Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        SUOJAUDU AURINGOLTA

        Parhaiten auringolta voidaan suojautua käyttämällä riittävää vaatetusta ja välttämällä pitkiä yhtäjaksoisia aikoja auringossa sekä erityisesti aurinkoa keskipäivän tuntien aikaan, jolloin säteily on kaikkein voimakkainta. Helpoimmin palavat ihoalueet, kuten olkapäät, niska ja käsivarret, voidaan suojata käyttämällä esimerkiksi paitaa ja lierihattua tai lippistä. Hattu suojaa myös kasvoja ja silmiä. Sateenvarjo tai aurinkovarjo ovat myös erinomainen suoja. Tämän lisäksi on hyvä suojata iho aurinkosuojavoiteella.


        UV-säteily

        Ultravioletti- eli UV-säteilyä on kahdenlaista. Pitempiaaltoiset UVA-säteet vaikuttavat syvälle ihoon. Ne vaurioittavat ihon tukikudoksia, heikentävät immuunivastetta ja vanhentavat ihoa.

        UVB-säteet sen sijaan vaikuttavat ihon uloimman kerroksen soluihin. UVB-säteet aiheuttavat ihon palamisen ja mahdollisen tulehdusreaktion. Sekä UVA- että UVB-säteilylle altistuminen kasvattaa ihosyövän riskiä.

        Suojautumista ei pidä unohtaa pilviselläkään säällä. UV-säteily tulee myös pilvien läpi, sekä heijastuu mm. lumesta, hiekasta ja vedestä. Makuulla ollessaan saatu säteilymäärä on jopa neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa. 

        Yleiset kysymykset aurinkosuojavoiteista

        Mitä tarkoittaa suojakerroin?

        Suojakerroin tarkoittaa sitä, kuinka moninkertaisen ajan auringossa voi oleskella palamatta verrattuna siihen aikaan, jonka oma iho kestäisi ilman suojaa (suomalaisella iholla tyypillisesti 10-15 minuuttia). Esimerkiksi suojakertoimella 30 olevaa voidetta käyttämällä voit teoriassa viettää auringossa siis 30-kertaisen ajan palamatta verrattuna siihen tilanteeseen, jossa ihosi palaisi ilman voidetta. Suojakerroin SK tai englanniksi SPF (Sun Protection Factor) on ilmoitettuna aurinkosuojavoidepurkissa. Katso lisää suojakertoimista taulukosta alhaalta.

        Onko olemassa vedenkestävää aurinkosuojavoidetta?

        Vedenkestävänä aurinkosuojatuotteena saa mainostaa voidetta, joka säilyttää vähintään 50 % suojatehon kahden 20 minuuttia kestäneen vesikylvyn jälkeenkin. Voidetta tulisi silti lisätä säännöllisesti, jotta riittävä teho voidaan taata.

        Kuinka paljon ja kuinka usein voidetta tulisi lisätä?

        Varmistaakseen, että suoja vastaa suojakertoimen ilmoittamaa lukemaa on voidetta levitettävä riittävästi ja riittävän usein. Nyrkkisääntönä voidaan pitää noin kahta ruokalusikallista voidetta levityskertaa kohti aikuisille ja yhtä lapsille. Lisäämisen tarve riippuu pitkälti tuotteesta. Suositeltua on lisätä voidetta tunnin, parin välein ja aina uinnin, hankautumisen tai pyyhekuivauksen jälkeen.

        Ruskettuuko iho suojakertoimesta huolimatta?

        Vastaus on kyllä. Voide ei estä ruskettumista, se saattaa tehdä siitä hiukan hitaampaa, mutta turvallisempaa. Turha kiirehtiminen rusketuksen tavoittelussa kostautuu usein ja iho palaa herkästi. Auringossa olon jälkeen on hyvä käyttää myös After Sun-voidetta, joka rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa.

         

        Erilaiset suodatintyypit aurinkosuojavoiteissa

        Tärkein ainesosa aurinkosuojavoiteessa on UV-suodatin. Suodattimen tehtävä on ehkäistä ultraviolettisäteilyn pääsyä iholle. Yhdessä voiteessa voi olla suodattimia yksi tai useampia. Suodattimet jaetaan kahteen niiden toimintatapansa mukaan. Jako tapahtuu itseensä imeviin tai pois heijastaviin suodattimiin.

        Absorvoiva suodatin

        Itseensä imeviä eli absorvoivia suodattimia kutsutaan usein myös kemiallisiksi suodattimiksi. Tämän tyyppiset suodattimet toimivat energian muuntajina. Ne imevät ultraviolettisäteilyä ja virittäytyvät korkeampienergiseen tilaan. Tämän jälkeen suodatin palautuu standarditilaansa ja vapauttaa imetyn energian vaarattomampana lämpönä iholle. Säde on kulkenut siis eräänlaisen filtterin läpi.

        Heijastava suodatin

        Heijastavat UV-suodattimet, jotka usein tunnetaan fysikaalisina suodattimina, nimensä mukaisesti heijastavat ultraviolettisäteilyn iholta muuttamatta sen muotoa. Voidaan ajatella siis iholla olevan lukuisia peilejä, jotka heijastavat säteilyn pois iholta. Fysikaalisen suojan voiteissa tuntomerkkinä on ollut niiden jättämä vaalea jälki iholle.

        Useat voiteet ovat kemiallisia tai yhdistelmävoiteita. Mikäli suoja on pelkästään fysikaalinen, siitä on yleensä merkintä erikseen.  Fysikaalisen voiteen teho alkaa lähtökohtaisesti heti. Yhdistelmä- ja kemiallisten voiteiden kanssa on syytä noudattaa sääntöä: levitä voide 20–30 minuuttia ennen kuin altistut auringolle.

        Muista ainakin nämä

        • Suojaudu ensisijaisesti auringolta vaatetuksella ja välttämällä suoraa auringonsäteilyä.
        • Huomioi erityisesti lasten suojautuminen. Heidän ihonsa on herkempi UV-säteilylle.
        • Yksikään voide ei tarjoa 100 % suojaa.
        • Käytä aina aurinkosuojavoidetta, joka suojaa sinua sekä UVA- että UVB-säteilyltä.
        • Käytä tarpeeksi suurta suojakerrointa.
        • Käytä voidetta riittävästi ja lisää sitä tarpeeksi usein.

         

        Suojakertoimet

        EU:n komission suosituksen 647/2006 mukaan aurinkosuojatuotteiden pakkauksissa suojakerroin ilmoitetaan sekä numeerisesti että sanallisesti neljään ryhmään jaettuna oheisen taulukon mukaisesti.

        Mittauksessa todettu kerroin

        Sanallinen ilmaisu pakkauksessa

        Numeerinen ilmaisu pakkauksessa

        Suositeltu UVA-vähimmäiskerroin

        6 – 9,9

        Matala suoja

        6

        Kolmannes merkinnöissä ilmoitetusta suojakertoimesta

        10 – 14,9

        10

        15 – 19,9

        Keskitason suoja

        15

        20 – 24,9

        20

        25 – 29,9

        25

        30 – 49,9

        Korkea suoja

        30

        50 – 59,9

        50

        60 ->

        Erittäin korkea suoja

        50+

         

        UV-suoja-aineet

        UV-suoja-aineet voidaan jakaa liukoisuuden, vaikutukseen aallonpituusalueen ja kemiallisuutensa mukaan erilaisiin suotimiin.  EU:ssa sallittuja orgaanisia suotimia on 25 erilaista, joista reilu 10 on pääasiassa käytössä. Taulukossa suotimet, jotka esiintyvät vähintään 10 %:ssa Allergiaportaalin kosmetiikkatietokannan 200 aurinkosuojatuotteessa.

        INCI-nimi

        Esiintyvyys

        Octocrylene

        65,50%

        Butyl Methoxydibenzoylmethane

        64,50%

        Titanium Dioxide

        50,00%

        Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine

        47,50%

        Ethylhexyl Triazone

        37,00%

        Ethylhexyl Salicylate

        34,50%

        Drometrizole Trisiloxane

        24,50%

        Terephthalylidene Dicamphor Sulphonic Acid

        23,50%

        Ethylhexyl methoxycinnamate

        21,00%

        Methylene-bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

        16,50%

        Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate

        15,50%

        Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid

        13,50%

        Homosalate

        11,00%

        Suojaudu auringolta 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite