Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Retkeilijän reseptit

        Reseptit


        Tästä oppaasta löydät seuraavat ohjeet (suorat linkit): Lettutaikina» | Tikkupullat» | Makea suklaabanaani» | S'mores» | Tuhkaperunat»| Loimukala»| Helppo nyhtisburgeri»

        Villiruokareseptit ja videot

        9 videota ja 9 reseptiä kesän ja syksyn aikana. Yhteistyössä VILLD:n kanssa julkaisemme yhdeksän herkullista villiruokareseptiä. VILLD-ohjelmassa vaikuttavat Kemikaalicocktail-blogista tuttu Noora Shingler ja huippukokki Ossi Paloneva. Katso reseptit ja jaksot täällä.

        Lettutaikina:


        • 2 l maitoa tai vettä (10 annosta)
        • 6 kananmunaa
        • 2,5 dl vehnäjauhoja
        • 2,5 dl ohrajauhoja
        • öljyä tai voita
        • suolaa
        • hilloa/marjoja ja sokeria valmiille letulle
        • nuotiopannu (meiltä voit ostaa nuotiopannun, jos et sellaista vielä omista)

        Taikinan voi valmistaa kotona etukäteen. Taikinan kuljetukseen sopii esim. Nalgenen pullo, jossa on iso suuaukko. Sekoitetaan maito ja jauhot keskenään. Mikäli käytettävissä ei ole ohrajauhoja, voit tehdä koko taikinan vehnäjauhoista. Sekoitetaan kananmunat taikinaan. Maustetaan suolalla, maun mukaan. Paistetaan öljyä tai voita käyttäen. Lettutaikinaan voi lisätä reilusti öljyä, niin ei tarvita erikseen paistorasvaa. Herkutellaan hillon tai marjojen ja sokerin kera.

        Ihania nuotiohetkiä!

        Tikkupullat:


        • 2 dl maitoa (vesikin käy)
        • 3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita
        • ½ tl suolaa
        • 3 rkl sokeria
        • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa
        • ½ tl kardemummaa
        • 5-6 dl vehnäjauhoja
        • Hillo ja kermavaahto paistettuun tikkupullaan
        • grillitikku
        • makkaratikku tai muu tukeva tikku

        2 dl nestemäärällä saadaan taikinasta n. 12 tikkupullaa. Taikinan teko on erittäin helppoa: kaikki ainekset sekaisin ja vatkaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei tartu sormiin. Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään grillitikun ympärille. Hyvä määrä taikinaa yhteen pullaan on n. kananmunan kokoinen pala. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet menevät päällekkäin. Paista tikkupullia mieluiten hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti.

        Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään reikään lisättyä hilloa. Dippaa pullaa myös kermavaahtoon.

        P.S. Jos yrität paistaa liian nopeasti liian kuumassa saat vain pinnalta palaneen ja sisältä raa’an tikkupullan, joten maltti on valttia! Harjoitus tekee mestarin ;-)

        Makea suklaabanaani:


        • 1 banaani syöjää kohti
        • n. 10 palaa suklaata
        • nuotio tai hiillos
        • lusikka ja puukko

        Tee banaanin kuoren kylkeen puukolla viilto. Täytä viilto suklaapaloilla ja aseta banaani nuotion lämpöön tai hiillokselle. Herkku on valmista, kun suklaa on sulanut ja banaanin kuori muuttunut ruskeaksi. Lusikoi banaanin sisältö suuhusi.

        Huom. Paras tulos syntyy miedolla lämmöllä. Älä laita banaania liekkien ulottuville tai punaisena hehkuvalle hiillokselle, vaan hiukan sivumpaan.

        S'mores:


        • 12 keksiä (esim. Marie) (6 henkilölle)
        • 6 maitosuklaapalaa
        • 6 isoa vaahtokarkkia
        • makkaratikku tai muu tukeva tikku

        Ota keksit, suklaat ja vaahtokarkit hyvin esille. Näin saat helposti kasattua S´mores leivonnaisen, kun olet paahtanut vaahtokarkin. Laita vaahtokarkit (yksi kerrallaan) grillitikkuun. Grillaa vaahtokarkkia, kunnes se on sopivasti pehmentynyt ja paahtunut. Ota yksi keksi ja laita suklaapala keksin päälle. Ota valmiiksi myös toinen keksi. Laita vaahtokarkki tikun kanssa suklaan päälle. Paina kevyesti toinen keksi vaahtokarkin päälle ja vedä tikku pois vaahtokarkin sisältä. Varo polttamasta sormia! Nautiskele heti lämpimänä!

        Todella helppo ja maistuva herkku!

        Tee arjesta juhlaa! Vie läheisesi nuotion ääreen herkuttelemaan.

        Tuhkaperunat:


        • perunoita 1–2 kpl syöjää kohti, jauhoinen lajike, esim. Rosamunda sopii hyvin
        • voita, margariinia tai maustettua tuorejuustoa
        • (suolaa)
        • alumiinifoliota
        • hyvä hiillos

        Hautaa pestyt perunat joko sellaisinaan tai alumiinifolioon kiedottuina hiillokseen. Perunoiden koosta riippuen kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tee kypsään perunaan viilto, laita siihen voita ja nautiskele. Lisää tarvittaessa suolaa. Epäilyttävästä ulkonäöstä huolimatta nämä ovat todella maukkaita!

        Loimukala:


        • Tuore kala (mahdollisimman rasvainen)
        • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
        • puhdas lankku
        • pieniä puutikkuja

        Tee nuotio. Tee sen jälkeen loimutusalusta: tasainen sileä lankku tai pöllin puolisko, johon mahtuu kalan filee(t). Vuole valmiiksi 5-6cm puutappeja, joissa toinen pää on terävä. Katso kiinnityskohdat valmiiksi kalan koon ja muodon mukaan, ja poraa puukon kärjellä lankkuun reiät tapeille. Etsi sopivat pöllit lankun taakse siten, että se pysyy sopivassa vinossa pystyasennossa. Perkaa ja fileoi kala, jätä nahka kiinni. Ei haittaa, jos jää ruotoja. Tee nahkaan reiät puukolla niihin kohtiin, joihin kiinnitystapit tulevat. Kiinnitä fileepala(t) lankkuun puutikuilla. Aseta lankku kaloineen sellaiselle etäisyydelle nuotiosta, että kättä voi pitää samassa kohtaa 10 sekuntia. Kala on kypsä kun ruodot tai evät irtoavat helposti.

        Helppo nyhtisburgeri:


        • 150 g nyhtökauraa (4 annosta)
        • 4 sämpylää
        • 2 rkl rypsiöljyä
        • paprikajauhetta
        • chilijauhetta
        • 2 tomaattia
        • kurkkua
        • Punasipuli
        • salaatinlehtiä
        • nuotiopannu (meiltä voit ostaa nuotiopannun jos et sellaista vielä omista)

        Helpot ja maukkaat burgerit valmistuvat nuotiopannulla, joko retkikeittimen liekillä tai nuotiolla paistaen. Aloita sekoittamalla paprikajauhe ja chilijauhe ruokalusikalliseen rypsiöljyä ja kaada öljy-mausteseos nyhtökauran sekaan. Sekoita hyvin ja jätä imeytymään siksi aikaa kun viipaloit tomaatit, sipulin ja kurkun sopivan ohuiksi viipaleiksi.

        Lämmitä pannu kuumaksi joko nuotiolla tai retkikeittimellä ja lisää ruokalusikallinen rypsiöljyä pannulle. Kaada nyhtis mausteöljyineen pannulle ja paista pienellä liekillä. Lisää sämpylän puolikkaat nyhtiksen päälle paahtumaan. Käännä sämpylän puolikkaat ja sekoita nyhtistä välillä, jottei se tartu pannuun. Kun sämpylät alkavat rapeutua, on nyhtiskin valmista. Lisää nyhtis sämpylän alapuolikkaalle ja majoneesi nyhtiksen päälle, mikä helpottaa hampurilaisen kasassa pysymistä. Lisää viipaloidut vihannekset ja salaatinlehti sekä sämpylän kansi. Nauti maukas burger hyvässä seurassa esimerkiksi raikkaan veden kera.

        Blogissamme on paljon lisää helppoja ja maukkaita reseptejä retkiruokailuun! Lue lisää reseptejä blogista »

        Suositut nuotiovarusteet 

        Suositut astiat ja aterimet 

        Suosituimmat tuotemerkit

        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite