Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        LIIKKUMINEN TALVIRETKELLÄ

        Talvella lumi ja jää mahdollistavat pääsyn paikkoihin, joihin ei sulan maan aikaan pääse. Hanki rajoittaa jalkaisin liikkumista, mutta talviretkeilijä voi aina tarttua lumella liikkumisen mahdollisuuksiin suksilla tai lumikengillä. Talviretkeilyn voi hyvin aloittaa jalkaisin suosituissa kansallispuistoissa ja virkistysalueilla, joissa kanssaretkeilijät tallovat polut auki. Luontotalojen ja keskeisten parkkipaikkojen läheisyydessä voi useimmiten kulkea jalkaisin reppu selässä lähimmille laavu- ja tulipaikoille. Kun lunta on maastossa sen verran, että jalkaisin kulkeminen on hankalaa, vaatii hankeen lähteminen oikeat välineet. Tästä oppaasta saat apua sopivan kulkutavan valintaan.


        Kulkutapa vaikuttaa reittisuunnitteluun ja suunnistamiseen

        Talviretkellä reitti suunnitellaan liikkumistavan mukaan. Monissa kansallispuistoissa talvireitit on merkitty karttoihin ja maastoon erikseen. Suksilla ja ahkion kanssa kannattaa liikkua merkityillä talvireiteillä, latupohjilla tai tasaisessa maastossa, kuten soilla ja välttää korkeuseroja. Kävellen ja lumikengillä pääsee ylös jyrkempääkin mäkeä.

        Jalkaisin voi tehdä yön yli retkenkin, kun selvittää reittien ylläpitäjältä etukäteen, ovatko reitit auki kohteena olevalle tuvalle tai telttapaikalle saakka.

        Tarkista myös aina etukäteen, onko reitti parkkipaikalle aurattu auki, kun liikut retken lähtöpisteeseen autolla.

        Lue lisää talviretken suunnittelusta:

        Talviretken suunnittelu ja pakkaus »

        Ota jo suunnitteluvaiheessa huomioon, miten suunnistat talvisessa maisemassa, jossa lumi peittää oleellisia maamerkkejä kuten polut ja purot. Aluksi talviretkelle kannattaakin valita merkitty reitti ja välttää oikoreittejä.

        Ota päiväretkellekin aina paperikartta ja kompassi mukaan, vaikka käyttäisitkin puhelimen karttasovellusta tai GPS-laitetta suunnistamiseen.

        Lue lisää suunnistusoppaasta:

        Suunnistusopas »

        Lumikengät sopivat talviretkelle vaihtelevaan ja mäkiseen maastoon

        Kun haluat poistua valmiilta polulta, ensimmäinen hyvä vaihtoehto on lumikengät. Niiden kanssa kannattaa tasapainon vuoksi käyttää sauvoja ja lumisompia. Lumikengillä on helppo kulkea vaihtelevassa maastossa ja jyrkemmissäkin mäissä. Lumikengät ovat hyvä valinta lyhyemmille matkoille ja päiväretkille.

        Lumikenkiä vuorataan useissa paikoissa. Katso Partioaitan vuokrauspalvelu.

        Lumikenkiä on paljon eri mallisia ja kokoisia. Pääsääntöisesti lumikenkä valitaan käyttäjän painon mukaan. Mitä kookkaampi henkilö, sitä kantavampi täytyy lumikengän olla.

        Oikeaa kokoa miettiessä kannattaa ottaa huomioon myös selkään tulevan repun paino. Jos suunnittelet talviretkeileväsi lumikengillä umpihangessa rinkka selässä, katso lähtökohtaisesti isompia kenkiä. Päiväretkille ja matalampaan hankeen riittää pienempikin malli.

        Kiinnitä huomioita sidemalliin: Onko siteet helppo säätää, avata ja sulkea rukkaset kädessä? Miellyttääkö sinua enemmän muovinen side vai nauhamainen remmiside? Katso myös, miten pieneksi ja suureksi siteen voi säätää, jos lumikengillä on useampia käyttäjiä.

        Tunturisukset ovat hyvät yleissukset talviretkille

        Tunturisukset ovat hyvä ratkaisu, jos et ole aivan varma, missä kaikkialla suksillasi liikut. Tunturi- tai toiselta nimeltään eräsukset ovat tavallisia perinteisen tyylin suksia leveämmät. Niissä on teräskantti ja monissa malleissa pitoa lisäävä suomukuvio pohjassa. Osa tunturisuksista mahtuu ajettuun latu-uraan, joten niillä voi hiihtää myös ladulla.

        Tunturisukset toimivat parhaiten juuri tunturiolosuhteissa kovalla lumella, mutta myös metsässä pehmeässä lumessa, kun lumikerros on ohuempi. Tunturisuksi ei kuitenkaan ole yhtä kantava kuin metsä- tai karvapohjasuksi. Umpihangessa liikkuminen voi olla raskasta.

        Tunturisuksiin kannattaa jo ostaessa hankkia samalla nousukarvat, eli suksen pohjiin tarralla kiinnitettävä mattomainen pitokarva. Niiden avulla on helpompi nousta ylämäkeen varsinkin, jos perässä on ahkio.

        Tunturisuksiin ostetaan siteet ja monot erikseen. Sidemalleja on muutama. Kannattaa ostaessa kiinnittää huomiota siihen, että monot ovat omiin käyttötarkoituksiisi sopivat. Kuinka lämpimät monot haluat, retkeiletkö etelän leudoissa talvikeleissä vai pohjoisen paukkupakkasissa sydäntalven aikaan. Monot ovat myös yleisjalkineesi vaelluksilla, joten niiden pitäisi olla mukavat jalassa myös leirissä liikkuessa.

        Metsäsukset sopivat syvään umpihankeen

        Perinteiset metsäsukset ovat pitkät ja ne sopivat parhaiten metsäisiin olosuhteisiin ja syvään umpihankeen, missä ne kantavat hyvin. Metsäsukset ovat perinteiset sukset eränkäyntiin ja niitä on käytetty metsästysretkillä ja liikuttaessa paikasta toiseen.

        Pitkät sukset voivat olla kömpelöt urheilullisemmissa harrastuksissa, mutta aavoilla soilla sekä järven jäällä metsäsukset toimivat vuorostaan erinomaisesti. Metsäsuksiin hankitaan monesti yleisside, joka sopii useimpiin talvikenkämalleihin. Tarkista kuitenkin etukäteen, että omat talviretkeilyyn tarkoitetut kenkäsi sopivat siteeseen.

        Karvapohjasukset ovat ketterä vaihtoehto monenlaisille talviretkille

        Karvapohjasukset ovat monikäyttöiset. Lyhyt ja leveä suksi toimii hyvin upottavassa hangessa metsässä ja tunturissa. Lyhyillä suksilla on helppo vaihtaa suuntaa ja kääntyillä. Suksissa on pieni metallikantti, joka helpottaa käännöksiä alamäessä. Pohjassa on kiinteä nousukarva, jotta suksilla voi nousta myös loivaan mäkeen.

        Suksilla ei voi potkia vauhtia, mutta niillä on kevyt liikkua lumella liukuen. Kovalla lumella karvapohjasuksi ei pidä, vaan liukuu sivuttain. Karvapohjasuksissa on useimmiten kaikkiin kenkiin sopiva remmeillä kenkään kiinnitettävä EA-side.

        Karvapohjasuksia vuorataan useissa paikoissa. Katso Partioaitan vuokrauspalvelu.

        Sopivat sauvat eri suksille ja lumikengille

        Talviretkeilyyn sopivat sauvat voivat olla kiinteää tai kokoon taittuvaa mallia. Kokoon taittuvien sauvojen etu on, että voit pakata ne lyhyiksi ja kiinnittää reppuun, kun et tarvitse niitä esimerkiksi lumikenkäillessä. Sauvoissa on hyvä olla leveät lumisommat. Sauva itsessään saa olla tukeva, jotta voit nojata painoasi siihen.

        Talvipyöräily on vauhdikas vaihtoehto talviretkeilyyn

        Monien hiihto- ja matkailukeskusten läheisyyteen on avattu talvipyöräilyyn sopivia reittejä, joita ylläpidetään ajamalla niitä moottorikelkoilla. Talvipyöräilyyn sopii leveärenkainen fatbike-pyörä, joita vuokrataan matkailukeskuksissa, jos sinulla ei ole omaa pyörää.

        Reitit on tehty kulkemaan hienoissa maisemissa ylös tunturiin ja vaaroille. Matkalla on laavuja ja kotia, joihin voi pysähtyä tauolle. Pääsääntöisesti reitit on suunniteltu päiväretkiin, mutta pyörävaelluksen voi tehdä talvellakin, kun suunnittelee reitin etukäteen ja hyödyntää aurattuja tieosuuksia pyöräreittien lisäksi.

        Rinkka selässä talviretkelle?

        Rinkka on sopiva tapa pakata ja kantaa varusteita myös talviretkellä. Jalkaisin liikkumiseen ja lumikenkäilyyn rinkka tai iso päiväreppu sopii hyvin. Kiinnitä huomiota lumikengän kantavuuteen, jos selässäsi on 15–20 kg lisäpainoa. Sauvat antavat lisätukea rinkan kanssa kulkiessa.

        Rinkkaa voi kantaa myös suksilla liikkuessa. Hiihtäjän painopiste siirtyy silloin taakse, joten hiihtäminen vaatii enemmän tasapainon hallintaa. Lisäpaino suksilla lisää hiihtämisen fyysisyyttä, joten hiihtäessä tulee lämmin. Lämpöä voi säädellä päivän mittaan vaatteita vaihtamalla. Jos aamulla on kylmä, lähde taukotakin kanssa liikkeelle. Vaihda lämmettyäsi vähempiin kerroksiin ja pue taas tauolla enemmän. Kevennä kulkutahtia ennen leiriytymistä, että vaatteet ehtivät kuivua päälläsi ennen pysähtymistä.

        Rinkan valinta »

        Ahkion kanssa talviretkelle

        Ahkio on hyvä ratkaisu lyhyemmällekin talviretkelle. Ahkion vetäminen suksilla liikkuessa kuluttaa vähemmän energiaa kuin rinkan kantaminen.

        Päiväretkelle voi ottaa ahkioon mukaan lettu- ja nokipannun ja lämpimät taukovaatteet koko porukalle. Yöpyvällä retkellä ahkioon mahtuvat kaikki leiriytymis- ja ruokailuvarusteet ja ruuat.

        Ahkio pakataan niin, että paino on mahdollisimman tasaisesti alhaalla ja keskellä. Mitä matalampana pakkauksen saa pidettyä, sitä helpompi ahkiota on hallita rinteessä. Jos painoa on epätasaisesti tai pakkaus on korkea, ahkio kaatuu helposti.

        Ahkion lisäksi tarvitset aisat ja vetovaljaat. Aisoja on kolmenlaisia: suoria, ristikkäisiä ja naruaisoja. Suorat aisat sopivat tunturiin ja ristikkäiset auttavat ahkiota kulkemaan paikoissa, missä ahkion täytyy kääntyä ketterämmin. Naruaisa toimii hyvin erilaisissa ympäristöissä ja kun et halua aina irrottaa aisoja ahkion luokse päästäksesi.

        Vetovaljaina toimii myös tukeva päiväreppu, jossa on vyötäröhihna. Ahkion vetonarun voi kiinnittää sulkuhaalla reppuun.

        Osassa ahkioissa on kiinteä kangassuoja. Jos suojaa ei ole, voit pakata tavarat isoon varustekassiin ja kiinnittää sen ahkioon joustavilla naruilla. Kiinnitysjärjestelmän on hyvä olla kiinteä, mutta nopeaan kiinnittämiseen käyvät myös mustekala-kuminauhat.

        Ahkio liukuu kevyesti kovalla lumella. Syvässä lumessa sen vetäminen on raskaampaa. Ahkiota vetäessään pysyy useimmiten lämpimänä, joten kannattaa pukeutua kerroksiin, jotta voit säädellä kehon lämpötilaa ahkiota vetäessäsi.

        Lue lisää ahkion käytöstä ja katso Pata Degermanin video, miten ahkion voi tuunata ja miten naruaisa toimii talviretkellä.

        Ahkion tuunaus »

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Sukset vai lumikengät »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite