Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        ALOITTELEVAN RETKEILIJÄN OPAS

        Retkeilyinto saattaa hiipiä ja joskus se yllättää. Vaikka olisit aikaisemmin viihtynyt paremmin kaupunkiympäristössä ja mukavuuksien äärellä, saatat huomata lyhyelläkin retkellä, miten rentouttavasti luonto vaikuttaa. Alat haluta takaisin metsään tai merelle. Mietit, miten yöpyä.


        Mitä varusteita kannattaa hankkia ensimmäisiä telttaretkiä varten

        Kun retkeilyinnostus ja vaellusvimma iskee, on yleensä edessä varustehankintoja. Aloittelevalle retkeilijälle varusteet ulkona teltassa yöpymiseen, syömiseen, varusteiden pakkaamiseen ja kantamiseen voivat näyttää aluksi selittämättömältä viidakolta. Budjettiakin pitää miettiä. Mitä kannattaa eri varusteista maksaa, kun varusteen hintahaarukka voi vaihdella kymmenistä satoihin euroihin.

        Tästä oppaasta löydät helposti tiedon ensimmäisten ja oleellisten varusteiden hankintaan. Katso myös vinkit pohdintaan, onko tämä varuste juuri sinulle oikea.

        Lue myös osa 2 aloittelijan oppaasta, jossa muutaman vuoden retkeilleet jakavat omat nappihankintansa sekä pieleen menneet hankinnat (linkki löytyy myös sivun lopussa):

        Vältä nämä aloittelijan mokat varustehankinnoissa »

        Tärkeimmät retkeilyvarusteet lyhyenä listana:

        • Makuupussi
        • Makuualusta
        • Keitin ja astiat
        • Vesipullo ja termos
        • Rinkka
        • Teltta
        • Vaelluskengät

        Ensimmäinen makuupussi on riittävän lämmin ja vie vähän tilaa

        Hyvät yöunet ovat onnistuneiden retkipäivien perusta. Makuupussiin kannattaa panostaa, koska retkeilyinnostus voi kaatua, jos palelet yöllä ja nukut surkeasti. Upeinkin ruskaretki muuttuu harmaaksi huonoilla yöunilla.

        Ensimmäiseksi makuupussiksi kannattaa valita heti kolmen vuodenajan makuupussi. Suomessa kevät ja alkukesä ovat kylmiä ja syksy tulee aikaisin.

        Makuupussista ei kannata säästää. Huonot yöunet pilaavat vaelluksesi. Osta niin lämmin, kevyt ja pieneksi pakkautuva makuupussi, mihin rahasi riittävät. Valitse makuupussi, jossa nk. comfort-lämpötila on -0 astetta tai vähemmän. Jos palelet öisin, voit lisätä villaa päällesi tai käyttää välilakanaa makuupussissa. Jos sinulla on kuuma, pidä vetoketjua auki tai nuku jalat makuupussin ulkopuolella.

        Jos et ole allerginen untuville, valitse suoraan untuvamakuupussi. Untuvamakuupussit ovat kevyempiä ja pakkautuvat pienempään kokoon. Pienempi koko mahtuu paremmin rinkkaan ja muihin pakkauksiin.

        Vinkit:

        • Valitse viisi sopivinta makuupussia. Laadi eri makuupussien ominaisuuksista taulukko, jossa on muuttujina paino, pakkauskoko comfort-lämpöarvo ja hinta. Valitse makuupussi, jossa on sinulle paras yhdistelmä.
        • Jos olet erityisen lyhyt, pitkä tai leveä, ota huomioon makuupussin koko ostopäätöstä tehdessäsi. Long- ja wide-mitoitus on usein näkyvillä makuupussin esittelyssä. Naisille tarkoitetuissa makuupusseissa on enemmän lämmittävää täytettä takapuolen ja alaselän kohdalla.

        Lue lisää makuupussin valinnasta:

        Makuupussin valinta »

        Panosta yöuniin - valitse heti riittävän lämmin ja pehmeä makuualusta

        Ensimmäiseksi makuualustaksi kannattaa suoraan hankkia ilmatäytteinen ja riittävän lämmin (korkea R-arvo) makuualusta. Ilmatäytteisissä alustoissa on useita etuja: ne pakkautuvat pieneen tilaan, ovat kevyitä ja nukkumismukavuus on hyvä.

        Jos mahdollista, panosta makuualustaan, jossa on eristeenä untuvaa tai muuta lämmittävää materiaalia. Joudut muuten alkukesästä ja syksyllä kuljettamaan mukanasi solumuovimakuualustaa lisälämpöä tuottamaan. On järkevää ostaa suoraan kolmen vuodenajantalvikäyttöön tarkoitettu alusta. Maa on kylmä lähes juhannukseen saakka ja viilenee heti syyskuussa.

        Hanki makuualustaan sopiva täyttöpussi tai –pumppu. Se on edullinen ostos, joka lisää leiriytymisen mukavuutta. Makuualustaa ei saa puhaltaa suulla, että sisäosiin ei jää hengityksestä tulevaa kosteutta, joka synnyttää hometta. Joissakin malleissa pussi tai pumppu tulee mukana.

        Lue lisää makuualustan valinnasta:

        Makuualustan valinta »

        Valmista retkellä ruokaa omalla tyylillä - aloittelijalle sopiva keitin

        Helpoin tapa valmistaa retkiruokaa on keittää vettä ja ennallistaa kuivaruokaa. Jos pärjäät retkellä pelkän kuuman veden avulla, valitse nopea ja kompakti keitin, jossa keitinosa ruuvataan suoraan kaasusäiliöön ja kattilassa on kiinnitys keitinosaa varten, kuten Primus Lite+. Litra vettä kiehahtaa plussakelillä parissa minuutissa ja kokonaisuus pakkautuu pieneksi kevyeksi paketiksi.

        Jos nautit retkiruokailusta ja –ruuanlaitosta, valitse kaasukeitin, jossa on mukana useampi kattila ja ehkä myös paistinpannu. Kattilassa voit valmistaa patoja, pastoja, risottoja, keittoja ja puuroja. Kattilallisesta ruokaa syö myös useampi henkilö, jos retkiseurueeseen kuulu muitakin kuin sinä. Kaasukeittimessä on erillinen keitinosa ja kattilat ja kaasu kiinnittyy keittimeen metallisella letkulla. Usein keitin pakkautuu kattiloiden sisään ja on helppo kuljettaa.

        Vinkit:

        • Matalilla jaloilla seisovissa kaasukeittimissä, joissa ei ole integroitua tuulisuojaa voi käyttää oman keittiön sopivia kattiloita. Jos ostat tällaisen keittimen, hanki erillinen tuulisuoja.
        • Kaasutrangia on hyvä keitin, kun retkiseurueeseen kuuluu useampi henkilö. Se toimii tuulisuojan takia hyvin eri säissä. Mukana on monta kattilaa, kahvipannu ja paistinpannu. Trangia on melko painava ja iso keitin. Mieti etukäteen, kuinka paljon joudut kantamaan keitintä ja minkä kokoiseen rinkkaan pakkaat sen.

        Lue opas keittimen hankintaan:

        Retkikeittimen valinta »

        Lue opas kattiloiden ja pannujen valintaan:

        Kattiloiden ja pannujen valinta »

        Tarvitseeko aloittelija erillisiä retkiastioita?

        Ilmankin erillisiä retkiastioita pärjää hyvin. Retkilautaseksi käy pakasterasia. Jos kansi on mukana, voit käyttää rasiaa kuljettamiseen ja säilyttämiseen. Valitse rasia, jossa on täysin tiivis, vedenkestävä kansi. Kansi toimii myös leikkuualustana.

        Termospulloissa on mukana muki, josta voi nauttia kuumat juomat ja kylmät juomat voit juoda suoraan vesipullon suusta.

        Erilliset retkiastiat ovat hyvä hankinta, jos nautit ruuan kattamisesta sekä oman kuksan tai retrohenkisen peltimukin tuomasta ilosta. Toimivin retkiastiahankinta on sisäkkäin pakkautuva retkiastiasetti.

        Paras astiahankinta on kestävä ja pitkävartinen titaaninen tai Kupilkan pitkävartinen lusikkahaarukka.

        Vinkki:

        • Jos haluat säästää tiskissä ja painossa, syöt valmiita retkiruokia suoraan pussista ja juot kokoon taittuvasta silikonimukista.

        Vesipullo ja termos ovat retkeilijän ensimmäisiä hankintoja

        Kun hankit retkeilyyn tarkoitetun vesipullon, varmistat että pullo pysyy retkellä ehjänä eikä vuoda ja retkellä on aina vettä saatavilla. Hanki kiehuvaa vettä kestävä pullo, johon voit kaataa veden keittämisen jälkeen, kun käytät luonnonvesiä. Kun pullossa on levä suuaukko, se on helppo myös tiskata.

        Kiehuvaa vettä kestävän pullon sijaan toinen aloittelijan vaihtoehto on valita pullo, jossa on mukana vedensuodatin. Vatsatauti on ikävä seuralainen retkellä. Pintavesissä saattaa hyvin olla uloste- tai eläinperäisiä taudinaiheuttajia.

        Termospullo on yksi hyödyllisimmistä retkeilyvälineistä. Pärjäät parhaimmassa tapauksessa päiväretkillä tai lyhyillä yöretkillä ilman keitintä, kun otat kuuman veden termokseen ja valmistat ruuan kuivaruokaa ennallistamalla, juot teetä tai pikakahvia.

        Lue lisää juomapullon valinnasta:

        Juomapullon valinta »

        Lue lisää vedenpuhdistimen valinnasta:

        Vedenpuhdistimen valinta »

        Kannattaako aloittelevan retkeilijän ostaa uusi rinkka?

        Istuva anatominen rinkka lisää usean päivän vaellusten mukavuutta. Ensimmäiset telttaretket tapahtuvat kuitenkin usein parkkipaikan läheisyydessä, joten kanto- ja kävelymatkat ovat lyhyitä. Silloin voi käyttää lainarinkkaa, kestokassia tai mitä tahansa riittävän suurta reppua.

        Aloittelevakin retkeilijä tarvitsee oman istuvan rinkan, jos hän tekee yön yli kestäviä, monen päivän vaelluksia. Aloittelevan vaeltajan kannattaa hankkia laadukas, istuva, sopivan kokoinen, anatominen rinkka. Rinkkaostos on hyvä tehdä retkimyyjän avustamana. Rinkka on selässä usein työpäivän verran ja koko pakkaus painaa helposti 15–25 kg. Hyvä rinkka saa vaelluksen sujumaan.

        Lue lisää rinkan valinnasta:

        Rinkan valinta »

        Ensimmäiset varustehankinnat – teltassa yöpyminen

        Retkeillessä ja vaelluksilla yövytään usein teltassa. Siksi teltta on yksi aloittelevan retkeilijän ensimmäisistä hankinnoista. Telttaa joutuu myös kuljettamaan mukanaan, vaikka olisi ajatellut yöpyvänsä kansallispuistojen autiotuvissa tai laavuilla. Niissä saattaa olla täyttä, ja retkeilyetiketin mukaan paikka annetaan aina viimeisenä saapuneelle.

        Teltoissa on erilaisia rakenteita ja malleja. Helppo muistisääntö on, että kupoliteltta sopii parhaiten kallioille, kuten saaristoon sekä metsäisiin olosuhteisiin. Tunneliteltta sopii avotunturiin ja muihin tuulisiin olosuhteisiin.

        Yksin tai kaksin retkeilevälle kahden hengen kupoliteltta on hyvä ensimmäinen teltta. Uusien, hyvälaatuisten telttojen ominaisuudet venyvät kesäretkien lisäksi myöhemmin hieman vaativimpiinkin olosuhteisiin, kuten alkusyksyn tunturiin ja kevättalven metsäyöpymisiin.

        Kupoliteltalle on helpompi löytää pystytyspaikka, koska sen lattiapinta-ala on pienempi. Kupoliteltoissa on myös tunnelitelttoja pienemmät eteistilat, joten ne ovat myös kevyempiä. Osassa kupoliteltoista sisäteltta pystytetään ensin ja sen päälle levitetään ulkokangas. Jos haluat pystyttää teltan yhdellä kertaa, valitse malli, jossa sisäkangas on valmiiksi kiinni ulkokankaassa.

        Jos tiedät, että tulet retkeilemään avotunturissa tai talviretkeily kutkuttelee ajatuksena, on tunneliteltta hyvä ensimmäinen teltta, jota ei tarvitse enää vaihtaa. Tunneliteltan saa myös pystytettyä nopeasti, koska sisäteltta on kiinni ulkoteltassa ja pystyttämisessä on vähemmän vaiheita.

        Vinkit:

        • Kun ostat ensimmäisen telttasi, käy kokeilemassa telttaa myymälässä ja tai katso sisämitat, jos ostat verkosta. Hanki ensimmäiseksi teltaksi riittävän korkea ja leveä teltta, vaikka yöpyisit siellä yksin. Riittävän suuri teltta on sellainen, että mahdut istumaan ja vaihtamaan vaatteet teltan sisällä. Huomioi myös, että saat rinkan ja muut varusteet mahtumaan teltan eteiseen tai sisälle telttaan sateensuojaan.
        • Kiinnitä huomioita teltan painoon, jos haluat kulkea kevyemmin. Jos retkeilyseurueessa on useampi henkilö voi teltan osia jakaa vaelluksella.
        • Kiinnitä huomiota pakkauksen kokoon, jos käytät telttaa pyörävaelluksilla tai kajakissa, joissa pakkaustilaa on rajallisesti.

        Lue lisää teltan valintaoppaasta:

        Teltan valinta »

        Tukeva jalansija - tarvitseeko heti hankkia vaelluskengät?

        Ensimmäisille yön yli retkille voi mennä missä tahansa ulkoiluun sopivissa riittävän joustavissa tai tukevissa kengissä. Tärkeintä erilaisessa maastossa liikkuessa on, että kengissä on riittävän pitävä pohja ja jalkasi pysyvät sopivan lämpiminä.

        Mitään yksiselitteistä ohjetta kenkien valintaan ensimmäisiin telttaöihin ei ole. Kaikki riippuu siitä, miten pitkän matkan liikut retkelläsi, kannatko rinkkaa (ja kuinka painavaa) ja minkälainen sää on. Kun on kuivaa ja lämmintä, voit lähteä tukevissa lenkkareissa. Jos on märkää, retkikenkänä toimii perinteisesti kumisaapas. Jos haluat hankkia uudet kengät lyhyille matkoille ja retkille, tutustu maastolenkkareihin. Malleja löytyy sekä pitkä- että lyhytvartisina.

        Jos aiot vaeltaa, hanki vaelluskengät. Nilkkaa hyvin tukevat ja jäykkäpohjaiset vaelluskengät ovat suositeltava hankinta myös jos liikut kivikkoisessa tai muutoin hyvin hankalakulkuisessa maastossa tai jos kannat mukanasi runsaasti painavaa tavaraa, esimerkiksi valokuvauslaitteistoa.

        Vaelluskenkiä valitessasi kiinnitä huomiota kengän lestiin eli leveyteen sekä niiden jäykkyyteen. Kengän on oltava lisäksi riittävän suuri, jotta varpaat eivät osu kengän kärkeen alamäessäkään. Joudut päättämään myös, haluatko kenkääsi vedenpitävän kalvon vai kengän ilman kalvoa. Kalvottomien kenkien etu on parempi hengittävyys kuumalla kelillä. Jos kenkä kastuu, niin se kuivuu nopeammin. Käytä kenkien valintaan aikaa, vertaile useita eri vaihtoehtoja ja pyydä myyjältä apua.

        Leirissä touhutessa on usein mukavaa, että käytössäsi on toiset kevyemmät kengät eli leirikengät. Leirikenkä saa olla kevyt ja tossumainen, jotta jalat saavat levätä.

        Vinkki:

        • Aja vaelluskengät kunnolla sisään, ennen ensimmäisiä pitkiä kävelymatkoja. Käytä kenkiä päivälenkeillä ja liiku myös epätasaisessa maastossa.

        Lue opas vaelluskenkien valintaan:

        Vaelluskenkien valinta »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite