Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Makuupussin valinta - kesämakuupussi vai talvikäyttöön sopiva

    Eeva Mäkinen

    Makuupussia valitessa tärkeintä on tietää olosuhteet, joissa nukutaan. Kesämakuupussi ei tarvitse samoja ominaisuuksia kuin talvikäyttöön soveltuva. Makuupussit lajitellaan yleisesti kesä-, kolmenvuodenajan- ja neljänvuodenajan makuupusseihin. Kun tiedetään mille vuodenajalle halutaan makuupussi voidaan alkaa katsomaan makuupussille ilmoitettuja lämpötiloja, josta löytyy se itselleen sopivin. Makuupussien lämpötilat ilmoitetaan kolmiportaisesti EN 13537 –standardilla.

    Pelkkä lämmin makuupussi ei kuitenkaan takaa lämmintä yötä. Hyvin eristävä makuualusta on yhtä tärkeä etenkin Suomessa, koska maa hohkaa kylmää suurimman osan vuotta, vaikka ilman lämpötila olisikin jo mukavissa lukemissa. Lue lisää makuualustan valinnasta »

    EN 13537 -standardi

    EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta.

    Makuupussista ilmoitetaan kolme lämpötilaa.

    Comfort: lämpötila (esim. -4 astetta), jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia naiselle, aloittelevalle retkeilijälle tai helposti palelevalle.

    Limit: lämpötila (esim. -10 astetta), jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle tai henkilölle joka ei helposti palele.

    Extreme: alin lämpötila (esim. -28 astetta), jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta. Tätä arvoa ei juurikaan kannata huomioida makuupussia valitessa normaaliin retkeilykäyttöön.

    On muistettava, että ihmiset kokevat kylmyyden eri tavalla. Kylmyyden tunteeseen voivat vaikuttaa mm. nukkujan ikä, sukupuoli, väsymys, fyysinen kunto ja makuualusta. Hyvin eristävän makuualustan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, etenkään Suomessa, jossa maa on suurimman osan vuodesta viileä, vaikka ilman lämpötila olisiin merko korkea. EN 13537 –standardin mukaiset lämpötilat edellyttävät makuupussin oikeaa käyttöä (esim. makuupussin huppu kiristettynä), asianmukaista makuualustaa sekä aluskerraston käyttöä nukuttaessa.


    Talvella on tärkeää muistaa sulkea makuupussin huppu, jotta vaivalla tuotettu lämpö ei karkaa. Tarpeeksi kylmällä ohut pipo on hyvä pukea päähän. Kuva Saara Rahkamaa.

    Makuupussin koko

    Makuupusseissa ilmoitetaan kuinka pitkä ihminen pussiin mahtuu. Joissakin malleissa on myös vaihtoehtoiset leveydet. Kun makuupussi on käyttäjälleen sopiva, keho ei joudu lämmittämään liian suurta tilavuutta ilmaa makuupussin sisällä. Sopivan kokoisen makuupussin valitseminen onkin tärkeää etenkin kylmällä ilmalla nukuttaessa.

    Pidemmästä tai leveämmästä makuupussista on etua kesällä tai muuten lämpöisissä olosuhteissa nukuttaessa - lisätila antaa nukkumiseen mukavuutta.

    Kaksi makuupussia voi yhdistää toisiinsa, jos niissä on samanlainen vetoketju. Toisen vetoketjun oltava oikean- ja toisen vasemmanpuoleinen. Yhdistettävät makuupussit on oiva idea retkeilystä pitävälle parille vaikka häälahjaksi.

    Naisten ja miesten mallien ero?

    Naisten makuupussit ovat muotoilultaan keskimäärin paremmin naisille sopivia. Niissä on myös usein enemmän täytettä verrattuna vastaavaan miesten malliin, ja täytettä voi olla enemmän esim. lantion kohdalla. Makuupussi kannattaa kuitenkin valita sen mukaan mikä itselle sopii parhaiten. Joillekin naisille miesten makuupussi voi olla muodoltaan ja lämpötilaltaan parempi, ja taas joillekin miehille naisten makuupussi voisi olla parempi vaihtoehto kuin yksikään miesten malli.

    Kuitu- vai untuvapussi?

    Kuitupusseissa eristeenä on synteettinen kuitutäyte. Kuitutäyte ei ole suhteessa painoonsa yhtä eristävää kuin untuvatäyte, eikä kuitupussi pakkaudu yhtä pieneen tilaan kuin vastaavanlämpöinen untuvapussi. Kuitupussi toimii kuitenkin kosteissa oloissa untuvamakuupussia paremmin, sillä kastuessaan kuitu menettää eristyskykyä vähemmän kuin untuva. Kuitupussin saa myös kuivatettua nopeammin.

    Untuvapusseissa täytteenä on hanhen- tai ankanuntuva. Untuva on painoonsa nähden eristävämpää kuin kuitu. Untuvapussin saa pakattua pienempään kokoon kuin vastaavanlämpöisen kuitupussin. Untuva kuitenkin eristää hyvin ainoastaan kuivana. Suurin ero kuitutäytteeseen tulee, että kastuttuaan untuvapussin kuivatus kestää huomattavasti kauemmin. Untuvan eristävyys ilmoitetaan fill power -lukuna. Mitä suurempi arvo, sitä paremmin se eristää. Lue tarkemmin fill power -arvosta »

    Untuvamakuupussit maksavat enemmän kuin kuitupussit. Tämä johtuu osittain untuvan hinnasta verrattuna keinokuitutäytteen hintaan, mutta iso osa hintaerosta tulee siitä kuinka makuupusseja voidaan valmistaa. Kuitupussit saadaan nopeammin valmistettua, kun kuitutäytteen saa kerralla koko matkalle kiinni kankaaseen. Untuvapussissa tarvitaan useita käsityövaiheita, kun yksittäisiin onkaloihin puhalletaan untuvia.

    Kuinka pysyä lämpimänä yön yli?

    Osa meistä on viluisia ja kaipaamme enemmän eristävää kerrosta kuin toiset. Jotkut pärjäävät ohuella peitolla tai makuupussilla hyvin viileässäkin. Näissä kannattaa tehdä huomioita siitä, mitä yleensä eri keleillä pukee ylleen. Jos kesäiltana pitää kääriytyä lämpimään takkiin, niin todennäköisesti makuupussinkin pitää olla astetta paria tukevampi.

    Lämpimän mukavaan yöpymiseen vaikuttaa myös moni muu asia, kuten reissun rankkuus, matkan aikana tuleva stressi, ravinnonsaanti ja tietenkin se aiemmin mainittu makuualusta. Makuupussin hankkijan kannattaa myös uhrata useampi ajatus majoitteeseen ja matkakohteeseen. Jos ollaan tuulisella paikalla ja teltta ei tarjoa riittävää suojaa, on makuupussin oltava eristävämpi tai tuulenpitävällä kankaalla varustettu. Lämmitettävän autiotuvan lavitsalla pärjää hyvinkin ohuella makuupussilla. Kannattaa kuitenkin aina varautua siihen, että aiottu majoitusmuoto ei toteudukaan. Jos vaikka kämppä on täysi ja joutuu etsimään leposijan taivasalta.

    Mikä makuupussi kesäretkelle?

    Perinteistä vaellusta ja telttaretkeilyä ajatellen kesämakuupussit eli kahden vuodenajan makuupussit ovat Suomen olosuhteisiin verrattain kevyitä ja ohkaisia. Aika jolloin niitä voi käyttää on melko lyhyt kesällä. Kolmen vuodenajan makuupussit ovatkin usein varmempi valinta, ja monikäyttöisempiä koska niissä ei "teho" lopu heti kesken vaikka ilma olisi kylmempikin.

    Kuten vanha sanonta kuuluu: Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä arvaamattomammaksi keli muuttuu ja keskellä kesääkin voi olla viileitä öitä. Mitä erämaisempaan maastoon mennään, sitä tärkeämmäksi turvallisuustekijäksi nousee varmasti lämmin makuupussi.

    Paljon riippuu myös siitä nukutko yön avonaisessa laavussa, teltassa vai sisätiloissa. Ulkona laavulla nukkuessa pienikin tuulenvire vie mukanaan lämpöä makuupussin pinnalta ja on suositeltavaa käyttää hieman lämpimämpää kolmen vuodenajan makuupussia. Teltassa ollaan jo hyvin tuulensuojassa ja lämpötilakin nousee korkeammaksi kuin ulkolämpötila ja siellä pärjää hieman ohuemmalla pussilla. Sisätiloissa esim. varaustuvissa nukkuessa selviää jo hyvinkin ohuella kesämakuupussilla.

    Mitä ohuemman makuupussin ostaa, sitä tärkeämmäksi tekijäksi nousee hyvin eristävä makuualusta ja makuupussilakana (tai esim. merinokerrasto). Hyvät villasukat kannattaa olla mukana myös kesällä nukuttaessa!

    Kesämakuupussit ovat erinomaisia matkustaessa, koska ne pakkautuvat pieneen tilaan ja niissä voi nukkua myös lämpöisissä sisätiloissa. Ne ovat myös hyvä lisä kolmen vuodenajan makuupussin kanssa, jolloin sopiva makuupussi tai makuupussiyhdistelmä löytyy lähes ympäri vuodelle pois lukien talven kovimpia pakkaskelejä.


    Tuulisella paikka yöpyessä tulee kiinnittää huomiota teltan tuulenpitävyyteen, jotta yöstä tulee mahdollisimman lämmin. Kuva Eeva Mäkinen.


    Autiotuvat antavat turvaa ja suojaa rajuilta keleiltä. Vaellukselle lähtiessä ei kuitenkaan tule tuudittautua siihen, että joka yölle löytyy autiotuvasta laveripaikka. Yöpymisvälineet tulee kantaa mukanaan huonointa mahdollista keliä silmällä pitäen. Kuva Saara Rahkamaa.

    Makuupussissa nukkuminen talvella

    Kahden makuupussin taktiikka

    Harva hankkii itselleen makuupussin joka tilanteeseen, joten pussin valinta vaatii itselle sopivan kompromissin määrittelemisen. Aktiivisemmat harrastajat suosivat kahden makuupussin taktiikkaa, jossa toinen on hyvin pieni kesäpussi ja toinen niin sanottu kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu. Ne käyvät monenlaiseen käyttöön erikseen, mutta talvireissulla ne voi laittaa sisäkkäin. Näin saadaan kohtuullisesti toimiva ja hyvin lämmin pakkaspussi. Kahden pussin käyttö sisäkkäin vaatii tosin laadukkaita pusseja, sillä huonot kankaat ja täytteet heikentävät hengittävyyttä. Kun kaksi liian tiivistä pussia laitetaan päällekkäin, ei kehosta haihtuva kosteus poistu kunnolla, vaan jää säkkiin. Pian kosteus syrjäyttää eristävän ilman ja nukkujan keho viilenee.

    Etenkin taivasalla yövyttäessä kahden pussin taktiikka on hyvä vaihtoehto. Sisempi pussi kannattaa olla untuvapussi ja päällimmäinen kuitupussi. Kuitu kestää paremmin kosteutta ja sen saa kuivaksi nopeammin. Päällä oleva kuitupussi ottaa vastaan kaiken kasteveden ja kondenssiveden pitäen sisemmän untuvapussin kuivana. Aamulla molemmat makuupussit on syytä tuulettaa ja kuivattaa. Sisempi untuvapussi on myös kostea yöllä kehosta haihtuvasta kosteudesta. Mukaan kannattaa ottaa hyvin imevä rätti, jolla saa aamulla pyyhittyä enimmät kastevedet kankaan pinnalta.

    Useasti makuupussin hankintaan, kuten monen muunkin retkeilyvälineen, vaikuttaa paino ja pakkauskoko. Tässä kohtaa moni meneekin vipuun ja nostaa ne argumentteina tarvittavan lämpöeristyksen ohi. Keveyttä ja pienen paketin saa kyllä laadukkaaseen ja lämpimäänkin makuupussiin, mutta se näkyy myös hinnassa.


    Laavulla ja avotulimajoitteissa yöpyessä tulee nukkua paksummassa makuupussissa kuin teltassa. Makuupussin on myös hyvä olla tuulenpitävä tai käyttää makuupussin päällä erillistä ns. bivy-pussia tai muuta tuulensuojana. Tämä suojaa samalla myös nuotion kipinöiltä. Kuva Eeva Mäkinen.

    Untuvan erinomaisuuden ymmärtää vasta kun se puuttuu

    Jos olet istunut lämpimässä junassa paksu parkatakki päällä, niin varmasti on täytynyt vetoketjua raottaa, kun hiki puskee iholta. Sen sijaan hyvin paksu untuvatakki päällä samaa hiostavaa tunnetta ei tule lainkaan. Kun vähän paremmassa hotellissa tunnet nukkuvasi erinomaisesti ja leijailevasi pilvissä, on yksi todennäköinen syy untuvapeitot ja -tyynyt. Halvan hostellin kehnoa yötä ja hiostavaa sänkyä väittäisin vuoratun keinokuitutäytteisillä vuodevaatteilla. Tiedäthän sen tunteen, kun iltayöstä on hiki ja heität peittoa pois, mutta kun aamuyöllä viileän hiipiessä iholle ei peittokaan lämmitä, vaan ennemminkin ahdistaa.

    Untuva on niin erinomainen luonnontuote, ettei sitä ei ole täydellisesti vieläkään pystytty keinokuiduilla korvaamaan. Keveyteensä nähden sen kyky sitoa ilmaa on ylittämätön. Untuva kestää kosteutta yllättävänkin hyvin, ja paremmin kuin usein puhutaan makuupussien täytteitä vertaillessa. Ainoastaan kun untuvapussi kastuu läpimäräksi, sen kuivuminen kestää keinokuituista selkeästi kauemmin. Suomen johtava untuvatuotteiden valmistaja Joutsen Finland muistuttaa, että ”Untuva ei vettä säikähdä, onhan se peräisin vesilinnusta.”

    Toinen harha, mistä untuvaa yritetään moittia on allergia. Puhtaasta ja laadukkaasta untuvasta on linnun iholta tuleva hilse ja pöly pesty pois. Sitkeästi istuva legenda allergiasta juontaa varmaankin juurensa vanhoista höyhentyynyistä, joissa epäpuhtauksia saattoi olla kulkeutunut sulan ruodon mukana täytteeseen. Yleisin syy allergiareaktioihin nykyään on kankaissa käytetty väriaine. Kun sekin on allergiatestattu, niin untuvatuote on varmasti hyvin käyttäjäystävällinen.

    Nykyisin keskustelua aiheuttaa untuvatäytteen eettisyys. Eläviltä linnuilta nypityn untuvan käyttö on jyrkästi tuomittavaa. Laadukkaiden valmistajien käyttämä untuva on elintarviketuotannon sivutuote, jolloin se on eettisesti kestävä materiaali. Lue lisää Partioaitan kestävästä kehityksestä ja untuvasta. Untuvan laatu vaihtelee ja heikommassa seoksessa on mukana untuvaista höyhentä. Untuvan käsittelyssä niitä erotellaan ja lähes 100 prosenttinen untuva on hienointa, mutta myös kalleinta. Se eristää parhaiten ja on erittäin kevyttä.

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite