Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Kattiloiden ja pannujen valinta

    Oikeilla keittovälineillä varustautunut retkikokki voi tehdä taikoja. Pohdi seuraavia seikkoja ostaessasi keittovälineitä eräretkillesi – oikealla valinnalla voit välttää katastrofin ja taata onnistumisen.

    Materiaali


    Kattilan/pannun pinta, jolla laitat ruokaa, on olennaisin osa valitessasi retkikeittiötä. Ja astian suorituskyky on selvimmin havaittavissa silloin, kun ruoanlaitto on ohi ja kattiloita aletaan puhdistamaan. Parhaan materiaalin valinta alkaa omista tarpeistasi ja aktiviteeteistasi.

    Alumiini


    Alumiini on raskaampaa kuin titaani, mutta kevyempää kuin ruostumaton teräs. Se on hintansa väärti, mutta kuluu herkästi. Vaikka alumiini lämpenee nopeasti, lämpö ei aina tasaisella pohjalla jakaannu tasaisesti vaan pysyy juuri lämmönlähteen alla. Primuksen Primetech » -kattiloiden pohjan reunoilla on lämmönsiirtimet, jotka auttavat levittämään lämpöä tasaisemmin kattilan pohjaan. Lämmönsiirtimet keräävät ja hyödyntävät ”hukkaenergian” eli lämmön, joka muuten jäisi käyttämättä ja samalla tekee keittimestä myös energiatehokkaamman. Alumiiniset keittiövälineet sopivat parhaiten silloin, kun niitä ei käytetä kovin usein, tai niitä käytetään vain nesteiden tai hyvin nestepitoisten ruokien lämmittämiseen. Kuparipohja auttaa lämmön jakaantumisessa tasaisesti ja pidentää tuotteen ikää, mutta siitä tulee vähän lisää painoa reppuusi.

    Ruostumaton teräs


    Tukeva ja jämäkkä, ruostumatonta terästä oleva pannu tai pata jakaa lämpöä tasaisesti, mutta on myös painavampi kuin alumiini tai titaani. Se on myös huomattavasti helpompi puhdistaa kuin alumiiniastia, mutta on kuitenkin aika epäkäytännöllinen paistamiseen. Ruostumaton teräs ei painonsa takia juurikaan ole hyvä vaihtoehto vaelluksille, mutta usein hyvä valinta lyhyille päivä- tai viikonloppuretkille, kun ylimääräisen painon jaksaa kantaa mukanaan.

    Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Kelly Kettle Scout SS » on yhdistetty risukeitin ja kattila, jossa voi keittää vettä. Asentamalla kattilanpidikkeen » keittimen päälle, voi veden kiehumista odotellessa paistaa pannussa tai kattilassa ruoan. Lue enemmän risukeittimistä Joppe Rannan blogissa Pikkuniksejä risuretkeilyyn ».

    Primus Gourmet Frying Pan » on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kestää rankempaakin käyttöä. Kokoontaittuvan kahvan ansiosta pannu pakkautuu pieneen tilaan ja on helppo pakata kuljetuspussiin.

    Titaani


    Titaani on kevyin vaihtoehto, kestävä ja helposti puhdistettava. Titaaniastiat ovat kalliimpia, mutta ruokaa usein laittavalle hyvä investointi. Titaanipinnoitteinen kova-anodisoitu alumiini on yhtä helppo puhdistaa kuin täysin titaaninen pannu, mutta alumiinin ansiosta hinta on halvempi.

    Primuksen Litech-sarjan » tuotteissa on titaanipinnoite kattilan sisäpinnalla. Titaaninen non-stick-pinta on helppo pitää puhtaana.

    Koko


    Eräretkellesi lähtiessäsi valitset ehkä kattilan vain veden keittämistä varten. Mutta jos olet hieman kunnianhimoisempi, haluat ehkä valmistella hienomman aterian. Silloin retkikokille tärkeintä on suunnittelu; tee lista aterioista, jotka todennäköisimmin valmistat. Seuraavaksi mieti kuinka monelle henkilölle kokkaat. Nämä tiedot auttavat sinua valitsemaan oikean kokoiset ja tarpeidesi mukaiset padat ja pannut ja niiden oikeat materiaalit.

    Läpimitta


    Tämä mitta tarkoittaa kattilan tai pannun sisäpohjan läpimittaa. Jos pohja levittää lämpöä tasaisesti, voit käyttää kattilaa tai paistinpannua joka on läpimitaltaan paljon suurempi kuin keittimen polttimen koko. Jos taas lämpö ei jakaannu tasaisesti, silloin on parasta käyttää kattilaa tai pannua, joka ei ole keittimen poltinta suurempi.

    Syvyys


    Astian syvyydellä on väliä jos keität vettä tai laitat muita nestepitoisia aterioita kuten keittoja tai kastikkeita. Peruspannussa on vähemmän tilaa laittaa ruokaa. Mutta jos aiot valmistaa riisiä ja keittää paljon vettä, pidä huoli siitä, että kattilaasi/pannuusi mahtuu vähintään neljän kupillisen verran ruokaa kahdelle henkilölle.

    Tilavuus


    Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon tilaa kattilassasi tai pannussasi on. Hyvä nyrkkisääntö on, että lautaselle mahtuu noin kaksi kupillista ruokaa, karkeasti arvioiden. Mieti onko laittamasi ruoka tiivistä (kuten esim. pavut) vai ei (kuten popcornit). Näin voit arvioida ovatko kattilasi/pannusi tarpeisiisi sopivan kokoisia.

    Hyvillä varusteilla myös retkikokkaaminen on helpompaa ja hauskempaa.

    Retkikohde ja liikkumismuoto


    Missä laitat ruokaa ja miten sinne liikut on yhtä tärkeää suunnitella etukäteen kuin mitä ruokaa laitat. Jos kuljetat varusteitasi kuivassa laatikossa kanootissasi, mahdollisuudet ja lähtökohdat ovat ihan erit kuin esimerkiksi pitkällä kävelyvaelluksella erämaassa. Kanoottiin voit ottaa mukaasi vaikka valurautapannun, esimerkiksi Dutch Ovenin!

    Kahva vai ei


    Vaikka kahvat kattiloissa ja pannuissa ovat käteviä, voivat ne olla hankalia ja tilaa vieviä retkiastioita pakatessasi. Jos tilaa on niukasti, voit ottaa mukaasi irrallisen kahvan » tai pihdit, jotka ovat tarpeeksi pieniä ja mahtuvat kattilan tai pannun sisään (vinkki: ota mukaasi pari lämmönkestävää patakinnasta, niin sormesi eivät pala).

    Kun valitset keittoastioita, yritä aina ensin miettiä minkälaista ruokaa haluat laittaa ja minkälaisissa tilanteissa käytät ruoanlaittovälineitäsi. Näin helpotat valintaasi. Mieti sitten painoa ja hinta-laatusuhdetta. Mitä enemmän käytät keittovälineitäsi, sitä enemmän haluat todennäköisesti investoida niiden laatuun ja kestävyyteen.

    Myymälöissämme » asiantuntevat myyjämme auttavat mielellään ruoanlaittovälineiden valinnassa.

    Kirjoittaja Anders Klint, julkaistu alunperin 11.12.2015.

    Suositut kattilat ja pannut 

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite