Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »

    KATTILOIDEN JA PANNUJEN VALINTA

    Ruuan valmistaminen ja syöminen on monen retki- ja vaelluspäivän kohokohta. Tuntuu hyvältä saada vatsansa täyteen liikuttuaan koko päivän ulkona, riippumatta siitä, keitätkö vain vettä ja lämmität kuivaruokaa pussissaan vai kokkailetko kolmen ruokalajin päivällisen.

    Kun valitset astioita retkiruuanlaittoon, mieti etukäteen ainakin, minkälainen kokki olet ja minkälaisia ovat ruuanlaittorutiinisi. Paistatko lettuja, valmistatko ruuan erillisistä tuoreista tai kuivatuista raaka-aineista vai aina yhdestä valmiista kuivaruosta. Riittääkö yksi kompakti ja kevyt kattila vai tarvitsetko useamman erilaisen?


    Retkikattiloiden ja -pannujen valinta

    Riippuen siitä miten liikut: rinkan, ahkion tai kajakin kanssa, keittoastioiden yhdeksi valintakriteeriksi muodostuu keittoastioiden paino ja pakattavuus. Retkiseurueen suuruus vaikuttaa yleensä kattiloiden kokoon ja määrään. Jos retkeilet tai vaellat olosuhteissa, missä pitää säästellä vettä, tarvitset kattilan, jonka pinnoite on helppo puhdistaa. Ja vastuullisena retkeilijänä valitset luonnollisesti laadukkaita keittovälineitä, jotka kestävät matkassasi monta vuotta.

    Kokkaatko retkillä gourmeeta vai lämmitätkö pikaruokaa?

    Oletko intohimoinen retkikokki, jolle ruuanlaitto on iso osa retkielämystä? Sinun kannattaa panostaa ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin tai teräspinnoitettuihin kattiloihin ja pannuihin. Ne ovat kestäviä, helppo puhdistaa ja lämpö leviää keittoastian pohjaan tasaisesti. Koska luultavasti valmistat ruokaa useammasta eri raaka-aineesta, kattiloitakin saa olla useampi. Teräksiset kattilat myydään yleensä yksittäin, mutta myös joitakin valmiita settejäkin löytyy kuten MSR Alpine 2 Pot Set.

    Useimmat retkikeittimien kattilat, ja etenkin kattilasetit, ovat alumiinisia ja osassa on non-stick-pinnoite. Monissa retkikeittimissä on kuitenkin pistemäinen liekki tai liekin säätäminen on hankalaa, kuten bensakeittimessä. Tämän takia patamaiset retkiruuat, ja muut vähän nestettä sisältävät ruoat, palavat helposti alumiinisten kattiloiden pohjaan. Non-stick-pinnoite tietenkin helpottaa puhdistamista, mutta kuuma pistemäinen liekki kuivassa kattilassa polttaa sen ajan myötä rikki. Parhaiten alumiiniset keittoastiat sopivat nestemäisten ruokien valmistukseen sekä luonnollisesti perunoiden, pastan ja riisin kypsytykseen. Trangian Duossal-kattiloissa on yhdistetty molempien hyvät puolet: ulkopinta on kevyttä alumiinia ja sisäpinta kulutuskestävää ruostumatonta terästä.

    Jos olet enemmän tyyppiä, jolle ruoka on tapa tankata päivän energiat mahdollisimman nopeasti, riittää että sinulla on yksi keittimesi kanssa optimaalisesti toimiva kattila. Jos enimmäkseen keität vettä, hanki keitinmalli, jossa on mukana kattila, johon on sisäänrakennettu lämmönsiirrin ja tuulelta suojaava design. Tehokkaalla keitin-kattila-yhdistelmällä kiehautat veden hyvällä säällä muutamassa minuutissa. Esimerkiksi Primus Lite Plus.

    Titaanista valmistetut kattilat ovat erittäin kevyitä ja kestäviä, ja ovat hyvä vaihtoehto jos haluat liikkua mahdollisimman kevyesti. Titaanilla on huono lämmönjohtokysy ja kattilat ovat hyvin ohuita, jonka takia ne voivat käyristyä jos niitä polttaa kuivana liekillä. Titaanikattilat sopivatkin parhaiten hyvin nestepitoisiin ruokiin kuten keittoihin.

    Kattilasetit 

    Vaeltajan ja melojan kevyet ja kompaktit kattilat

    Jos vaellat rinkka selässäsi, sinun kannattaa panostaa kevyisiin ja pieneen tilaan pakkautuviin tarttumattomalla pinnoitteella päällystettyihin kattiloihin. Monien sisälle pakkautuu myös kaasupullo. Kaasu kannattaa pakata suojapussiin, jotta se ei naarmuta kattilan pintaa. Osassa kevyistä kattilamalleista kantena toimii pieni paistinpannu. Eri malleissa kahva kääntyy ja pakkautuu kätevästi kattilan kylkeen. Esimerkiksi Primus Litech Trek Kettle, Primus Essential Trek Pot, Primus Trek Pot.

    Talviretkeilijän bensakeittimen kanssa yhteen sopivat kattilat, jossa kahva toimii yhdessä kannen kanssa kätevä sulkumekanismina. Isompiin malleihin voit pakata kattilan sisälle kuljetukseen esimerkiksi ruokailuvälineitä tai seuraavan aterian ruokapussin. Teräksiset kattilat toimivat myös avotulella ja kaikilla muilla keittimillä. Ne ovat kestäviä ja helppo pitää puhtaana, koska teräspinnoite kestää hankaamista. Esimerkiksi MSR Alpine Stowaway.

    Melontaretkeilyssä kattilan painolla ei ole niinkään väliä, mutta kajakin pakkaustila on rajallinen. Melontakäyttöön ihanteellinen on elintarvikesilikonista valmistettu kokoonpainuva kattila, jota voi käyttää millä tahansa keittimellä. Kajakkiin on mahdollista pakata myös rinkkaa enemmän tuoretavaraa, joten iso osa melojista on ruuanlaittoon panostavia herkkusuita. Esimerkiksi Sea To Summit X-Pot.

    Kevyet ja kompaktit kattilat 

    Teetkö ruokaa avotulella? Hanki kahvalliset ja harjaavaa pesua kestävät kattilat

    Jos sinulla on retkellä tai vaelluksella käytettävissäsi puuta ja nuotiopaikka, kannattaa hyödyntää avotulen käyttömahdollisuus ja säästää keittimesi polttoainetta. Ruuanlaitto avotulella on hauskaa ja ruuasta tulee herkullista.

    Avotulella voit laittaa ruokaa yhtä maistuvaa ja monipuolista ruokaa kuin kotikeittiössä. Kun käytössäsi on useampi kattila, voit kypsyttää yhdessä kattilassa perunaa, toisessa kasvislisukkeen ja grillata ritilällä kalaa, halloumia tai lihaa.

    Avotulikäyttöön sinun pitää hankkia kattiloita, joissa on metallinen kahva kattilan ripustamiseen tulen yläpuolella tai kattilan käsittelyyn nuotiolla. Puiset kahvat syttyvät palamaan, muovipinnoite sulaa helposti ja ilman kahvaa kuumia kattiloita ja pannuja on vaarallista käsitellä. Avotulelle sopivat parhaiten teräksiset kattilat. Alumiinikattiloiden käyttöä nuotiolla tulee välttää, koska liian kuuma nuotio helposti vaurioittaa alumiinia. Ota kattiloita hankkiessasi huomioon, että nuotio nokeaa keittoastiat. Noen saa pois teräsvillalla ja tiskiaineella pesemällä. Teräksiset keittoastiat kestävät kovaakin hankaamista. Lue tarkemmin kattiloiden pesemisestä.

    Nuotiokattilat 

    Kannuja, pannuja ja suodattimia kahvin- ja teenkeittoon

    Moni retkeilijä on intohimoinen kahvinjuoja. Kun aamulla saa kumottua kuksallisen kuumaa kahvia, näyttää edessä oleva päivä helpolta. Perinteistä nokipannukahvia voi keittää avotulella pienellä tai isolla pannulla. Kahvinystävien iloksi on saatavilla myös eri keittimiin sopivia pressoja - mäntämäisiä lisäosia - joilla voi valmistaa kahvia esimerkiksi Primuksen LITE-mallisissa kaasukeittimissä.

    Suodatinkahvia varten voi ottaa mukaansa tavallisen kaupan muovisen suodattimen, jos pakkauksissa on tilaa. Retkikäytöön on kuitenkin suunniteltu kokoontaittuva ja suoraan mukin päälle laitettava silikoninen suodatin. Pieni verkkomainen kestosuodatinkaan ei paina tai vie paljon tilaa pakkauksesta.

    Jos kahvinjuojia on monta, voi kahvit keittää suoraan pannuun, valmistustavasta riippumatta. Pannussa voi tehdä pannukahvia tai suodatinkahvia. Veden voi lämmittää nuotiolla tai keittimellä.

    Jos seurueessa on teenjuojia, teen voi hauduttaa suoraan retkipannuun tai käyttää samanlaista kestofiltteriä kuin kahvinkeitossakin. Muista kuitenkin pitää teen ja kahvinvalmistukseen käytettävät tuotteet ja kahvitermokset erillään. Kahvin aromi tarttuu ja moni teenjuoja ei pidä kahvin tuoksusta tai mausta.

    Kahvitarvikkeet 

    Tunne keittoastioiden ja kattiloiden materiaalit - ja huolla ne oikein

    Titaanikattilat ovat kevyitä ja kestäviä

    Titaani on kevyin vaihtoehto retkikattilaksi. Se erittäin vahva materiaali ja kestää hyvin naarmuuntumista. Titaanin vahvuuden takia kattiloista on mahdollista tehdä ohuempia kuin esimerkiksi alumiinista. Materiaalin ohuus yhdistettynä titaanin huonoon lämmönjohtokykyyn aiheuttaa helposti sen, että vähän nestettä sisältävät ruoat palavat pistemäisen liekin kohdalta pohjaan. Tämä takia titaanikattiloilla kannattaa kokata vain hyvin nestemäisiä ruokia, ja siihen tarkoitukseen titaanikattilat ovatkin erittäin hyvä vaihtoehto vaeltajalle. Titaani on helposti puhdistettava. Titaaniastiat ovat kalliimpia, mutta jos pidät ruuanlaitosta, ne ovat sinulle monta vuotta mukana kulkeva investointi.

    Alumiinikattila on kevyt ja edullinen vaihtoehto satunnaiseen retkiruuanlaittoon

    Alumiinikattila on kevyt ja edullinen hankinta, mutta myös kuluu ja naarmuuntuu retkikäytössä helposti. Alumiini lämpenee nopeasti ja retkikattilan ohuen pohjan ja retkikeittimen pistemäisen liekin takia kiinteärakenteisempi retkiruoka saattaa palaa pohjaan, jos sitä ei jatkuvasti hämmennä. Primuksen Primetech-kattiloiden pohjan reunoilla on lämmönsiirtimet, jotka auttavat levittämään lämpöä tasaisemmin kattilan pohjaan. Lämmönsiirtimet keräävät ja hyödyntävät hukkalämmön ja tekevät yhteiskäytössä keittimestä energiatehokkaamman. Pese kattilat tiskiharjalla tai sienellä.

    Mitä tarkoittaa alumiinin kova-anodisoitu pinnoite?

    Anodisoitu, kova-anodisoitu ja elaksoitu ovat termejä, joita käytetään myös retkikattiloiden ja –pannujen teksteissä. Anodisointi ja elaksointi ovat kaksi eri termiä samalle asialle. Alumiinin pintaan kasvatetaan sähkökemiallisen prosessin avulla kova alumiinioksidikerros. Alumiini itsessään on pehmeä metalli, joka oksidoituu eli hapettuu helposti. Anodisoinnilla alumiinin pinnasta tehdään paremmin korroosiota kestävä ja kulutuskestävämpi. Kova-anodisoinnissa oksidikerros on paksumpi ja pinta on siten vieläkin kovempi ja kulutuskestävämpi. Käytännössä kaikki retkikattilat ja –pannut ovat vahvempaa kova-anodisoitua. Lyhenne HA tulee englannin kielestä Hard Anodized.

    Koska alumiini on pehmeä metalli, se ottaa helposti kolhuja ja naarmuuntuu. Alumiinin ja kova-anodisoidun alumiinin kanssa suositellaan käytettävän pehmeitä aterimia. Puinen on paras retkeilyolosuhteissa. Kova metalli kuluttaa ajan myötä anodisoidun pinnan pois.

    Kova-anodisoidun pinnan puhdistamiseen ja pesuun suositellaan pH-arvoltaan 6-8 olevia pesuaineita. Varmista, ettei pesuaine sisällä klooria. Normaali käsitiskiaine käy hyvin. Pesun jälkeen pinnat tulee huuhdella runsaalla vedellä. Normaalin alumiinin voi pestä teräsvillalla, mutta kova-anodisoidulle pinnalle sitä ei suositella. Alumiinia ei suositella pestävän tiskikoneessa, mutta kova-anodisoitua pintaa ei missään tapauksessa saa laittaa tiskikoneeseen, koska niissä käytettävä pesuaine on usein hyvin emäksistä ja se syövyttää anodisoidun pinnan ja tekee kattilan pinnasta jauhomaisen tuntuisen.

    Ruostumaton teräs on monikäyttöinen, mutta muita painavampi materiaali retkikattiloissa

    Ruostumatonta terästä oleva pannu, kattila tai pata jakaa lämpöä tasaisesti, mutta on myös painavampi kuin alumiini tai titaani. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut astiat sopivat parhaiten lyhyille retkille, kajakkiin tai ahkioon pakattavaksi, kun painolla ei ole niin suurta merkitystä. Niillä voi valmistaa ruokaa myös avotulella. Ruostumaton teräs on helppo puhdistaa ja jos se nokeentuu, voi kattilan hangata puhtaaksi teräsvillalla.

    Minkäkokoinen retkikattila kannattaa valita?

    Mieti omaa retkeilyäsi ja vaelluksiasi: kuljetko yksin, kaksin vai ruokakunnittain? Ja tunnista, miten laitat tavallisesti ruokaa, yhdellä vai useammalla kattilalla ja tarvitsetko paistinpannua?

    Kaikki kattilat painavat ja vievät tilaa. Mutta jos samasta 1,7 litran kattilasta syö kolme henkeä, on se järkevän kokoinen verrattuna kolmeen erilliseen pienempään kattilaan. Jos kattila on matalareunainen ja laakeapohjainen, sitä voi käyttää myös paistinpannuna.

    Retkikattilan kahva on tärkeä varuste

    Retkellä ruoanlaitto ja kuuman veden käsittely on yksi potentiaalinen tapaturman paikka. Varmista siksi, että mukanasi tai keittovälineissä kiinni on kunnon kahva. Retkillä käsittelemme kattiloita epätasaisilla alustoilla, avotulen ääressä ja monesti hansikkaat tai rukkaset kädessä. Kattilan kahva ei liity vain ruuanlaittoon vaan retkeilyn turvallisuuteen.

    Avotulikäyttöön tarkoitetuissa kattiloissa on kaarimainen ripustamiseen tarkoitettu kahva. Useimmissa muissa kattiloissa ja keittovälineissä kahva on kattilan sivulla. Monessa retkikattilassa tai -pannussa kahva on kokoontaittuva tai toimii samalla kattilasetin lukituksena. Irtokahva on välttämättömyys, jos käytät kokonaan kahvattomia kattiloita.

    Varaa mukaan myös patakinnas tai nahkahansikas, jos kokaat ruokaa avotulella.

    Irtokahvat ja tarvikkeet 
    Haluatko saada lisätietoja pannuista ja kattiloista? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean tuotteen.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite