Pese kuitenkin vain tarpeen mukaan. Usein riittää, kun vaatetta - etenkin villaista - tuulettaa pitkään käytön jälkeen. Peseminen on yksi epäekologisimmista teoista vaatteen elinkaaressa ja hiilinjalanjäljessä ja turhaa pesua pitäisikin välttää tai ainakin vähentää. Mieti myös, voisiko vaatteen pestä käsin pienessä vesimäärässä pesukoneen sijaan.
Meillä kaikilla on omat lempivarusteemme. Toisiin ihastuu nopeammin, kun taas toisia varusteita saa testailla useammalla retkellä ennen kuin niin ihastuu. Tällaiset tuotteet ovat olleet Partioaitan ydin jo vuodesta 1928. Kokosimme paljon pidettyjä lempivarusteita ja vinkit niiden hellään huolenpitoon.
Lähes kaikki nykyaikaiset retkeilyvarusteet voidaan pestä vedellä ja sopivalla pesuaineella. Pesuaineena on suositeltavaa käyttää nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Tavallisten pesuaineiden vaahtoavat ainesosat luovat sakkaa, joka on vaikea huuhdella pois. Materiaaliin jäänyt sakka heikentää mahdollista hengittävyyttä ja kykyä hylkiä vettä.
Eri materiaaliryhmille on omat kyllästys- ja hoitoaineensa. Niiden ensisijainen tehtävä on tehdä materiaalista vettä ja likaa hylkivä, mutta niiden vaikutus ulottuu pintaa syvemmälle. Kyllästysaineet myös ”voitelevat” kankaiden kuituja, vetoketjujen osia ja pikalukkoja siten, että kuluminen vähenee ja käyttö helpottuu ja nopeutuu.
Osa kyllästysaineista antaa materiaaleille myös UV-suojan. Auringon UV-säteily haurastuttaa helposti monet keinokuitumateriaalit käyttökelvottomiksi.
Vaelluksen tai pienenkin päiväreissun jälkeen kannattaa vaatteet tuulettaa ja pestä valmiiksi seuraavaan käyttökertaan. Katso kuorivaatteiden pesuohjeet. Alusvaatteet pyykkiin, ja muistetaan valita oikeanlainen pesuaine sekä pesuohjelma. Päällysvaatteille sama juttu, mutta mielellään eri koneellisessa kuin aluskerros. Jos villapaitaa ei ole hiellä täysin marinoitu, kannattaa se laittaa vaan ulos tuulettumaan, eikä pesukoneeseen lainkaan. Sama koskee merinovillaisia vaatteita, joille usein riittää parin päivän tuuletus. Haistamalla vaatetta huomaa onko se pesun tarpeessa.
Pesun jälkeen on syytä tarkistaa kyllästämistarve. Kuoritakki saattaa tarvita käsittelyä ja puuvillapolyesterihousut ehkä vahausta. Katso ohjeet G-1000-vaatteiden vahaukseen.
Jos reissussa on käytetty nahkahanskoja on ne myös syytä vahata. Käsineet laitetaan käteen ja sormella noukitaan vahapurkista pieni nokare ainetta, joka saadaan levitettyä parhaiten hieromalla käsiä yhteen. Katso nahkahanskan vahausohjeet. Kangas- tai kuorihansikkaat putsataan pesuohjeen mukaisesti pesukoneessa tai nyrkkipyykissä.
Vaikka heti reissun jälkeen huoltotoimenpiteet tuntuvat kuinka ikäviltä tahansa, kannattaa ne silti tehdä heti alta pois. Kunnolla hoidetut vaatteet toimivat ja niiden käyttöikä pitenee ratkaisevasti. Lika haurastuttaa ja kuluttaa materiaaleja. Tuotteiden takkuilut johtuvat usein huollon laiminlyönnistä ja ne siksi rikkoutuvatkin nopeammin. Retkeilyvaatteille annetaan yleensä valmistajien toimesta takuu, mutta sekään ei kata käyttövirheen takia tai huollon puutteesta hajonneita varusteita.
Suosituimmat tuotemerkit