Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        TELTAN VALINTA

        Teltan ostaminen on yksi vaikeimpia päätöksiä retkeilyvälineitä hankkiessa. Etenkin vaelluskäyttöön tulevaa telttaa valitessa täytyy löytää onnistunut kompromissi hinnan, painon ja kestävyyden välillä. Teltan tilavuus voi olla tärkein ominaisuus telttaa valitessa, mutta tällöin joutuu tekemään kompromisseja kolmen yllä mainitun kanssa. Jos paino ei ole ratkaiseva tekijä teltan valinnassa, kannattaa valita "yhtä isompi" teltta eli esimerkiksi kahdelle hengelle kolmen hengen teltta. Lisätilaa osaa arvostaa etenkin pidemmillä reissuilla.


        Tunneliteltta vai kupoliteltta?

        Teltat voidaan jakaa karkeasti kahteen pääryhmään: tunneli- ja kupolitelttoihin. Valintaa tehdessä kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen teltta ensisijaisesti tulee. Käytätkö telttaa pääasiassa kesäisin vai ympäri vuoden? Talviretkeillessä kannattaa pohtia teltan tuuletusta, lumen- ja tuulenkestävyyttä.

        Tunneliteltta kestää hyvin tuulta ja on kevyempi vaihtoehto kuin kupoliteltta. Siksi se on usein parempi vaihtoehto esimerkiksi Lapin vaelluksille. 

        Liikutko paljon meloen tai nukutko kallioisilla luodoilla? Kupoliteltta pysyy itsestään pystyssä risteävien kaarien ansiosta, ja sen voi pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle, kuten rantahietikolle tai kalliolle. 

        Talvivaelluksella ja kesän partioleirissä on hyvin erilaiset vaatimukset. Kuinka monta ihmistä telttaan yleensä majoittuu? Riittääkö yhden hengen teltta vai tarvitsetko 2 hengen, 3 hengen tai 4 hengen telttaa? Sitäkin suurempia toki löytyy. 

        Teltan paino vaikuttaa teltan hintaan

        Moni telttaa etsivä on huomannut, että kevyemmät teltat ovat kalliimpia. Teltan tilavuuskaan ei vaikuta samalla tavalla hintaan kuin teltan paino.

        Samoilla mitoilla olevien telttojen hinnat määräytyvät materiaalien mukaan. Polyesterinen perusteltta on edullisempi kuin huippunailonista valmistettu. Myös harppaus lasikuitukaarista alumiinisiin tuntuu kukkarossa. Joskus kahden hengen teltta voi olla kolmen hengen mallia painavampi.

        Tunneliteltoissa täytyy nukkumatilan lisäksi ratkaista, haluaako ison eteisen eli absidin. Huonolla kelillä absidi tekee retkeilystä miellyttävämpää, mutta tuo telttaan lisäpainoa. Eteismallejakin voidaan keventää, jos kattoa viistetään päistä alaspäin.

        Jos tykkäät katsella maisemaa ja luontoa teltan uumenista, on kupoliteltta parempi vaihtoehto. Ison oven saa aukaistua kokonaan eikä absidia tai tunneliteltan liepeitä ole rajoittamassa maisemaa.

        Teltan hintaa miettiessä, yksi hyvä tapa on laskea käyttöpäivän hintaa. Huippuhinnalla ostettu huipputeltta kestää pisimpään. Kalliimmilla teltoilla on usein pidemmät takuuajat ja niihin saa paremmin varaosia.

        Kun lasket vaihtoehtoisille teltoille koko elinkaarelle yhden yön hinnan, jää moni edullisempi hinnassa toiseksi.

        Jos retkeilet vaativissa olosuhteissa, voit miettiä myös mikä arvo on turvallisuudella ja kuinka paljon haluat maksaa mukavuudesta. 

        Mallit vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan

        Tunturivaeltajan kannattaa harkita tunneliteltan hankkimista. Myös talvitelttailuun tunneliteltta on usein parempi vaihtoehto.

        Perinteisessä tunturi- eli tunneliteltassa on sisäteltta pystytettäessä mukana kiinnitettynä ulkotelttaan. Tarvittaessa ne voi pystyttää erikseen: ensin ulkoteltta ja sisäteltta kiinni ulkotelttaan sateelta tai lumelta suojassa. Nukkumatila pysyy silloin kuivana.

        Tunneliteltassa kaaret ovat samansuuntaiset, jolloin teltta täytyy pingottaa kiiloilla ja naruilla kiinni maahan, jotta se pysyy pystyssä. Kallioluodoilla ei kiiloja saa kiinni maahan, mutta narut voi kiinnittää isoihin irtokiviin tai puunrunkoihin. Kalliolla tunneliteltta on kupolitelttaa haastavampi pystytettävä. 

        Tunneliteltassa painon suhde teltan sisätiloihin on keskimäärin kupolitelttaa parempi. Jos tunneliteltta koostuu vähintään kolmesta kaaresta, on teltassa myös iso eteistila (absidi). Siellä voi säilyttää tavaroita ja vaikka kokata huonommalla säällä äärimmäistä huolellisuutta ja turvallisuutta noudattaen.

        Tunneliteltta on hyvä valinta esimerkiksi Lapin vaellukselle, talvivaellukselle ja silloin, kun halutaan suuri eteistila (absidi) tavaroiden säilytykseen suojalta sateelta.

         

        Kupoliteltta on hyvä yleisteltta

        Kupoliteltoissa on itsestäänseisova rakenne, eli teltta pysyy pystyssä pelkkien risteävien kaarien avulla. Tämä on kätevä ominaisuus esimerkiksi melojalle, koska teltan voi pystyttää rantakalliolle. 

        Kupolitelttaa kutsutaankin usein myös termeillä itsestäänseisova teltta tai vapaasti seisova teltta. Kupoliteltan etu on se, että se on mahdollista ja helppo pystyttää sellaiseenkin maastoon, jossa kiiloja on vaikea työntää maahan.

        Kupolitelttakin kannattaa aina kiinnittää maahan jollain tavalla, että tuuli ei vie sitä mennesään. Jos kiiloja ei voi käyttää, voi teltan narut pingottaa kiviin, juuriin tai puunrunkoihin kiinni.

        Useimmissa kupoliteltoissa kaaret kiinnitetään sisätelttaan, joka pystytetään ensin. Pystytetyn teltan päälle viritetään ulkoteltta sateensuoksi.

        Kaarien kiinnitys sisätelttaan mahdollistaa hyvällä säällä teltan pystyttämisen ja käytön ilman vedenpitävän ulkokankaan käyttöä. Näin voi tehdä vaikkapa lämpiminä kesäöinä, kun sadetta suurempi huolenaihe ovat hyttyset.

        Sateella kupoliteltan pystyttäminen onkin haastavampaa, koska ulkotelttaa ei saa tunneliteltan tapaan ensin suojaksi. Teltta kastuu helposti, jos ulkotelttaa ei nopeasti laiteta sisäteltan päälle.

        Tarppi eli suojapeite on hyvä olla mukana ainakin pidemmillä vaelluksella. Tarpin voi virittää ensin sateensuojaksi ja sen alla pystyttää teltan kuivana. Tarppi antaa myös lisää kuivaa työskentelytilaa sateella ja yöllä se toimii sadesuojana varusteille.

        Kupoliteltta on hyvä valinta esimerkiksi, kun yövytään maastossa, johon on hankala saada maakiiloja kiinnitettyä, kuten kalliolla. Kupoliteltta on myös hyvä valinta kesän partioleirille, jossa telttoja on useita pienessä tilassa.

        Teltta pysyy pystyssä ilman myrskynarujen kiinnittämistäkin, mutta ne kannattaa aina kiinnittää mikäli mahdollista. Myrskynarujen kiinnittäminen estää ulkoteltan koskemisen sisätelttaan ja siten kostumisen. Kupoliteltta on turvallisempi valinta yleisteltaksi, jos tarkkaa käyttötarkoitusta ei ole.


         

        Talvivaelluksessa teltan merkitys korostuu entisestään. Neljän vuodenajan käyttöön tarkoitetuissa teltoissa kaaret ovat vahvat ja teltan rakenne tuulenkestävä. Talviteltat kestävät myös lumikuormaa. Talvitelttojen kaaritunnelit ovat riittävät isot, jotta sinne saa kahdet kaaret pujotettua paremman kestävyyden saavuttamiseksi.

        Talvella on syytä huomioida erityisesti teltan ilmanvaihto, jotta kosteus ei jäädy teltan sisäpuolelle. Ilmanvaihdot tulee olla korkealla, jotta ne ei jää lumikinosten alle, ja ilmanvaihdot täytyy saada täysin suljettua estämään lumen lentämisen teltan sisään.

        Täytyy kuitenkin myös muistaa, että Etelä-Suomen suojaisissa metsissä ei tarvita niin järeää telttaa kuin Lapin aavoissa tunturimaisemissa, missä tuuli voi yltyä myrskyksi ja teltalta vaaditaan lujaa tekoa.


        Tunnelitettoja käytetään haastavissa olosuhteissa, missä kova tuuli ja lumisade voivat yllättää. Tunneliteltta kestää hyvin tuulta ja lumimassaa oikein pystytettynä.

        Talviteltoissa voi olla lumipeitteet, jotka laskeutuvat maahan.

        Teltan liepeiden tulee ulottua täysin maahan asti, jotta tuuli ei pääse sisälle liepeiden alta eikä lennätä lunta teltan sisään. Joissakin talviteltoissa, ja etenkin retkikuntateltoissa, on erilliset lumiliepeet, jotka ulottuvat puolisen metriä maahan. Näiden liepeiden päälle voi kasata lunta ja siten varmistaa ettei tuuli tuiverra sisälle ja heitä lunta sisään. Lumikinokset tekevät teltasta myös tukevamman tuulta vastaan.

        Vuoristossa käytetään enimmäkseen ns. geodeettisia telttoja, ja niiden ero kupolitelttaan on, että kaaria on usein useampia ja kaaret risteävät useammasta kohdasta. Perinteisessä kupoliteltassa on vain yksi risteämä teltan laessa. Geodeettiset teltat kestävät erityisen hyvin tuulta ja lumimassaa. Niitä käytetään lähinnä talvitelttoina ja vuoristossa.

        Geodeettisen teltan määrittäminen voi olla haastavaa paikoin. Tärkein asia mihin geodeetinen teltta yhdistetään on erittäin hyvä tuulenkesto myös korkeassa vuoristossa. Määrityksen mukaan esimerkiksi Fjällräven Abisko View 2 on geodeettinen teltta, koska siinä on kaksi risteämäkohtaa. Teltta ei kuitenkaan ole ns. vuoristoteltta, joksi geodeetinen teltta usein yhdistetään. Partioaitta ei tällä hetkellä myy varsinaisia geodeettisiä vuoristotelttoja.

        Camping-teltalla tarkoitetaan telttaa, joka soveltuu leirintäaluekäyttöön. Teltta on vedenpitävä, mutta sitä ei ole muiden ominaisuuksiensa puolesta suunniteltu vaelluskäyttöön. Esimerkiksi kaaret eivät ole yhtä vahvoja, pystytys ei ole yhtä nopeaa ja tuulenkesto ei ole yhtä hyvä kuin vaellusteltoissa.

        Teltan painolla ei ole leirintäalueella suurta väliä, jolloin monet camping-teltat ovat retkikäyttöön liian painavia. Camping-telttojen koko vaihtelee kahden hengen teltoista suuriin, jopa 10 henkeä majoittaviin huvilatelttoihin.

        Telttakankaan vesipilariarvo

        Telttakankaan vedenpitävyys ilmaistaan vesipilariarvolla. Tämä arvo kertoo millimetreinä miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää.

        Vesipilariarvoa 1500 mm voidaan pitää telttakankaissa vedenpitävyyden rajana. Tätä suuremmilla vesipilariarvoilla on merkitystä rankkasateissa.

        Teltan pohjakankaan vesipilariarvon on oltava suurempi kuin pääliteltan vesipilariarvon, sillä maan ollessa märkä myös pohjakankaaseen kohdistuva vedenpaine on suurempi. Pohjakankaassa 3000 mm on hyvä arvo ja vedenpitävä normaalissa käytössä, jos ei erityisen märällä soisella maaperällä yövytä.

        Kaksikerroksinen teltta

        Lähes kaikki retkeily- ja vaelluskäyttöön tarkoitetut teltat ovat kaksikerrostelttoja. Niissä on hyvin hengittävä sisäteltta sekä vettäpitävä ulkoteltta. Kosteus pääsee haihtumaan ja ilmavirran mukana kulkeutumaan pois ulko- ja sisäteltan väliin jäävän tilan ansiosta. Jos sisä- ja ulkoteltta ovat kosketuksissa toisiinsa, niin ilmavirtaa ei pääse syntymään ja teltan sisällä voi olla kosteaa. Tärkeää onkin aina kiinnittää myrskynarut, vaikka myrskyä tai kovaa tuulta ei olisikaan tiedossa. Kaikki Partioaitassa myytävät teltat ovat kaksikerrostelttoja.

        Myös yksikerroksisia telttoja on olemassa. Niitä käytetään esimerkiksi vuorikiipeilyssä painon minimoimiseksi. Koska telttakangas on vettäpitävää, yksikerroksisten telttojen ongelma on kosteuden kerääntyminen telttakankaan sisäpuolelle. Partioaitta ei myy yksikerrostelttoja.

        Haluatko saada lisätietoa teltoista? Tervetuloa lähimpään myymälään, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean teltan.

         

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite