Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    SUOJAUDU AURINGOLTA

    Parhaiten auringolta voidaan suojautua käyttämällä riittävää vaatetusta ja välttämällä pitkiä yhtäjaksoisia aikoja auringossa sekä erityisesti aurinkoa keskipäivän tuntien aikaan, jolloin säteily on kaikkein voimakkainta. Helpoimmin palavat ihoalueet, kuten olkapäät, niska ja käsivarret, voidaan suojata käyttämällä esimerkiksi paitaa ja lierihattua tai lippistä. Hattu suojaa myös kasvoja ja silmiä. Sateenvarjo tai aurinkovarjo ovat myös erinomainen suoja. Tämän lisäksi on hyvä suojata iho aurinkosuojavoiteella.


    UV-säteily

    Ultravioletti- eli UV-säteilyä on kahdenlaista. Pitempiaaltoiset UVA-säteet vaikuttavat syvälle ihoon. Ne vaurioittavat ihon tukikudoksia, heikentävät immuunivastetta ja vanhentavat ihoa.

    UVB-säteet sen sijaan vaikuttavat ihon uloimman kerroksen soluihin. UVB-säteet aiheuttavat ihon palamisen ja mahdollisen tulehdusreaktion. Sekä UVA- että UVB-säteilylle altistuminen kasvattaa ihosyövän riskiä.

    Suojautumista ei pidä unohtaa pilviselläkään säällä. UV-säteily tulee myös pilvien läpi, sekä heijastuu mm. lumesta, hiekasta ja vedestä. Makuulla ollessaan saatu säteilymäärä on jopa neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa. 

    Yleiset kysymykset aurinkosuojavoiteista

    Mitä tarkoittaa suojakerroin?

    Suojakerroin tarkoittaa sitä, kuinka moninkertaisen ajan auringossa voi oleskella palamatta verrattuna siihen aikaan, jonka oma iho kestäisi ilman suojaa (suomalaisella iholla tyypillisesti 10-15 minuuttia). Esimerkiksi suojakertoimella 30 olevaa voidetta käyttämällä voit teoriassa viettää auringossa siis 30-kertaisen ajan palamatta verrattuna siihen tilanteeseen, jossa ihosi palaisi ilman voidetta. Suojakerroin SK tai englanniksi SPF (Sun Protection Factor) on ilmoitettuna aurinkosuojavoidepurkissa. Katso lisää suojakertoimista taulukosta alhaalta.

    Onko olemassa vedenkestävää aurinkosuojavoidetta?

    Vedenkestävänä aurinkosuojatuotteena saa mainostaa voidetta, joka säilyttää vähintään 50 % suojatehon kahden 20 minuuttia kestäneen vesikylvyn jälkeenkin. Voidetta tulisi silti lisätä säännöllisesti, jotta riittävä teho voidaan taata.

    Kuinka paljon ja kuinka usein voidetta tulisi lisätä?

    Varmistaakseen, että suoja vastaa suojakertoimen ilmoittamaa lukemaa on voidetta levitettävä riittävästi ja riittävän usein. Nyrkkisääntönä voidaan pitää noin kahta ruokalusikallista voidetta levityskertaa kohti aikuisille ja yhtä lapsille. Lisäämisen tarve riippuu pitkälti tuotteesta. Suositeltua on lisätä voidetta tunnin, parin välein ja aina uinnin, hankautumisen tai pyyhekuivauksen jälkeen.

    Ruskettuuko iho suojakertoimesta huolimatta?

    Vastaus on kyllä. Voide ei estä ruskettumista, se saattaa tehdä siitä hiukan hitaampaa, mutta turvallisempaa. Turha kiirehtiminen rusketuksen tavoittelussa kostautuu usein ja iho palaa herkästi. Auringossa olon jälkeen on hyvä käyttää myös After Sun-voidetta, joka rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa.

     

    Erilaiset suodatintyypit aurinkosuojavoiteissa

    Tärkein ainesosa aurinkosuojavoiteessa on UV-suodatin. Suodattimen tehtävä on ehkäistä ultraviolettisäteilyn pääsyä iholle. Yhdessä voiteessa voi olla suodattimia yksi tai useampia. Suodattimet jaetaan kahteen niiden toimintatapansa mukaan. Jako tapahtuu itseensä imeviin tai pois heijastaviin suodattimiin.

    Absorvoiva suodatin

    Itseensä imeviä eli absorvoivia suodattimia kutsutaan usein myös kemiallisiksi suodattimiksi. Tämän tyyppiset suodattimet toimivat energian muuntajina. Ne imevät ultraviolettisäteilyä ja virittäytyvät korkeampienergiseen tilaan. Tämän jälkeen suodatin palautuu standarditilaansa ja vapauttaa imetyn energian vaarattomampana lämpönä iholle. Säde on kulkenut siis eräänlaisen filtterin läpi.

    Heijastava suodatin

    Heijastavat UV-suodattimet, jotka usein tunnetaan fysikaalisina suodattimina, nimensä mukaisesti heijastavat ultraviolettisäteilyn iholta muuttamatta sen muotoa. Voidaan ajatella siis iholla olevan lukuisia peilejä, jotka heijastavat säteilyn pois iholta. Fysikaalisen suojan voiteissa tuntomerkkinä on ollut niiden jättämä vaalea jälki iholle.

    Useat voiteet ovat kemiallisia tai yhdistelmävoiteita. Mikäli suoja on pelkästään fysikaalinen, siitä on yleensä merkintä erikseen.  Fysikaalisen voiteen teho alkaa lähtökohtaisesti heti. Yhdistelmä- ja kemiallisten voiteiden kanssa on syytä noudattaa sääntöä: levitä voide 20–30 minuuttia ennen kuin altistut auringolle.

    Muista ainakin nämä

    • Suojaudu ensisijaisesti auringolta vaatetuksella ja välttämällä suoraa auringonsäteilyä.
    • Huomioi erityisesti lasten suojautuminen. Heidän ihonsa on herkempi UV-säteilylle.
    • Yksikään voide ei tarjoa 100 % suojaa.
    • Käytä aina aurinkosuojavoidetta, joka suojaa sinua sekä UVA- että UVB-säteilyltä.
    • Käytä tarpeeksi suurta suojakerrointa.
    • Käytä voidetta riittävästi ja lisää sitä tarpeeksi usein.

     

    Suojakertoimet

    EU:n komission suosituksen 647/2006 mukaan aurinkosuojatuotteiden pakkauksissa suojakerroin ilmoitetaan sekä numeerisesti että sanallisesti neljään ryhmään jaettuna oheisen taulukon mukaisesti.

    Mittauksessa todettu kerroin

    Sanallinen ilmaisu pakkauksessa

    Numeerinen ilmaisu pakkauksessa

    Suositeltu UVA-vähimmäiskerroin

    6 – 9,9

    Matala suoja

    6

    Kolmannes merkinnöissä ilmoitetusta suojakertoimesta

    10 – 14,9

    10

    15 – 19,9

    Keskitason suoja

    15

    20 – 24,9

    20

    25 – 29,9

    25

    30 – 49,9

    Korkea suoja

    30

    50 – 59,9

    50

    60 ->

    Erittäin korkea suoja

    50+

     

    UV-suoja-aineet

    UV-suoja-aineet voidaan jakaa liukoisuuden, vaikutukseen aallonpituusalueen ja kemiallisuutensa mukaan erilaisiin suotimiin.  EU:ssa sallittuja orgaanisia suotimia on 25 erilaista, joista reilu 10 on pääasiassa käytössä. Taulukossa suotimet, jotka esiintyvät vähintään 10 %:ssa Allergiaportaalin kosmetiikkatietokannan 200 aurinkosuojatuotteessa.

    INCI-nimi

    Esiintyvyys

    Octocrylene

    65,50%

    Butyl Methoxydibenzoylmethane

    64,50%

    Titanium Dioxide

    50,00%

    Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine

    47,50%

    Ethylhexyl Triazone

    37,00%

    Ethylhexyl Salicylate

    34,50%

    Drometrizole Trisiloxane

    24,50%

    Terephthalylidene Dicamphor Sulphonic Acid

    23,50%

    Ethylhexyl methoxycinnamate

    21,00%

    Methylene-bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

    16,50%

    Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate

    15,50%

    Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid

    13,50%

    Homosalate

    11,00%

    Suojaudu auringolta 
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite