Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        TALVIKENKIEN VALINTA

        Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun valitsee talvikenkiä? Tämän oppaan avulla osaat valita oikean talvikengän normaaliin kaupunkikäyttöön tai kevyelle päiväretkelle. Vaellukseen, juoksuun tai muuhun vaativampaan aktiviteettiin on luonnollisesti omat vaatimuksensa. Vaelluskenkien valintaan löytyy oma oppaansa.

        Opas talvikenkien valintaan

        • Valitse riittävän väljä 
          Varpaissa on oltava tilaa vähintään 1 cm, mielummin enemmän. Talvikengissä käytetään usein villasukkia tai muutoin paksumpia sukkia kuin kesällä. Liian tiukat kengät kylmettävät jalat helpommin ja tekevät kävelystä vaivalloisempaa.
        • Kalvollinen vai kalvoton?
          Etelä-Suomen vesisateisiin ja räntäisiin talviin vedenpitävällä kalvolla varustettu kenkä on todennäköisesti osuva valinta. Pakkaskelillä kalvoton kenkä on parempi, koska se hengittää paremmin. Jos kosteus jää kengän sisään eikä pääse poistumaan ulos, kosteus kylmettää jalat.
        • Pitkä varsi vai lyhyt ja säärystin?
          Vedenpitävä kalvokaan ei auta, jos vesi tai lumi menee sisään nilkoista. Kaupungilla kulkiessa voi olla mid-vartinen kenkä ja retkelle luontoon mentäessä voi päälle vetäistä vedenpitävän säärystimen, jolloin voi huoletta kävellä myös paksummassa lumihangessa.
        • Pitävä ulkopohja, pakkaselle ja plussakelille eri kumit 
          Kuten autoissa, myös kengissä on väliä kumiseoksella. Kesällä ja talvella ei toimi samanlainen materiaali. Kesällä sopiva kumi voi pakkasille koveta niin kovaksi ettei se pidä. Vastaavasti talviolosuhteisiin suunniteltu pohjakumi voi kesällä olla liian pehmeä ja kulua aivan liian nopeasti. Jos haluat varman pidon, nastat ovat  parhaat. Myös erilliset liukuesteet ovat hyvä vaihtoehto. Huomioi myös pohjan paksuus ja sen materiaali. Talvella suurin kylmyys hohkaa maasta ja liian ohut pohja päästää kylmän läpi. Paksu ja hyvästä materiaalista valmistettu pohja taas eristää kylmää.
        • Mikä eristeeksi? Villa, tekokuitu?
          Talvikengässä ei välttämättä tarvitse olla eristettä, jos ulkona kävellään lyhyitä matkoja, mutta laadukas ja lämmin eriste tekee ulkona olosta paljon mukavampaa. Useimmin kengissä käytetään keinokuitua, joka kestää hyvin kosteutta ja kovaa käyttöä ja on lisäksi kevyttä. Villa on hyvä, luonnollinen vaihtoehto. Sillä on useita erinomaisia ominaisuuksia verrattuna keinokuituun (lue tarkemmin täältä Miksi valita villa)
        • Huopapohjallinen, lämpöpohjallinen. Sukat.
          Laadukaskaan talvikenkä ei ole vielä valmis paketti ilman kunnollisia pohjallisia ja sukkia. Jos käyttää ohuita puuvillasukkia normaalien kesäkäyttöön tarkoitettujen pohjallisten päällä, tulee kylmä nopeammin ja varmemmin. Talvikenkiin kannattaa laittaa huopapohjalliset, jotka lämmittävät ja imevät itseensä kosteutta jotta se ei jää jalkaan. Talveksi kannattaa puuvillasukat laittaa kaapin pohjalle talteen taas kesää varten ja talvella käyttää vain villaisia sukkia tai sukkia joissa enimmäkseen on villaa. Keinokuitua käytetään etenkin sukissa paljon sen takia, että tekee sukista paljon kulutuskestävämpiä ja auttavat pitämään sukkia paremmin muodossaan. Villa siirtää kosteutta pois iholta. Kosteus aiheuttaa kylmän tunteen, eli kun iho pysyy kuivana, pysyy se myös lämpimänä. Huomioi kehosta poistuva kosteus. Usein ”kostea sukka” ei tarkoita sitä, että kenkä vuotaa, vaan että oma hikesi ei ole päässyt poistumaan kengästä. Jos hikoilet helposti vältä kalvollisen kengän ostamista. Jätä myös kengän varsi löysemmäksi eli älä sido kenkiä niin tiukkaan. Suurin osa kosteudesta poistuu kengän varren kautta. Jos se on liian tiukasti jalkaa vasten, kosteus ei pääse poistumaan.

        Hyödyllisiä vinkkejä lämpimämpään talveen

        • Alumiinifoliota pohjallisen alle. Auttaa ettei kylmä hohkaa sisälle kenkään niin paljon. Enemmän kertakäyttöinen vaihtoehto. Parempi ja ekologisempi vaihtoehto on ostaa pohjalliset, joissa alumiininen tai vastaava eristepinta.
        • Villahaituvaa tai löysää huopaa varteen ja varpaisiin. Villa imee kuitujensa sisään kosteutta niin ettei sen ulkopinta tunnu kostealta, ja päästää kosteutta hallitusti ulospäin. Kosteushan kylmettää, kuten olemme oppineet. Muista, että varpaissa täytyy olla tyhjää tilaa. Liian tiukoissa kengissä tämä vain pahentaa asiaa entisestään.
        • Pue villasukat, kaksi kerrosta. Puuvilla kylmettää. Puuvilla imee itseensä kosteutta ja se tuntuu myös kostealta ja siten kylmältä. Pue vain villaa. Kaksi ohuempaa kerrosta on usein parempi kuin yksi kerros paksua villasukkaa, koska kosteus siirtyy seuraavaan kerrokseen ja ihoa vasten oleva kerros pysyy kuivempana.
        • Älä sido kenkiä liian tiukkaan niin ettei veri kierrä kunnolla ja ettei kosteus pääse poistumaan kengän varsista.
        • Älä osta liian lämpöisiä kenkiä. Muutoin jalat hikoavat helposti ja kylmenevät. Muista myös aina illalla käytön jälkeen nostaa pohjalliset, jotta kenkä pääsee kunnolla kuivumaan. Pohjallisen alle jää yllättävän paljon kosteutta ja ajan myöden kuluttaa myös kengän nopeammin rikki ja kengät alkavat haista nopeammin ja helpommin.
        • Retkellä jos kengät kastuu, kannattaa laittaa muovipussit jalkoihin jotta kosteus ei pääse sukkiin ja sitä kautta iholle. Hikeä tulee enemmän, mutta yleensä kuitenkin vähemmän kuin läpimäristä kengistä vettä. Hiljennä myös tahtia niin ettei hiki pääse yllättämään.
        • Älä seiso suotta syvässä lumihangessa. Lumi on hyvä eriste eikä päästä kosteutta eli hikeä poistumaan kengästä. Lopputulos on se että jalat kostuvat hiestä ja sinä syytät huonoja vuotavia kenkiä.
        • Joppe Rannan blogi-tekstistä Jalkaa kylmää pakkasella voi lukea perinteisempiä niksejä ja erähenkisempiä vinkkejä.
        Haluatko saada lisätietoa talvikengistä tai sovittaa kenkiä? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikeat kengät.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite