/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Retkeilijän reseptit

        Tikkupullat

        Tikkupullan ainekset n. 12 kpl:

        • 2 dl maitoa (vesikin käy)
        • 3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita
        • ½ tl suolaa
        • 3 rkl sokeria
        • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa
        • ½ tl kardemummaa
        • 5-6 dl vehnäjauhoja
        • Hillo ja kermavaahto paistettuun tikkupullaan
        • grillitikku
        • makkaratikku tai muu tukeva tikku

        2 dl nestemäärällä saadaan taikinasta n. 12 tikkupullaa. Lehmänmaidon sijasta voit käyttää myös kasvipohjaista maitoa esim. kauramaitoa tai soijamamaitoa. Niillä saa myös muutettua hieman taikinan makua, ja kannattaakin kokeilla eri yhdistelmiä ja löytää itselleen maukkain taikina.

        Tikkupullataikinan teko on erittäin helppoa: kaikki ainekset sekaisin ja vatkaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei tartu sormiin. Jauhojen määrään vaikuttaa ilmankosteus, joten tarkka jauhojen määrä vaihtelee aina tilanteen mukaan. Kannattaa myös kokeilla eri jauhoja, esimerkiksi 1/3 tattarijauhoja ja 2/3 vehnäjauhoja. Pelkästään tattarijauhoja käyttämällä saa taikinasta gluteenittoman.

        Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään sormenpaksuisen tikun ympärille. Hyvä määrä taikinaa yhteen pullaan on n. kananmunan kokoinen pala. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet ovat kiinni toisissaan. Paista tikkupullia hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti.

        Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään koloon lisättyä hilloa tai kermavaahtoa. Tai molempia.

        Jos yrität paistaa liian nopeasti liian kuumassa saat vain pinnalta palaneen ja sisältä raa’an tikkupullan, joten maltti on valttia! Harjoitus tekee mestarin ;-)

        Pro tip! Oman taikinan sijaan voit käyttää myös kaupasta saatavaa tölkkicroissantia taikinana.

        Nuotiolla paistamisen sijasta tikkupullan paistaminen onnistuu hyvin myös risukeittimellä. Vältä siis ruuhkaisat, suosituimmat nuotiopaikat, ja etsi oma paikka ja nauti luonnon rauhasta.

        Retkikokin keittiöön 
        Suositut astiat ja aterimet 

        S'mores


        • 12 keksiä (esim. Marie) (6 henkilölle)
        • 6 maitosuklaapalaa
        • 6 isoa vaahtokarkkia
        • makkaratikku tai muu tukeva tikku

        Ota keksit, suklaat ja vaahtokarkit valmiiksi esille. Näin saat helposti kasattua S´mores leivonnaisen, kun olet paahtanut vaahtokarkin. Laita vaahtokarkit (yksi kerrallaan) makkaratikkuun. Grillaa vaahtokarkkia, kunnes se on sopivasti pehmentynyt ja paahtunut. Ota yksi keksi ja laita suklaapala keksin päälle. Ota valmiiksi myös toinen keksi. Laita vaahtokarkki tikun kanssa suklaan päälle. Paina kevyesti toinen keksi vaahtokarkin päälle ja vedä tikku pois vaahtokarkin sisältä. Varo polttamasta sormia! Nautiskele heti lämpimänä!

        Todella helppo ja maistuva herkku!

        Folionyytit

        Yksi helpoimmista tavoista valmistaa maukasta ruokaa nuotiolla on folionyytit. Pilkotut juurekset ja vihannekset kypsyvät folion sisällä sillä aikaa kun sinulle jää aikaa nauttia luonnosta. Kokeile myös herkullista haudutettua leipäjuustoa!

        Foliovihannekset

        • Perunaa
        • Porkkanaa
        • Lanttua
        • Paprikaa
        • Sipulia
        • Valkosipulia
        • Suolaa
        • Pippuria
        • Muita mausteita oman maun mukaan
        • Tuorejuustoa

        Pilko kaikki kasvikset. Mitä pienemmiksi pilkot, sitä nopeammin ne valmistuvat. Sekoita folion päällä pilkotut vihannekset, mausteet ja tuorejuusto keskenään. Sulje folio tiiviisti. Foliota kannattaa laittaa myös toinen kerros varmuuden vuoksi. Asettele folionyytti hiillokselle tai nuotioon, mutta varo ettei se joudu liian kuumaan. Kypsyminen vie n. 20 minuuttia. Foliovihannekset toimii erityisen hyvin loimulohen kanssa.

        Leipäjuusto

        Kermassa ja kanelissa haudutettu leipäjuusto on mitä parhain jälkiruoka. Se syntyy helposti. Tarvitset:

        • 300 g leipäjuustoa
        • 2 dl kuohukermaa
        • Kanelia
        • 2dl lakkaa eli hillaa (myös hillo käy)
        • Sokeria, jos haluat erityisen makeaa
        Pilko leipäjuusto paloiksi ja aseta foliolle. Taivuta laitoja niin, että saat kaadettua kerman päälle. Ripottele päälle vielä kanelia. Sulje folionyytti ja paista hiilloksella n. 5 minuuttia. Varo ettet aseta liian kuumalle hiillokselle, jotta leipäjuusto ei kärähdä. Nosta juustopalat lautaselle ja lisää marjat tai hillo sekä halutessasi sokeri. Tarjoile kuumana.

        Lettutaikina

        • 2 l maitoa tai vettä (10 annosta)
        • 6 kananmunaa
        • 2,5 dl vehnäjauhoja
        • 2,5 dl ohrajauhoja
        • öljyä tai voita
        • suolaa
        • hilloa/marjoja ja sokeria valmiille letulle
        • lettupannu

        Taikinan voi valmistaa kotona etukäteen. Taikinan kuljetukseen sopii juomapullo, josta on myös helppo kaataa taikinaa pannulle. Leveä suuaukkoinen pullo on helpoin tiskata. Sekoitetaan maito ja jauhot keskenään. Mikäli käytettävissä ei ole ohrajauhoja, voit tehdä koko taikinan vehnäjauhoista. Myös tattarijauhoja voi kokeilla, näin saat venäläisiä blinilettuja. Maidon sijaan voit kokeilla myös kaura- tai mantelimaitoa. Sekoitetaan kananmunat taikinaan. Maustetaan suolalla maun mukaan. Paistetaan öljyä tai voita käyttäen. Lettutaikinaan voi lisätä reilusti öljyä, niin ei tarvita erikseen paistorasvaa. Herkutellaan hillon tai marjojen ja sokerin kera.

        Ihania nuotiohetkiä!

        Makea suklaabanaani


        • 1 banaani syöjää kohti
        • n. 10 palaa suklaata
        • nuotio tai hiillos
        • lusikka ja puukko

        Tee banaanin kuoren kylkeen puukolla viilto. Täytä viilto suklaapaloilla ja aseta banaani nuotion lämpöön tai hiillokselle. Herkku on valmista, kun suklaa on sulanut ja banaanin kuori muuttunut ruskeaksi. Lusikoi banaanin sisältö suuhusi.

        Huom. Paras tulos syntyy miedolla lämmöllä. Älä laita banaania liekkien ulottuville tai punaisena hehkuvalle hiillokselle, vaan hiukan sivumpaan.

        Pro tip! Tee herkusta vielä herkumpi ja lisää mukaan suolapähkinöitä ja vaahtokarkkia.

        Tuhkaperunat

        • perunoita 1–2 kpl syöjää kohti, jauhoinen lajike, esim. Rosamunda sopii hyvin
        • voita, margariinia tai maustettua tuorejuustoa
        • (suolaa)
        • alumiinifoliota
        • hyvä hiillos

        Hautaa pestyt perunat joko sellaisinaan tai alumiinifolioon kiedottuina hiillokseen. Perunoiden koosta riippuen kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tee kypsään perunaan viilto, laita siihen voita ja nautiskele. Lisää tarvittaessa suolaa. Epäilyttävästä ulkonäöstä huolimatta nämä ovat todella maukkaita!

        Loimukala

        • Tuore kala (mahdollisimman rasvainen)
        • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
        • puhdas lankku
        • pieniä puutikkuja

        Tee nuotio. Tee sen jälkeen loimutusalusta: tasainen sileä lankku tai pöllin puolisko, johon mahtuu kalan filee(t). Vuole valmiiksi 5-6cm puutappeja, joissa toinen pää on terävä. Katso kiinnityskohdat valmiiksi kalan koon ja muodon mukaan, ja poraa puukon kärjellä lankkuun reiät tapeille. Etsi sopivat pöllit lankun taakse siten, että se pysyy sopivassa vinossa pystyasennossa. Perkaa ja fileoi kala, jätä nahka kiinni. Ei haittaa, jos jää ruotoja. Tee nahkaan reiät puukolla niihin kohtiin, joihin kiinnitystapit tulevat. Kiinnitä fileepala(t) lankkuun puutikuilla. Aseta lankku kaloineen sellaiselle etäisyydelle nuotiosta, että kättä voi pitää samassa kohtaa 10 sekuntia. Kala on kypsä kun ruodot tai evät irtoavat helposti.

        Helppo nyhtisburgeri

        • 150 g nyhtökauraa (4 annosta)
        • 4 sämpylää
        • 2 rkl rypsiöljyä
        • paprikajauhetta
        • chilijauhetta
        • 2 tomaattia
        • kurkkua
        • Punasipuli
        • salaatinlehtiä
        • nuotiopannu (meiltä voit ostaa nuotiopannun jos et sellaista vielä omista)

        Helpot ja maukkaat burgerit valmistuvat nuotiopannulla, joko retkikeittimen liekillä tai nuotiolla paistaen. Aloita sekoittamalla paprikajauhe ja chilijauhe ruokalusikalliseen rypsiöljyä ja kaada öljy-mausteseos nyhtökauran sekaan. Sekoita hyvin ja jätä imeytymään siksi aikaa kun viipaloit tomaatit, sipulin ja kurkun sopivan ohuiksi viipaleiksi.

        Lämmitä pannu kuumaksi joko nuotiolla tai retkikeittimellä ja lisää ruokalusikallinen rypsiöljyä pannulle. Kaada nyhtis mausteöljyineen pannulle ja paista pienellä liekillä. Lisää sämpylän puolikkaat nyhtiksen päälle paahtumaan. Käännä sämpylän puolikkaat ja sekoita nyhtistä välillä, jottei se tartu pannuun. Kun sämpylät alkavat rapeutua, on nyhtiskin valmista. Lisää nyhtis sämpylän alapuolikkaalle ja majoneesi nyhtiksen päälle, mikä helpottaa hampurilaisen kasassa pysymistä. Lisää viipaloidut vihannekset ja salaatinlehti sekä sämpylän kansi. Nauti maukas burger hyvässä seurassa esimerkiksi raikkaan veden kera.

        Villiruokareseptit ja videot

        9 videota ja 9 reseptiä. Yhteistyössä VILLD:n kanssa julkaisemme yhdeksän herkullista villiruokareseptiä. VILLD-ohjelmassa vaikuttavat Kemikaalicocktail-blogista tuttu Noora Shingler ja huippukokki Ossi Paloneva.

        Aiheina ja pääraaka-aineina jaksoissa ovat: korvasieni, takiaisenjuuri, koivu, merikaali, variksenmarja, ruusunmarja, tatti ja pakuri.

        Katso reseptit ja jaksot täällä.

        Blogi

        Blogistamme löydät lisää maukkaita reseptejä ja hyödyllisiä vinkkejä retkiruokailuun!

        Lue lisää reseptejä blogista »

        Suosituimmat tuotemerkit

        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite