Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Teltan valinta

    Mieti, mihin käyttöön teltta ensisijaisesti tulee


    Teltat voidaan jakaa karkeasti kahteen pääryhmään, tunneli- ja kupolitelttoihin. Molemmissa malleissa on omat etunsa, joista tarkemmin alempana. Telttaa valitessa kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen teltta ensisijaisesti tulee. Käytätkö telttaa pääasiassa kesäisin vai ympäri vuoden? Liikutko paljon kanootilla ja nukut kallioisilla luodoilla? Tuleeko teltta mukaan enimmäkseen mukaan Lapin vaelluksille? Talvikäytössä ja kesän partioleirissä on hyvin erilaiset vaatimukset. Tervetuloa myymäläämme » saamaan asiantuntevaa palvelua! Autamme mielellämme sinua teltan valinnassa.

    Tunneliteltta


    Tunneliteltassa kaaret ovat samansuuntaiset, jolloin teltta täytyy pingottaa naruilla kiinni maahan, jotta se pysyy pystyssä. Teltta ei pysy pystyssä ilman maahan kiinnittämistä.

    Tunneliteltassa painon suhde teltan sisätiloihin on keskimäärin kupolitelttaa parempi. Jos tunneliteltta koostuu vähintään kolmesta kaaresta, on teltassa myös iso eteistila (absidi), jossa voi säilyttää tavaroita ja vaikka kokata huonommalla säällä. Tunneliteltoissa kaaret kiinnitetään yleensä ulkotelttaan, mikä mahdollistaa ensin ulkoteltan pystytyksen ja sen jälkeen sateessa suojalta sisäteltan kiinnittämisen ulkotelttaan. Kaatosateessakin teltan saa pystyyn kastelematta sisätelttaa.

    Tunneliteltta on hyvä valinta esimerkiksi Lapin vaellukselle, talvivaellukselle ja silloin, kun halutaan suuri eteistila (absidi) tavaroiden säilytykseen suojalta sateelta.

    Katso tunneliteltat »

    Kupoliteltta


    Kupoliteltassa teltan kaaret menevät ristiin yhdestä tai useammasta kohdasta, jolloin syntyy itsestään pystyssä pysyvä rakenne. Kupolitelttaa kutsutaankin usein myös itsestään seisova teltta tai vapaasti seisova teltta. Kupoliteltan etu on se, että se on mahdollista ja helppo pystyttää sellaiseenkin maastoon, jossa kiiloja on vaikea työntää maahan (esimerkkinä kallioluoto). Kupolitelttakin kannattaa aina kiilata maahan mikäli mahdollista, erityisesti tuulisella säällä.

    Useimmissa kupoliteltoissa kaaret kiinnitetään sisätelttaan, mikä mahdollistaa hyvällä säällä teltan pystyttämisen ja käytön ilman vedenpitävän ulkokankaan käyttöä. Näin voi tehdä vaikkapa lämpiminä kesäöinä, kun sadetta suurempi huolenaihe ovat hyttyset.

    Kupoliteltta on hyvä valinta esimerkiksi, kun yövytään maastossa, johon on hankala saada maakiiloja kiinnitettyä, kuten kalliolla. Kupoliteltta on myös hyvä valinta kesän partioleirille, jossa telttoja on useita pienessä tilassa. Teltta pysyy pystyssä ilman myrskynarujen kiinnittämistäkin, tosin ne kannattaa aina kiinnittää mikäli mahdollista. Myrskynarujen kiinnittäminen estää ulkoteltan koskemisen sisätelttaan ja siten kostumisen. Kupoliteltta on turvallisempi valinta yleisteltaksi, jos tarkkaa käyttötarkoitusta ei ole.

    Katso kupoliteltat »

    Geodeettiset teltat


    Geodeettinen teltta on myös kupoliteltta eli itsestään seisova teltta. Ero kupolitelttaan on, että kaaret risteävät useammasta kohdasta. Perinteisessä kupoliteltassa on vain yksi risteämä teltan laessa. Geodeettiset teltat kestävät erityisen hyvin tuulta ja lumimassaa. Niitä käytetään lähinnä talvitelttoina ja vuoristossa.

    Geodeettisen teltan määrittäminen voi olla haastavaa paikoin. Tärkein asia mihin geodeetinen teltta yhdistetään on erittäin hyvä tuulenkesto myös korkeassa vuoristossa. Määrityksen mukaan esimerkiksi Fjällräven Abisko View 2 » on geodeettinen teltta, koska siinä on kaksi risteämäkohtaa. Teltta ei kuitenkaan ole ns. vuoristoteltta, joksi geodeetinen teltta usein yhdistetään. Partioaitta ei tällä hetkellä myy varsinaisia geodeettisiä vuoristotelttoja.

    Camping-teltta


    Camping-teltalla tarkoitetaan telttaa, joka soveltuu leirintäaluekäyttöön. Teltta on vedenpitävä, mutta sitä ei ole muiden ominaisuuksiensa puolesta suunniteltu vaelluskäyttöön. Esimerkiksi kaaret eivät ole yhtä vahvoja, pystytys ei ole yhtä nopeaa tai tuulenkesto ei ole yhtä hyvä kuin vaellusteltoissa.

    Myöskään teltan painolla ei ole leirintäalueella suurta väliä, jolloin monet camping-teltat ovat retkikäyttöön liian painavia. Camping-telttojen koko vaihtelee kahden hengen teltoista suuriin, jopa 10 henkeä majoittaviin huvilatelttoihin.

    Katso leiriteltat »

    Vaellus- ja retkiteltat


    Vaellus- ja retkiteltan ero on häilyvä. On kuitenkin todettava, että esimerkiksi avotunturissa kovat tuulet ovat todennäköisempiä kuin metsässä, jolloin oikea valinta on vaellusteltta.

    Vaellustelttaa valitessa paino on tärkeä tekijä. Koska telttaa kannetaan mukana, on järkevää valita mahdollisimman kevyt teltta. Kahden ja kolmen hengen teltat painavat tyypillisesti noin 2-4 kg. Vaellusteltoissa on panostettu alhaisen painon lisäksi kaarien tuulenkestoon ja helppoon pystytettävyyteen.

    Talvivaelluksessa teltan merkitys korostuu entisestään. Neljän vuodenajan käyttöön tarkoitetuissa teltoissa kaaret ovat vahvat ja teltan rakenne tuulenkestävä. Talviteltat kestävät myös lumikuormaa. Talvella on syytä huomioida erityisesti teltan ilmanvaihto, jotta kosteus ei jäädy teltan sisäpuolelle. 2-4 hengen talviteltat painavat keskimäärin 3-6 kg.

    Telttakankaan vesipilariarvo


    Telttakankaan vedenpitävyys ilmaistaan vesipilariarvolla. Tämä arvo kertoo millimetreinä miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää.

    Vesipilariarvoa 1500 mm voidaan pitää telttakankaissa vedenpitävyyden rajana. Tätä suuremmilla vesipilariarvoilla on merkitystä rankkasateissa.

    Teltan pohjakankaan vesipilariarvon on oltava suurempi kuin pääliteltan vesipilariarvon, sillä maan ollessa märkä myös pohjakankaaseen kohdistuva vedenpaine on suurempi. Pohjakankaassa 3000 mm on hyvä arvo ja vedenpitävä normaalissa käytössä, jos ei erityisen märällä soisella maaperällä yövytä.

    Kaksikerroksinen teltta


    Lähes kaikki retkeilykäyttöön tarkoitetut teltat ovat ns. kaksikerrostelttoja. Niissä on hyvin hengittävä sisäteltta sekä vettäpitävä ulkoteltta. Kosteus pääsee haihtumaan ja ilmavirran mukana kulkeutumaan pois ulko- ja sisäteltan väliin jäävän tilan ansiosta. Kaikki Partioaitassa myytävät teltat ovat kaksikerrostelttoja.

    Myös yksikerroksisia telttoja on olemassa. Niitä käytetään esimerkiksi vuorikiipeilyssä painon minimoimiseksi. Koska telttakangas on vettäpitävää, yksikerroksisten telttojen ongelma on kosteuden kerääntyminen telttakankaan sisäpuolelle. Partioaitta ei myy yksikerrostelttoja.

    Hyvän leiri- ja telttapaikan valitseminen


    Kannattaa lukea blogistamme hyviä vinkkejä leiriytymiseen ja telttapaikan valintaan.

    Joppe Ranta: Hyvä telttapaikka on aina kompromissi »

    Pata Degerman: Sääennuste: Lumimyrsky. Hasta la Vista Baby! »

    Anders Klint: Leirielämää »

    Anders Klint: Teltan eteistila eli absidi - hyödyt ja haitat »


    Teltan pystyttäminen ja pakkaaminen


    Lue oppaamme teltan pystyttämisestä ja pakkaamisesta »

    Vaihtoehto teltalle?


    Teltta on usein varmin ja paras vaihtoehto ulkona yöpymiseen, mutta se ei toki ole ainoa vaihtoehto. Lue Joppe Rannan blogista Yö tähtitaivaan alla voi olla elämys» vaihtoehdoista teltalle.

    Oppaat-sivuillamme käsittelemme monipuolisesti eri aiheita kuten materiaaleja ja teknologioita, tuotteiden hoitoa ja käyttöä ja pakkauslistoja. Lue oppaita »

    Inspiroidu blogeista! Julkaisemme blogissa viikottain kirjoituksia ulkoiluun liittyen oman henkilökunnan ja vierailevien kirjoittajien toimesta. Lue blogia »

    Me Partioaitassa haluamme inspiroida sinua ulkoilemaan ja retkeilemään, nauttimaan Suomen kauniista ja puhtaasta luonnosta. Siksi Partioaitta julkaisee nyt yhteistyössä Retkipaikan kanssa suositun karttasovelluksen, jonka avulla sinun on helppo löytää mielenkiintoinen retkikohde. Etsi kohde »

    Suositut teltat 

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite