Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Teltan valinta

    Julia Kivelä

    Mieti, mihin käyttöön teltta ensisijaisesti tulee

    Voisi kuvitella, että teltan osto on hyvin helppo juttu. Itse asiassa se on yksi niitä vaikeimmin päätettäviä retkeilyvälineitä. Kolmen tärkeimmän muuttujan taistelussa on yritettävä löytää itselle sopiva kompromissi. Hinta, paino ja kestävyys, ovat ne kolmiodraaman ainekset. Tilavuuskaan ei ole niin iso tekijä, sillä se yleensä kulkee noiden kolmen muuttujan mukana. Samaa voi sanoa mallista eli kupoli- vai tunneliteltta, sillä sekin selviää niistä kolmesta, ellei se jo ole koko teltan valinnan lähtökohta.

    Tunneli vai kupoli?


    Kupoliteltta pysyy itsestään pystyssä risteävien kaarien ansiosta, ja sen voikin pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle kuten rantahietikolle tai kalliolle. Kuvassa Fjällräven Keb Dome 3. Kuva Eeva Mäkinen.


    Tunneliteltta kestää hyvin tuulta ja on kevyempi vaihtoehto kuin kupoliteltta. Siksi se on usein parempi vaihtoehto esimerkiksi Lapin vaelluksille. Tunneliteltta täytyy aina kiinnittää maahan kiiloilla, joten telttapaikan valintaan täytyy käyttää enemmän huomiota. Kuvassa Fjällräven Abisko Endurance 3. Kuva Julia Kivelä.

    Teltat voidaan jakaa karkeasti kahteen pääryhmään, tunneli- ja kupolitelttoihin. Kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen teltta ensisijaisesti tulee. Käytätkö telttaa pääasiassa kesäisin vai ympäri vuoden? Liikutko paljon kanootilla ja nukut kallioisilla luodoilla? Tuleeko teltta mukaan enimmäkseen mukaan Lapin vaelluksille? Talvivaelluksella ja kesän partioleirissä on hyvin erilaiset vaatimukset. Kuinka monta ihmistä telttaan yleensä majoittuu? Riittääkö yhden hengen teltta vai tarvitsetko 2 hengen, 3 hengen tai 4 hengen telttaa? Sitäkin suurempia toki löytyy. 

    Paino kulkee käsikädessä hinnan kanssa

    Moni teltan katsoja on huomannut, että painon laskiessa hinta nousee. Tilavuuskaan ei ole yhtä määräävä tekijä, sillä samoilla mitoilla olevien telttojen hinnat määräytyvät materiaalien mukaan. Kun polyesterisesta perusteltasta kevennetään, astuu huippunailon kuvaan. Myös harppaus lasikuitukaarista alumiinisiin, tuntuu kukkarossa.

    Joskus kahden hengen teltta voi olla kolmen hengen mallia painavampi. Tunneliteltoissa nukkumatilan lisäksi täytyy ratkaista haluaako ison eteisen eli absidin. Huonolla kelillä se on luksusta, mutta tuo telttaan lisäpainoa. Eteismallejakin voidaan keventää, jos kattoa viistetään päistä alaspäin. 

    Se, missä matematiikkaa tarvittaisiin eniten, on käyttöpäivän hinnassa. Huippuhinnalla ostettu huipputeltta kestää kuitenkin pisimpään. Sille kun laskee yön hinnan, jää moni edullisempi toiseksi. Turvallisuutta ei oikein voi hinnoitella, mutta tässä yhtälössä sekin on otettava huomioon. Eikä silloin ole epäselvyyttä valinnasta.

    Talvitelttailun erikoisuudet


    Tunnelitelttoja käytetään haastavissa olosuhteissa, missä kova tuuli ja lumisade voivat yllättää. Tunneliteltta kestää hyvin tuulta ja lumimassaa oikein pystytettynä. Kuva Pata Degerman.

    Talvivaelluksessa teltan merkitys korostuu entisestään. Neljän vuodenajan käyttöön tarkoitetuissa teltoissa kaaret ovat vahvat ja teltan rakenne tuulenkestävä. Talviteltat kestävät myös lumikuormaa. Talvitelttojen kaaritunnelit ovat riittävät isot, jotta sinne saa kahdet kaaret pujotettua paremman kestävyyden saavuttamiseksi.

    Talvella on syytä huomioida erityisesti teltan ilmanvaihto, jotta kosteus ei jäädy teltan sisäpuolelle. Ilmanvaihdot tulee olla korkealla, jotta ne ei jää lumikinosten alle, ja ilmanvaihdot täytyy saada täysin suljettua estämään lumen lentämisen teltan sisään.

    Täytyy kuitenkin myös muistaa, että Etelä-Suomen suojaisissa metsissä ei tarvita niin järeää telttaa kuin Lapin aavoissa tunturimaisemissa, missä tuuli voi yltyä myrskyksi ja teltalta vaaditaan lujaa tekoa.


    Laadukkaissa vaellusteltoissa, ja etenkin talvikäyttöön tarkoitetuissa teltoissa, on ylhäällä hyvät tuuletusaukot, joissa iso suojaläppä estämästä sateen tai lumen joutumista sisään. Tuuletusaukko täytyy saada täysin kiinni tarvittaessa. Kuvassa Fjällräven Polar Endurance 3. Kuva Pata Degerman.


    Talviteltoissa voi olla lumiliepeet, jotka laskeutuvat maahan. Liepeiden päälle voi kasata lunta tai vaihtoehtoisesti sahata lumikuutioita. Kuvassa Fjällräven Polar Endurance 3. Kuva Pata Degerman.

    Teltan liepeiden tulee ulottua täysin maahan asti, jotta tuuli ei pääse sisälle liepeiden alta eikä lennätä lunta teltan sisään. Joissakin talviteltoissa, ja etenkin retkikuntateltoissa, on erilliset lumiliepeet, jotka ulottuvat puolisen metriä maahan. Näiden liepeiden päälle voi kasata lunta ja siten varmistaa ettei tuuli tuiverra sisälle ja heitä lunta sisään. Lumikinokset tekevät teltasta myös tukevamman tuulta vastaan.


    Talvella teltan eteistilasta eli absidista on hyötyä. Siinä voi askarrella asioita suojassa tuulelta ja lumisateelta. Myös varusteet voi saada sinne suojaan. Absidin lattia kannattaa lapioida alemmaksi nukkumistilaa, tällöin kylmä ilma valuu sinne eikä jää nukkumatilaan.

    Vuoristossa käytetään enimmäkseen ns. geodeettisia telttoja, ja niiden ero kupolitelttaan on, että kaaria on usein useampia ja kaaret risteävät useammasta kohdasta. Perinteisessä kupoliteltassa on vain yksi risteämä teltan laessa. Geodeettiset teltat kestävät erityisen hyvin tuulta ja lumimassaa. Niitä käytetään lähinnä talvitelttoina ja vuoristossa.

    Geodeettisen teltan määrittäminen voi olla haastavaa paikoin. Tärkein asia mihin geodeetinen teltta yhdistetään on erittäin hyvä tuulenkesto myös korkeassa vuoristossa. Määrityksen mukaan esimerkiksi Fjällräven Abisko View 2 on geodeettinen teltta, koska siinä on kaksi risteämäkohtaa. Teltta ei kuitenkaan ole ns. vuoristoteltta, joksi geodeetinen teltta usein yhdistetään. Partioaitta ei tällä hetkellä myy varsinaisia geodeettisiä vuoristotelttoja.

    Mallit vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan

    Voidaan ajatella, että tunturivaeltaja lähtee pohdinnoissaan tunneliteltasta. Onhan se kuitenkin pohjoismainen ratkaisu ja varmasti soveltuu näihin maisemiin. Myös talvitelttailuun tunneliteltta usein parempi vaihtoehto. Perinteisessä tunturi- eli tunneliteltassa on sisäteltta pystytettäessä mukana, ja tarvittaessa ne voi pystyttää erikseen ensin ulkoteltta ja siihen kiinni sisäteltta suojassa sateelta tai lumelta. Nukkumatila pysyy tällöin kuivana, vaikka sataisi kaatamalla.

    Monissa kupoliteltoissa sisäteltta pystytetään ensin ja ulkoteltta viritetään sen päälle. Näissä käyttötarkoitus ja käyttöalueet eroavat tunneliteltoista. Kupoliteltoissa on itsestään seisova rakenne, eli teltta pysyy pystyssä pelkkien kaarien avulla. Tämä on kätevä ominaisuus esimerkiksi melojalle. Kallioluodoilla ei kiilaa saa maahan, joten tunneli on hyvin haastava pystytettävä. 

    Tunneliteltassa kaaret ovat samansuuntaiset, jolloin teltta täytyy pingottaa naruilla kiinni maahan, jotta se pysyy pystyssä. Teltta ei pysy pystyssä ilman maahan kiinnittämistä.

    Tunneliteltassa painon suhde teltan sisätiloihin on keskimäärin kupolitelttaa parempi. Jos tunneliteltta koostuu vähintään kolmesta kaaresta, on teltassa myös iso eteistila (absidi), jossa voi säilyttää tavaroita ja vaikka kokata huonommalla säällä, mutta äärimmäistä huolellisuutta ja turvallisuutta noudattaen. Tunneliteltoissa kaaret kiinnitetään yleensä ulkotelttaan, mikä mahdollistaa ensin ulkoteltan pystytyksen ja sen jälkeen sateessa suojalta sisäteltan kiinnittämisen ulkotelttaan. Kaatosateessakin teltan saa pystyyn kastelematta sisätelttaa.


    Näkymä tunneliteltan sisältä. Oven takana näkyy eteistila eli absidi. Kuvassa Fjällräven Abisko Endurance 3. Kuva Saara Rahkamaa.

    Tunneliteltta on hyvä valinta esimerkiksi Lapin vaellukselle, talvivaellukselle ja silloin, kun halutaan suuri eteistila (absidi) tavaroiden säilytykseen suojalta sateelta.

    Katso tunneliteltat »

    Kupoliteltassa teltan kaaret menevät ristiin yhdestä tai useammasta kohdasta, jolloin syntyy itsestään pystyssä pysyvä rakenne. Kupolitelttaa kutsutaankin usein myös itsestään seisova teltta tai vapaasti seisova teltta. Kupoliteltan etu on se, että se on mahdollista ja helppo pystyttää sellaiseenkin maastoon, jossa kiiloja on vaikea työntää maahan (esimerkkinä kallioluoto). Kupolitelttakin kannattaa aina kiilata maahan mikäli mahdollista, erityisesti tuulisella säällä.

    Useimmissa kupoliteltoissa kaaret kiinnitetään sisätelttaan, mikä mahdollistaa hyvällä säällä teltan pystyttämisen ja käytön ilman vedenpitävän ulkokankaan käyttöä. Näin voi tehdä vaikkapa lämpiminä kesäöinä, kun sadetta suurempi huolenaihe ovat hyttyset.


    Kupoliteltan etuna on se, että sen saa pystytettyä paikkoihin mihin tunnelitelttaa ei saa pystytettyä kuten kallioisille paikoille. Kuvassa Marmot Vapor 3P. Kuva Damon Beckford.

    Kupoliteltta on hyvä valinta esimerkiksi, kun yövytään maastossa, johon on hankala saada maakiiloja kiinnitettyä, kuten kalliolla. Kupoliteltta on myös hyvä valinta kesän partioleirille, jossa telttoja on useita pienessä tilassa. Teltta pysyy pystyssä ilman myrskynarujen kiinnittämistäkin, tosin ne kannattaa aina kiinnittää mikäli mahdollista. Myrskynarujen kiinnittäminen estää ulkoteltan koskemisen sisätelttaan ja siten kostumisen. Kupoliteltta on turvallisempi valinta yleisteltaksi, jos tarkkaa käyttötarkoitusta ei ole.

    Katso kupoliteltat »

    Camping-teltalla tarkoitetaan telttaa, joka soveltuu leirintäaluekäyttöön. Teltta on vedenpitävä, mutta sitä ei ole muiden ominaisuuksiensa puolesta suunniteltu vaelluskäyttöön. Esimerkiksi kaaret eivät ole yhtä vahvoja, pystytys ei ole yhtä nopeaa ja tuulenkesto ei ole yhtä hyvä kuin vaellusteltoissa.

    Teltan painolla ei ole leirintäalueella suurta väliä, jolloin monet camping-teltat ovat retkikäyttöön liian painavia. Camping-telttojen koko vaihtelee kahden hengen teltoista suuriin, jopa 10 henkeä majoittaviin huvilatelttoihin.

    Katso leiriteltat »

    Telttakankaan vesipilariarvo

    Telttakankaan vedenpitävyys ilmaistaan vesipilariarvolla. Tämä arvo kertoo millimetreinä miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää.

    Vesipilariarvoa 1500 mm voidaan pitää telttakankaissa vedenpitävyyden rajana. Tätä suuremmilla vesipilariarvoilla on merkitystä rankkasateissa.

    Teltan pohjakankaan vesipilariarvon on oltava suurempi kuin pääliteltan vesipilariarvon, sillä maan ollessa märkä myös pohjakankaaseen kohdistuva vedenpaine on suurempi. Pohjakankaassa 3000 mm on hyvä arvo ja vedenpitävä normaalissa käytössä, jos ei erityisen märällä soisella maaperällä yövytä.

    Kaksikerroksinen teltta

    Lähes kaikki retkeily- ja vaelluskäyttöön tarkoitetut teltat ovat kaksikerrostelttoja. Niissä on hyvin hengittävä sisäteltta sekä vettäpitävä ulkoteltta. Kosteus pääsee haihtumaan ja ilmavirran mukana kulkeutumaan pois ulko- ja sisäteltan väliin jäävän tilan ansiosta. Kaikki Partioaitassa myytävät teltat ovat kaksikerrostelttoja.

    Myös yksikerroksisia telttoja on olemassa. Niitä käytetään esimerkiksi vuorikiipeilyssä painon minimoimiseksi. Koska telttakangas on vettäpitävää, yksikerroksisten telttojen ongelma on kosteuden kerääntyminen telttakankaan sisäpuolelle. Partioaitta ei myy yksikerrostelttoja.

    Tervetuloa myymäläämme » saamaan asiantuntevaa palvelua! Autamme mielellämme sinua teltan valinnassa.

    Hyvän leiri- ja telttapaikan valitseminen

    Kannattaa lukea blogistamme hyviä vinkkejä leiriytymiseen ja telttapaikan valintaan.

    Joppe Ranta: Hyvä telttapaikka on aina kompromissi »

    Pata Degerman: Sääennuste: Lumimyrsky. Hasta la Vista Baby! »

    Anders Klint: Leirielämää »

    Anders Klint: Teltan eteistila eli absidi - hyödyt ja haitat »


    Teltan pystyttäminen ja pakkaaminen


    Lue oppaamme teltan pystyttämisestä ja pakkaamisesta »

    Vaihtoehto teltalle?


    Teltta on usein varmin ja paras vaihtoehto ulkona yöpymiseen, mutta se ei toki ole ainoa vaihtoehto. Lue Joppe Rannan blogista Yö tähtitaivaan alla voi olla elämys» vaihtoehdoista teltalle.

    Oppaat-sivuillamme käsittelemme monipuolisesti eri aiheita kuten materiaaleja ja teknologioita, tuotteiden hoitoa ja käyttöä ja pakkauslistoja. Lue oppaita »

    Inspiroidu blogeista! Julkaisemme blogissa viikottain kirjoituksia ulkoiluun liittyen oman henkilökunnan ja vierailevien kirjoittajien toimesta. Lue blogia »

    Me Partioaitassa haluamme inspiroida sinua ulkoilemaan ja retkeilemään, nauttimaan Suomen kauniista ja puhtaasta luonnosta. Siksi Partioaitta julkaisee nyt yhteistyössä Retkipaikan kanssa suositun karttasovelluksen, jonka avulla sinun on helppo löytää mielenkiintoinen retkikohde. Etsi kohde »

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite