Ulkoillessa ihomme on alttiina auringonsäteille pitkiä aikoja kerrallaan. Retkeillessä on tärkeää suojata oma ja retkikumppanien iho polttavilta säteiltä. Aurinkosuojan muistaa helposti kuumina kesäpäivinä, mutta auringonsuojausta tarvitaan oikeastaan ympäri vuoden. Esimerkiksi talvella lumi heijastaa auringonsäteitä tehokkaasti ja kasvot saattavat palaa huomaamatta auringossa kimaltavilla hangilla liikkuessa. Myös kevään ensimmäiset lämmittävät auringonsäteet jäävät helposti huomaamatta, mutta hyvä suojaus on tarpeen myös silloin. Muista suojata myös huulet auringonsäteiltä erityisesti vesillä tai hangilla liikkuessasi.
Lapset ovat herkempiä kuin aikuiset, ja he voivat viettää leikkiessään pitkiäkin aikoja ulkona. Muista jättää aurinkovoidetta lapsen hyllyyn päiväkodissa, jotta aurinkosuojaa on helppo lisätä päivän aikana. Partioaitassa hyvä valikoima pieniä, fiksuja matkapakkauksia että isompia aurinkovoiteita.
UVA-säteiltä suojaava aurinkovoide
Hyvä ympärivuotinen UVB/UVA-suojaus on järkevä investointi ihosi ja terveytesi kannalta. UVA-säteet eivät polta ihoa, joten niiden aiheuttamat vauriot näkyvät vasta pidemmän ajan kuluessa. UVA-säteet ovat tärkein syy ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen, pigmentaatioon ja DNA-vaurioihin, ja yhdessä UVB-säteiden kanssa se on myös yksi ihosyövän aiheuttaja.
Mistä tiedän, mikä aurinkosuojavoide sopii minulle?
Tarvitsemasi suojakerroin riippuu ihotyypistäsi ja siitä, kuinka kauan aiot olla auringossa. Vaikka et palaisikaan näkyvästi, ihosi voi vaurioitua UVA-säteistä. Valitse aurinkosuojakerroin ihotyyppisi, ulkoilun keston ja aktiivisuutesi perusteella. Myös maantieteellisellä sijainnilla on merkitystä, sillä aurinko on sitä voimakkaampi, mitä lähemmäksi päiväntasaajaa pääset, ja voit palaa pilvistä tai varjosta huolimatta. Korkeat paikat, joissa otsonikerros on ohut, sekä lumen ja veden heijastukset lisäävät myös UV-säteilyä merkittävästi. Yleinen väärinkäsitys on, että vain vaaleaihoiset tai helposti palavat tarvitsevat asianmukaista aurinkosuojaa. Totuus on kuitenkin se, että kunnollinen suojaus on yhtä tärkeää tummaihoisille. Lapsilla ja nuorilla on erityisen herkkä iho, ja heidän ihonsa tulisi aina suojata vähintään suojakertoimella 30, mieluiten korkeammalla. Varmista, että lapsesi käyttää tarvittaessa myös UV-suojalla varustettuja lasten uimavaatteita sekä suojaa lasten pää sopivalla päähineellä.
Kuinka usein ja kuinka paljon aurinkovoidetta pitäisi käyttää?
Aurinkosuojatuotteiden suositus on, että aurinkosuojatuotteet levitetään uudelleen kahden tunnin välein tai useammin, jos käyt uimassa tai hikoilet voimakkaasti. On hyvin tavallista, että tuotetta ei levitetä tarpeeksi, jolloin se ei saavuta pakkauksessa ilmoitettua suojakerrointa.
Mitä SPF tarkoittaa auringonsuojauksessa?
SPF on lyhenne sanoista Sun Protection Factor (aurinkosuojakerroin), ja se kertoo tuotteen suojakyvystä UVB-säteilyä vastaan.
- Alhainen aurinkosuojakerroin: SPF 6-10
- Keskitason aurinkosuojakerroin: SPF 15-25
- Korkea aurinkosuojakerroin: SPF 30-50
- Erittäin korkea aurinkosuojakerroin: SPF 50+
Miten lukua pitäisi tulkita? Jos levität ihollesi aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 30
(SPF30), ihosi pystyy käsittelemään 30 kertaa suuremman UVB-annoksen suojaamattomaan ihoon verrattuna ennen palamista. On tietenkin vaikea arvioida, milloin ihosi palaa, mutta jos arvioit, että palat noin 10 minuutin kuluttua, SPF 30:n pitäisi antaa sinulle mahdollisuus olla auringossa 30 kertaa pidempään eli 30 x 10 min = 5 tuntia. Tällöin 5 tuntia olisi se aika, jonka voit altistaa ihosi auringolle ennen kuin se palaa aurinkosuojasta huolimatta. Tämä kuitenkin edellyttää, että käytät aurinkovoidetta oikean määrän ja lisäät sitä kahden tunnin välein. Esimerkki on vain suuntaa-antava, sillä auringonsäteiden polttavuuteen vaikuttavat monet tekijät.