Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »
        Miksi valita villa?

        Villa - Luonnon oma supermateriaali

        Villalla on monta hienoa ja jopa ylivertaista ominaisuutta. Se säätää lämpötilaa kehon tarpeen mukaan, joten se on mukavan tuntuinen päällä sekä kesällä että talvella. Kun hikoilet, kosteus kulkeutuu villamateriaalin läpi, ja vartalo pysyy kuivana. 

        Kestävä kuluttaminen on nykyään monien huulilla - ja syystä. Ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavat tekijät otetaan huomioon ostoksia tehtäessä ja niitä pidetään tärkeinä kriteereinä. Kestävää kuluttamista ajatellen villa on erinomainen valinta. Voi olla vaikea löytää selkeää vastausta siihen, mitkä tuotteet ovat kestäviä valintoja. Hyviä, vastuullisia valintoja ei ole aina helppo tehdä, mutta esimerkiksi vaatteiden suhteen villatuotteet ovat aina hyvä valinta. Villalla on paljon hyviä ominaisuuksia, ja se sopii melkein mihin vain. Lue alta lisää eri villojen ominaisuuksista.


        Erityyppiset villakuidut. Vasemmalta oikealle: Tavallinen karkea villa, synteettikuituvilla ja merinovilla. Karkea villa kutittaa helposti, synteettinen kuitu syttyy helposti palamaan ja merinovillaan (tai villaan ylipäätään) ei hajut tartu helposti.

        Vähemmän pesukertoja

        Villalla on vaikuttava kyky käsittellä kosteutta. Se on yhtä aikaa uskomattoman imukykyinen ja samalla vettä hylkivä. Materiaali imee itseensä kosteutta, mutta pinta jää kuivan tuntuiseksi. Pintarakenne vaikeuttaa bakterien selviämistä kankaassa. Luonnollinen villa on uskomattoman kestävä, ei ole helposti liikaantuvaa ja hajoittaa pahanhajuisia bakteereita, jotta pääset käyttämään vaatteitasi useamman päivän. Yleensä riittää, että villavaatteita tuulettaa. Vähemmän pesukertoja tarkoittaa vähemmän veden kulutusta, sähkön kulutusta sekä saippuan kulutusta. Ja ympäristö kiittää! 

        Tämä ei tietenkään tarkoita ettei villa voisi alkaa haisemaan pahalle. Jos hikoilet paljon monena peräkkäisenä päivänä villavaatteissasi, ne kyllä jossain vaiheessa rupeavat haisemaan. Kostealla säällä tuuletus ulkona on erityisen tehokasta, tai esimerkiksi vaatteen ripustaminen kylpyhuoneeseen suihkun aikana. Kannattaa kuitenkin yrittää välttää pyykinpesua, jos mahdollista. Katso ohjeet villan pesuun.

        Ei mikromuovikuituja pesuvedessä

        Toisin kuin synteettisistä materiaaleista, villasta ei irtoa mikromuovikuituja pesun aikana. Synteettiset kuidut valmistetaan erityyppisistä muoveista, joista pieni osa erittyy aina pesukoneen poistoveden mukana. Villa taas on luonnollista materiaalia, joka on siten myös biohajoavaa. Villavaatteet kompostoituvat, jos ne haudataan maaperään oikeissa olosuhteissa - toisin kuin synteettiset materiaalit. 

        Vinkki! Synteettisten materiaalien pesuun voi hankkia pesupussin, joka vangitsee mikromuovit sisäänsä. Näin ne eivät ainakaan päädy jätevesien mukaan vesistöihimme. Tärkeää on huolehtia pussiin jääneiden muovinpalasten kierrätyksestä.

        Villaa ympäri vuoden

        Vähemmän pesukertoja tarkoittaa myös sitä, että vaatteet kestävät pidempään. Villavaatteet sopivat moneen tarkoitukseen ja kestävät hyvin likaantumatta. Villainen t-paita on erinomainen arkivaate, jota voi myös hyödyntää vaelluksilla tai retkeillessä. Kesällä villa viilentää ja jäähdyttää, ja talvisin se lämmittää, joten villavaatteet ovat todella ympärivuotiset. Kylmällä säällä villan paksuudella on merkitystä. Ohuen ohut villapaita ei pidä tarpeeksi lämpimänä oikein kylmänä päivänä, mutta se toimii erinomaisesti lämpötilaa säätelevänä keskikerroksena. 

        Vinkki! Käytä juuri pestyä villaista t-paitaa arkielämän puuhissa. Kun se mielestäsi ei enää kelpaa arkikäyttöön, voit käyttää sitä lenkillä tai retkeilyyn.

        Erilaiset villat

        Villa ei ole vain villa. Villoissa ja villojen ominaisuuksissa on eroja. Monet tekijät vaikuttavat mukavuuteen ja kestävyyteen: Mistä eläimestä villa tulee, miten se kerätään ja miten sitä tuotetaan. Tämä tottakai tarkoittaa myös sitä, että villaa on saatavissa eri laatuisena ja eri hintaan.


        Erilaisia kuituja ja pintarakenteita. Kuvasta näkee hyvin villan suomumaisen ulkopinnan.

        Villat

        Suurin osa villasta on peräisin lampaista. Villaa on peräisin myös esim. alpakasta, joka on kamelieläin. Tärkein ero eri villakuitujen välillä on pituus ja hienous, ja villakuitujen "kiharuus". Jälkimmäistä kutsutaan englanniksi "puristukseksi" ja mitä hienompaa ja "puristettua" villakuitu on, sitä helpompaa se on kehrätä erittäin ohueksi langaksi. Hienompi ja pidempi villakuitu antaa pehmeämmän ja vähemmän kutiavan villatuotteen.

        Villakuitujen hienous tai karkeus ilmoitetaan kuidun läpimittana mikroneina tai mikrometreinä mitattuna. Mikroni on mikrometri, ts. 0,000001 m. Villakuitu, jonka halkaisija on alle 25 mikronia, sopii suoraan iholla käytettäviin alusvaatteisiin ja villavaatteisiin. Karkeampia villatyyppejä käytetään tyypillisesti mattoihin, takkeihin ja vastaaviin. Hienoin merinovilla on halkaisijaltaan vain 16 mikronia. Vertailun vuoksi silkkikuidut ovat 15 mikronia, kun taas ihmishiukset ovat keskimäärin 70 mikronia. Lue lisää villan teknisistä ominaisuuksista »

        Merinovilla

        Suurin osa Partioaitasta löytyvistä villatuotteista on valmistettu merinovillasta. Merinovilla on erittäin hieno, kestävä ja hengittävä villa. Ihoa vasten merinovilla tuntuu ihanan mukavalta eikä ärsytä ihoa. Tästä syystä merinovilla sopii täydellisesti alusvaatekerrokseksi, tai eristäväksi kerrokseksi. Merinovillaa saadaan merinolampaista, joita kasvatetaan erityisesti Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa. Ympäristöä ja eläinten hyvinvointia huomioon ottavia tuottajia on monia. Partioaitalla esimerkiksi Icebreakerin käyttämä villa tulee pieneltä, erittäin korkeat laadulliset ja eettiset vaatimukset täyttävältä joukolta uusiseelantilaisia lampaankasvattajia. Lue lisää merinovillasta »

        Kierrätetty villa ja ylijäämävilla

        Kierrätämme jo muovipullot, alumiinitölkit ja lasipullot - miksi emme voisi kierrättää myös villaa? Pohjois-Italiassa niin on tehty jo vuosisatojen ajan. Kierrätettyä villaa saadaan sekä teollisuudelta että kuluttajilta, ja se työstetään Fjällräveniä varten Italiassa.

        Käytännössä Re-Wool koostuu vanhoista vaatteista tai tuotannon ylijäämävillasta. Kierrätysprosessissa villa jaotellaan ensiksi värin mukaan, sitten silputaan ja lopuksi kehrätään uudelleen langaksi, minkä jälkeen siitä voidaan valmistaa uusia vaatteita.

        Fjällrävenin Re-Wool -vaatteiden väreihin vaikuttaakin se, minkä väristä kierrätettävä materiaali on alkujaan ollut. Lue lisää kierrätetystä villasta ja ylijäämävillasta »

        Käyttötarkoitus

        Mieti aina ennen kuin ostat tuotteen, mihin käyttötarkoitukseen tuote tulee. Varsinkin, jos aiot sijoittaa rahaa kalliiseen villapaitaan. Kallis Kashmir-paita on todennäköisesti huono valinta vuoristomatkalle, missä teknisemmät merinovillavaatteet taas pääsevät näyttämään ominaisuuksiaan. Sama merinovillapaita ei välttämättä ole taas tarpeeksi lämmin esim. puutarhapuuhasteluihin, johon paksumpi villapaita sopii paremmin. Merinovillapaita sopii erittäin hyvin käytettäväksi välikerroksena tai alusvaatteena. Eli merinovillaa voi suositella kaikenlaisiin aktiviteetteihin. Loppujen lopuksi maksat aina laadusta, sekä villan laadusta että käsityölaadusta. Yleensä saat sen mistä maksat - jos olet löytänyt tarpeisiisi sopivan tuotteen. 

        Ei keinotekoisia aineita, ja eläinten hyvinvointia ajatellen

        Villa on luonnon omaa teknistä materiaalia. Sitä ei tarvitse keinotekoisesti käsitellä millään aineella, jotta se toimisi hyvin.

        Aina kun puhutaan eläimistä saatavasta materiaalista pitää huomioida eettinen käsittely ja eläimen hyvinvointi. Merinovillalampaiden villaa kerätään kerran vuodessa. Lampaiden saavutettua tietyn iän, niiden villa ei ole enää yhtä hienoa. Kuten kaikessa muussakin eläintuotannossa, eri tasoisia tuottajia löytyy aina.

        Partioaitassa myytävät merinovillatuotteet tulevat monelta eri tavarantoimittajalta. Nämä tavarantoimittajat ovat antaneet meille vahvistuksen siitä, että eläimiä on kohdeltu hyvin, lakien ja ohjeistusten mukaan. Tämä sisältää myös sen, ettei tuotteissamme käytetty merinovilla ole tuotettu mulesing-menetelmällä.

        Uudesta-Seelannista tulevalla merinolampaan villalla on hieno tarina tällä muuten kriittisellä toimialalla. Mutta ongelmaisia kestävyys- ja hyvinvointikysymyksiä on vielä käsiteltävä - myös Uuden-Seelannin villateollisuudella. Icebreaker on esimerkiksi ZQ Grower Accreditation Programmen akkredditointiohjelman jäsen. Tällä halutaan varmistaa, että sertifioidun ohjelman kumppanit seuraavat vaatimuksia eläinten korkeasta elämänlaadusta, hyvinvoinnista, sekä ympäristö-, taloudellisten ja sosiaalisten arvojen varmistamiseksi.

        Villa vs. puuvilla - vesitesti

        Villa voi imeä itseensä vettä jopa 30 % omasta painostaan ilman että se tuntuu märältä! Rikkiproteiinit tekevät villasta myös luonnollisen palonestoaineen. Villaa käytetään siksi myös laajasti palonkestävänä materiaalina mm. palomiesten vaatteissa, lentokonematoissa ja muissa paikoissa, joissa paloturvallisuus on etusijalla. Villakuitujen sisäinen rakenne on ratkaiseva materiaalin pehmeyden, lujuuden ja eristysominaisuuksien kannalta.

        Videolla vasemmassa kädessä villa ja oikeassa kädessä puuvilla.


        Monien hyvien ominaisuuksiensa ansiosta villa soveltuu lähes kaikenlaiseen käyttöön, ja villaa on myös käytetty lähes kaikentyyppisissä vaatteissa historian aikana. Olipa kyse lämpimistä arkisista alusvaatteista, ohuesta villapaidasta etelän kesäretkelle, aluskerroksena lenkille, lämpimänä keskikerroksena talviretkelle, paksuina tai ohkaisina sukkina tai lämpimänä hattuna - melkein aina löytyy villatuote, joka toimii haluamaasi tarkoitukseen.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite