Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        TALVITAKIN VALINTA

        Mitä huomioida talvitakin valinnassa? Oikeanlaisen talvitakin valinnassa pätee sama sääntö kuin monien muidenkin ulkoiluvarusteiden: mitä useampiin erilaisiin käyttötarkoituksiin tai oloihin saman takin pitää taipua, sitä vaikeampi on löytää kaikki vaatimukset täyttävää takkia. Mutta ei hätää! Vain parilla pienellä rajanvedolla takkivalikoiman voi kaventaa ja kohdentaa juuri omia tarpeita vastaavaksi.


        Kestosuosikit ohuimmasta paksuimpaan

        Viileämpään ulkoilmaan
        Patagonia DOWN SWEATER HOODY

        Keveydestään tunnettu, eettinen kevytuntuvatakki. Sopii talviulkoiluun, mutta on omiaan syksyllä ja kevättalvella, jolloin takki toimii sellaisenaan ilman kuorikerrosta. 


        Katso Naisten »

        Katso Miesten »

        Pakkaskeliin
        Marmot GUIDES DOWN HOODY

        Lämmin ja hengittävä untuvatakki, joka sopii erinomaisesti pakkaselle. Kerroksia yhdistelemällä riittää varmasti läpi Suomen talven. 


        Katso Naisten »

        Katso Miesten »

        Jäätävän kylmään
        Fjällräven EXPEDITION DOWN LITE

        Vastuullisesti tuotetulla untuvalla eristetty muhkea talvitakki. Täydellinen taukotakki armottomillakin pakkasilla, eikä arkikäytössä muista kerroksista tarvitse murehtia. 


        Katso Naisten »

        Katso Miesten »

        Paksu vai ohut vuori?

        Ensimmäinen, ja kenties yksinkertaisin, koskee toivottua lämmöneristyksen määrää. Karkeasti jaettuna talvitakkeja löytyy kolmenlaisia:

        1. Vuorettomia tai hyvin ohuella vuorella varustettuja takkeja
        2. Kevyttoppatakkeja, joiden vanu- tai untuvavuori on melko ohut
        3. Toppatakkeja, joissa on paksu vanu- tai untuvavuori

        Ensimmäinen näistä ryhmistä ei yksinään vielä kelpaa talvitakiksi, mutta kerrospukeutumisen avulla voi sellaiseksi taipua. Tällöin kannattaa muistaa ostaa niin iso takki, että sinne mahtuu kerroksia lisäämään. Vuoreton kuoritakki on oikea valinta kaikkein vaativimpiin olosuhteisiin eli esimerkiksi vaelluksille, jolloin sen tarkoitus on ainoastaan toimia suojana tuulta ja vettä vastaan. Sen alle laitetaan sitten sopiva määrä lämmittäviä kerroksia, esimerkiksi erillinen untuvatakki.

        Toinen ryhmä on hyvä esimerkiksi kevyeen kaupunkikäyttöön tai lyhytkestoiseen ulkoiluun. Kevyttoppatakkien etuja ovat sutjakka ulkonäkö sekä se, että esimerkiksi sisätiloissa pistäytyessä ei tule niin nopeasti kuuma. Kerrospukeutumisessa kevyttoppatakkia voi hyvin käyttää lämmittävänä kerroksena kuoritakin alla.

        Varsinaisista toppatakeista löytyy sitten pakkasenkestävyyttä, paksuista untuvatakeista ja puffer-takeista ilmavine vuorineen kaikkein eniten. Ne ovat ulkonäöltään muhkeita ja ovatkin erittäin lämpimiä, ja lauhalla kelillä niissä tulee helposti liian kuuma ja hiostava olo. Toisaalta perinteisen talvisään perusulkoiluun ne ovat kaikkein turvallisin ja yksinkertaisin valinta.

        Vedenpitävä vai vettä hylkivä?

        Kaikki talvitakit suojaavat käyttäjäänsä tuulelta ja vedeltä ainakin vähän, mutta kannattaa olla tarkkana: toiset huimasti enemmän kuin toiset. Toinen huomioitava asia on hengittävyys. Useimmiten vedenpitävä takki tarkoittaa myös huonommin hengittävää takkia, mutta ei välttämättä. Laatu nimittäin ratkaisee – eli siis usein myös hinta. Ainakin seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon:

        • Untuvatakkien vettä hylkivät ominaisuudet vaihtelevat. Kannattaa tarkistaa asia myyjän kanssa ja miettiä, tarvitseeko takkia käyttää esimerkiksi sateisella säällä.
        • Vahapinnoite on vanha purjehdusmaailmasta periytynyt konsti, jolla esimerkiksi puuvillasekoitekankaisiin on saatu vettä hylkivä pinta. Nämä takit voittavat mukavuudessa ja hengittävyydessä, mutta miinuspuolena vaha myös kuluu ajan mittaan pois. Sitä voi kyllä ostaa ja lisätä pintaan itse.
        • Kirjaimellisesti vedenpitäviä ovat vain kankaat, joiden sisäpinnassa on vedenpitävä kalvo ja saumatkin suojattu. Parhaat näistä, esimerkiksi Gore-Tex, ovat kuitenkin samaan aikaan hengittäviä. Tämä on mahdollista siten, että niiden tiheys päästää höyrymuotoisen veden sisältä ulos muttei nestemäisiä vesipisaroita ulkoa sisään. Huonolaatuisemmat vedenpitävät takit pitävät kyllä ulkoa tulevan kosteuden poissa, mutta hiostavat yhtä lailla sisältä päin.

        Koska vettä hylkiviä pintoja ja tekniikkaa on niin laaja valikoima ja eri materiaaleja vaikea erottaa toisistaan, vedenpitävyysasioissa kannattaa aina pyytää myyjän apua.

        Muuta huomioitavaa

        • Taskujen määrä ja sijoittelu voi olla ratkaiseva esimerkiksi vaellustakissa ja jos ulkoilee mielellään ilman laukkua
        • Useimmissa karvakauluksellisissa takeissa karvan saa irti, jos siitä ei pidä
        • Hihansuiden rannelämmikkeitä ei löydy joka takista, mutta ne ovat erinomainen mukavuus kylmällä ja tuulisella säällä
        • Kannattaa aina katsoa pesuohjeet tarkkaan, sillä monen takin ominaisuudet heikkenevät vääränlaisessa pesussa aivan ratkaisevasti
        • Pitkähelmainen takki suojaa myös jalkoja kylmältä, ja on hyvä ominaisuus kaupunkiympäristössä, mutta retkeillessä pitkä helma helposti hankaloittaa kävelyä ja istumista
        • Kaksisuuntaisen vetoketjun avulla voi helposti säätää tuuletusta ja etenkin pitkähelmaisten takkien kanssa helpottaa istumista

        Teksti: Hanna Veltheim

        Haluatko saada lisätietoa talvitakeista tai sovittaa takkeja? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean takin.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite