Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Miisa Häyrinen

        SUUNNISTUS LUONNONMERKEILLÄ

        Kompassin tiputtua kanootista järvenpohjaan, kartan lähdettyä tuulen mukana, puhelimen kentän näyttäessä olematonta ja gps–laitteen jäätyä kotiin, sinulle tulee käyttöä suunnistukselle luonnonmerkeillä.


        Toivottavasti et kuitenkaan päädy tällaiseen tilanteeseen, mutta joskus sitä löytää itsensä yllättävistä tilanteista.

        Luonnonmerkeillä suunnistettaessa käytä aina useita havaintoja, koska merkit ovat useimmiten vain suuntaa antavia ja niiden ilmansuunnat saattavat vaihdella olosuhteista riippuen.

        Muista turvasuunta retkelle lähdettäessä, ilman sitä luonnonmerkeillä suunnistus hätätilanteessa ei auta, jos et tiedä mihin ilmansuuntaan sinun tulisi lähteä. Lue tarkemmin turvasuunnasta.

        Kasvusto

        Puiden oksat kasvavat paremmin valoisalla eteläisellä puolella ja ovat usein paksumpia ja tuuheampia.

        Valkea tuohi koivussa ulottuu alemmaksi eteläisellä puolella puuta.

        Jäkälä viihtyy paremmin kuusien ja kivien eteläisellä puolella.

        Sammal kasvaa paremmin ja korkeammalle puiden ja kivien pohjoisella puolella.

        Aurinko

        Auringon avulla voit määrittää ilmansuuntia melko luotettavasti, koska auringon liikkuminen tunnetaan niin hyvin ja se on aina samanlaista.

        Tapa 1 on käyttää apuna viisarillista (ranne)kelloa, voit myös kuvitella sellaisen tai piirtää vaikka maahan kellotaulun, mutta sinun on kuitenkin tiedettävä oikea kellonaika. Käännä kellon tuntiviisari osoittamaan suoraan aurinkoon. Silloin kello 12 ja tuntiviisarin keskikohta osoittaa etelään. Huomioi kesäaika, jolloin etelä löytyy klo 13 ja tuntiviisarin keskikohdasta.

        Tapa 2 on opetella ulkoa missä ilmansuunnassa aurinko on eri kellonaikoina. Kesällä aurinko on idässä klo 7, etelässä klo 13 ja lännessä klo 19. Talviajan ollessa käytössä kellonajoista pitää ottaa tunti pois.

        Tähdet

        Kirkkaana yönä tähdet tulevat niitä tuntevan apuun suunnistettaessa. Etsi taivaalta ensin Otava, sitten vedä viiva kahdesta viimeisestä tähdestä pohjantähteen, joka aina sijaitsee pohjoisessa. Pohjantähti löytyy kertomalla Otavan kahden viimeisen tähden etäisyyden neljällä. Pohjantähti on kirkkaampi, kuin muut ympärillä olevat tähdet.

        Muurahaiskeko

        Muurahaiset rakentavat kekonsa yleensä puiden ja kivien eteläiselle puolelle, koska näin auringonvalo lämmittää kekoa tehokkaasti. Eteläinen sivu keossa on useimmiten loivempi, kun keon muut sivut. Tällä tavoin keko varaa enemmän lämpöä auringosta.

        Lue blogssa lisää luonnomerkeillä suunnistamisesta »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite