Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    KERROSPUKEUTUMISEN PERUSTEET

    Vaatetus suojaa meitä ulkoillessamme. Sen tehtävä on pitää meidät kuivana ja lämpimänä kaikissa olosuhteissa. Kerroksittain pukeutumalla on mahdollista säädellä sopiva vaatetus muuttuvien sääolosuhteiden mukaan..


    1.
    Siirtää kosteutta pois iholta.

    Aluskerros »

    2.
    Lämmittävä kerros.

    Välikerros »

    3.
    Suoja tuulelta ja vedeltä.

    Kuorikerros »

    4.
    Lisälämpöä kylmässä.

    Eristyskerros »

    Aluskerros

    Lähimpänä ihoa on aluskerros. Sen tehtävä on siirtää kosteutta kohti ulompia kerroksia. Kun alin, ihoa vasten oleva kerros pysyy kuivana, olo pysyy mukavana ja lämpimänä - märkä vastaavasti tuntuu kylmältä. Märät vaatteet myös hiertävät ihon rikki kuivia helpommin.

    Aloita kerrospukeutuminen alushousuista ja rintaliiveistä - on tärkeää että nekin ovat merinovillaisia. Seuraavaksi pue päälle kerrastohousut ja kerrastopaita. Samaa sarjaa olevia kerrastoja löytyy myös valikoimastamme. Erittäin kylmällä kelillä voi pukea kaksi kerrosta, etenkin jos pysyt paikallasi paljon.

    Vältä puuvillaa

    Liikkujan on syytä välttää puuvillaisia vaatteita ja sukkia, koska puuvilla sitoo kosteutta itseensä eikä siirrä sitä ulompiin kerroksiin. Vaikka puuvillaiset vaatteet tuntuvat aluksi mukavilta päällä, ne kostuvat erittäin nopeasti eivätkä kuivu helposti.

    Käytä merinovillaa tai keinokuitua

    Toimivat aluskerroksen vaatteet tehdään joko keinokuiduista tai erittäin hienosta merinovillasta. Keinokuidut siirtävät kosteutta erittäin tehokkaasti ja pitävät olon kuivana. Keinokuituvaatteet alkavat kuitenkin melko nopeasti haista. Siksi ne soveltuvat parhaiten lyhytkestoisiin hikilajeihin. Keinokuitupaita soveltuu hyvin sisätiloissa tapahtuvaan urheiluun ja ulkona kuumalla kelillä. Keinokuidut ovat mikroskoopilla katsottaessa sileitä, joten ne eivät sido kudokseensa lämpöä ja siirtävät ja haihduttavat hikeä jopa merinovillaa tehokkaammin.

    Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, jonka takia se ei ala haista pitkänkään käytön jälkeen, kunhan vaatetta voi tuulettaa säännöllisesti. Merinovilla sitoo lämpöä myös kosteana, eli olo tuntuu mukavalta ja lämpimältä vaikka merinovilla on märkä. Märkä vaate kuitenkin helpommin hiertää ihon rikki. Merinovillasäikeet ovat normaalia villaa ohuempaa ja hienomaa, jolloin ne eivät kutita ja siirtävät hyvin kosteutta ulompiin kerroksiin. Merinovillaiset vaatteet ovat parhaimmillaan retkeilyssä, purjehduksessa ja laskettelussa. Merinovillavaatteet ovat erinomaisia matkustusvaatteita, koska ne eivät rypisty.

    Suosittelemme näitä kolmea
    • Hikiliikuntaan ja lisäkerrokseksi
     Aclima Woolnet

     Verkkokangas sopii erityisen hyvin kylmän sään retkeilyyn, lasketteluun ja muuhun hikiliikuntaan. Käytä aluskerroksena toisen merinokerraston alla ja saat extralämpimän aluskerroksen.
     Mallit naisille ja miehille.

     Naiset »

    • Retkeilyyn ja arkikäyttöön
     Icebreaker 200 Oasis

     100 % merinovilla ei kerää herkästi hajuja. Vaatteet ovat paksuudeltaan 200g/m2, joten ne sopivat käytettäväksi aluskerrastona sekä talven pakkasilla että viileinä syys- ja kevätpäivinä.
     Mallit naisille ja miehille.

     Naiset »

    • Helposti paleleville ja kylmille keleille
     Devold Expedition

     Alusvaatteeksi tai väliasuksi kylmiin olosuhteisiin ja vaelluksille. Paidan sisäpinta on 100 % merinovillaa, ja ulkopinnan neuloksessa on 10 % polyamidia kestävyyden parantamiseksi.
     Mallit naisille ja miehille.

     Naiset »

    Välikerros

    Vaatteen lämpimyys riippuu sen ilmavuudesta. Vaate, joka sitoo kudokseensa paljon ilmaa, eristää käyttäjänsä kylmältä ulkoilmalta. Materiaalista riippuu kuinka hyvin se pystyy sitomaan ilmaa. Välikerroksen vaatteet ovat kevyitä sekä huokoisia ja ne sitovat itseensä paljon ilmaa.

    Välikerroksen vaatteen on hyvä olla helposti ja nopeasti puettava, näin sen voi riisua pois kun lähdetään liikkeelle, ja tauolla sen saa nopeasti puettua taas päälle. Ilman lämpötila ja oma aktiivisuustaso määrittää se kuinka lämmin ja paksu välikerros kannattaa pukea.

    Välikerroksia voi olla myös kaksi, etenkin kylmällä kelillä se voi olla parempi ratkaisu. Liikuttaessa on päällä ohut merinovillainen paita, joka voi olla myös t-paita. Tauoilla puetaan päälle paksumpi fleece tai villapaita.

    Huppu vai ilman huppua?

    Kerrospukeutumisessa välikerroksen paidassa tai takissa ei kannata olla huppua. Se on usein tiellä, ja yhdessä kuoritakin hupun kanssa yleensä liian lämmin, jos ei kovissa pakkasissa olla. Jos olet paljon paikallasi etkä liiku korkealla sykkeellä, niin lämmin lisähuppu voi olla hyvä vaihtoehto. Ohut kevytuntuvatakki on tällöin hyvä vaihtoehto välikerrokseksi.

    Välikerroksen materiaali

    Vaatetusta kannattaa säätää aina silloin kun aktiivisuustaso muuttuu. Näin vältetään sekä hikoilu että palelu. Kosteudensiirto on tärkeää myös välikerroksen vaatteissa. Jos hiki jää niihin, ne menettävät kykynsä sitoa lämpöä ja muuttuvat kylmiksi. Parhaita materiaaleja ovat villa, merinovilla ja huokoiset fleecet. Nämä sitovat lämmintä ilmaa myös kosteana

    Suosittelemme näitä kolmea
    • Rentoon ulkoiluun
     Fjällräven Övik Knit Sweater

     Kauniisti kuvioitu villapaita rentoon ulkoiluun ja oleiluun leirinuotion äärellä. Villa lämmittää myös kosteana. Villapaita sopii välikerrokseksi kuoritakin alle tai untuvaliivin kanssa tuulettomalla säällä.

     Naiset »

    • Retkeilyyn ja arkikäyttöön
     Patagonia Better Sweater

     Fleece-takin ulkopinta neulottua fleeceä, joka saa aikaan villapaitamaisen ulkonäön. Kaulus, helma ja hihansuut ovat pehmeää mikrofleeceä. Saumattomat hihat repun olkahihnojen hiertämisen estämiseksi.

     Naiset »

    • Helposti paleleville ja kylmille keleille
     Patagonia Down Sweater

     Hupullinen untuvatakki on oiva valinta välikerrokseksi talven aktiviteetteihin sekä taukotakiksi vaelluksille ja retkille. Pieneen tilaan pakkautuva takki on helppo kuljettaa mukana repussa tai rinkassa.

     Naiset »

    Kuorikerros

    Tuulelta ja kosteudelta suojaaminen ovat kuorikerroksen tehtäviä. Hyvät kuorivaatteet eivät päästä lainkaan tuulta taikka sadetta lävitseen. Sellaiset päällä voi mennä vaikka suihkuun seisomaan, eikä vesi pääse kankaan läpi sisälle. Tuuli ei myöskään pääse tiheän kuoren läpi. Tällöin lämmin ilma, joka on sitoutunut välikerrokseen, ei pääse karkaamaan ja ulkoijan olo pysyy lämpimänä.

    Kuorikerrosta valitessa on syytä hankkia riittävän isokokoiset vaatteet, jotta alle mahtuu hyvin välikerroksia. Kaupassa voi pyytää esimerkiksi ylimääräistä villapaitaa alle puettavaksi. Jos kuorikerros on liian tiukka, tulee liikkumisesta hankalaa välikerrosten kanssa. Jos välikerros pusertuu kasaan niin se ei myöskään lämmitä. Mikäli kuorikerros on kuitenkin aivan liian iso, vaatteen hengittävyys voi kärsiä, kun kostea ilma jää käyttäjän ja vaatteen väliin syntyvään ilmataskuun, eikä siirry yhtä tehokkaasti kankaan läpi ulos. Löysän takin sisälle tuuli pääse helpommin vieden lämpimän ilman mennessään.

    Nykyaikaiset kuorivaatteet hengittävät kohtuullisen hyvin siihen nähden, että ne ovat täysin tuulen- ja sateenpitäviä. Ne soveltuvat hyvin erilaisiin aktiviteetteihin pois lukien juoksu ja muut lajit, joissa syke on erittäin korkealla. Useissa takkimalleissa on kainaloissa vetoketjut, joita avaamalla ja sulkemalla pystyy säätelemään lämpötilaansa. Varsinkin rinkkaa kantaessa ne kannattaa avata, sillä raskaasta rinkasta tulee selkää vasten lämpöpatteri lyhyelläkin kävelyllä.

    Tilava huppu on yksi kuoritakkien tärkeimmistä ominaisuuksista. Se tarjoaa tuulella ja sateella korvaamattoman suojan niskalle ja päälle. Hupussa on yleensä kolmipistekiristykset eli kuminauha tai tarra molemmissa poskissa ja takana niskassa. Niitä sopivasti kiristämällä hupusta saadaan erittäin hyvin istuva ja huppu jopa kääntyy pään mukana.

    Oikeanlaisen kuorivaatteen valinta riippuu siitä, mitä ulkona tekee. Ohuimmat, kevyimmät ja parhaiten hengittävät soveltuvat pyöräilyyn, kaupunkiulkoiluun ja kesäretkille. Kaksikerroksiset kuorivaatteet ovat yleisimpiä ja niitä voi käyttää monipuolisesti arjessa, retkeilyssä ja purjehduksessa. Niissä on irrallinen verkkomainen vuorikangas teknisen kalvon ja ihon välissä, jolloin ne tuntuvat aina mukavilta päällä. Vaativimpiin olosuhteisiin, kuten vaeltamiseen ja vuorilajeihin suunnitellut kolmikerroksiset kuorivaatteet suojaavat parhaiten säältä. Niissä tekninen kalvo on kiinnitetty pinta- ja vuorikankaan väliin siten, että kaikki kolme kangaskerrosta ovat toisissaan kiinni. Näin vaatteet ovat kestävämpiä ja kosteus pääsee paremmin kangaskerrosten läpi vaatteen ulkopinnalle. Kolmikerrostakeissa on yleensä kiinteä huppu korkealla kauluksella. Myös laskettelutakit ovat yleensä kolmikerroksisia.

    Suosittelemme näitä kolmea
    • Kevyeen ulkoiluun ja arkeen
     Fjällräven High Coast Hydratic

     Kevyet ja mukavat takki ja housut jokapäiväiseen elämään ja ulkoiluun. Pitää tuulen ja sateen loitolla jokapäiväisillä koulu- ja työmatkoilla. Se on helposti pakattava ja tarpeeksi hengittävä toimiakseen myös hyvin kesän vaelluksilla.

     Naiset »

    • Vaativaan retkeilyyn
     Fjällräven Keb Eco-Shell

     Vaativiin seikkailuihin vaihtelevissa sääolosuhteissa ympäri vuoden. Materiaalina on joustava, erittäin suorituskykyinen Eco-Shell, joka rasittaa mahdollisimman vähän ympäristöä. Täydellinen valinta vaellukseen ja hiihtoretkille, kun etsit vahvaa suojaa säältä.

     Naiset »

    • Urbaaniin ympäristöön
     Tierra Packoat

     Pelkistetty muotoilu ja ultrakevyt paino sekä  vedenpitävä rakenne on täydellinen valinta epävakaisiin syys- ja kevätpäiviin. Takin saa rullattua pieneksi paketiksi omaan huppuunsa, jolloin se on helppo pitää mukana laukussa tai repussa sateisen ja tuulisen sään varalta.

     Naiset »

    Eristyskerros

    Talviretkeilyyn tarvitaan usein vielä neljäs vaatekerros. Pohjolan kylmissä olosuhteissa ei kolmikerrospukeutuminen aina riitä kireiltä pakkasilta suojautumiseen, vaan on puettava päälle vielä eristyskerros. Kylmä yllättää varsinkin aktiivisuustason laskiessa. Syysvaelluksilla ja -retkillä on hyvä olla mukana kevytuntuvatakki, jonka voi pukea päälle tauoilla ja illalla leirissä.

    Vaatetuksen eristävyyttä voi lisätä väljällä kuoritakin päälle puettevalla untuvatakilla eli ns. taukotakilla. Takissa on hyvä olla iso ja lämmin huppu, jossa on myös eristettä. Ne ovat yleensä pieneen tilaan pakkautuvia ja kevyitä. Sellainen on mukava vetäistä päälle hiihtolenkin tauolla. Tärkeintä on, että kylmältä suojaudutaan mahdollisimman nopeasti. Leirissä kannattaa ottaa kuorikerros pois välistä, jotta hengittävyys paranee ja niin kuorivaatteet kuin päälläsi olevat kerrokset pääsevät kunnolla kuivamaan.

    Myös jalat tulee pitää lämpimänä ja leirissä jalkoihin on hyvä pukea lämmittävät toppahousut. Ne voivat olla myös polven yläpuolelle yltävät shortsimalliset. Toppahame on helppo ja nopea pukea päälle myös kengät jalassa.

    Suosittelemme näitä kolmea
    • Rentoon ulkoiluun ja arkeen
     Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie

     Hupullinen untuvatakki on oiva valinta päällystakiksi talven aktiviteetteihin sekä taukotakiksi vaelluksille ja retkille. Pieneen tilaan pakkautuva takki on helppo kuljettaa mukana repussa tai rinkassa.

     Naiset »

    • Talviretkille ja arkeen
     Fjällräven Expedition Down Lite Jacket

     Vastuullisesti tuotetulla untuvalla eristetty talvitakki, joka toimii ylellisenä lämmikkeenä kylmien pakkaspäivien luontoretkillä. Pintamateriaali on  vettä hylkivää ja tuulta pitävää. Muhkea huppu ja kaulus suojaavat pakkasen purevuutta ja tuulen viimaa vastaan.

     Naiset »

    • Erittäin kylmään ja paikalla oloon
     Fjällräven Expedition Long Down Parka

     Takissa on yhdistetty untuvaa ja keinokuitueristettä. Toppauspaneelit on sijoiteltu limittäin niin, ettei takkiin jää ohuempia kylmiä kohtia. Tilava huppu ja reilu pituus suojaavat kylmältä tuulelta metsäkävelyillä tai pilkkiretkillä.

     Naiset »

    Asusteet

    Kerrospukeudu myös asusteilla. Etenkin vaelluksilla ja retkillä kannattaa kerrospukeutua käsineillä ja pipoilla. Ohut merinovillainen alushanska eli liner-hanska ihoa vasten siirtää kosteuden pois iholta pitäen sen kuivana. Päälle puetaan lämmin paksumpi käsine ja tarvittaessa vielä erilliset vedenpitävät kuorihanskat suojaamaan sateelta ja tuulelta.

    Ota mukaan kahdet tai jopa kolmet hanskat ja pipot vaellukselle. Tällöin voit pukea aina kuivat päällesi, kun märät ovat kuivumassa. Useammat tuovat myös turvaa, jos hukkaat piposi tai hanskasi retkellä.

    Huivit tuovat tarvittavaa lisälämpöä etenkin leirissä oltaessa.

    Jatka seuraavaan aiheeseen:

    Ruokailu talviretkellä »

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite