Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        TALVIRETKEILYVARUSTEET

        Talviretkeilyn hienous piilee lumisissa maisemissa, tähtikirkkaissa pakkasöissä ja kevätauringon kirkastamilla hangilla. Mutta miten tahansa talvella retkeileekin, joutuu aina ottamaan huomioon talveen keskeisen elementin – kylmyyden. Talviretkeilyvarusteiden ero kesävarusteisiin liittyy yleensä eristävyyteen sekä miten ne sopivat paremmin talven kylmiin, lumisiin ja tuulisiin olosuhteisiin. Tässä oppaassa on vinkkejä talvivarusteiden valintaan.

        Opettele valitsemaan oleellisimmat, lämmittävimmät ja kestävimmät varusteet talviretkeilyyn

        Kun olet hankkinut uusia varusteita, varmista, että hallitset talviretkeilyvarusteesi. Käytä varusteitasi aluksi helpoissa retkiolosuhteissa, jotta opit käyttämään niitä nopeasti ja pakkaamaan kätevästi.

        Testaa kaikki uudet varusteet ennen talviretkeä, jotta olet täysin varma niiden sopivuudesta talviretkeilyyn. Pakkaa kaikki varusteet vesitiiviisti ja mieti etukäteen, miten löydät ja käsittelet varusteita rukkaset kädessä tai pakkasessa paljain käsin.

        Kesäretkivarusteistakin voi ensimmäisille kylmän vuodenajan retkille tuunata talvikelpoisia. Mutta jos aikomuksenasi on viettää aikaa talvella leirissä tai vaelluksilla, huomaat pian, mitkä varusteet helpottavat talviretken sujuvuutta ja opit arvostamaan talviretkeilyyn tarkoitettujen varusteiden toimivuutta.

        Talviretkeilyvarusteet »

        Nuku hyvin talviretkellä – enemmän eristettä makuupussiin ja -alustaan

        Talvimakuupussit ja talvikäyttöön sopivat ilmatäytteiset alustat ovat kesäserkkujaan paremmin eristettyjä. Lisäeristeet tuovat varusteisiin enemmän painoa ja muhkeutta, mutta hengittävät laadukkaat materiaalit pitävät sinut lämpimänä ja kuivana läpi yön.

        Kun valitset makuupussia kylmiin olosuhteisiin, tarkista comfort-, limit- ja extreme-lämpötila. Nämä arvot kertovat suosituksen, miten kylmässä makuupussillasi on mukava nukkua, mikä on sen käytön suositeltu alin lämpötila ja kuinka kylmässä sitä voi käyttää selviytymiseen.

        • Comfort: lämpötila (esim. -4 astetta), jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia naiselle, aloittelevalle retkeilijälle tai helposti palelevalle.
        • Limit: lämpötila (esim. -10 astetta), jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle tai henkilölle joka ei helposti palele.
        • Extreme: alin lämpötila (esim. -28 astetta), jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta. Tätä arvoa ei juurikaan kannata huomioida valitessa makuupussia normaaliin retkeilykäyttöön.

        Makuupussin lämpöisyyteen vaikuttaa untuvien tai vanutäytteen määrä sekä miten ne on ommeltu pussin sisään. Untuvan eristävyys ilmoitetaan fill power -lukuna. Mitä suurempi arvo, sitä paremmin se eristää.

        Talviretkeillessä kesäpussia ja kolmen vuodenajan makuupussia voi käyttää päällekäin, kun olet valinnut laadukkaista hengittävistä materiaaleista valmistetut makuupussit. Sisempi pussi kannattaa olla untuvapussi ja päällimmäinen kuitupussi. Kuitu kestää paremmin kosteutta ja sen saa kuivaksi nopeammin. Päällä oleva kuitupussi ottaa vastaan kaiken kasteveden ja kondenssiveden pitäen sisemmän untuvapussin kuivana.

        Lue lisää makuupussin valinnasta:

        Makuupussin valinta »

        Talvimakuualustoissa on sekä enemmän kokoa että lisäeristettä. Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvolla. R-arvo kertoo makuualustan eristävyydestä, eli kuinka tehokkaita alustan materiaalit ovat estämään lämmön kulkeutumista materiaalin toiselle puolelle. R-arvoa voi käyttää makuualustojen keskinäisessä vertailussa, näin löydät itsellesi käyttötarkoitukseesi sopivan alustan. Neljän vuodenajan alustan tulisi olla R-arvoltaan ainakin 5 ja yli -20 pakkasilla yli 5.

        Ilmatäytteinen makuualusta voi puhjeta, ja tällöin on hyvä olla varalla solumuovinen alusta. Se on tilaa vievä, mutta kevyt solumuovinen alusta on kätevää pakata rinkkaan tai talvivaelluksella sen voi sitoa ahkion aisoihin. Solumuovinen makuualusta on myös hyvä istuinalusta tai alusta polville, kun touhutaan lumessa.

        Lue lisää makuualustan valinnasta:

        Makuualustan valinta »

        Tuiskua ja tuiverrusta – näppisäännöt talviteltan hankintaan

        Laadukkaalla kolmen vuodenajan teltalla pärjää talvellakin suojaisissa olosuhteissa metsässä. Telttaa ei tarvitse päivittää ensimmäisiä talviretkiä varten.

        Talvitelttailuun tuo mukavuutta telttamalli, jossa on eteistila eli absidi, jossa voi pitää varusteita.

        Talviteltan tärkein ominaisuus ja eroavaisuus kesätelttoihin on hyvä tuuletus. Kosteuden on päästävä teltasta pois, jottei se kondensoidu teltan kattoon pisaroiksi ja ala pikkuhiljaa kastelemaan myös talviretkeilijän varusteita. Kunnon talvitelttojen tuuletusaukkojen sulut ovat suojattu lumelta, jotta lumi ei pääse telttaan sisälle, mutta tuuletus toimii silti hyvin.

        Teltan liepeiden tulee ulottua täysin maahan asti, jotta tuuli ei pääse sisälle liepeiden alta eikä lennätä lunta teltan sisään. Joissakin talviteltoissa on erilliset lumiliepeet, jotka ulottuvat puolisen metriä maahan. Näiden liepeiden päälle voi kasata lunta ja siten varmistaa, ettei tuuli tuiverra sisälle ja heitä lunta sisään. Lumikinokset tekevät teltasta myös tukevamman tuulta vastaan.

        Talvella tarvitset teltan pystytyksen normaalikiiloja pidemmät lumikiilat.

        Lue lisää teltan valinnasta talviretkelle:

        Teltan valinta »

        Talvella telttailessa tulee lisähaasteena uudet elementit verrattuna kesään: kylmä ja lumi. Katso oppaastamme vinkit talvitelttailun perusteisiin:

        Talvitelttailun alkeet »

        Liiku lumilla – valitsetko sukset vai lumikengät?

        Suosituissa kansallispuistossa, virkistysalueilla ja merkittävillä luonnonnähtävyyksillä polut on useimmiten tampattu auki ja siellä voi liikkua kävellen.

        Talvella on kuitenkin mahdollisuus nauttia lumella liikkumisesta ja sitä varten on hyvä olla lumikengät, ladulle tai umpihankeen sopivat sukset tai karvapohjasukset. Valitse sukset sen mukaan, missä maastossa liikut eniten.

        Suksia hankkiessasi ota myös huomioon, tarvitsetko nousukarvat ja minkälainen sidemalli niissä on. Selvitä etukäteen, tarvitseeko siteeseen ostaa erilliset monot ja jos tarvitsee, minkälaiset.

        Lumikengät ovat hyvä tapa retkeillä talviaikaan. Kevyen päivärepun kanssa ne ovat ihanteelliset. Lumikengät ovat kevyet, kokonsa puolesta varsin näppärät, helppo kantaa mukana reppuun kiinnitettyinä ja laittaa tilanteen vaatiessa jalkaan, kun umpihanki kutsuu.

        Lumikengillä on helppo kulkea vaihtelevassa maastossa ja jyrkemmissäkin mäissä. Lumikengät ovat hyvä valinta lyhyemmille matkoille ja päiväretkille. Upottavassa hangessa rinkka selässä lumikengillä kulkeminen vaatii hyvää kestävyyskuntoa. Lumikengissä ei tarvita erillisiä monoja, vaan niissä on kaikkiin erilaisiin kenkiin sopivat remmisiteet.

        Metsäsukset toimivat hyvin syvässä umpihangessa, mutta ne ovat pitkät ja tunturiolosuhteissa hankalat hallittavat. Metsäsuksissa on erikoissiteet ja tavallinen kenkä ei niihin mahdu.

        Tunturisukset ovat hyvät yleissukset. Monet mallit mahtuvat valmiiseen latu-uraan, mutta sukset kantavat jonkin verran umpihangessakin. Lisäksi suksissa on usein metallikantit, joten niillä voi tehdä käännöksiä. Tunturisuksiin saa useimmiten hankittua myös nousukarvat, jolloin ahkion vetäminen ylämäkeen helpottuu. Tunturisuksissa on erikoissiteet ja tavallinen kenkä ei niihin mahdu.

        Karvapohjasukset sopivat syvään lumeen metsään ja tunturiin. Lyhyet ja leveät sukset ovat ihanteelliset syvässä puuterilumessa. Suksissa on valmiina kiinteät nousukarvat pohjassa, joten niissä on pitoa. Useimpiin karvapohjasuksiin ei tarvita erillisiä monoja, vaan niissä on kaikkiin erilaisiin kenkiin sopivat remmisiteet. Karvapohjasuksissa on myös metallikantit, joten niillä voi tehdä loivia käännöksiä. Kovalla pakkautuneella lumella karvapohjasukset lipsuvat sivuittain.

        Randonee-sukset ovat laskettelusukset, jotka sopivat vapaalaskuun eli lasketteluun rinteiden ulkopuolella. Siteissä on säätöominaisuus, joka vapauttaa kantapään irti, jolloin suksilla voi liikkua myös eteen- ja ylöspäin kävellen. Kun suksilla noustaan ylämäkeen, suksien pohjaan laitetaan nousukarvat. Alamäkeen laskettaessa, kantapää kiinnitetään taas siteeseen. Randonee-suksissa on hyvät laskuominaisuudet jyrkissäkin mäissä.

        Pyöräillen talvella

        Jos olet alueella, jossa on talvipyöräilyreittejä, ota allesi fatbike ja nauti talviluonnosta pyöräillen. Jos sinulla ei ole omaa leveärenkaista pyörää, läskipyöriä vuokrataan hiihtokeskuksien lähialueilla ja saat vuokraamosta myös tietoa reiteistä.

        Lue lisää liikkumistavan valinnasta:

        Liikkuminen talvella »

        Miten pakkaan talviretkelle - rinkka vai ahkio?

        Parin yön talviretkelle voi hyvin lähteä rinkan kanssa, varsinkin jos kuljet jalkaisin valmiiksi tampatulla polulla. Rinkkaa valitessa ota reilun kokoinen 75–85-litran rinkka, kun aiot talviretkeillä. Rinkkaan pitää mahtua isokokoinen talvimakuupussi ja -alusta sekä lämpimiä välikerroksia.

        Voit hiihtää tai kulkea lumikengillä rinkka selässäsi, mutta lisäpainon kanssa vaikeammassa maastossa liikkuminen on fyysisesti vaativaa. Varsinkin jos hiihdät, kannattaa miettiä ahkion hankkimista. Pidemmälle vaellukselle tulee jo ruokaa niin paljon mukaan, että kaikki ei välttämättä mahdu enää rinkkaan, vaan tarvitaan ahkio. Ahkion lisäksi selässä voi olla pieni päiväreppu.

        Ahkioita on eri mallisia ja eri materiaaleista. Aloittelevalle talviretkeilijälle sopii tuunattu Paris-pulkka ja naruaisat. Vetämistä varten tarvitset myös valjaat. Naruaisan voi kiinnittää myös reppuun karabiinihaoilla. Ahkiossa on hyvä olla myös vetoketjulla suljettava suojakassi sekä nauhat, jotka pitävät pakkauksen kasassa.

        Jos haikailet tunturiin, valitse valmiiksi lasikuituinen ahkio ja suorat tai ristikkäiset aisat.

        Katso ohjeet ahkion tuunaukseen ja Pata Degermanin vinkit ahkion käyttöön:

        Ahkion tuunaus »

        Sukset ja lumikengät 

        Pukeudu kerroksittain – toimivat ja turvalliset vaatteet

        Talviretkelle tarvitaan liikkumiseen kerrospukeutumiseen sopivia vaatteita ja leiriin erittäin lämpimiä vaatteita ja kengät.

        Talvella vaatteet eivät saisi kastua. On hyvä välttää hikoilua. Jos vedät suksilla ylämäkeen ahkiota tai kuljet lumikengillä rinkka selässä, riittää usein yksi kuorikerros ja merinokerrasto.

        Päivän aikana pysähdyttäessä, voit pukea niiden päälle taukotakin ja toppahameen, jotta tauolla ei tule kylmä, kun hiki alkaa haihtua. Iltapäivän lopuksi on hyvä hellittää tahtia, jotta kehon lämpö kuivattaa vaatteet päälle, etkä hikoile enää enempää.

        Leiriin tullessa vaatteet saisivat olla kuivat. Jos ne eivät ole, vaihda aina kuiva pipo, buffi, paita, pitkät kalsarit ja sukat leirissä. Lisää välikerroksiin villapaita, pilefleece tai muuta lämmintä ja pue päällimmäiseksi paksu untuvatakki.

        Hanki talviretkeilyyn myös reilun kokoiset eristetyt kengät. Lisälämpöä saat villapohjallisilla ja villasukilla. Avaa kenkien nauhat, irrota pohjalliset ja kuivata kenkien pohjalliset yöllä.

        Lue lisää kerrospukeutumisesta:

        Kerrospukeutumisen perusteet »

        Välineet ruuanlaittoon, syömiseen, veden sulattamiseen ja sulana pitämiseen

        Päiväretkille ota kiehuvaa vettä ja kuumaa janojuomaa mukaan termospulloon. Yöretkillä vesi täytyy sulattaa lumesta, jos juoksevaa vettä ei ole saatavilla. Lunta voi sulattaa keittimellä tai avotulella.

        Talviretkiin sopivat kaasukeittimet, joissa on integroitu tuulisuoja. Varaa talvikaasua mukaan. Jos tarkoituksena on retkeillä läpi vuoden, voit valita monipolttoainekeittimen, johon voit vaihtaa kaasu- tai bensapolttimon kelien vaativuuden mukaan.

        Talviretkille kannattaa ottaa myös mukaan kiehuvaa vettä kestävä juomapullo ja varmistaa, että sen korkki on 100 % tiivis. Voit kaataa sulatetun veden sinne suoraan. Vesipulloa voit käyttää kuumavesipullona illalla makuupussiin mennessäsi sekä sulan veden säilyttämiseen. Halutessasi voit eristää vesipullon solumuovilla tai villasukalla, jolloin lämpö haihtuu hitaammin ja vesi pysyy sulana pullossa.

        Ruokailuvälineiksi kannattaa valita puisia, titaanisia, muovisia tai muovikomposiitista valmistettuja retkiastioita, jotka kestävät pakkasta. Metalliset astiat jäähdyttävät ruuan ja juoman nopeasti, ja ovat kylmiä käsiteltäviä.

        Lue lisää retkikeittimen valinnasta:

        Keittimen valinta »

        Pärjää pimeässä ja löydä perille - laitteet, akut ja patterit

        Talven kaamoksessa yksi keskeisistä retkeilyvälineistä kaikilla retkillä on otsalamppu. Otsalamppu on hyvä olla mukana keskitalvella päiväretkilläkin, jos matkanteko hidastuu ja pimeä koittaa ennen perille pääsyä.

        Otsalamppumalleista talvikäyttöön sopivat erityisen hyvin mallit, joissa akun tai patterikotelon saa takin sisälle lämpöön, esimerkiksi Petzl Nao.

        Pakkanen tyhjentää kännyköiden ja kameroiden akut nopeasti, joten pidä mukanasi varavirtaa, laitteisiin sopiva laturijohto ja patterit. Laitteet voi pitää lämpimässä takin sisällä tai yöllä makuupussissa. Mutta suojaa ne silloin kosteudelta suojapussilla.

        Pidä kosteus ja kondenssi loitolla – pakkaa vedenpitävästi

        Talvella varusteet pitäisi pitää mahdollisimman kuivana ja välttää höyryn tiivistymistä pisaroiksi. Höyrystymistä tapahtuu, kun lämpötila vaihtelee voimakkaasti, esimerkiksi lämpimään tupaan sisälle tullessa tai kun laitat puhelimen lämpimään taskuun takin sisälle ja otat taas käyttöön.

        Jos pidät kameraa tai puhelinta takin sisällä, muista että kehosta haihtuva kosteus voi vaikuttaa laitteen toimintaan, jopa rikkoa sen. Varusteet kannattaakin pakata mahdollisuuksien mukaan kuivasäkkeihin. Elektroniikka pitää suojata erillisiin suojapusseihinsa.

        Suojaa silmät auringolta ja tuiskulta

        Talviretkeilyn sesonki osuu ajanjaksolle, jolloin voi olla äärimmäisen kylmää ja pimeää, kuten tammikuussa. Maalis-huhtikuun taitteessa taas päivät ovat pitkiä ja pohjoisessa on yhä vahvat hanget, jotka heijastavat auringon valoa.

        Talviretkellä joudut suojaamaan silmät viimalta ja teräviltä lumikiteiltä. Keväthangilla hangesta taittuva auringonvalo on riski silmille. Lumisokeus voi tulla tunturissa jo rennolla päiväretkellä. Sydäntalvella suojalasit lisäävät retkeilyn mukavuutta, mutta keväällä aurinkolasit ovat varustelistalle pakattava välttämättömyys.

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Liikkuminen talviretkellä »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite