Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »
    Miisa Häyrinen

    SUUNNISTUSTAIDON KEHITTÄMINEN

    Mikäli suunnistamisessa voisi kehittyä, niin on ensin hallittava siihen liittyvät perustaidot. Kartanlukutaito sekä kartan ja kompassin käyttö. Vasta näiden taitojen kartuttua voi toden teolla aloittaa yhdistämään taidot oikeaan luontoon.


    Suunnistusta voi parhaiten opetella tekemällä, eikä sitä voi oikeasti muuten edes oppia. Yhtä suuri painoarvo on ajattelulla, vain oikeasti paneutumalla suunnistamiseen voi kehittyä huomaamaan maaston vivahteet ja yhdistämään ne kartalla näkemäänsä.

    Keskittymiskyvyn ja oikeiden asioiden näkemisen kehittyminen tapahtuu pikkuhiljaa, joten ei kannata surra virheitä suunnistettaessa. Onkin parempi varautua siihen, että koko ajan ei tiedä missä tarkalleen on. Oleellista on, että ei lopeta havainnointia ja kartanlukua siihen, vaan jatkaa suunnistamista. Usein näin tekemällä huomaa, että löytää aika nopeasti takaisin kartalle.

    Suunnistaminen voi alussa tuntua raskaalta, koska joutuu miettimään montaa asiaa samanaikaisesti, mutta se helpottuu nopeasti, kun rutiinia alkaa kehittyä. Pian huomaakin, että voi nauttia ympäristöstä ja kaverin jutuista samalla, kun navigoi haluttuun paikkaan.

    Suunnistaminen kannattaa aloittaa kaverin kanssa tai pienessä ryhmässä. Yhdessä voidaan siten jakaa näkemyksiä ja toinen voi heti korjata toisen tekemän virheen esimerkiksi suuntaa ottaessa. Ihmiset myös ajattelevat reitin suunnittelun eri tavalla, ja onkin mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia, miksi reittisuunnitelmat voivat olla hyvinkin eri näköiset. Huomioitavaa on, että yhtä oikeaa tapaa tai väärää tapaa ei ole. Useamman henkilön suunnistaessa tulee muistaa, että vain yhdellä on kompassi. Lähekkäin olevat kompassit häiritsevät toisiaan eikä oikeaa suuntaa saa otettua.

    Suunnistamisen tärkeät asiat voisi kiteyttää seuraavasti:

    • Suunnistamaan lähtiessä on tärkeää, että on suunnitelma siitä mihin ja miten kuljetaan.
    • Lukemalla karttaa etukäteen voi ennakoida maastossa olevia asioita ja kiertää vaikeakulkuiset paikat.
    • Ympäristön jatkuva havainnointi on erittäin tärkeää, jos haluaa pysyä kartalla.
    • Aika ajoin on hyvä varmistaa, että on siellä missä kuvittelee olevansa. Tutki huolellisesti maastomerkkejä ja katso, että ne täsmäävät kartan kanssa.
    • Muista aina katsoa turvasuunta ennen suunnistamaan lähtöä.
    Siirry seuraavaan osaan: 

    Suunnistustaidon harjoittelu »
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite