Nauti kesästä marjaretkellä. Taio sen jälkeen marjaretken mustikat ja -vadelmat syksyä varten makeiksi retkiherkuiksi. Jo litrasta marjoja teet pellillisen makeita marmeladeja, terveellisiä marjaremmejä tai omia viinikumeja.
Marjaremmejä, marmeladia ja viinikumeja on uskomattoman helppo valmistaa. Jokaisessa karkissa ja retkieväässä on varmasti tallella kesän maku marjojen vahvoissa aromeissa eikä yhtään lisäaineita. Marmeladeihin hujahtaa sokeria, mutta muuten makeutusta voi säädellä oman maun mukaan, jos kaipaat sokerittomia herkkuja itselle tai lapsille.
Tee herkut valmiiksi seuraavalle vaelluksellesi, anna niitä lahjaksi retkeilevälle ystävälle tai perheenjäsenelle. Marmeladit ja viinikumit säilyvät viileässä. Viinikumit kannattaa popsia nopeammin, että ne eivät homehdu. Mutta marjaremmit säilyvät kuivassa paikassa joitakin viikkoja. Jos säilytät nameja pidempään, laita ne pakastimeen odottamaan oikeaa retkihetkeä.
Mustikoista tai muista kesän marjoista syntyy uskomattoman herkullisia marmeladikarkkeja. Itse tehdyt marmeladit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, joten ne sopivat erilaisiin ruokavalioihin. Marmeladissa on mukavasti energiaa ja hiilihydraatteja. Ne käyvät siksi vaelluskarkeiksi ja muistuttavat leppoisista kesäpäivistä syksyn retkien ylämäissä.
Valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa. Karkkien hyydyttäminen ja kuivattelu vie kuitenkin useamman päivän. Marmeladit säilyvät hyvin, joten voit tehdä niitä hyvissä ajoin ennen retkeä tai säästää lahjaksi annettavaksi.
Tarvitset
Tee itse viinikumeja kesän marjoista, kun haluat vähäsokerisia ja lisäaineettomia karkkeja! Valmistuksessa käytettävä gelatiinijauhe on eläinperäinen tuote, joten nämä karkit sopivat vain sekaruokavalioon. Itsetehdyt viinikumit kuitenkin säilyvät hyvin. Valmistamisen aikana syntyvät ylimääräisen marjamassan voi käyttää marjaremmeihin.
Viinikumien valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa. Hyydyttäminen vie vain muutaman tunnin. Jo litrasta marjoja saat 200 g värikkäitä karkkeja.
Tarvitset
Valmistusohje
Marjaremmit ovat herkullinen välipala retkellä. Niistä pitävät lapset ja aikuiset. Remmejä voi valmistaa myös hedelmäsoseista, kun tuoreita marjoja ei ole saatavilla. Kesän marjoista valmistat niin herkullisia remmejä, että niitä ei kannata maistaa nälkäisenä, jos meinaat säästää ne retkelle.
Marjaremmejä on mutkattoman helppoa valmistaa. Kuivattaminen vie kuitenkin aikaa ja pari yritystä ja erehdystä ehkä tarvitaan, että levystä tulee sopivan ohut. Levy voi jäädä märäksi tai toisaalta kovettua liikaa. Jos säilöt marjaremmejä, säilytä niitä varmuudeksi pakastimessa kuten muitakin kuivattuja ruokia, jotta ne eivät homehdu.
Tarvitset
Valmistusohje