Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PUKEUTUMINEN TALVIRETKELLÄ

        On aivan oma tunteensa olla talviretkellä kipakassa pakkassäässä hyvin suojattuna sopivien vaatekerrosten alla. Onnistuneilla vaatevalinnoilla on iso merkitys talviretkeilyssä.

        Talviretkellä vaatteita lisätään ja riisutaan päivän mittaan sen mukaan, ollaanko liikkeellä vai leirissä. Oikein valittujen vaatteiden lisäksi tärkeää on myös, missä tilanteissa mitäkin vaatteita kannattaa pukea. Tässä oppaassa on tietoa talviretkellä toimivasta pukeutumisesta.


        Vaatteet talviretkelle

        Näppisääntöjä on muutama. Ensimmäinen on kerrospukeutuminen. Toinen on oikeat materiaalit. Luonnonmateriaalit villa ja untuva lämmittävät parhaiten. Kolmas näppisääntö liittyy siihen, miten itse säätelet kehosi lämpöä liikkumalla ja oikein pukeutumalla – tai välillä riisuutumalla.

        Talviretkeilyssä tulee pyrkiä välttämään hikoilua viimeiseen asti. Vaativalla retkellä hikoilulta ei kuitenkaan voi välttyä. Siksi on tärkeää panostaa laadukkaisiin vaatteisiin.

        Kun hankit talviretkeilyyn sopivia vaatteita, anna niille pitkä elämä huoltamalla ja korjaamalla niitä.

        Kerrospukeudu talviretkelle

        Kerroksittain pukeutumalla on mahdollista säädellä sopiva vaatetus muuttuvien sääolosuhteiden mukaan. Toimiva ulkoilijan vaatetus on kolmikerroksinen: aluskerros, välikerros ja kuorikerros.

        Talviretkeilyyn tarvitaan usein myös neljäs kerros, eristyskerros, joka suojaa pakkasilla. Neljäs kerros puetaan leirissä, jossa puuhailujen jälkeen istutaan ja seistään pitkiä aikoja paikoillaan.

        Kerrospukeutuminen on talvella paras tapa suojautua kylmää vastaan. Tärkein kerros on aluskerros ihoa vasten. Aluskerroksen tehtävänä on siirtää kosteutta eli hikeä ulompiin kerroksiin ja pitää iho kuivana. Kun iho pysyy kuivana, pysyy myös helpommin lämpöisenä.

        Paukkupakkasilla, tai jos palelet helposti, kannattaa käyttää kahta aluskerrastoa: ihoa vasten verkkomainen merinokerrasto ja tämän päälle normaali merinokerrasto.

        Muista vaihtaa myös alushousut ja rintaliivit merinoon. Puuvillaiset alusvaatteet voivat pilata muuten lämpimän ja hengittävän asukokonaisuuden.

        Pue myös kädet, jalat ja pää kerroksittain.

        Lue lisää kerrospukeutumisesta:

        Kerrospukeutumisen perusteet »

        Hyödynnä materiaalien parhaat ominaisuudet talviretkeilyssä

        Talviretkellä huomaat, että vaatteiden materiaaleilla on valtavasti merkitystä. Karkean kahtiajaon mukaan voimme puhua synteettisistä ja luonnonmateriaaleista.

        Synteettiset materiaalit on suunniteltu, valmistettu ja testattu toimimaan ja kestämään vaativissa olosuhteissa, joissa talviretkillä välillä eletään. Talviretkellä hyödyt erityisesti synteettisten kosteutta iholta siirtävistä sekä tuulen- ja vedenpitävistä ominaisuuksista. Vanutäytteiset takit ja toppahousut myös lämmittävät untuvan ja villan lailla. Erityisesti kosteassa säässä – lumi- ja räntäsateessa – vanu pitää kostuessaankin lämpöä, ja kuivuvat nopeasti.

        Luonnonmateriaalien toimivuus perustuu niiden eristävyyteen. Villa ja untuva sitovat kuitujen väliin ilmaa, joka toimii eristeenä pakkasen ja kehonlämpösi välillä. Pue villaa alle ja välikerroksiin. Paksu villapaita toimii myös kaikkien vaatteiden päällä eristyskerroksena.

        Alusvaatteisiin ja -kerrastoon kannattaa valita pehmeää merinovillaa, jolla on monta hienoa ominaisuutta. Se säätää lämpötilaa kehon tarpeen mukaan. Ohuet kuidut ja tiheät kiharakaaret luovat kankaaseen runsaasti mikroskooppisia ilmataskuja. Kun kehosta poistuu lämpöä, ilmataskut muodostavat eristävän, lämmittävän ilmakerroksen vaatteen sisään. Tiheät kiharakaaret estävät samalla lämpöä karkaamasta pois iholta.

        Kun hikoilet, kosteus kulkeutuu villamateriaalin läpi vesihöyrynä, mutta osa kosteudesta jää matkan varrelle. Villakuitu voi imeä kosteutta jopa 30 prosenttia kuivapainostaan ilman, että villa tuntuu käyttäjästä kostealta.

        Villakuidun pintarakenne vaikeuttaa bakteerien selviämistä kankaassa. Villassa on lisäksi kreatiinia, joka hajottaa pahanhajuisia bakteereita. Useimmiten villavaatteen tuuletus riittää poistamaan mahdollisen pahan hajun. Luonnollinen villa hajottaa pahanhajuisia bakteereita, jotta pääset käyttämään vaatteitasi useamman päivän.

        Mitkä ovat hyvät vaatevalinnat talvivaellukselle? Frida Pelin on talvivaellukseen hurahtanut ulkoilija. Pisimmät hiihtovaellukset ovat suuntautuneet jäätiköille Islantiin, Huippuvuorille ja Grönlantiin. Katso Fridan vaatesuosikit:

        Kerrospukeutuminen talvivaellukselle »

        Kalvovaatteita, softshellia ja eristävää vanua

        Talvella liikkuessa synteettiset materiaalit pääsevät oikeuksiinsa. Ne suojaavat tuulelta ja kosteudelta, ovat usein kevyempiä ja pakkautuvat pienempään tilaan kuin luonnonmateriaalit ja säilyttävät muotonsa ja eristävyytensä kosteanakin.

        Synteettiset materiaalit ovat huolettomampia käyttää ja huoltaa retkellä, etenkin jos hikoillaan paljon ja vaatteet pääsevät kostumaan eikä kuivausmahdollisuuksia ole.

        Talviretkeilyä varten hyvä pitkäikäinen hankinta on kalvotakki, jonka alle voi pukea aluskerraston ja välikerroksen. Talviretkellä, kun ollaan hitaassa liikkeessä, mutta ei hikoilla, kolme kerrosta toimivat optimaalisesti. Kalvotakki saa olla reilun kokoinen, että sen alle mahtuu kerrasto ja välikerros.

        Jos talviretkeily on vauhdikkaampaa, olet liikkeellä fatbikella tai suksien ja ahkion kanssa, erilaiset softshell-vaatteet ovat toimivia. Kun keho tuottaa omaa lämpöä ja kosteutta, softshell “hengittää” paremmin kuin vedenpitävä kuoritakki ja poistaa kosteuden iholta ja aluskerroksista ja suojaa silti tuulelta. Täysin tuulenpitävä softshell ei kuitenkaan ole, ja siksi täysin veden- ja tuulenpitävä kuoritakki on hyvä olla mukana etenkin jos liikutaan erämaassa.

        Synteettinen täyte toimii talviretkeilyssä hyvin. Valitse vanutäytteinen takki, housut tai hame taukovaatteeksi. Leirissä seisoskellessa ja istuessa vanutopatut vaatteet neljäntenä – päällikerroksena – pitävät sinut lämpimänä lähes untuvan tavoin. Jos harrastat talviretkilläsi jotain sellaista (esimerkiksi jääkiipeilet), jossa takkiin saattaa tulla reikä, synteettinen täyte on parempi, koska vanu ei lentele ulos reiästä.

        Untuvaa taukovaatteisiin ja leiriin

        Untuvat muodostavat höyhenien ja linnun vartalon välissä olevan eristävän, lämmittävän ja pehmeän kerroksen. Untuva onkin tehokkain lämmöneriste ulkoiluvaatteissa. Se sitoo pienen pieniin ilmapusseihin lämmintä ilmaa.

        Fill power -arvo kertoo, kuinka eristävää untuva on, mutta untuvan lämpöisyyteen vaikuttavat myös vaatteen paksuus ja yksityiskohdat kuten saumat.

        Kevytuntuvatakki on täydellinen taukovaate talviretkille. Sen voi pakata repun sivu- tai päällystaskuun ja pukea nopeasti päälleen lämmittämään ja suojaamaan tuulelta paikalla ollessa.

        Kun pakkanen putoaa alle -10 asteen, mukavuutta tuo paksu ja eristävä untuvatakki.

        Lue lisää eri materiaalien eduista:

        Materiaaliopas »

        Säätele vaatteilla lämpöä talviretkellä

        Talviretkellä voit säädellä lämpöä nopeasti puettavilla ja riisuttavilla lisävaatteilla. Taukotakki on ehdoton talviretkeilyvaruste. Taukotakki on usein paksu untuvatakki, mutta asiaa ajaa myös fleecetakki, untuva- tai toppaliivi tai paksu villapaita.

        Toinen toimiva talviretkeilyvaate on toppahame, jonka voi kietaista tai vetää päälleen tauolla. Voit valita untuva- tai vanutäytteisen version eri merkeiltä ja malleista.

        Toppahameella on paljon käyttöä talviretkillä. Hitaasti hiihtäessä toppahame lämmittää takapuolta ja reisiä. Leirissä tarvitset vähemmän liikkumista estäviä väli-ja päällikerroksia ylävartaloon, kun alavartalo pysyy lämpimänä toppahameessa. Toppahame sopii myös miehille. Se on retkeilyvarusteiden päälle puettavia untuva- tai toppashortseja käytännöllisempi vaihtoehto tauoille ja leiriin.

        Säätele liikkumalla lämpöä talviretkellä

        Talviretkellä paras tapa pysyä lämpimänä on pysyä liikkeessä. Tyypillisesti liikkeelle lähtiessä on kylmä ja kilometrin päästä on jo lämmin. Voit valita pukeutumiseen kaksi tapaa. Lähdet kylmissäsi ja odotat, että hiihtäessä tai lumikengillä ja rinkan kanssa kävellessä tulee lämmin. Toinen tapa on lähteä paksuissa leiri- tai taukovaatteissa liikkeelle ja pitää noin 10 minuutin päästä riisumistauko, jossa paksuin kerros riisutaan pois.

        Talvella ei saisi kuitenkaan koskaan hikoilla vaatteitaan märiksi. Jos liikkuessa on tullut hiki, kulje viimeinen tunti hitaammin, että kehon lämpö ehtii kuivattaa vaatteita. Näin leiriin tai telttapaikalle tullessasi säästyt vaatteiden vaihtamiselta.

        Miten pidät kädet lämpimänä talviretkellä

        Käsien paleleminen ja lämpimänä pysyminen on aina yksilöllistä, kuten muukin lämmönsäätely. Talviretkillä opit kokeilemalla minkälaiset käsineet ja rukkaset sopivat omaan käyttöösi. Käsien lämpimänä pitämiseen liittyy myös se, että talviretkellä käsineet joutuu usein riisumaan ja työskentelemään paljain käsin narujen, solkien tai muiden sorminäppäryyttä vaativien asioiden kanssa.

        Kädet puetaan kerroksittain, kuten muukin keho. Alle laitetaan ohuemmat merinokäsineet ja päälle paksummat hansikkaat. Käsinetyyppejä on kuitenkin paljon erilaisia ja kokeilemalla löydät omaan retkeilyysi sopivat yhdistelmät.

        • Alushanskat (linerit), eli ohuet merinovillaiset tai silkkiset alushanskat toimivat kuten kerrasto. Ne luovat ohuen eristävän kerroksen. Alushanskoja on eri paksuisia. Osa toimii yksinään leudommassa kelissä ja kovilla pakkasilla alushanskoina. Tarkista myös linereiden villapitoisuus. Jos sormikkaissa on tekokuitua, ne muuttuvat kylmiksi kostuessaan.
        • Kynsikkäät, eli kalastajanhanskat ovat kätevät, koska saat sormet vapaiksi näpertelyä varten. Kynsikkäät toimivat kuin linerit, paitsi että niitä ei tarvitse montaakaan kertaa riisua kokonaan päivän aikana. Päälle voi kuitenkin laittaa sormikasmalliset hanskat, lapaset tai rukkaset.
        • Lapaset on perinteinen tapa suojata käsiä kylmältä. Talviretkellä ota huomioon, miten lumi tarttuu lapaseen. Jos paksut villalapaset kastuvat, on niitä vaikea kuivattaa retken aikana. Lapasia on valtava määrä erilaisia materiaaleja ja paksuuksia. Talviretkeilyyn kannattaa varata 2 paria 100 % villaa olevia lapasia. Toiset voivat olla ohuemmat ja toiset paksummat. Lapasten hyvä puoli on, että sormet lämmittävät toisiaan. Käsiä on helppo lämmittää nyrkkiin puristamalla.
        • Sormikasmalliset hanskat ovat toimivat varsinkin liikkuessa ja leirissä puuhatessa. Hanskojen kanssa on parempi sorminäppäryys ja saat tukevamman tarttumaotteen esimerkiksi sauvoista. Hanskoja valmistetaan isosta kirjosta erilaisia materiaaleja fleecestä ja villasta nahkaan, eri tavoin topattuna ja satoihin eri tarkoituksiin. Hanskojen kirjosta kun löytää itselleen sopivan lämpöiset ja omassa käytössä toimivimmat, ei niistä halua enää luopua. Sormikasmallisissa hanskoissa sormet ovat kuitenkin erillään ja kädet palelevat helpommin.
        • Rukkaset ovat useimmiten paksuja ja lämpimiä. Niitä voi verrata leirissä puettavaan paksuun untuvatakkiin. Eli ne ovat eristävin kerros lämpöä. Rukkasiakin on ohuempia ja kaikkien rukkasten hyvä puoli on, että sormet lämmittävät toisiaan ja käden voi puristaa lämpimästi nyrkkiin, jos sormenpäät palelevat. Rukkasten huono puoli on niiden kömpelyys, varsinkin jos ne ovat paksut.
        • Kuorirukkaset toimivat kuten kalvovaatteet muutenkin. Ne pitävät tuulen ja sateen pois, mutta alla täytyy olla eristäviä kerroksia tuomassa lämpöä. Yhdistelmä kynsikkäät, lapaset ja kuorirukkaset on toimiva erilaisissa keleissä. Lämpimyyttä voit säädellä lapasen paksuudella ja materiaalilla.

        Muita vinkkejä käsien paleluun on totuttautuminen: mitä enemmän olet kylmässä, sitä paremmin kädet toimivat pakkasessa, kun talvi etenee. Varo kuitenkin paleltumia, sillä paleltuneet sormet ovat jatkossa herkempiä kylmälle.

        Kokeile myös kemiallisia kädenlämmittimiä. Ne saattavat olla talviretken pelastus, jos kätesi eivät ole tottuneet ulkona olemiseen tai hanskaparin valinta on epäonnistunut.

        Kylmät sormenpäät voi nopeasti lämmittää kaulan alueella, joka on normaalisti hyvin lämmin. Riisu lapaset ja laita sormet kauluksen alle, jossa ne lämpiävät nopeasti.

        Miten pidät jalat lämpimänä talviretkellä

        Näppisääntö jalkojen pitämiseen lämpimänä talviretkellä on riittävän väljät ja paksupohjaiset kengät. Silloin voit rakentaa eristävän ilmakerroksen merino- ja villasukilla ja lämpimillä pohjallisilla. Talviretkelle voi hyvin lähteä kylmällä säällä yhtä tai kahta kokoa liian isoissa kengissä.

        Monet talvikengät on eristetty hyvin tai niissä on lämmin vuori. Lämpimään talvikenkään et tarvitse isoa määrää sukkakerroksia.

        Jalat hikoilevat liikkuessa, joten pidä mukana ainakin kahta sukkaparia, että saat kuivat sukat jalkaan nihkeiden tilalle. Kosteat sukat viilentävät jalat hetkessä.

        Kenkiin voi laittaa myös kemialliset lämmittimet päivän tai yön ajaksi.

        Pue illalla leirissä leirikengät, jotta talviretkikenkäsi tai monosi ehtivät kuivua.

        Illalla ota kengistä pohjalliset tai irtovuori irti. Nosta ne kuivumaan tai ota yöksi makuupussiin. Voit pitää mukana kaksia pohjallisia, jotta sinulla on kuivat pohjalliset aina varalla. Lämmitä ja kuivata myös sukat aamuksi paidan alla makuupussissa.

        Lue lisää talvikengistä:

        Talvikenkien valinta »

        Pään ja kaulan alueen suojaaminen talviretkellä

        Pään ja kaulan alue luovuttaa kehosta eniten lämpöä, koska ne ovat usein paljaana. Kun saat pidettyä tämän alueen lämpimänä, säästät paljon energiaa.

        Tuubihuivi on monikäyttöinen talviretkivaate. Se toimii pipona, kaulurina ja alusmyssynä. Makuupussiin saat siitä yöksi hyvin päässä pysyvän myssyn.

        Balaclava eli kypärämyssy on talviretkiklassikko, joka suojaa pipon alla myös kasvoja ja kaulan aluetta. Merinovillainen kypärämyssy toimii hyvin myös yöllä makuupussissa.

        Hattuja, pipoja ja myssyjä on lukematon määrä eri materiaaleista ja mallisia. Talviretkellä voit miettiä, hyödytkö lipallisesta mallista, tarvitseeko pipo sujauttaa välillä taskuun ja kuinka paljon hatun pitää suojata ja eristää.

        Pidä silti aina ainakin kahta pipoa mukana varsinkin jos hikoilet paljon. Pue aina kuiva hattu, viimeistään yöksi makuupussiin.

        Jatka seuraavaan aiheeseen:

        Kerrospukeutumisen perusteet »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite