: lämpötila (esim. -4 astetta), jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia naiselle ja aloittelevalle retkeilijälle. (kesämakuupussi)

    Limit: lämpötila (esim. -10 astetta), jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle. (kolmenvuodenajan makuupussi)

    Extreme: alin lämpötila (esim. -28 astetta), jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta. (neljänvuodenajan makuupussi)

    EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta.

    On muistettava, että ihmiset kokevat kylmyyden eri tavalla. Kylmyyden tunteeseen voivat vaikuttaa mm. nukkujan ikä, sukupuoli, väsymys, fyysinen kunto ja makuualusta. Hyvin eristävän makuualustan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, etenkään Suomessa, jossa maa on suurimman osan vuodesta viileä, vaikka ilman lämpötila olisiin merko korkea. EN 13537 –standardin mukaiset lämpötilat edellyttävät makuupussin oikeaa käyttöä (esim. makuupussin huppu kiristettynä), asianmukaista makuualustaa sekä aluskerraston käyttöä nukuttaessa.

    Makuupussin koko

    Makuupussin kokoon otetaan kantaa kertomalla, kuinka pitkä ihminen pussiin mahtuu. Kun pussi on käyttäjälleen sopiva, keho ei joudu lämmittämään liian suurta tilavuutta.

    Hieman omaa pituutta pidemmästä makuupussista on etua kesällä tai muuten lämpöisissä olosuhteissa nukuttaessa - lisätila antaa nukkumiseen mukavuutta.

    Kuitu- vai untuvapussi?

    Kuitupusseissa eristeenä on synteettinen kuitutäyte. Kuitutäyte ei ole suhteessa painoonsa yhtä eristävää kuin untuvatäyte, eikä kuitupussi pakkaudu yhtä pieneen tilaan kuin vastaavanlämpöinen untuvapussi. Kuitupussi toimii kuitenkin kosteissa oloissa untuvamakuupussia paremmin, sillä kastuessaan kuitu menettää eristyskykyä vähemmän kuin untuva. Kuitupussit ovat untuvapusseja edullisempia.

    Untuvapusseissa täytteenä on hanhen- tai ankanuntuva. Untuva on painoonsa nähden eristävämpää kuin kuitu. Myös untuvapussin pakkauskoko on pienempi kuin vastaavanlämpöisen kuitupussin. Untuva kuitenkin eristää hyvin ainoastaan kuivana. Untuvapussit maksavat kuitupusseja enemmän.

    Kaksi makuupussia voi yhdistää toisiinsa, jos niissä on samanlainen vetoketju. Toisen vetoketjun oltava oikean- ja toisen vasemmanpuoleinen. Yhdistettävät makuupussit on oiva idea retkeilystä pitävälle parille vaikka häälahjaksi.

    Suositut makuupussit 

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite