Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vaelluskenkien pohjien haurastuminen

    Säännöllinen käyttö pitää kengät ehjänä ja kunnossa

    Vaelluskenkien pohjat vanhenevat ja haurastuvat, jos kenkiä säilytetään pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Lähes kaikki valmistajat käyttävät polyuretaania (PU) kenkien pohjassa, koska se soveltuu tämäntyyppisiin jalkineisiin ominaisuuksiensa tähden. Sen iskunvaimennusominaisuudet ovat hyvät, ja materiaalina se on kevyttä, joustavaa ja kulutusta kestävää.

    Käyttämättömänä, tai hyvin harvoin käytettynä se, muiden materiaalien tavoin, vanhenee ja haurastuu. Tämän seurauksena pohjat voivat haljeta ja jopa irrota. Myös kenkien hoitamattomuus nopeuttaa haurastumisen alkamista.

    EVA on toinen materiaali mitä osa valmistajista käyttää, mutta sille käy ajan oloon samalla lailla. Se ei haurastu piilossa, sillä sen kulumisen näkee, koska pohjamateriaali ei ole "koteloitu" kuten PU-pohjassa.

    Paras tapa välttää pohjien haurastumista on käyttö

    Ilmankosteus hajottaa polyuretaanipohjan. Syynä on kemiallinen reaktio, hydrolyysi, jossa polyuretaani reagoi kosteuden kanssa. Molekyyliketjut pilkkoutuvat, ja samalla muodostuu happoa, joka nopeuttaa hajoamista. Sateessa tai vesilammikossa kävely ei ole ongelma, koska runsas vesi huuhtoo pois happoa. Ilmankosteus sen sijaan on ongelma. Se tunkeutuu syvälle houkoisen pohjan ilmakupliin ja alkaa syödä muovisolukkoa. Kenkiä käyttäessä ja askeltaessa muodostuu kitkaa ja siten lämpöä, joka haihduttaa kosteutta ja hidastaa hydrolyysin etenemistä.

    Säilytä kenkiä huoneenlämmössä ilmavasti ja valolta suojattuna. Poista pohjalliset kengistä säilytyksen ajaksi, jotta pohjallisten alle jäänyt kosteus pääsee haihtumaan. Älä säilytä kenkiä muovipussista, koska kosteus ei pääse haihtumaan. Kenkien oma pahvilaatikko on yksi parhaista säilytystavoista. Käytä kenkiä säännöllisesti. Parin kuukauden välein tehtävä päiväreissu lähimetsään riittää mainiosti. 

    Asiasta on ollut puhetta Kuningaskuluttaja-ohjelmassa. Kyseessä ei siis ole mitenkään ihmeellinen asia, vaan ihan normaali materiaalin vanheneminen.

    Hoida kenkien nahkaosia hyvin

    Hoitamalla ja vahaamalla kenkien nahkaosia säännöllisesti, voi niitä käyttää jopa vuosikymmeniä. Omaan jalkaan ajan myötä täydellisesti muotoutuneita kenkiä voi käyttää hyvin pitkään vaihtamalla silloin tällöin pohjat.

    Aiheeseen liittyvää:

    Uudet pohjat vaelluskenkiin

    Jos pohjat ovat kuitenkin päässeet haurastumaan, mutta kengät ovat muuten kunnossa, voi useimpiin kenkiin vaihtaa pohjat. Kenkien uudelleenpohjaus on mahdollista kaikkiin Partioaitassa myytäviin Hanwagin, Meindlin, Asolon ja Kavatin kenkiin.

    Aiheeseen liittyvää:

    Suosittuja vaelluskenkiä 
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite