Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        MITÄ VARUSTEITA INTTIIN?

        Armeijan aloituksen lähestyessä on aika miettiä mitä pakata mukaan ja mitä omia vaatteita ja varusteita voi mukaan ottaa. Puolustusvoimat tarjoaa palvelukseen astuville varusmiehille suuren määrän varusteita. Varustesäkki ei kuitenkaan kata kaikkea mitä voisi toivoa, varsinkaan talvikeleille. Tältä sivulta löydät alokkaan varustelistan, vinkit ja varusteet, jotka helpottavat arkea palveluksessa ja tekee kasarmi- ja leirielämästä mukavampaa ja lämpimämpää.

        Vinkit pukeutumiseen


        Pukeudu kerroksittain

        Mitä enemmän vaatekerroksia on päällä, sitä lämpimämpi myös on. Hikoillessa on myös tärkeää siirtää kosteus eli hiki pois ihon pinnalta. Mitä kuivempana ihon saa pidettyä, sitä lämpimämpi olo on. Aluskerrasto lämmittää ihoa vasten ja siirtää kosteuden välikerrastoon. Välikerrasto eristää ja päällimmäinen kerrasto suojaa tuulelta ja kosteudelta. Katso opas Kerrospukeutumisen perusteet »

        Intin aluskerrasto ei siirrä kosteutta yhtä hyvin kuin laadukas merinovillainen kerrasto, joten esim. sisäreidet ja haaravälin iho voi olla ruvella pitkien marssien aikana. Tehokkaasti kosteutta siirtävät housut, esim. merinobokserit auttavat pitämään ihon kuivana ja siten vähentää kosteuden aiheuttamaa hankausta.

        Pukeutuminen marssiin

        Marssit ovat pitkiä ja rankkoja. Monet kävelevät ensimmäistä kertaa pitkiä matkoja. Lisäksi koulutushaarasta riippuen, varusteet voivat olla hyvinkin painavat (esim. kalustomarssi). Sotilaan käsikirjan mukaan sotilaan tulee kyetä kantamaan 15-40 kg tavaraa itsenäisesti. Armeijan sukat siirtävät kosteutta äärimmäisen huonosti eikä niissä ole vahvikkeita ja usein ne ovat aivan liian isot tai pienet. Omien sukkien lisäksi omat kengänpohjalliset auttavat pehmentämään ja tukemaan askelta ja huopapohjalliset pitämään jalat lämpimänä talvella. Muista myös laadukkaat villasukat!

        Marssia varten jalat valmistellaan laittamalla ohutta teippiä, joka suojaa hankaamiselta. Rakkolaastareita on mahdollista saada lääkintämieheltä, mutta lääkintämies ei aina ota sitä mukaan ja potilaita voi olla niin paljon, että rakkolaastaria ei riitä kaikille. Mukaan kannattaa ottaa myös tehokkaita rasvoja, jotka ovat tarkoitettuja kovettuneelle iholle ja laitettavaksi raskaan kävelysuorituksen jälkeen.

        Pelisilmä

        Mieti tarkkaan mitä olet menossa tekemään ja pukeudu sen mukaan. Ota aina mukaan lämmintä ja kuivaa vaatetta. Värillä on väliä. Vain musta tai hyvin tummat sävyt käyvät.

        Vinkit varusteisiin

        Puolustusvoimat tarjoaa varusmiehille laadukkaat varusteet, mutta varsinkin talvella muutama oma lisävaruste takaa mukavuuden ja lämmön.

        Merinovillainen aluskerrasto

        Merinovilla hengittää hyvin ja siirtää kosteutta tehokkaasti. Eli hiki siirtyy iholta ulompiin vaatekerroksiin ja näin iho pysyy kuivempana ja siten lämpimämpänä. Jos sattuukin märkä keli tai hiki virtaa enemmänkin, niin merinovillan hyvä ominaisuus on se, että se lämmittää märkänäkin. Lue tarkemmin merinovillan ominaisuuksista »

        Merinovillaiset sukat ja lämpöpohjalliset

        Intin villasukat lämmittävät, mutta eivät istu jalkaan niin hyvin kuin omat sukat. Merinovillaiset sukat ovat lämpimät ja kuivuvat nopeasti. Tavalliset paksummat villasukat ovat hyvä leirissä ja makuupussissa nukkuessa. Omaan jalkaan paremmin sopivat pohjalliset auttavat jaksamaan paremmin pitkällä marssilla ja huovasta valmistetut lämpöpohjalliset auttavat pitämään jalat paremmin lämpöisenä.

        Pohjalliset 

        Hanskat

        Intin tarjoamat vaihtoehdot ovat ohuet sormikkaat tai paksut rukkaset, jotka eivät sovellu niin hyvin intin tarjoamiin aktiviteetteihin. Talveksi kannattaa ottaa siis mukaan topatut hanskat, jotka pitävät sormet lämpimänä.

        Alokkaan varustelista armeijan aloitukseen

        Kädenlämmittimet

        Leireillä on välillä luppoaikaa ja varusmies saatta joutua seisoskelemaan paikallaan parhaimillaan 6-8h. Liikkumista ei tapahdu joten kädet ja jalat jäätyvät ensimmäisenä.

        Juomarakko

        Juomarakon mukaan ottamiseen on monta hyvää syytä. Helppo kantaa pitkillä marsseilla 1-3 litraa ylimääräistä vettä mukanaan. Voi huolettomammin tankata tasaisesti nestettä ennen tulevia vesipisteitä. Ei tarvitse murehtia helposti hukkuvista vihreistä pulloista. Tetsarissa on paikka juomaraolle.

        Rakkolaastarit

        Etenkin marsseille kannattaa ottaa mukaan omia rakkolaastareita.

        Mikrokuitupyyhe

        Armeija tarjoaa ohuet pyyhkeet, jotka eivät välttämättä ime vettä hyvin. Tästä syystä p-kauden(3kk kestävä aloitusjakso) jälkeen on syytä käyttää omia pyyhkeitä, kun voi vähän vapaammin käyttää omia tuotteita. (periaattessa omia ei saa käyttää, mutta ei valvota enää yhtä tarkasti).

        Ohuet pitohanskat

        Aseen käsittely on helpompi hanskoilla. Armeija tarjoaa ohuet polyesterihanskat, mutta ne eivät istu sopivasti käteen ja sormen päihin jää tyhjää tilaa. Siinä ei myöskään ole pitoa, joten ase voi tuntua ajoittain liukkaalta. Siksipä käteen napakasti istuvat ja semmoiset jossa on hyvä pito ovat tärkeät.

        Karabiinit

        Varusmies saa taisteluliivin tai taisteluvyön. Näihin on mahdollisuus kiinnittää sekä taskuja että karabiineja. Useasti karabiineja kiinnitellään muutama tetsariin, jotta esim. asetta voisi roikottaa siinä. Helpottaa metsässä ryynämistä.

        Retkiruoka ja eväspatukat

        Armeijassa kulutetaan energiaa runsaasti etenkin marsseilla ja leirillä, ja välillä voikin tuntua, että ruokaa saa liian vähän ja liian harvoin. Tästä syystä monet varusmiehet varautuvat energiapatukoilla ja muilla runsasenergisillä välipaloilla. Myös armeijan henkilökunta suosittelee omian eväiden ottamista leireille.

        Käsidesi

        Käsien pesumahdollisuutta ei ole juuri koskaan.

        Vedenpitävä pussi eli kanoottisäkki

        Yleensä ihmiset pakkaavat tavaransa jätesäkkiin, ja vain vaellustaustaiset pakkaavat kuivasäkkeihin. Helpottaa asemiin lähtöä ja tavaroiden nopeaa löytämistä pilkkopimeässä. Myös puhelimelle kannattaa ostaa oma vedenpitävä säilytyspussi.

        Puukko

        Armeija antaa per telttakunta muutaman puukon, mutta ne ovat usein hyvin vahvasti ruosteessa. Omaa elämää helpottaakseen varusmiehen kannattaa hommata oma puukko sekä tarpeellisuuden takia, että konkreettiseksi muistoksi.

        Monitoimityökalu

        Hyvälle monitoimityökalulle löytyy aina käyttöä, niin arjessa kuin armeijassa.

        Otsalamppu

        Muita valonlähteitä ei leireillä juurikaan ole. Yöllä voi olla hankala etsiä omia varusteita, jos reput ovat naamioitu ja 100 muutakin reppua ovat samassa läjässä. Punavalo tarpeellinen, sillä hämäränäkö on tärkeä.

        Korvatulpat

        Varo kuitenkin, ettet nuku liian sikeästi ja pitkään :)

        Rannekello

        Kännykästä ei voi katsoa aikaa, joten rannekello eli ns. Inttirolex on tärkeä, jotta pysyy aikataulussa. Kannattaa valita kello, jossa on valaiseva näyttö, jolloin helposti näkee myös pimeässä makuupussissa milloin täytyy herätä kipinävuoroon tai vartioon.

        Varavirtalähde

        Leireillä kätevä varuste, jolla lataat urheilukellon tai puhelimen.

        Muuta hyödyllistä varustetta 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite