Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        LAMPUN VALINTA RETKELLE TAI VAELLUKSELLE

        Mieti ensin, mihin käyttöön valaisin tulee ensisijaisesti. Otsalampulla ja taskulampulla on omat hyvät ja huonot ominaisuudet. Ne myös tukevat hyvin toisiaan ja paras vaihtoehto usein olisikin olla molemmat mukana retkellä.


        Otsalamppu vai taskulamppu? Lampun valinta retkelle ja vaellukselle

        Mieti ensin, mihin käyttöön valaisin tulee ensisijaisesti. Otsalampulla ja taskulampulla on omat hyvät ja huonot ominaisuudet. Ne myös tukevat hyvin toisiaan ja paras vaihtoehto usein olisikin olla molemmat mukana retkellä.

        Kokeile valaisinta päässä tai kädessä, että muotoilu, paino ja koko miellyttää. Miten aioit kuljettaa sitä? Valaisinten ominaisuudet tulevat parhaiten esiin hämärässä. Jos mahdollista, kokeile valaisinta hämärässä tai pimeässä.

        Suuri valoteho vai pitkä paloaika? Harrastatko lyhytkestoista, nopeatempoista liikkumista vai arvostatko pitkää paloaikaa, jotta mukana tarvitsee kantaa mahdollisimman vähän vara-akkuja ja paristoja. Molempia ei ole mahdollista saada samassa paketissa.

        Akkukäyttöinen vai kertakäyttöiset paristot? Tarkista millä paristoilla valaisin toimii, ja voiko akkukäyttöisessä lampussa käyttää myös paristoja ja päin vastoin. Litium-paristojen (esim. CR123) avulla saadaan todella kirkkaita ja kevyitä valaisimia, mutta käyttökustannukset saattavat olla moninkertaiset normaaliparistoihin verrattuna. Harvinaisempia paristoja voi olla vaikeampi löytää.

        Tutki valaisimen runkoa (=kotelointi), minkälaisen laatuvaikutelman se antaa käyttötarkoitustasi ajatellen. Koteloinnin laadulla on merkittävä vaikutus valaisimen todelliseen käyttöikään, sillä sen tehtävä on suojata ulkoisilta uhkilta sisällä olevaa tekniikkaa ja erityisesti korroosiolle herkkää elektroniikkaa. Laadukkaat LEDit ja elektroniikka eivät itsessään ilman ulkoisia vaikuttimia ole ne, joista ongelmat jonain päivänä tulevaisuudessa alkavat. Partioaitassa myytävissä lampuissa on lähtökohtaisesti laadukas ja kestävä runko.

        Jos valaisimen pakkauksessa ilmoitetaan suoritusarvolukuja, tarkista perustuvatko mittaukset johonkin vai ovatko ne valmistajan omaa markkinointia. Ilman perusteita luvut eivät ole vertailukelpoisia. ANSI FL1 on tällä hetkellä standardi, jolla eri valmistajien valaisimia voidaan verrata.

        Tutustu tarkemmin, mitä valaisinten tekniset ominaisuudet, yksiköt ja standardit tarkoittavat »

        Otsalamppu vai taskulamppu?

        Helposti lamppua ostettaessa asetetaan nämä kaksi vaihtoehtoa vastakkain, korvaavina tuotteina. Niitä pitäisikin ajatella toisiaan täydentävinä. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa riippuen käyttötarkoituksesta. Otsalamppu on useimmille parempi vaihtoehto useimpiin käyttötarkoituksiin, mutta sen ei pidä tarkoittaa etteikö myös taskulamppua kannata ottaa mukaan retkille.

        Otsalamppu kulkee helposti mukana, ja on vaivaton vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun pitää kantaa tavaroita tai tehdä ruokaa. Kädet pysyvät aina vapaina otsalamppua käytettäessä. Koska valaisinta voi pitää päässä koko ajan, ei se näin ollen häviä yhtä helposti kuin perinteinen käsivalaisin. Otsalamppu soveltuu erinomaisesti myös lukulampuksi. Suuri osa otsalampuista on suhteellisen pienikokoisia ja pakkautuu näin ollen helposti vaikkapa taskuun. Otsalampuissa paristot tai akku asetetaan useimmiten kuoren sisällä olevaan koteloon, valonlähteen yhteyteen. Tehokkaammissa otsalampuissa patteri tai akku on yleensä sijoitettuna takaraivon kohdalla olevaan koteloon tai johdon päässä olevaan koteloon, jonka saa esimerkiksi takin sisään kylmällä ilmalla. Toisin kuin taskulamppua, otsavaloa pidetään päällä usein hyvinkin pitkiä aikoja. Pienen koon vuoksi akunkesto voi muodostua ongelmaksi. Otsavalo myös kääntyy aina siihen suuntaan mihin pää kääntyy. Tämä on sekä hyvä että huono asia, riippuen tilanteesta.

        Taskulampuissa kokojen kirjo ja vaihtoehdot ovat paljon suuremmat. Lamppuja löytyy aina hyvin pienistä avaimenperämallisista lampuista aina suuriin ja painaviin erikoiskäyttölamppuihin. Joillekin malleille saa erikseen kiinnikkeitä sekä telineitä, joilla ne saa asennettua esimerkiksi polkupyörään. Taskulampuissa patterilokero löytyy lampun sisältä. Jotkin taskulamput saa asetettua pystyyn ja poistamalla valaisimen pään voi lamppua käyttää lyhtynä ja yleisvalona. Taskulampun isoin ja tärkein etu otsalamppuun verrattuna on, että sillä voi helposti valaista eri kohteita riippumatta pään asennosta.


        Akku- vai paristokäyttöinen lamppu?

        Sekä otsalamppuja että perinteisiä taskulamppuja löytyy niin paristoilla kuin akuillakin toimivina. Nykyään useissa lampuissa tulee mukana ladattava akku, mutta lamput toimivat myös kertakäyttöisillä paristoilla.

        Paristojen hyvä puoli on, että niitä saa useimmista kaupoista ja ne ovat tärkeä varavirtalähde pitkällä matkalla jos ei ole akun latausmahdollisuutta. Paristot ovat vaivattomia vaihtaa eikä niitä rajoita sähköverkon puute. Setti paristoja on edullisempi alkuinvestointi, kuin akku latureineen.

        Jos verkkovirtaa on saatavilla, on akkukäyttöisen lampun lataaminen helppoa. Akkua voi oikeanlaisen johdon tai adapterin avulla ladata vaikkapa autossa, USB:n kautta, aurinkopaneelilla tai virtapankilla.

        Akun lataaminen ei tuota jätettä samalla tavalla, kuin käytetyistä paristoista syntyy. Petzlin Core-akun käyttöiän luvataan vastaavan jopa 900 paristosetin käyttöikää, joten akku on pitkäikäinen hankinta joka maksaa itsensä takaisin varsin nopeasti. Akuilla toimiva valaisin on ekologinen, taloudellinen sekä käytännöllinen valinta.


        Akun tai paristojen kesto

        Akun tai paristojen kestoa mitataan minuuteissa tai tunneissa. Useimmissa lampuissa akun tai paristojen virran vähetessä valoteho heikkenee pikkuhiljaa kunnes sammuu kokonaan. Jotkin lamput voivat reguloida, jolloin valoteho pysyy tasaisesti samana akun loppumiseen asti tai valoteho heikkenee porrastetusti.


        Valoteho

        Valovirta eli valon kokonaismäärä merkitään lumeneissa. Mitä suurempi lumeniluku on kyseessä, sitä kirkkaampi lampun valo on. Jos kuljettavassa ympäristössä on esimerkiksi katulamppuja tai muuta valmista valaistusta, riittää pienempitehoisempi lamppu. Esimerkiksi suunnistaessa tehokkaasta lampusta on etua. Useissa valaisinmalleissa on porrastetusti säädettävä valoteho. Joissakin malleissa valotehon saa säädettyä ja ohjelmoitua itse haluamalleen tasolle.


        Valokeilan pituus

        Valovoiman yksikko merkitään candeloissa ja sillä saadaan tieto kuinka paljon valoa on tietyssä pisteessä. Candelalla saadaan siten valon kantama. Valokeilan pituus ilmoitetaan metreissä. Nopeatempoiseen tai tarkkaan toimintaan kuten esimerkiksi suunnistukseen tarvitsee lampun, jossa on pitkälle ulottuva valokeila. Jos valaisin tulee esimerkiksi lukulampuksi tai ympäristöön, jossa on jo jonkin verran valaistusta (esim. katulamppuja), pärjää hyvin lampulla, jossa on lyhyempi valokeila.


        Valon väri

        Valokeilan värit vaihtelevat valkoisesta kellertävään. Joissakin lampuissa on myös punainen valo sekä mahdollisuus vilkkuvalle kirkkaalle tai punaiselle valolle. Valkoinen tai kellertävä valo toistaa valaistun kohteen värit realistisemmin. Punainen valo on tarpeellinen esimerkiksi karttaa lukiessa, sillä se ei heikennä pimeänäköä, toisin kuin kirkas valkoinen valo. Vilkkuvaa ja punaista valoa voi käyttää lisäksi huomion kiinnittämiseen.


        Sateenkestävyys ja upotusvesitiiviys

        Suuri osa otsalampuista ja taskulampuista kestää tavallista sadetta. Veneillessä, sukeltaessa tai ääriolosuhteissa on kuitenkin tarpeen valita vettä paremmin sietävä valaisin.

        Valaisimen vedenpitävyys ilmoitetaan useimmiten IPX-standardin avulla. Mitä suurempi IPX-luku on, sitä vedenkestävämpi tuote on kyseessä. IPX-4 mallinen valaisin kestää vesisuihketta joka suunnasta ja kestää siis tavallista sadetta. IPX-0 tarkoittaa, ettei lamppu kestä sadetta eikä kosteutta. IPX-7 mallisen valaisimen voi upottaa metrin syvyyteen puoleksi tunniksi ja IPX-8 tarkoittaa, että lamppu kestää jatkuvaa upotusta.

        Lue tarkemmin IP-luokituksesta »

        Haluatko saada lisätietoa otsalampuista tai taskulampuista? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean valaisimen.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite