Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »
    Vaelluskenkien jäykkyysluokitus
    Vaelluskenkien jäykkyys määrittelee oikean käyttökohteen

    Kenkiä, ja erityisesti vaelluskenkiä, käytetään hyvin erilaisissa maastoissa ja olosuhteissa. Kaikki kengät eivät kuitenkaan sovellu kaikkiin maastoihin. Siksi kenkien valmistajat tekevät jalkineita, joiden ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, minkälaisissa maastoissa niitä käytetään. Yksi tälläinen tärkeä vaelluskenkien ominaisuus on jäykkyys.

    Useat vaelluskenkien valmistajat, kuten Hanwag ja Meindl, käyttävät jäykkyysluokitusta A-D. A-luokan kenkä on kevyt ja joustava, kun taas D-luokan kenkä on selkeästi raskaampi ja jäykempi. Alla tarkempi kuvaus eri luokkien kengistä.    Jäykkyysluokka A

    A-luokan kengät ovat kevyitä ja joustavia. Ne on suunniteltu helppoihin maastoihin ja kevyempiin aktivitteetteihin kuten retkeilyyn, matkustamiseen ja jokapäiväiseen käyttöön.

    A-luokan vaelluskengät suojaavat jalkaa hieman paremmin kuin tavalliset juoksukengät, sillä niissä on paksummat pohjat ja lisäpehmikkeet tuomaan lisäsuojaa kovalta maalta. Myös polkujuoksukengät ja jopa hyvillä pohjilla varustetut sandaalit voivat kuulua A-luokan kenkiin. Tällaisia kenkiä voi käyttää poluilla ja reiteillä, jotka ovat hyvin hoidettuja ja helppokulkuisia. A-jäykkyysluokan vaelluskenkiä suositellaan käytettävän helpoilla päiväretkillä lähinnä kesäaikaan.

    Kuvassa oleva Hanwag Tarso Low ES on A/B-luokan kenkä kevyeen retkeilyyn ja matkailuun.

    Jäykkyysluokka B

    B-luokan vaelluskengissä on tukevampi pohjan rakenne ja jämäkämpi pito pidemmille retkille ja helpoille vaelluksille.

    Jämäkämpi pohja ja parempi suojaus tekevät B-luokan kengistä erinomaiset kovemmille alustoille ja polkujen ulkopuolisiin maastoihin. Tukevampi rakenne tarjoaa suojaa nilkalle, mikä mikä on erityisen tärkeää useamman päivän vaelluksilla vaihtelevissa maastoissa. Pohja ja kengän yleinen rakenne joustavat vähemmän kuin A-luokan kengissä, mutta kengät eivät silti ole täysin jäykät. B-luokan vaelluskengät ovat erinomaiset yleiskengät kaikenlaisille vaelluksille.

    Kuvassa oleva Hanwag Tatra Light Bunion GTX on erinomainen esimerkki B-jäykkyysluokan vaelluskengästä.

    Jäykkyysluokka C

    C-luokkaan kuuluvat vaelluskengät sopivat vaativaan, kiviseen ja kallioiseen maastoon raskaalla rinkalla tehtäville vaelluksille.

    C-luokan vaelluskengillä voi vaivatta vaeltaa vuoristossa hankalissa maastoissa täysin polkujen ja reittien ulkopuolella. Niissä on hyvin jäykkä ja jämäkkä pohja, jotka takaavat erinomaisen iskun vaimennuksen kovilla alustoilla. Joihinkin malleihin voi kiinnittää jääraudat. Nilkkojen ja jalkojen loukkaantumisriskin pienentämiseksi kenkiä on hyvä pitää riittävästi jalassa ennen pidempiä vaelluksia. jotta kenkä ehtii mukautua jalan muotoihin. C-luokan kenkien rakenne on suunniteltu antamaan maksimituen ja vaimennuksen jalalle tinkimättä silti vedenpitävyydestä ja hengittävyydestä.

    Kuvan Hanwag Ferrata II GTX on huippulaadukas C-luokan vaellus-/alppikenkä vaativiin maastoihin.

    Jäykkyysluokka D

    D-luokan vaelluskengät ovat erittäin jäykät ja vankkatekoiset kengät, jotka soveltuvat jäätiköille sekä jää- ja vuorikiipeilyyn. Niihin saa tarvittaessa kiinnitettyä myös jääraudat.

    D-luokan vaelluskenkien pohja on erittäin jäykkä ja koko kenkä tarjoaa erinomaisen suojan jalalle missä tahansa maastossa. Näitä kenkiä käytetään yleensä vuoristo-olosuhteissa yhdessä jäärautojen kanssa. Tyypillisen käyttöympäristön johdosta D-luokan kengät ovat yleensä hyvin vuoratut ja lämpimät. Kengät sopivat parhaiten jääkiipeilyyn, mutta eivät sovellu hyvin pitkille vaelluksille. 

    Kuvan Hanwag Omega GTX on tekninen, lämmin ja erittäin kestävää tekoa oleva D-jäykkyysluokan vuoristokenkä.
    Havainnekuva eri jäykkyysluokkien soveltuvuudesta erilaisiin maastoihin
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite