Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    TILAA UUTISKIRJE - VOITA 500 € LAHJAKORTTI »
    Merinovilla
    Monta syytä lumoutua merinovillasta. Sillä on monta hienoa ja jopa ylivertaista ominaisuutta. Se säätää lämpötilaa kehon tarpeen mukaan, joten se on mukavan tuntuinen päällä sekä kesällä että talvella.

    • Se suojaa kylmältä ja tuntuu viileältä kuumalla
    • Se on pehmeä ja lämmin, ja tuntuu miellyttävältä jopa kosteana
    • Se siirtää ja haihduttaa kosteutta hyvin pitäen ihon kuivana myös kesähelteillä
    • Rypistymättömänä se on ihanteellinen matkoille
    • Huonosti syttyvänä se on täydellinen nuotiovaate
    Merinovillalla on vaikuttava kyky käsitellä kosteutta. Se on yhtä aikaa uskomattoman imukykyinen ja samalla vettä hylkivä. Materiaali imee itseensä kosteutta, mutta pinta jää kuivan tuntuiseksi. Merinovillan luonnolliset ominaisuudet hajoittavat pahanhajuisia bakteereita, jotta pääset käyttämään vaatteitasi useamman päivän. Yleensä riittää, että villavaatteita tuulettaa. Vähemmän pesukertoja tarkoittaa vähemmän veden kulutusta, sähkön kulutusta sekä saippuan kulutusta. 100 % merinovillaisesta vaatteesta ei irtoa mikromuoveja vesistöihin. Ja ympäristö kiittää!

    Merinovillasta ei ole paluuta

    Pesulassakin työskennellyt Skanssin Partioaitan myyjä Emma tietää, kuinka villavaatteet pysyvät hyvinä.

    LUE EMMAN OHJEET VILLAVAATTEIDEN HUOLLOSTA

    – Jos vaatteessa ei ole näkyvää likaa, tuuletus riittää. Suoraan iholla olevia vaatteita joutuu toki pesemään useammin. Hankauskohtiin kertyvät nukkapallot ovat lähinnä kosmeettinen haitta, ne voi poistaa nukkakammalla tai käsin nyppimällä, paksuista neuleista myös nukkaleikkurilla. Villapaidan harjaaminen vaateharjalla neuleen suuntaisesti suoristaa villaa ja irrottaa eläinten karvoja. Neuleet on hyvä säilyttää viikattuna. Vaatteet tulisi aina pestä ennen säilytystä, sillä likainen villa houkuttelee tuholaisia.

    Mitä on hyvä muistaa vaatetta pestessä?

    – Vesi on usein paras tahranpoistoaine: kostuta tahraa ennen pesua ja painele pyyhkeellä. Tarkista pesuohje ja käytä aina villapesuainetta. Tavalliset pesuaineet poistavat villan lanoliinia, jolloin kuitu kuivahtaa ja vaatteisiin tulee helpommin reikiä. Osan vaatteista voi pestä koneessa villaohjelmalla alhaisella linkouksella. Värjätyt merinovillavaatteet ovat käsitellympiä ja kestävät satunnaisen pesun arkipyykin joukossa. Jos vaatteessa on voimakkaita hajuja, huuhteluun voi käyttää etikkaa. Muotoile neule kosteana ja kuivata vaakatasossa, niin se pitää muotonsa. Märkä villa venyy helposti.

    Mitä huomioit villapaitaostoksilla?

    – Sataprosenttinen villa on ominaisuuksiltaan paras. Pieni määrä elastaania ja polyamidia tuo kulutuskestävyyttä, mutta akryyli nyppyyntyy herkästi, hiostaa ja on sähköinen. Usein muovikuidut heikentävät villan hengittävyyttä tuomatta juurikaan lisää. Keinokuitu kerää myös hajuja. Minulla on herkästi kuuma. Kun löysin merinovillaiset t-paidat, sen jälkeen ei ole ollut paluuta.

    Merinovillaa saadaan merinolampaista

    Merinolampaita kasvatetaan erityisesti Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Lampaista saatavan villan kuidut ovat selkeästi pidempiä ja ohuempia kuin normaalissa villassa. Merinovilla on erinomainen materiaali ulkoiluun ja ulkoliikuntaan, ja se onkin nykyään yleinen materiaali teknisissä alusvaatteissa. Merinovilla on kevyt, lämmin, tehokkaasti kosteutta siirtävä, eikä se haise pahalle kovankaan käytön jälkeen.

    Merinovillan edut

    Lämmittää tehokkaasti

    Merinovillan yksittäinen kuitu on ohuempi ja normaalia villaa voimakkaammin kihartuvaa, minkä ansiosta materiaaliin muodostuu tuhansia pieniä ilmataskuja, jotka pitävät käyttäjän lämpimänä kylmälläkin säällä.

    Lämmittää myös kosteana

    Merinovilla tuntuu kuivalta ja lämpimältä myös kosteana. Tämä on erityisen hyödyllistä talvisin, kun pidetään taukoa. Pysyt lämpimänä myös tauon aikana vaikka olisitkin hikoillut. Merinovilla myös kuivuu nopeasti.

    Siirtää kosteutta

    Yksi tärkeimmistä merinovillan hienoista ominaisuuksista on sen kyky siirtää kosteutta. Urheillessa ja liikkuessa ihminen hikoilee, jolloin iho kostuu. Iholle jäävä kosteus alkaa nopeasti kylmettämään, ellei sitä saada iholta pois. Merinovilla toimii tässä erinomaisesti ja siirtää iholta kosteutta merkittävästi paremmin kuin keinokuidut.

    Antibakteerinen luonnonmateriaali

    Merinovilla on luonnostaan huono kasvualusta mikrobeille, joten villa ei haise pahalle kovankaan hikoilun jälkeen. Merinovillaista vaatetta ei tarvitse pestä niin usein kuin keinokuituisia. Lisäksi materiaali ei sido itseensä hajuja pitkänkään käytön jälkeen ja usein pelkkä reilu tuuletus käytön jälkeen riittää pesun sijaan. Tarvittaessa merinovaatteen voi pestä pesukoneessa 40 celsiusasteessa. Huuhteluainetta ei suositella. Katso ohjeet villavaatteen pesuun.

    Viilentää lämpimällä

    Merinovilla hengittää erinomaisesti ja tasaa lämpötilaeroja. Siksi siitä valmistetut vaatteet soveltuvat mainiosti käytettäväksi myös kesäaikaan. Hiestä tai vedestä kastunut puuvillainen t-paita pysyy pitkään kosteana ja voi tuntua ikävältä iholla, mutta merinovilla imee kosteutta kuidun sisään pitäen ulkopinnan kuivana ja mukavana, ja se siirtää ja haihduttaa kosteutta hyvin kuivaten kankaan nopeasti.

    Ei kutita

    Koska merinolampaasta saatavan villan kuitu on pitkä ja pehmeä, merinovillainen vaate ei kutita kuten villavaate normaalisti tekee. Lisäksi villa tuntuu iholla pehmeältä.

    Paloturvallinen

    Merinovilla on keinokuituja paloturvallisempi. Sen syttymispiste on yli 500 °C eikä se sula kuten keinokuitu. Vertailun vuoksi puuvillan syttysmipiste on reilu 200°C ja polyesterin sulamispiste n. 250°C, mutta jo reilussa 80°C asteessa materiaali voi venyä ja menettää muotonsa.

    Mitä on new wool?


    Jotkin tuotemerkit saattavat kuvata villamateriaaliaan termillä new wool. Lähtökohtaisesti tämä tarkoittaa uutta, ensimmäistä kertaa prosessoitua villaa, eli suomeksi tavallista villaa, jota ei ole kierrätetty vanhoista villamateriaaleista. Merinovilla voi myös olla new wool, mutta new wool ei sinällään tarkoita merinovillaa.
    Haluatko saada lisätietoa merinovillasta? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean tuotteen.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite