/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Retkeilijän reseptit

    Retken herkullisin hetki

    Ruuan valmistamisessa ja ruokailussa ulkona on oma taikansa, ja monille ruokatauko onkin yksi retken kohokohdista. Laadukkailla tuotevalinnoilla teet retkiruokailusta todellisen elämyksen. Oletko jo kokeillut lettujen paistamista nuotiolla?

    Lettutaikina

    Taikinan voi valmistaa kotona etukäteen. Taikinan kuljetukseen sopii juomapullo, josta on myös helppo kaataa taikinaa pannulle. Leveäsuuaukkoinen pullo on helpoin tiskata.

    • 1 l maitoa tai vettä (10 annosta)
    • 6 kananmunaa
    • 2,5 dl vehnäjauhoja
    • 2,5 dl ohrajauhoja
    • öljyä tai voita
    • suolaa
    • hilloa/marjoja ja sokeria valmiille letulle
    • lettupannu

    Riko ja sekoita ensin munat ja lisää n. puolet maidosta. Lisää jauhoja pienissä määrin koko ajan sekoittaen niin ettei jauhoklimppejä enää löydy, tarvittaessa lisää maitoa. Kun olet saanut sekoitettua tasaisen melko paksun taikinan, lisää loput maidot ja sekoita. Voit käyttää vähemmän tai enemmän jauhoja riippuen kuinka paksun taikinan haluat. Mikäli käytettävissä ei ole ohrajauhoja, voit tehdä koko taikinan vehnäjauhoista. Myös tattarijauhoja voi kokeilla, näin saat gluteenittomia lettuja tai venäläisiä blinilettuja. Maidon sijaan voit kokeilla myös kaura- tai mantelimaitoa. Maustetaan suolalla maun mukaan. Paistetaan öljyä tai voita käyttäen. Kaada taikinaa kuumaan pannuun yhteen kohtaan ja pannua kääntelemällä levitä se tasaisesti. Lettutaikinaan voi lisätä reilusti öljyä, niin ei tarvita erikseen paistorasvaa. Herkutellaan hillon tai marjojen ja sokerin kera.

    Ihania nuotiohetkiä!

    Retkikokin keittiöön 
    Suositut astiat ja aterimet 

    Tikkupullat

    Tikkupullan ainekset n. 12 kpl:

    • 2 dl maitoa (vesikin käy)
    • 3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita
    • ½ tl suolaa
    • 3 rkl sokeria
    • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa
    • ½ tl kardemummaa
    • 5-6 dl vehnäjauhoja
    • Hillo ja kermavaahto paistettuun tikkupullaan
    • grillitikku
    • makkaratikku tai muu tukeva tikku

    2 dl nestemäärällä saadaan taikinasta n. 12 tikkupullaa. Lehmänmaidon sijasta voit käyttää myös kasvipohjaista maitoa esim. kauramaitoa tai soijamamaitoa. Niillä saa myös muutettua hieman taikinan makua, ja kannattaakin kokeilla eri yhdistelmiä ja löytää itselleen maukkain taikina.

    Tikkupullataikinan teko on erittäin helppoa: kaikki ainekset sekaisin ja vatkaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei tartu sormiin. Jauhojen määrään vaikuttaa ilmankosteus, joten tarkka jauhojen määrä vaihtelee aina tilanteen mukaan. Kannattaa myös kokeilla eri jauhoja, esimerkiksi 1/3 tattarijauhoja ja 2/3 vehnäjauhoja. Pelkästään tattarijauhoja käyttämällä saa taikinasta gluteenittoman.

    Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään sormenpaksuisen tikun ympärille. Hyvä määrä taikinaa yhteen pullaan on n. kananmunan kokoinen pala. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet ovat kiinni toisissaan. Paista tikkupullia hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti.

    Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään koloon lisättyä hilloa tai kermavaahtoa. Tai molempia.

    Jos yrität paistaa liian nopeasti liian kuumassa saat vain pinnalta palaneen ja sisältä raa’an tikkupullan, joten maltti on valttia! Harjoitus tekee mestarin ;-)

    Pro tip! Oman taikinan sijaan voit käyttää myös kaupasta saatavaa tölkkicroissantia taikinana.

    Nuotiolla paistamisen sijasta tikkupullan paistaminen onnistuu hyvin myös risukeittimellä. Vältä siis ruuhkaisat, suosituimmat nuotiopaikat, ja etsi oma paikka ja nauti luonnon rauhasta.

    Villiruokareseptit ja videot

    9 videota ja 9 reseptiä. Yhteistyössä VILLD:n kanssa julkaisemme yhdeksän herkullista villiruokareseptiä. VILLD-ohjelmassa vaikuttavat Kemikaalicocktail-blogista tuttu Noora Shingler ja huippukokki Ossi Paloneva.

    Aiheina ja pääraaka-aineina jaksoissa ovat: korvasieni, takiaisenjuuri, koivu, merikaali, variksenmarja, ruusunmarja, tatti ja pakuri.

    Katso reseptit ja jaksot täällä.

    Katso retkiruokalu-webinaarin tallenne

    Retkeilyn alkeet - retkiruokailu, virtuaalisen klubi-illan 15.3.2021 tallenne, puhujana Silja Vuohensilta

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite