Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    MAKUUPUSSIN VALINTA

    Makuupussia valitessa sinun on tärkeintä tietää tulevat olosuhteet, joissa aiot nukkua makuupussissasi. Makuupussit jaetaan lämpötilan mukaan yleisesti kolmeen kategoriaan:
    Kesämakuupussit eli kahden vuodenajan makuupussit ovat loppukeväästä alkusyksyyn
    Kolmen vuodenajan makuupussit ovat keväästä syksyyn, myös leutoon talveen
    Talvimakuupussit eli neljän vuodenajan makuupussit ovat syksystä kevääseen, mutta myös viileään kesään
    .

    Partioaitan myyjien neljä suosikkimakuupussia

    Rab ASCENT 900    Sinna on 155 cm ja valitsee makuupuisseista lyhyimmän naisten tai unisex-version.

    Talvipakkasille ja syksyyn sopiva untuvamakuupussi. 3/4-Pituinen vetoketju ja muhkea untuvatäyte pitää lämmön jopa -18 °C.

    Warmpeace VIKING 600    Viking-sarjan untuvamakuupusseista löytyy myös paksummat ja ohuemmat versiot.

    Kesäkäyttöön parhaiten sopiva makuupussi pakkautuu verratten pieneen tilaan. Viking-makuupussit ovat kooltaan mukavan tilavia.

    Fjällräven ABISKO THREE SEASONS    Abisko-makuupussin naisten versiossa on lisäeristystä helposti kylmettyvissä paikoissa.

    Tekninen kolmen vuodenajan keinokuitumakuupussi tuntuu kevyeltä ja avautuu tarvittaessa myös jalkopäästä.

    Marmot ANGEL FIRE    Muhkea Angel Fire on suunniteltu naisille ja sen mukavuuslämpötila on -3 °C.

    Kierrätetyistä materiaaleista valmistettu retrohenkinen ankanuntuvamakuupussi soveltuu alkukeväästä loppusyksyyn.

    Kun tiedät, mihin vuodenaikoihin retkeilet, voit alkaa miettiä kuinka lämpimän makuupussin tarvitset. Joskus sopivaa kompromissia ei löydy, joten moni on päätynyt ostamaan kaksi makuupussia, ohuen makuupussin kesä- ja sisäkäyttöön ja kolmen vuodenajan makuupussin kylmien vuodenaikojen retkille. Talviretkeillessä kesäpussia ja kolmen vuodenajan makuupussia voi käyttää päällekäin, kun olet valinnut laadukkaista hengittävistä materiaaleista valmistetut makuupussit.

    Makuupussin lämmön lisäksi sinun pitää päättää haluatko kuitupussin vai untuvamakuupussin ja kuinka painavaa ja suurta makuupussia olet halukas kantamaan. Lisäksi on olemassa naisille omia mallejaan.

    Huomioi myös, että taivasalla tai laavussa nukkuessa tuuli voi tehdä kelistä kylmemmän tuntuisen, jolloin on hyvä varustautua hieman paksummalla makuupussilla.

    Pelkkä sopivan lämmin makuupussi ei kuitenkaan takaa hyviä yöunia. Hyvin eristävä makuualusta on yhtä tärkeä etenkin Suomessa, koska maa hohkaa kylmää suurimman osan vuotta, vaikka ilman lämpötila olisikin jo mukavissa lukemissa.


    Talvella on tärkeää muistaa sulkea makuupussin huppu, jotta vaivallu tuotettu lämpö ei karkaa. Tarpeeksi kylmällä ohut pipo on hyvä pukea päähän. 

    EN 13537 -standardi kertoo lämpötilan, jossa makuupussissa on keskimäärin mukavinta nukkua

    Sopivan lämpimän makuupussin valitsemisessa auttaa EN 13537 -standardi, joka antaa viitteellisen tiedon, missä lämpötilassa makuupussissa on mukava nukkua, mikä on sen käytön suositeltu alin lämpötila ja kuinka kylmässä sitä voi käyttää selviytymiseen.

    • Comfort: lämpötila (esim. -4 astetta), jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia naiselle, aloittelevalle retkeilijälle tai helposti palelevalle.
    • Limit: lämpötila (esim. -10 astetta), jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle tai henkilölle joka ei helposti palele.
    • Extreme: alin lämpötila (esim. -28 astetta), jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta. Tätä arvoa ei juurikaan kannata huomioida valitessa makuupussia normaaliin retkeilykäyttöön.

    EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta. Ihmiset kokevat kylmyyden eri tavalla, sovella siksi standardia omiin tarpeisiisi. Kylmyyden tunteeseen nukkuessa vaikuttavat muunmuassa ikäsi, sukupuoli, väsymystilasi ja fyysinen kunto, ravinnon saanti sekä makuualusta. 

    EN 13537 –standardin ilmoittamat rajalämpötilat edellyttävät makuupussin oikeaa käyttöä (esim. makuupussin huppu kiristettynä), asianmukaista makuualustaa sekä puhtaan ja kuivan aluskerraston käyttöä nukuttaessa. Hyvin eristävän makuualustan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, etenkään Suomessa, jossa maa on suurimman osan vuodesta viileä.

    Kuitu- vai untuvamakuupussi?

    Kuitupusseissa eristeenä on synteettinen kuitutäyte. Kuitutäyte ei ole suhteessa painoonsa yhtä eristävää kuin untuvatäyte, eikä kuitupussi pakkaudu yhtä pieneen tilaan kuin vastaavan lämpöinen untuvapussi. Kuitupussi toimii kuitenkin kosteissa oloissa untuvamakuupussia paremmin, sillä kastuessaan kuitu menettää eristyskykyä vähemmän kuin untuva. Kuitupussin saa myös kuivatettua nopeammin. Kuitumakuupussi on samanlämpöiseen untuvamakuupussiin verrattuna usein edullisempi valinta. Osa hintaerosta johtuu raaka-aineista, mutta suurin osa hintaerosta johtuu makuupussien valmistustapojen erilaisuudesta. Kuitupussit saadaan nopeammin valmistettua, kun kuitutäytteen saa kerralla koko matkalle kiinni kankaaseen. Untuvapussissa tarvitaan useita käsityövaiheita, kun yksittäisiin onkaloihin puhalletaan untuvia.

    Untuva on niin erinomainen luonnontuote, ettei sitä ei ole täydellisesti vieläkään pystytty keinokuiduilla korvaamaan. Untuvapusseissa on täytteenä hanhen- tai ankanuntuvaa. Untuva on painoonsa nähden eristävämpää kuin kuitu. Untuvapussin saa pakattua pienempään kokoon kuin vastaavanlämpöisen kuitupussin. Untuva kuitenkin eristää hyvin ainoastaan kuivana. Suurin ero kuitu- ja untuvatäytteen välillä on, että kastuttuaan untuvapussin kuivatus kestää huomattavasti kauemmin. Untuvan eristävyys ilmoitetaan fill power -lukuna. Mitä suurempi arvo, sitä paremmin se eristää. Lue tarkemmin fill power -arvosta »

    Partioaitan myymät untuvapussit on valmistettu eettisesti. Valikoimaamme kuuluu monien valmistajien untuvatuotteita. Toimittajamme ovat vakuuttaneet meille kirjallisesti, että lintuja kohdellaan eettisesti hyväksyttävällä tavalla eläinsuojelulakeja noudattaen. Partioaitassa myytävien untuvatuotteiden untuva tulee elintarviketuotannon sivutuotteena. Lue lisää Partioaitan kestävästä kehityksestä ja untuvasta »

    Makuupussin koko ja paino

    Makuupusseissa ilmoitetaan kuinka pitkä ihminen pussiin mahtuu. Joissakin malleissa on myös vaihtoehtoiset leveydet. Kun makuupussi on käyttäjälleen sopiva, keho ei joudu lämmittämään liian suurta tilavuutta ilmaa makuupussin sisällä. Sopivan kokoisen makuupussin valitseminen onkin tärkeää etenkin kylmällä ilmalla nukuttaessa. Pidemmästä tai leveämmästä makuupussista on etua kesällä tai muuten lämpöisissä olosuhteissa nukuttaessa - lisätila antaa nukkumiseen mukavuutta. 

    Makuupussilla on omaan paukkauspussiinsa pakattuna ulkomitat. Ota ulkomitat huomioon, kun mietit makuupussin käyttöä: mihin pakkaat ja missä kannat makuupussia. Mieti rinkkasi tilavuutta ja onko siinä alatasku, johon makuupussin voi mahdollisesti pakata. Melojan kannattaa ottaa huomioon kajakkinsa luukkujen koko. Tosin isonkin makuupussin saa mahtumaan kajakin pienestä kansiluukusta, kun sujauttaa sen ensin tyhjän kuivapussin sisään ja pakkaa makuupussin suoraan pussiin kajakin sisälle. 

    Makuupussin paino on usein suhteessa sen hintaan. Pieneen pakkaukseen pakkautuva kevyt, mutta lämmin makuupussi on kalliimpi kuin vastaavan lämpöinen, mutta painavampi ja ulkomitoiltaan isompi makuupussi. Voit vaikuttaa vaellusvarusteidesi kokonaispainoon helposti ostamalla kevyemmän pussin, mutta älä silti tee kompromissia lämmön ehdoilla. Valitse mieluummin lämpimämpi kuin kevyempi pussi, jos suunnittelet sopivaa pussia vaelluksille. 

    Kaksi makuupussia voi yhdistää toisiinsa, jos niissä on samanlainen vetoketju. Toisen vetoketjun oltava oikean- ja toisen vasemmanpuoleinen. Yhdistettävät makuupussit on oiva idea retkeilystä pitävälle parille vaikka häälahjaksi.

    Naisten ja miesten mallien ero?

    Naisten makuupussit ovat muotoilultaan keskimäärin paremmin naisille sopivia. Niissä on enemmän täytettä lantion ja alaselän kohdalla verrattuna vastaavaan miesten malliin. Makuupussi kannattaa kuitenkin valita sen mukaan mikä itselle sopii parhaiten. Joillekin naisille miesten makuupussi voi olla muodoltaan ja lämpötilaltaan parempi, ja taas joillekin miehille naisten makuupussi voisi olla parempi vaihtoehto kuin yksikään miesten malli.

    Mikä makuupussi kesäretkelle?

    Kuten vanha sanonta kuuluu: Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä arvaamattomammaksi keli muuttuu ja keskellä kesääkin voi olla viileitä öitä. Mitä erämaisempaan maastoon mennään, sitä tärkeämmäksi turvallisuustekijäksi nousee lämmin makuupussi. Perinteistä vaellusta ja telttaretkeilyä ajatellen kesämakuupussit, eli kahden vuodenajan makuupussit, ovat Suomen olosuhteisiin verrattain kevyitä ja ohkaisia. Kolmen vuodenajan makuupussit ovatkin usein varmempi valinta ja monikäyttöisempiä. 

    Paljon riippuu myös, nukutko yön avonaisessa laavussa, teltassa vai sisätiloissa. Ulkona laavulla nukkuessa pienikin tuulenvire vie mukanaan lämpöä makuupussin pinnalta ja on suositeltavaa käyttää hieman lämpimämpää kolmen vuodenajan makuupussia. Teltassa olet tuulensuojassa ja lämpötila nousee korkeammaksi kuin ulkolämpötila. Teltassa nukkuessasi pärjäät hieman ohuemmallakin pussilla. Sisätiloissa, esimerkiksi varaustuvissa nukkuessa, selviät kesämakuupussilla.

    Mitä ohuemman makuupussin ostat, sitä tärkeämmäksi tekijäksi nousee hyvin eristävä makuualusta ja makuupussin sisälakana sekä merinokerrasto yöpukuna. Hyvät villasukat kannattaa olla mukana myös kesällä nukuttaessa!

    Kesämakuupussit ovat erinomaisia matkustaessa, koska ne pakkautuvat pieneen tilaan ja niissä voi nukkua myös lämpöisissä sisätiloissa. Ne ovat myös hyvä lisä kolmen vuodenajan makuupussin kanssa, jolloin sinulla on käytössäsi sopiva makuupussi tai makuupussiyhdistelmä ympäri vuoden. 

    Kuinka pysyä lämpimänä yön yli?

    Osa meistä on viluisia ja kaipaamme enemmän eristävää kerrosta kuin toiset. Jotkut pärjäävät ohuella peitolla tai makuupussilla hyvin viileässäkin. Näissä kannattaa tehdä huomioita siitä, mitä yleensä eri keleillä pukee ylleen. Jos kesäiltana pitää kääriytyä lämpimään takkiin, niin todennäköisesti makuupussinkin pitää olla astetta paria tukevampi.

    Lämpimään mukavaan yöpymiseen vaikuttaa myös moni muu asia, kuten reissun rankkuus, matkan aikana tuleva stressi, ravinnonsaanti ja tietenkin se aiemmin mainittu makuualusta.

    Makuupussin hankkijan kannattaa myös uhrata useampi ajatus majoitteeseen ja matkakohteeseen. Jos ollaan tuulisella paikalla ja teltta ei tarjoa riittävää suojaa, on makuupussin oltava eristävämpi tai tuulenpitävällä kankaalla varustettu. Lämmitettävän autiotuvan lavitsalla pärjää hyvinkin ohuella makuupussilla. Kannattaa kuitenkin aina varautua siihen, että aiottu majoitusmuoto ei toteudukaan. Jos vaikka kämppä on täysi ja joutuu etsimään leposijan taivasalta.

    Makuupussin sisälle voi pukea haluamansa määrän vaatteita, kunhan muistaa huolehtia, että vaatekerros hengittää ja vaatteet ovat kuivia. Älä jätä yöksi päälle päivän aikana hikoilusta kostuneita vaatteita. Jos vaatekerroksen sisälle jää iholta haihtuvaa kosteutta, tulee yöllä kylmä. Sopiva asu makuupussin sisälle on merinokerrasto. Kovalla pakkasella tai viluisella ihmisellä kerroksia voi olla enemmän. Lisäksi voi pukea hanskat, pipon ja tuubihuivin. Yöksi kannattaa viileinä vuodenaikoina ja pakkassäässä pukea kuivat villasukat. Paleleminen ja lämmöntunne on hyvin yksilöllistä. Kokeilemalla opit, mikä on sinulle sopiva määrä vaatetta, että pysyt lämpimänä yön yli. 

    Kahden makuupussin taktiikka

    Harva hankkii itselleen makuupussin joka tilanteeseen, joten pussin valinta vaatii itselle sopivan kompromissin määrittelemisen. Aktiivisemmat harrastajat suosivat kahden makuupussin taktiikkaa, jossa toinen on hyvin pieni kesäpussi ja toinen kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu. Ne käyvät monenlaiseen käyttöön erikseen, mutta talvireissulla ne voi laittaa sisäkkäin. Näin saadaan kohtuullisesti toimiva ja hyvin lämmin pakkaspussi. Kahden pussin käyttö sisäkkäin vaatii tosin laadukkaita pusseja, sillä huonot kankaat ja täytteet heikentävät hengittävyyttä. Kun kaksi liian tiivistä pussia laitetaan päällekkäin, ei kehosta haihtuva kosteus poistu kunnolla, vaan jää säkkiin. Pian kosteus syrjäyttää eristävän ilman ja nukkujan keho viilenee.

    Etenkin taivasalla yövyttäessä kahden pussin taktiikka on hyvä vaihtoehto. Sisempi pussi kannattaa olla untuvapussi ja päällimmäinen kuitupussi. Kuitu kestää paremmin kosteutta ja sen saa kuivaksi nopeammin. Päällä oleva kuitupussi ottaa vastaan kaiken kasteveden ja kondenssiveden pitäen sisemmän untuvapussin kuivana. Aamulla molemmat makuupussit on syytä tuulettaa ja kuivattaa. Sisempi untuvapussi on myös kostea yöllä kehosta haihtuvasta kosteudesta. Mukaan kannattaa ottaa hyvin imevä rätti, jolla saa aamulla pyyhittyä enimmät kastevedet kankaan pinnalta.

    Kahden makuupussin oppaassa käsittelemme, kuinka kaksi makuupussia voidaan yhdistää lisälämmön saavuttamiseksi – tekniikka, joka on erityisen hyödyllinen talviretkeilyssä:

    Kahden makuupussin taktiikka »


    Laavulla ja avotulimajoitteessa yöpyessä tulee nukkua paksummassa makuupussissa kuin teltassa. Makuupussin on myös hyvä olla tuulenpitävä tai voit käyttää makuupussin päällä erillistä ns. BIVY-pussia tai muuta tuulensuojana. Tämä suojaa samalla myös nuotion kipinöiltä.
    Haluatko kokeilla miltä makuualusta tuntuu? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean tuotteen.
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite