Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Kierrätetty villa ja ylijäämävilla

        Kierrätetty villa & ylijäämävilla

        Uusiutuva ja biohajoava. Kestävä, mutta samalla pehmeän tuntuinen. Lämmittää kylmällä ja viilentää mukavasti lämpimällä kelillä. Hylkii hajuja ja kosteutta.

        Villa on erinomaisen toiminnallinen materiaali - ei siis ihme, että Fjällräven käyttää sitä koko malliston laajuisesti. Villa ei ole mitenkään uusi materiaali Fjällrävenille. He ovat aina suosineet luonnonmateriaaleja kehittäessään uusia tuotteita. Uutta on ainoastaan villan tyyppi ja sovellustapa. Fjällräven käyttää enenevässä määrin kierrätettyä villaa, jäljitettävissä olevaa villaa sekä ylijäämävillaa.

        Fjällräven Re-Wool - kierrätetty villa

        Me kierrätämme jo muovipullot, alumiinitölkit ja lasipullot - miksi emme voisi kierrättää myös villaa? Itse asiassa voimme ja tuottajat Pohjois-Italiassa ovat tehneet niin jo vuosisatojen ajan. Mutta vasta viime aikoina sitä on alettu kutsumaan kierrätykseksi.

        Kierrätettyä villaa Fjällräven kutsuu nimellä Re-Wool. Kierrätettyä villaa saadaan sekä teollisuudelta että kuluttajilta, ja se työstetään Fjällräveniä varten Italiassa.

        Käytännössä Re-Wool koostuu vanhoista vaatteista tai tuotannon ylijäämävillasta. Kierrätysprosessissa villa jaotellaan ensiksi värin mukaan, sitten silputaan ja lopuksi kehrätään uudelleen langaksi, minkä jälkeen siitä voidaan valmistaa uusia vaatteita.

        Fjällrävenin Re-Wool -vaatteiden väreihin vaikuttaakin se, minkä väristä kierrätettävä materiaali on alkujaan ollut.


        Silputut villat on jaoteltuna värin mukaan.

        Fjällräven työskentelee Praton tekstiiliteollisuudessa kolmen eri toimijan kanssa. Nämä kolme yristystä on kuitenkin saman suvun jäsenten omistuksessa, joten on se melkein kuin toimisi perheyrityksen kanssa. Tuotantoprosessin koordinointi onkin ollut helpompaa kuin tavallisesti. Tuotantoketjun ensimmäisestä vaiheesta vastaa villan toimittaja. Hänen työnsä on kerätä yhteen kaikki kierrätettävä villa.

        Villan silppuamisen jälkeen siirrytään prosessin seuraavaan vaiheeseen, minkä hoitaa suvussa seuraava henkilö. Heillä on oma reseptinsä kullekin värille, vähän kuin maaleisskin on. He tietävät kuinka paljon esimerkiksi punaista, liilaa tai vihreätä väriä kierrätetystä villasta tarvitaan, jotta voidaan tuottaa niistä uusi sävy. Heillä on todella korkea osaamistaso ja he pystyvät tuottamaan täsmälleen saman sävyn sesonki toisensa jälkeen.

        Villakuidut revitään irti toisistaan, jotta ne voidaan kehrätä uudelleen. Kuiduista tulee hieman lyhyempiä kuin uudesta villasta tehdyistä. Niinpä kierrätettyjä villakuituja sekoitetaan polyesterin tai uuden villan kanssa, jotta voidaan varmistaa lopputuloksen toimivuus.

        Tämä tekniikka tuo mukanaan tiettyjä etuja. Re-Wool -paitojen sävyt ovat syvempiä ja vivahteikkaampia kuin muiden Fjällrävenin villatuotteiden, joita ei ole valmistettu sekoitekuiduista. Mutta todellinen voittaja tässä on ympäristö, sillä kierrätetyn villan käyttö vie vähemmän energiaa ja resursseja kuin uuden villan käyttö.

        Nämäkin on valmistettu kierrätetystä villasta 

        Ylijäämävilla

        Ylijäämävilla on kierrätysvillan kaltaista sillä siinäkin hyödynnetään villaa, joka muuten päätyisi hävitettäväksi. Pieni eroavaisuus kuitenkin löytyy. Ylijäämävillaa ei ole käytetty vaatetuotannossa, vaan se on yleensä elintarviketeollisuuden sivutuotteena syntynyttä villaa, joka usein päätyy jätteenä hävitettäväksi. Mutta Fjällräven ei näe sitä jätteenä.

        Ylijäämävillan laatu ei ehkä yllä samalle tasolle kuin hienommassa villassa, mutta se on silti käyttökelpoinen materiaali: se lämmittää sekä hylkii kosteutta ja hajuja aivan kuten muutkin villalaadut. Fjällräven käyttää tätä eristemateriaalina joissakin takeissa eristeenä ja myös pääraaka-aineena joidenkin reppujen muotoillussa selkäpaneelissa.


        Lammastila Gotlannissa, jonka lampaiden villasta valmistetaan Fjällrävenin talvitakkien villaeristettä.

        Yli 1000 tonnia. Niin paljon villaa heitetään pois tai tuhotaan Ruotsissa joka vuosi. Tämän ongelman Ullkontoretin perustajat Gotlannissa halusivat ratkaista. Nyt Fjällräven on ostanut useita tonneja heidän pestyä villaansa - villaa, joka olisi muuten siis heitetty pois.

        Ullkontoret sai alkunsa kun alkujaan arkkitehtinä työskennellyt Jenny Andersson ja hänen partnerinsa, rakennusalalla työskennellyt Hans Bulthius löysivät farmin Gotlannin saarelta, 10 minuutin matkan päästä Visbystä. Heillä oli mahdollisuus tehdä jotain aivan uutta. Molempia kiinnosti villa materiaalina ja he todella halusivat tehdä jotain kaikelle sille villalle, joka vuosittain heitettiin pois. Varsinkin Gotlannissa määrät olivat suuria, sillä lammasfarmaus dominoi saaren asumattomia osia.

        Ensiksi he ajattelivat käyttää villaa rakennusmateriaalina yhdessä tiilen kanssa. Pesemätön villa saattaa kuitenkin erittää öljyä, joka saattaisi vuotaa seinämien läpi. He tulivat myös siihen tulokseen, että villa on aivan liian kallisarvoista käytettäväksi rakennusmateriaalina. Vähän kuin tekisi räsymattoja hienosta kashmirvillasta. Paras käyttötapa on ehdottomasti vaatteissa. Niinpä he alkoivat etsiä keinoja pestä villaa.

        Ruotsissa ei ollut minkäänlaista perinnettä villan käytölle siihen tapaan, kuin he halusivat. Muutamat olemassaolevat villapesulat olivat pieniä ja käytössä ainoastaan pienimuotoisesti käsityöläisten toimesta. Niinpä he ryhtyivät etsimään ratkaisua ulkomailta.

        Espanjasta löytyi käyttötarkoituksiin sopivan kokoinen pesula. Vuonna 2013 he ostivat laitteet ja toivat ne Gotlantiin. Kolme vuotta myöhemmin toiminta alkoi. Gotlannin villa, joka on karkeampaa kuin Uudesta-Seelannista ja Australiasta tuleva merinovilla, on perinteisesti nähty vain lihateollisuuden sivutuotteena.

        Gotlannissa tuotetaan noin 100 tonnia villaa; koko Ruotsissa ainakin 1200 tonnia. Määrä voi olla jopa 1800-2000 tonnia vuosittain, mutta tästä hädin tuskin 20 % tulee käytetyksi. Eli noin 80 % heitetään pois, poltetaan tai haudataan maahan. Samaan aikaan, maahan tuodaan miljoonien kruunujen arvosta villaa.

        Nyt tämä hylätty villa on löytänyt tarkoituksensa. Yhdessä toimittajiensa kanssa Fjällräven on kehittänyt ratkaisuja ylijäämävillan käyttämiseksi eristemateriaalina joissakin takeissa ja jopa yhden repun selkäpaneelissa. Kehitys kuitenkin jatkuu ja paljon on vielä opittavana. Laatu paranee vuosi vuodelta, mallisto mallistolta. Hieno, kiiltävä, harmaan sävyinen Gotlannin villa toimisi hyvin vaikka kaulaliinassa. Ja muhkea, joustava, valkoinen villa sopisi hyvin eristeeksi Fjällrävenin takkiin. Mahdollisuuksia on loputtomasti. 

        Voit lukea lisää ylijäämävillasta ja vierailusta Gotlannin lammastilalla 365-lehdestämme. Lue verkkolehti tästä.


        Ylijäämävillaa.
        Ylijäämävillasta valmistetut tuotteet 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite