Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Saara Rahkamaa

        TALVITELTTAILUN ALKEET

        Yöpyminen talvella on upea kokemus, joka vaatii hiukan suunnittelua ja valmistautumista. Ota mukaan paljon syötävää sekä varaudu tosissasi kylmään keliin. Valitse telttapaikka huolella ja pystytä teltta ajatuksen kanssa.

        Telttapaikan valinta ja leiriytyminen

        Hyvä telttapaikka on tasainen, riittävän suojaisa mutta ei esimerkiksi liian tiheässä metsässä. Tiheässä metsässä puun oksille pakkautunut lumi voi aiheuttaa vaaratilanteen alla yöpyville retkeilijöille lumen tippuessa oksilta alas. Lumen paino voi myös katkaista oksan teltan päälle.

        Kun on löytynyt hyvä ja tasainen alue, voi aloittaa alueen tasaiseksi tamppaamisen.  Lumi tampataan, jotta sen rakenne muuttuisi ja lumi kovettuisi hyväksi alustaksi teltalle. Lunta voi tampata lumikengät tai sukset jalassa.

        On käytännöllistä tampata reilun kokoinen alue, jonka sisälle teltta kiinnityspisteineen mahtuu. Tamppaamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja tampata useamman kertaan, jotta pohjasta varmasti tulee kova ja tasainen.

        Tampattu alue kovettuu noin 20 - 30 minuuttia, jonka aikana voi kaivaa yöpymisvarusteita esille, juoda lämmintä juomaa termospullosta ja syödä pientä välipalaa. Lumen kovettumisen kannattaa antaa tapahtua rauhassa, jotta leirin pohjustuksesta tulisi mahdollisimman tasainen ja kova.

        Kun pohjustus on kovettunut, on aika pystyttää teltta. Tarkista, että teltan kiristykset ovat löysällä ja naruissa on riittävästi kiristysvaraa.

        Aseta teltan alle halutessasi routamatto. Routamatto tasoittaa ja eristää teltan lattiapinta-alaa. Routamatto on hankala lisätä kiilojen kiinnityksen jälkeen. Routamattona voi käyttää solumuovimattoa tai esimerkiksi avaruushuopaa.

        Teltan kiinnitys lumeen

        Kiilojen kiinnittäminen kovettuneeseen lumeen on helppoa kunhan tekee kerralla oikein.

        Lumeen kaivetaan kiilan pituinen syvänne sekä teltan narulle oma kuja. Kiila painetaan lumeen vaakasuorassa narun ollessa kiilan keskellä. Kun kiila on asettunut paikoilleen, täytetään kaivettu alue lumella ja taputetaan kiinteäksi.

        Kun kaikki kiilat on aseteltu paikoilleen on aika odottaa lumen kovettumista. Lumi kovettuu jälleen noin 20 - 30 minuuttia.

        Mikäli haluaa kiilata teltan kunnolla lumeen voi käyttää niin kutsuttuja lumikiiloja, jotka ovat pidempiä ja leveämpiä kuin perinteiset v- ja y-kiilat. Lumikiilat ovat tarpeellinen mm. tuulisissa olosuhteissa.

        Lumen kovettumisen aikana voi siirtää kaikki yöpymisvarusteet teltan sisälle. Kannattaa katsoa, ettei varusteita jää ympäriinsä maahan lojumaan. Pienikin lumisade hautaa nopeasti varusteet, eikä niiden etsiminen ole helppoa valkoisen lumipeitteen alta.

        Mikäli teltan alla on routamatto, voit asettaa teltan lattialle suoraan ilmatäytteisen, eristävän makuualustan. Mikäli et käytä routamattoa, niin on suositeltavaa asetella solumuovinen makuualusta ilmatäytteisen makuualustan alle. Lue tarkemmin makuualustan valinnasta. Asettele ja pöyhi makuupussi paikoilleen.

        Lumen kovettumisen jälkeen voi kiristää kaikki narut. Kiristys kannattaa tehdä varovasti. Lumen kovettumiseen vaikuttavat lumen rakenne, lämpötila sekä ilmankosteus. Kun teltta on kiristetty, on teltta käytännössä yöpymisvalmis.

        Jos telttapaikka on avotunturissa tai muuten alttiina kovalle tuulelle, voi teltan eteen tehdä pienen lumimuurin. Talvikäyttöön tehdyt teltat kestävät kovaakin tuulta, mutta kovassa tuulessa ääni teltassa voi olla jopa niin kova ettei nukkumisesta tule mitään.

        Teltan pystyttämistä talvella on hyvä harjoitella ihan kotipihassa. Kannattaa harjoitella teltan pystytystä myös pimeällä otsalampun valossa. Retkellä pimeys voi yllättää, joten pienikin harjoittelu nopeuttaa leiriytymistä.

        Käytännöllinen valo

        Talvella on usein valoa vähemmän saatavilla, joten valoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.

        Otsalamppu, jonka akun saa takin sisälle lämpimään on hyvä vaihtoehto. Kannattaa käyttää mahdollisimman vähäistä valotehoa, jotta akku kestäisi pitkään. Silmät tottuvat hämärässä toimimiseen.

        Otsalampun lisäksi voi olla pieni kompakti varavalo, joka on kokoajan taskussa ja yöllä makuupussissa. Varavalon idea on olla nopeasti käytettävissä kaikissa tilanteissa. Varaa riittävästi varaparistoja mukaan molempiin lamppuihin.

        Talvella illat ovat pitkiä ja pimeitä, joten leirissä voi kaivata lisävalaistusta. Lyhtymallinen leirivalo on loistava valon antaja. Leirivalo tuo myös turvallisuutta.

        Kylmä yö

        Kylmään yöhön on järkevää varautua huolellisesti. Syö riittävästi energiaa, jotta kehossa riittää polttoainetta pitämään sinut lämpimänä koko yö.

        Keho tarvitsee nestettä, joten juo myös riittävästi lämmintä vettä. Ilman nestettä elimistö ei toimi normaalisti, eikä ravinto muutu käytettäväksi energiaksi. Vältä kylmää vettä. Kylmä vesi viilentää koko kehoa ja imeytyy lämmintä vettä huonommin, joka taas lisää virtsaamisen tarvetta.

        Pullojen jäätymistä tulee välttää, sillä pahimmassa tapauksessa jäätyminen hajottaa juomapullon. Yön ajaksi kannattaa kaikki kylmät nesteet kaataa pois pulloista ja säilyttää vettä vain termospulloissa.

        Hyvin ravittu sekä nesteytetty keho pysyy lämpimänä huomattavasti paremmin kuin aliravittu. Syö vielä makuupussiin mennessä ja ota varuilta makuupussiin pientä energiapitoista ravintoa mukaan.

        Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta teltassa. Yön aikana kehosta haihtuu paljon kosteutta, ja se täytyy saada ilmanvaihdon avulla kuljetettua pois. Jos kosteus jää telttaan, tulee yöstä kylmempi ja teltta olla pienten jäähileiden peitossa.

        Avaa tarvittaessa vaikka hieman ovea, jotta riittävän vedon saa aikaiseksi. Kylmä veto voi tuntua aluksi epämiellyttävältä, mutta se on parempi vaihtoehto kuin yön kostuttama teltta.

        Yöllä makuupussissa herätessä saattaa olla pissahätä ja paleltaa. Nouse välittömästi ylös, hoida asia ja syö tarvittaessa lisäenergiaa. Palattuasi makuupussiin, tulee keholle nopeasti lämmin. Älä pitkitä hädän hoitamista sillä täysi rakko kuluttaa paljon energiaa, joka on pois muun kehon lämmittämisestä.

        Lämmönlähteenä toimit sinä. Sinä lämmität makuupussin sisäilman, joten pukeudu niin, ettet torppaa lämmön pääsemistä kehon ja makuupussin väliselle alueelle.

        Käytä tarvittaessa makuupussin sisällä makuupussilakanaa, merinovillakerrastoa, fleeceasua tai lampaanvillaa. Älä käytä vaatetta, jossa on kalvo, joka estää lämmön tai kosteuden siirtymistä.

        Mikäli tarvitset vielä lisää eristystä, niin asettele makuupussin päälle esimerkiksi untuvatakkia. Erittäin kylmässä kelissä voi käyttää kahta makuupussia päällekkäin. Sisälle untuvamakuupussi ja ulkopuolelle kuitumakuupussi, jotta mahdollinen kosteus siirtyisi kuitumakuupussiin. Lue tarkemmin makuupussin valinnasta.

        Lisälämpöä makuupussin sisälle saa mm. kertakäyttöisillä lämittimillä tai kuumavesipullolla. Käyttäessä kuumavesipulloa on syytä olla varma pullon korkin pitävyydestä. Varmuuden vuoksi pullon voi laittaa vedenpitävään pussiin. Varo myös ettei liian kuuma pullo tai lämmitin osu suoraan ihoon.

        Aamu talvella

        Aamu on hyvä aloittaa kunnon hörpyllä lämmintä vettä. Lämmintä vettä voi löytyä makuupussin sisällä olevasta vesipullosta tai ulkopuolella olevasta termospullosta.

        Termospulloa voi säilyttää esimerkiksi kengässä pystyssä. Kenkä tuo lisäeristävyyttä ja termospullon pinnassa pienikin lämpö auttaa kenkää haihduttamaan kosteutta.

        Mikäli ulkona vallitseva keli antaa myöden voi makuupussin nostaa aamulla ulos kuivumaan. Kuiva pakkasilma haihduttaa tehokkaasti kosteutta, joten se kannattaa hyödyntää. Kosteassa tai lumisateisessa kelissä voi makuupussin jättää telttaan aamutoimien ajaksi.

        Teltta kannattaa ravistella kunnolla, jotta mahdollisimman paljon jäähilettä jäisi leiripaikkaan. Kunnolla ravisteltu teltta pakataan omaan suojapussiin.

        Kelin mukaan makuupussia ja telttaa on suositeltavaa kuivatella päivän tai illan aikana. Aurinkoisella kevättalvisella pakkaskelillä makuupussin voi levitellä vaikka lounastauolla kuivumaan. Kuivan pakkasilman lisäksi myös tuuli kuivattaa. Hyödynnä myös tarvittaessa autiotupia, laavuja sekä tulipaikkoja. Makuupussin kuivattaminen avotulen lähellä on syytä tehdä erityisen varovaisesti!

        Pitkällä talvivaelluksella on olemassa riski että varusteet hiljalleen keräävät liikaa kosteutta ja mm. makuupussin eristävyys kärsii. On tärkeää hyödyntää kaikki kuivattelumahdollisuudet.

        Rutiineja ja rutiineja

        Talvella maastossa yöpyminen vaatii huomattavasti enemmän työtä sekä valmistautumista kuin teltassa yöpyminen kesällä. Ensimmäinen talviyö tuskin on kaikkein mukavin kokemus, mutta aivan varmasti mieleenpainuva. Harjoittele tekemistä, harjoittele kylmässä toimimista ja uskaltaudu ulos myös erittäin kylmällä kelillä.

        Huolehdi, että juomavettä on riittävästi ja hyödynnä sellaiset tilanteet kun olet paikoillaan. Syö, juo, valmista lisää juomavettä ja kuivaa tarvittaessa varusteita. Talvella aikaa sekä polttoainetta kuluu paljon juomaveden valmistamiseen. Huolehdi, että molempia on riittävästi. Aloita lyhyemmistä päivämatkoista ja keskity leiriytymiseen sekä rutiinien harjoitteluun.

        Kun toimintatavat alkavat muistuttamaan ruutininomaista toimintaa, on sinulla aikaa nauttia ja ihailla talvisen luonnon tarjoamaa ainutlaatuista rauhallisuutta.

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Pukeutuminen talviretkellä »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite